Berikut adalah 10 kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy A30s!

Samsung Galaxy A30s dipersembahkan oleh Samsung sebagai penerus Samsung Galaxy A30. Telefon bimbit ini dilancarkan bersama dengan Samsung Galaxy A50s. Samsung Galaxy A30s berharga Rp 3 juta, lebih murah daripada Samsung Galaxy A50s yang berharga sekitar Rp 4 juta.

Betul, apa yang menarik mengenai Samsung Galaxy A30s ini? Adakah telefon bimbit ini sesuai untuk perkahwinan? Untuk mengetahui, mari kita lihat kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy A30s berikut. Tetapi pertama, mari kita lihat kelebihan Samsung Galaxy A30s berikut.

Spesifikasi Samsung Galaxy A30s

Samsung Galaxy A30s

Am

 • Diumumkan Ogos 2019
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Card Single SIM (Nano-SIM) atau Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi ialah 158.5 x 74.7 x 7.8 mm
 • Berat 166 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif Super AMOLED
 • Saiz 6.4 inci
 • Resolusi 720 x 1560 piksel, nisbah 19,5: 9 (kepadatan ~ 268 ppi)

Perkakasan

 • Chipset Exynos 7885 (14 nm)
 • CPU Octa-core (2x1.8 GHz Cortex-A73 dan Cortex-A53 6x1.6 GHz)
 • GPU Mali-G71

Ingatan

 • RAM 3GB, 4GB
 • Memori Dalaman 32/3 GB, 64/4 GB, 128/4 GB
 • Memori Luaran MicroSD, hingga 1 TB (slot khusus)

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 3
 • Resolusi 25 MP + 8 MP + 5 MP
 • Mempunyai 25 MP, f / 1.7, PDAF

  8 MP, f / 2.2, 13mm (ultra lebar)

  Sensor kedalaman 5 MP, f / 2.2

  Ciri-ciri: LED flash, panorama, HDR

 • Video [dilindungi e-mel]

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 16 MP, f / 2.0
 • Video [dilindungi e-mel]

Kesalinghubungan

 • WLAN Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
 • Bluetooth 5.0, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS A-GPS, GLONASS, BDS
 • Penyambung terbalik USB 2.0, Jenis-C 1.0, USB On-The-Go

Bateri

 • Taipkan Li-Po
 • Kapasiti 4000 mAh tidak dapat dikeluarkan
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Mempunyai pengecasan bateri 15W yang pantas

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 9.0 Pie
 • Sensor cap jari (optik, di bawah permukaan skrin), akselerometer, jarak, kompas
 • Jack 3.5mm
 • Warna Prism Crush Black, Prism Crush White, Prism Crush Green, Prism Crush Violet2

Kelebihan Samsung Galaxy A30s

Samsung Galaxy A30s mempunyai beberapa kelebihan yang cukup baik di kelasnya. Apakah kelebihan yang ditawarkan oleh HP ini? Lihat titik kekuatan berikut.

1. Kamera 25 MP

Samsung Galaxy A30s

Samsung Galaxy A30S dilengkapi dengan tiga kamera belakang. Ketiga-tiga kamera terdiri daripada kamera depan 25 MP, kamera ultra lebar 8 MP, dan kamera sensor kedalaman 5 MP. Sebenarnya konfigurasi kamera ini serupa dengan Samsung Galaxy A50S. Perbezaannya ialah kamera utama Samsung Galaxy A30S hanya 25 MP sementara kamera utama Samsung Galaxy A50S hanya 48 MP.

Lalu, bagaimana kualiti kamera HP ini? Untuk mengetahui, mari kita lihat tangkapan kamera belakang Samsung Galaxy A30S ini.

Kamera Samsung Galaxy A30s menangkap

Kamera Samsung Galaxy A30s menangkap

Kelihatan jika tangkapan kamera belakang HP ini kelihatan baik. Untuk foto bokeh juga cenderung bagus, dilihat dari foto di atas, perincian yang diperoleh cukup bagus.

Mari lihat contoh gambar lain. Seperti gambar berikut yang merupakan gambar yang dirakam oleh Youtuber Gadget Empire menggunakan Samsung Galaxy A30s.

Kamera Samsung Galaxy A30s menangkap

Dapat dilihat bahawa tangkapan telefon bimbit ini cukup baik. Gadget Empire percaya bahawa tangkapan kamera HP ini cukup bagus, baik kamera utama dan kamera ultra lebar. Mengambil gambar untuk potret juga tidak mengapa. Selain itu, kamera di telefon bimbit ini sudah menyokong AR Emoji.

