Mari Ketahui 10 Kekuatan dan Kelemahan Samsung Galaxy A50s

Samsung Galaxy A50s adalah telefon bimbit Samsung kelas menengah yang merupakan penerus Samsung Galaxy A50. HP ini mempunyai beberapa peningkatan menarik berbanding siri sebelumnya.

Apa yang menarik mengenai telefon bimbit ini? Adakah telefon ini layak dibeli? Untuk menjawab soalan itu, mari lihat penjelasan mengenai kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy A50s berikut. Tetapi sebelumnya, mari kita lihat terlebih dahulu spesifikasi Samsung Galaxy A50s.

Spesifikasi Samsung Galaxy A50s

SAMSUNG GALAXY A50S

Am

 • Diumumkan Ogos 2019
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Card Single SIM (Nano-SIM) atau Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi ialah 158.5 x 74.5 x 7.7 mm
 • Berat 169 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif Super AMOLED
 • Saiz 6.4 inci
 • Resolusi 1080 x 2340 piksel, nisbah 19.5: 9 (ketumpatan ~ 403 ppi)

Perkakasan

 • Chipset Exynos 9610 (10 nm)
 • CPU Octa-core (4x2.3 GHz Cortex-A73 dan Cortex-A53 4x1.7 GHz)
 • GPU Mali-G72 MP3

Ingatan

 • RAM 4GB, 6GB
 • Memori Dalaman 64/4 GB, 128/4 GB, 128/6 GB
 • Memori Luaran MicroSD, hingga 1 TB (slot khusus)

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 3
 • Resolusi 48 MP + 8 MP + 5 MP
 • Mempunyai 48 MP, f / 2.0, (lebar), 1/2 ", 0.8┬Ám, PDAF

  8 MP, f / 2.2, 13mm (ultra lebar)

  Sensor kedalaman 5 MP, f / 2.2

  Ciri-ciri: LED flash, panorama, HDR

 • Video [dilindungi e-mel], [dilindungi e-mel]

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 32 MP, f / 2.0, 25mm (lebar)
 • Ciri HDR
 • Video [dilindungi e-mel]

Kesalinghubungan

 • WLAN Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
 • Bluetooth 5.0, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
 • Penyambung terbalik USB 2.0, Jenis-C 1.0, USB On-The-Go

Bateri

 • Taipkan Li-Po
 • Kapasiti 4000 mAh tidak dapat dikeluarkan
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Mempunyai pengecasan bateri 15W yang pantas

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 9.0 Pie
 • Sensor cap jari (di bawah skrin), pecutan, jarak, kompas

  ANT +

 • Jack 3.5mm
 • Warna Prism Crush Black, Prism Crush White, Prism Crush Green, Prism Crush Violet2

Kelebihan Samsung Galaxy A50s

Apa kelebihan Samsung Galaxy A50s. Sekurang-kurangnya, terdapat enam kelebihan poin yang dimiliki oleh Samsung Galaxy A50s ini. Lihat enam mata di bawah.

1. Kamera 48 MP

Kamera Samsung Galaxy A50s

Samsung Galaxy A50S mempunyai tiga kamera belakang. Ketiga-tiga kamera terdiri daripada kamera 8 MP untuk lensa ultra lebar, kamera 5 MP untuk  sensor kedalaman,  dan kamera utama 48 MP. Kehadiran kamera utama 48 MP menambah senarai panjang telefon bimbit yang menawarkan kamera belakang 48 MP.

Seperti apa tangkapan kamera belakang Samsung Galaxy A50S ini? Mari kita periksa beberapa contoh tangkapan kamera belakang Samsung Galaxy A50S berikut.

Tangkapan Kamera Samsung Galaxy A50sTangkapan Kamera Samsung Galaxy A50sTangkapan Kamera Samsung Galaxy A50s

Hasil tangkapan kamera HP ini cukup baik, terutamanya untuk keadaan siang hari. Rakaman kamera benar-benar baik. Ini tentu saja berkat penggunaan lensa Sony IMX582 yang menjadikan tangkapan kamera belakang HP ini sangat bagus.

Menurut Mashable India, tangkapan kamera belakang HP cukup baik dalam keadaan luar dan keadaan cahaya yang mencukupi. Perkara yang sama dinyatakan oleh laman 91Mobiles. Menurut mereka, kamera Samsung Galaxy A50s dapat menghasilkan gambar dengan terperinci. Mod 48 MP dikelaskan sebagai hebat.

2. Kamera selfie 32 MP

Selfie Samsung Galaxy A50s

Selain kamera belakang, kamera depan Samsung Galaxy A50s cukup bagus. Kamera depan Samsung Galaxy A50s mempunyai ukuran 32 MP yang dilengkapi dengan ciri HDR dan rakaman video 1080p.

