10 Kelebihan dan Kekurangan Samsung Galaxy M30s

Samsung Galaxy M30s, itulah nama telefon bimbit yang menjadi penerus Samsung Galaxy M30. Berbanding dengan siri lama, telefon bimbit ini mempunyai banyak perkara yang cukup menarik. Kenyataannya, kenaikannya cukup ketara.

Spesifikasi yang ditawarkan oleh telefon bimbit ini juga sedikit serupa dengan Samsung Galaxy A50s. Hanya terdapat perbezaan di beberapa bahagian. Jadi, jenis telefon bimbit apa yang dijual dalam kisaran Rp 3,1 juta? Untuk menjawabnya, pertimbangkan kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy M30s berikut.

Spesifikasi Samsung Galaxy M30s

Samsung Galaxy M30s

Am

 • Diumumkan September, 2019
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Dual SIM Card (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi -
 • Berat 188 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif Super AMOLED
 • Berukuran 6.4 inci
 • Resolusi 1080 x 2400 piksel, nisbah 20: 9 (ketumpatan ~ 411 ppi)

Perkakasan

 • Chipset Exynos 9611 (10nm)
 • CPU Octa-core (4x2.3 GHz Cortex-A73 dan Cortex-A53 4x1.7 GHz)
 • GPU Mali-G72 MP3

Ingatan

 • RAM 4GB
 • Memori Dalaman 64 GB
 • Memori Luaran MicroSD, hingga 1 TB (slot khusus)

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 3
 • Ketetapan 13 MP + 5 MP
 • Mempunyai 48 MP, f / 2.0, (lebar), 1/2 ", 0.8┬Ám, PDAF

  8 MP, f / 2.2, 12mm (sangat lebar)

  Sensor kedalaman 5 MP, f / 2.2

  Ciri-ciri: LED flash, panorama, HDR

 • Video [dilindungi e-mel], [dilindungi e-mel], gyro-EIS

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 16 MP, f / 2.0
 • Ciri HDR
 • Video [dilindungi e-mel]

Kesalinghubungan

 • WLAN Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
 • Bluetooth 5.0, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS A-GPS, GLONASS, BDS
 • Penyambung terbalik USB 2.0, Type-C 1.0

Bateri

 • Taipkan Li-Po
 • Kapasiti 6000 mAh tidak dapat dikeluarkan
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Mempunyai pengecasan bateri 15W yang pantas

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 9.0 Pie
 • Sensor cap jari (dipasang di belakang), akselerometer, giro, jarak, kompas
 • Jack 3.5mm
 • Warna Opal Hitam, Biru Safir, Putih Mutiara
 • Ciri audio lain :

  - Dolby Atmos

Kelebihan Samsung Galaxy M30s

Apa kelebihan Samsung Galaxy A50s. Sekurang-kurangnya, terdapat enam kelebihan poin yang dimiliki oleh Samsung Galaxy A50s ini. Lihat enam mata di bawah.

1. Hayat Bateri Luar Biasa

Samsung Galaxy M30s

Tidak dapat dinafikan, kelebihan Samsung Galaxy M30s yang paling ketara adalah pada bateri. Tidak main-main, bateri di telefon bimbit ini ialah 6.000 mAh. Ini adalah bateri berkapasiti besar untuk ukuran HP kelas sederhana. Malah, walaupun telefon bimbit kelas atas tidak menggunakan bateri dengan kapasiti 6,000 mAh. Sudah tentu ASUS ROG Phone II adalah pengecualian.

Dengan bateri berkapasiti besar, jelas menjadikan telefon ini mempunyai daya tahan yang agak lama. Digit.Dalam laman web yang dinyatakan dalam ujian, jika telefon bimbit ini dapat bertahan hingga 2 hari dengan penggunaan media. Perkara yang sama dinyatakan oleh laman 91mobil yang mengatakan bahawa jangka hayat bateri HP dapat mencapai dua hari.

Laman 91mobiles juga menanda aras bateri HP ini. Hasilnya, dapat dilihat pada gambar berikut.

Penanda aras bateri Samsung Galaxy M30s

Dengan merakam skor hingga 20 jam 12 minit, jelas menjadikan telefon bimbit ini mempunyai jangka hayat bateri yang diklasifikasikan sebagai tahan lama. Hasil ini menunjukkan bahawa jangka hayat bateri Samsung Galaxy M30s cukup mengagumkan.

2. Persembahan Kompetitif

Prestasi Samsung Galaxy M30s

Samsung Galaxy M30s dilengkapi dengan chipset Exynos 9611. Chipset ini juga digunakan dalam peranti Samsung Galaxy A50s, dengan harga jual mencapai Rp 4 juta. Walaupun harga Rp3 juta, tentu saja, menjadikan telefon ini cukup menarik.

Di dalam chipset ini, pemproses teras octa dibenamkan yang terbahagi kepada dua kelompok. Kluster pertama adalah empat teras 2.3 GHz Cortex-A73 untuk prestasi dan kluster kedua adalah empat teras Cortex-A53 1.7 GHz untuk penjimatan kuasa. Untuk pemproses grafik, chipset ini mempunyai pemproses grafik MP3 Mali-G72.

Bagaimana dengan prestasi Samsung Galaxy M30s? Mari pertimbangkan penanda aras  berikut  dari Samsung Galaxy M30s.