Untuk kamera depan, telefon bimbit ini dilengkapi dengan kamera 16 MP. Kamera depan HP ini mampu menangkap gambar selfie dengan baik. Untuk membuat video secara langsung juga telah diklasifikasikan sebagai okay benar-benar . Anda boleh katakan, untuk sektor kamera ini, jadi satu kelebihan menarik yang ditawarkan oleh Samsung Galaxy A30s.

2. Hayat Bateri Panjang

Bateri Samsung Galaxy A30s

Samsung Galaxy A30s dilengkapi dengan kapasiti bateri 4.000 mAh. Kapasiti bateri ini agak normal kerana sekarang banyak telefon bimbit yang bahkan di kelas harga terendah mempunyai kapasiti bateri 4.000 mAh.

Menariknya, Samsung Galaxy A50s lebih mahal, juga dilengkapi dengan kapasiti 4,000 mAh. Dengan tanda harga yang lebih berpatutan daripada Samsung Galaxy A50s, jelas bahawa penyediaan kapasiti bateri 4.000 mAh pada HP adalah kelebihan yang berbeza.

3. Skrin Super AMOLED

Samsung Galaxy A30s

Samsung Galaxy A30s hadir menawarkan skrin 6.4 inci. Skrin ini mempunyai resolusi 720 x 1560 piksel aka HD +. Skrin mempunyai nisbah 19.5: 9 dengan kepadatan skrin 268 ppi. Tidak terlalu istimewa dengan layar, tetapi yang menarik, telefon bimbit ini mempunyai panel Super AMOLED yang mampu menampilkan layar dengan paparan yang jelas.

4. Reka Bentuk Pepejal

Samsung Galaxy A30s

Samsung Galaxy A30s mempunyai bentuk reka bentuk yang serupa, bahkan sama dengan Samsung Galaxy A50s. Dimensinya juga serupa, iaitu 158.5 x 74.5 x 7.7 mm. Bezanya, berat Samsung Galaxy A30s adalah 166 gram, sementara Samsung Galaxy A50s hanya 169 gram.

Reka bentuk badan HP agak padat, walaupun reka bentuk badan HP masih menggunakan plastik. Reka bentuknya dibungkus dengan menawan dan cenderung mewah. Sudah tentu ini telah menjadi salah satu kelebihannya sendiri. Paling tidak, reka bentuk HP ini tidak kelihatan seperti telefon bimbit yang murah.

5. Kehadiran Sensor Cap Jari

Cap jari Samsung Galaxy A30s

Samsung Galaxy A30s sudah menyokong teknologi sensor cap jari pada layar alias Cap Jari Dalam Paparan. Kehadiran sensor cap jari di skrin ini harus dihargai. Kerana, dengan harga Rp.3 juta, tentu saja kehadiran sensor sidik jari di layar menjadi daya tarik, mengingat telefon bimbit dari jenama lain juga menghadirkan ciri serupa di kelas harga ini.

Untuk prestasi sensor cap jari agak pantas. Tidak keterlaluan jika Samsung memanggil sensor cap jari di layar pada telefon bimbit ini sebagai Fast Access Security. Oh ya , selain sensor cap jari, telefon bimbit ini juga mempunyai kemampuan Face Recognition.

6. OneUI dan NFC

Samsung Galaxy A30s NFC

Samsung Galaxy A50s dilengkapi dengan antara muka OneUI. Antaramuka ini mempunyai banyak ciri menarik yang membuat pengguna merasa seperti di rumah. Dengan cara tertentu, pengguna diberi pengalaman navigasi yang menarik berbanding dengan UI lain. Sekiranya dikatakan Gadget Empire, OneUI pada telefon bimbit ini cukup mesra pengguna .

Selain itu, telefon ini sudah menyokong NFC. Kehadiran ciri ini akan menjadi kelebihan menarik di tengah banyak telefon bimbit kelas menengah yang jarang menyediakan ciri ini. Sebenarnya, terdapat banyak orang yang mencari telefon bimbit kelas menengah dengan ciri NFC.

Kekurangan Samsung Galaxy A30s

Samsung Galaxy A30s dilengkapi dengan beberapa kelemahan yang menjadikan telefon bimbit ini terasa kurang menarik.Apa kekurangan Samsung Galaxy A30s ini? Berikut adalah empat kekurangan Samsung Galaxy A30s.