Menurut Smartprix, kamera HP selfie ini dapat menjalankan tugasnya dengan baik, terutamanya ketika mengambil gambar di luar rumah. Mashable India dan laman 91Mobiles juga memuji kualiti selfie HP ini dalam keadaan cahaya yang baik.

3. Hayat Bateri Panjang

Bateri Samsung Galaxy A50s

Samsung Galaxy A50s dilengkapi dengan kapasiti bateri 4.000 mAh. Kapasiti bateri ini agak normal kerana sekarang banyak telefon bimbit yang bahkan di kelas harga terendah mempunyai kapasiti bateri yang besar.

Maka tentunya timbul persoalan mengenai jangka hayat bateri HP ini. Berapa lama hayat bateri Samsung Galaxy A50s? Sekiranya berdasarkan pelbagai sumber, jangka hayat bateri cukup baik. Seperti 91Mobiles yang menguji pengurangan bateri ini yang menjadikan Samsung Galaxy A50s mampu bertahan selama 14.5 jam.

Mashable India menyatakan bahawa HP ini dapat bertahan sehingga sehari penuh. Hasil ini diperoleh dengan menggunakan telefon bimbit tahap sederhana seperti menonton video, bermain permainan berat, mendengarkan muzik, dan menggunakan media sosial. 

4. Skrin Super AMOLED

Samsung Galaxy A50s

Samsung Galaxy A50s dilengkapi dengan skrin 6,4 inci dengan resolusi 1080 x 2340 piksel. Skrin ini mempunyai nisbah 19.5: 9 dengan kepadatan skrin 403 ppi. Skrin itu sendiri menggunakan panel Super AMOLED yang telah diakui sebagai salah satu panel paparan terbaik.

Sekiranya menurut Indian Mashable, skrin HP ini kelihatan cukup tajam dan terang. Di samping itu, layar mempunyai keterbacaan yang cukup baik ketika di bawah sinar matahari. Perkara yang sama dinyatakan oleh laman 91mobil yang mengatakan bahawa panel paparan HP cukup terang di bawah cahaya matahari. 

Selain itu, menurut 91mobil, panel paparan Samsung Galaxy A50s mempunyai paparan skrin yang baik. Warna yang ditunjukkan cukup mencolok dan mempunyai sudut pandangan yang luas. Kenyataan itu, dengan jelas mengesahkan bahawa skrin adalah salah satu kelebihan Samsung Galaxy A50s. 

5. Reka Bentuk Pepejal

Samsung Galaxy A50s

Kelebihan lain dari Samsung Galaxy A50s adalah soal reka bentuk. Reka bentuk HP ini cukup kukuh. Terutama dengan dimensi 158.5 x 74.5 x 7.7 mm, menjadikan HP ini terasa langsing. Lebih-lebih lagi, berat telefon bimbit ini hanya 169 gram.

Memang reka bentuk di belakang HP masih plastik. Tetapi Samsung mampu "membungkus" HP dengan reka bentuk yang selesa untuk dipegang. Seperti yang dikatakan Smartprix, yang menyatakan bahawa HP agak langsing dan mempunyai lengkung ergonomik.

6. OneUI dan NFC

Samsung Galaxy A50s

Kelebihan Samsung Galaxy A50s yang lain adalah One UI. Antaramuka ini mempunyai ciri dan beberapa peningkatan yang menjadikan pengguna selesa menggunakannya. Salah satu ciri menarik adalah ciri untuk menghapus aplikasi pihak ketiga yang dipasang.

Selain itu, telefon ini sudah mendukung NFC, sebuah fitur yang sering ditanyakan oleh pengguna Indonesia. Kehadiran ciri NFC adalah sejenis penghilang dahaga di tengah oasis kekurangan HP kelas menengah dengan ciri NFC. Jangan lupa bahawa telefon ini menyokong Widevine DRM L1 yang membolehkan streaming HD di Netflix.

Kekurangan Samsung Galaxy A50s

Setelah mengetahui kelebihan Samsung Galaxy A50s, maka beritahu kami kekurangan Samsung Galaxy A50s. Apa kekurangan Samsung Galaxy A50s? Berikut adalah empat kekurangan

1. Prestasi Termasuk dalam Harga Normal Kelas

Prestasi Samsung Galaxy A50s

Samsung Galaxy A50s dilengkapi dengan chipset Exynos 9611. Chipset ini dibina dengan proses fabrikasi 10nm yang menjadikan chipset ini lebih cekap tenaga.

Sementara itu, pemproses di dalam chipset ini adalah pemproses teras octa yang terbahagi kepada dua kluster. Kluster pertama adalah empat teras 2.3 GHz Cortex-A73 untuk prestasi dan kluster kedua adalah empat teras Cortex-A53 1.7 GHz untuk penjimatan kuasa. Jenis GPU yang digunakan pada chipset ini sendiri adalah Mali-G72 MP3.