1. Prestasi Yang Tidak Baik dalam Harga Kelas

Samsung Galaxy A30s

Samsung Galaxy A30s dilengkapi dengan chipset Exynos 7904. Chipset ini dibina dengan proses fabrikasi 14nm. Chipset ini menawarkan pemproses octa-core yang terdiri daripada dua teras Cortex-A73 1.8 GHz untuk prestasi dan enam teras Cortex-A53 1.6 GHz untuk penjimatan kuasa. Pemproses grafik, Mali-G71 MP2 tertanam.

Apakah prestasi chipset ini? Mari lihat nilai Antutu dari telefon bimbit ini.

Samsung Galaxy A30s

Dilihat pada gambar di atas, terdapat skor 109,852 yang merupakan skor Antutu Samsung Galaxy A30s. Sementara di sebelahnya adalah Samsung Galaxy A50s yang mempunyai skor 152,315.

Dengan skor Antutu 100 ribu, prestasi HP ini pastinya bukan yang terpantas di kelasnya. Namun, seperti yang dikatakan Gadget Empire, telefon bimbit ini masih cukup selesa untuk bermain permainan PUBG Mobile dan COD Mobile. Lebih-lebih lagi, terdapat ciri Game Booster yang cukup dipercayai.

David dari saluran Youtube GadgetIn, mengatakan bahawa prestasi sebenar telefon bimbit ini tidak terasa berbeza dengan abangnya. Dia membandingkan prestasi kedua-dua telefon bimbit itu dengan memainkan permainan PUBG Mobile dalam keadaan grafik yang lancar. Dalam tetapan grafik yang tinggi, jelas prestasi Samsung Galaxy A50s lebih baik.

Berdasarkan ini, dapat dikatakan bahawa prestasi Samsung Galaxy A30s bukanlah yang terbaik. Angka 100 ribu jelas menunjukkan bahawa prestasi HP ini adalah normal. Kerana itu sektor prestasi menjadi kekurangannya sendiri dari HP ini

2. Skrin Resolusi HD +

Samsung Galaxy A30s

Telah disebutkan sebelumnya, jika telefon bimbit ini dilengkapi dengan skrin yang hanya HD +. Penggunaan panel skrin HD + tentunya mempunyai kelebihan lain, iaitu jangka hayat bateri yang lebih efisien. Cuma telefon bimbit ini terasa kurang menarik kerana, resolusi HD + memberikan pengalaman visual yang lebih baik.

3. Hanya Pengecasan Pantas 15W

Samsung Galaxy A30s

Samsung Galaxy A30s dilengkapi dengan teknologi pengecasan pantas atau pengecasan pantas. Cuma teknologi yang disokong ialah 15W. Bukan yang paling teruk, kerana ada telefon bimbit yang hanya menyokong pengecasan 10W. Tetapi jelas, jika dibandingkan dengan telefon lain yang menyokong teknologi pengecasan pantas 20w ke atas, telefon bimbit ini kurang kompetitif.

4. Harga yang kurang kompetitif

Samsung Galaxy A30s

Samsung Galaxy A30s dijual dengan harga rasmi Rp3,399,000. Varian yang dijual di Indonesia ialah RAM 4 GB dengan storan 64 GB.

Berdasarkan harga dan spesifikasi, jelas HP terasa kurang menarik. Terutama dengan mempertimbangkan fakta di lapangan, ada telefon bimbit lain yang mempunyai spesifikasi yang lebih menarik seperti Vivo S1, Redmi Note 8 Pro, Realme 5 Pro, Vivo Z1 Pro, dan juga OPPO K3. Berbanding dengan telefon bimbit ini, jelas dalam spesifikasi, telefon bimbit ini kurang menarik.

Kesimpulannya

Samsung Galaxy A30s adalah telefon bimbit yang digolongkan sebagai tanggungjawab penjualan dengan harga IDR 3 juta. Memang, telefon bimbit ini mempunyai kelebihan dengan NFC, kehadiran sensor cap jari, dan kameranya cukup baik. Tetapi sekali lagi, HP dari jenama lain dalam kelas harga yang sama lebih menarik.

Cadangan dari kami, telefon bimbit ini sebenarnya tidak bernilai untuk dibeli. Kami tidak melarang membeli telefon bimbit ini, hanya menyarankan untuk tidak membeli, memandangkan telefon bimbit dari vendor lain lebih menarik. Sekiranya anda benar-benar berniat untuk membeli, tolong, kami tidak melarang. Periksa di sini untuk membeli telefon ini di kedai dalam talian.