Dengan spesifikasi ini, bagaimana prestasi HP ini? Mari lihat nilai Antutu dari Samsung Galaxy A50s di bawah.

Samsung Galaxy A50s

Dilihat pada gambar di atas, jika Samsung Galaxy A50s hanya mendapat nilai Antutu 137 ribu. Dilihat dari nilainya, prestasi telefon bimbit ini boleh dibilang serupa dengan telefon bimbit yang dilengkapi dengan Snapdragon 660 atau Snapdragon 665.

Jadi, adakah prestasi ini baik atau tidak? Mari lihat dahulu harga yang ditawarkan oleh Samsung Galaxy A50s. Samsung Galaxy A50s ditawarkan dengan harga rasmi Rp4,099,000 untuk RAM 4 GB dengan memori dalaman 64 GB. Bagi varian RAM 6 GB dengan memori dalaman 128 GB, harga resmi adalah Rp 4.899.000.

Dilihat dari harganya, jelas prestasi Samsung Galaxy A50s di kelas harganya. Dengan harga yang tidak jauh berbeza, ada telefon bimbit lain yang mempunyai prestasi yang lebih baik. Lihat sahaja data dari Smartprix yang menyatakan bahawa HP mengalami penurunan bingkai ketika menjalankan PUBG Mobile dalam tetapan grafik  tinggi. 

Perkara yang sama dinyatakan oleh 91Miles. Menurut mereka, telefon bimbit ini mengalami penurunan bingkai ketika bermain PUBG Mobile. Penyelesaian untuk masalah ini sebenarnya adalah mengubah tetapan grafik menjadi pengaturan yang  lancar. 

Untuk kegunaan seharian, jelas Exynos 9611 lebih dari cukup. Hanya prestasi telefon bimbit ini untuk permainan intensif grafik yang kurang. Lebih-lebih lagi, telefon bimbit ini dijual dengan harga yang agak tinggi jika anda melihat spesifikasi yang ditawarkan.

2. Hanya Pengecasan Pantas 15W

Samsung Galaxy A50s

Samsung Galaxy A50s dilengkapi dengan teknologi  pengecasan pantas. Hanya teknologi yang disokong oleh 15W. Ini menjadikan pengecasan HP ini tidak terlalu istimewa. Seperti yang dikatakan oleh Mashable India, menyatakan bahawa pengecasan telefon bimbit ini dari 0% hingga 100% memerlukan masa 3 jam. Sudah tentu masa yang agak lama.

3. Respons Sensor Cap Jari yang Mengecewakan

Cap jari Samsung Galaxy A5oS

Samsung Galaxy A50s dilengkapi dengan teknologi sensor cap jari di skrin. Teknologi ini dilihat seperti biasa kerana banyak telefon bimbit lain di kelas menengah menggunakan teknologi yang sama. Bagaimana dengan prestasi sensor cap jari di layar, apakah responsif atau lambat?

Berdasarkan pengalaman penggunaan dari Mashable India, sensor cap jari pada telefon bimbit ini agak perlahan. Perkara yang sama juga dinyatakan oleh Smartprix yang mengatakan bahawa sensor cap jari pada skrin pada telefon bimbit ini bukanlah yang terpantas.

4. Kamera cahaya rendah kurang memuaskan 

Samsung Galaxy A50s

Samsung Galaxy A50s adalah telefon bimbit yang baik untuk menembak, tetapi untuk keadaan siang hari atau keadaan cahaya. Malangnya untuk keadaan dengan cahaya rendah, hasil kamera HP ini (depan dan belakang) kurang memuaskan. Lihat contoh berikut.

Tangkapan Kamera Samsung Galaxy A50s

Terlihat jika foto  cahaya rendah dari telefon bimbit  ini mempunyai banyak  bunyi. Seperti yang dinyatakan oleh laman 91Mobiles bahawa kamera HP ini gagal merakam gambar dalam keadaan  cahaya rendah  atau dalam mod malam. Kebisingan yang  terlalu banyak  menjadikan gambar kurang menarik dan terperinci.

Kesimpulannya

Samsung Galaxy A50s adalah telefon bimbit yang menarik. Telefon bimbit ini mempunyai reka bentuk yang langsing, layar yang baik-baik saja, penjimatan kuasa, dan juga kehadiran ciri-ciri NFC yang tentunya merupakan ciri yang paling menarik. Di samping itu, sektor HP yang lain agak biasa.

Adakah telefon ini layak dibeli? Bagi mereka yang memerlukan telefon bimbit Samsung dengan ciri NFC, telefon bimbit ini semestinya bernilai untuk dibeli. Tetapi pastinya tidak ada masalah dengan harganya. Kenapa? Kerana harganya tidak jauh berbeza, ada telefon bimbit lain yang lebih menarik. Sekiranya anda masih mahukan telefon bimbit ini, tidak ada masalah. Sila beli telefon bimbit ini di kedai  dalam talian melalui pautan ini.