Penanda aras Samsung Galaxy M30s

Dilihat dari gambar di atas, jika nilai Antutu Samsung Galaxy M30s mencapai 150 ribu. Bagi Geekbench, telefon bimbit ini mendapat skor 5,329 untuk pelbagai teras dan 1,674 untuk teras tunggal . Untuk kelas harga, jumlah ini cukup bagus.

Laman web Android Authority mengatakan bahawa telefon bimbit ini dapat menjalankan permainan PUBG Mobile dengan baik pada tetapan grafik tertinggi. Sesekali penurunan bingkai  berlaku tetapi ia tidak benar-benar mempengaruhi prestasi keseluruhan telefon bimbit ini. 

Laman Digit.In juga mengatakan bahawa prestasi telefon bimbit ini untuk bermain permainan cukup baik. Asphalt 9 dan PUBG Mobile dapat dijalankan dengan tetapan grafik tertinggi dengan lancar walaupun kadangkala  menjatuhkan bingkai. 

Prestasi keseluruhan memang bukan yang terbaik, tetapi, kehadiran chipset Exynos 9611 di telefon bimbit Rp.3 juta harus dihargai. Dan ini menjadikan Samsung Galaxy M30s lebih menarik jika dibandingkan dengan Samsung Galaxy A50S jika tidak mengambil kira sektor kamera.

3. Skrin Super AMOLED

Samsung Galaxy M30s

Samsung Galaxy A30s mempunyai skrin 6.4 inci. Resolusi skrin HP ini adalah 1080 x 2340 piksel dengan kepadatan skrin 403 ppi. Layar ini menggunakan panel Samsung Super AMOLED khas yang sudah dikenali sebagai panel yang agak baik.

Sekiranya mengikut laman Digit.In, skrin telefon bimbit ini mempunyai paparan  berwarna. Sangat mudah digunakan untuk melayari, melihat foto dan menonton video. Sementara itu, menurut Android Authority, layar HP ini mempunyai paparan warna yang tepat dan mudah digunakan untuk menonton video.

Perlu diingat, sektor skrin ini tidak meningkat. Spesifikasi layar ini mirip dengan layar pada Samsung Galaxy M30 dan Samsung Galaxy A50s. Tidak ada peningkatan yang ketara, kerana sektor layar ini sudah bagus. 

4. Kategori Kamera Belakang Baiklah

Samsung Galaxy M30s

Samsung Galaxy A30S menawarkan tiga kamera di bahagian belakang. Konfigurasi ketiga kamera belakang serupa dengan yang terdapat pada Samsung Galaxy A50s. Ketiga-tiga kamera tersebut adalah kamera utama 48 MP, kamera ultra lebar 8 MP, dan kamera sensor kedalaman  5 MP. Bagaimana tangkapan kamera? Lihat gambar berikut.

Kamera belakang Samsung Galaxy M30s menangkap b

Kamera belakang Samsung Galaxy M30s menangkap b

Kamera belakang Samsung Galaxy M30 menangkap

Nampaknya tangkapan kamera dari telefon bimbit ini diklasifikasikan sebagai percuma. Memang, kamera 48 MP pada telefon bimbit ini telah diuji dengan baik pada Samsung Galaxy A50s. Jadi, tidak ada alasan untuk menyebutnya bahawa sektor kamera HP kurang.

Sekiranya anda mahukan bukti yang sah bahawa kamera belakang HP ini, baiklah mari kita periksa data dari pelbagai ulasan yang membincangkan HP ini. Laman web Digit.In misalnya menyebutkan tangkapan kamera utama HP cukup terang. Walaupun gambar yang diambil menggunakan kamera ultra lebar, kelihatan lebih berwarna dan mempunyai banyak kontras.

Laman web Android Authority juga mengatakan bahawa tangkapan kamera HP ini cukup terang. Laman 91Mobiles juga memuji hasil tangkapan kamera HP ini. Menurut laman web ini, kamera belakang HP ini dapat menangkap gambar dengan banyak perincian. Pembiakan warna yang dihasilkan juga cukup sesuai.

Laman 91Mobiles juga mengatakan bahawa dalam kelas harganya, telefon bimbit ini boleh dikatakan sektor kamera yang agak baik. Pernyataan ini jelas mengesahkan bahawa kamera HP ini cukup bagus.

5. Kualiti Audio Yang Baik

Samsung Galaxy M30s

Android Authority mengatakan bahawa kualiti suara yang dihasilkan oleh Samsung Galaxy M30s cukup bagus. Ini dapat dilihat dari kualiti suara yang keluar dari pembesar suara HP ini yang cenderung tidak mempunyai herotan. Selain itu, kualiti suara yang keluar mempunyai julat dinamik yang baik. 

Kekurangan Samsung Galaxy M30s

Nampaknya ada lima titik kecemerlangan dari Samsung Galaxy M30s. Oleh itu, untuk kekurangan telefon bimbit ini, berapa banyak mata yang ada? Rupanya ada juga lima. Apa kekurangannya? Lihat perkara berikut dengan segera.

1. Kamera untuk Keadaan Cahaya Rendah yang Mengecewakan

Samsung Galaxy M30s

Kualiti tangkapan kamera belakang HP cukup bagus dan menjadi salah satu kelebihan. Tetapi dalam sektor kamera ini, terdapat juga kekurangan yang dimiliki oleh Samsung Galaxy M30s. Kekurangannya adalah kemampuan kamera HP ini yang tidak optimum ketika merakam dalam  keadaan cahaya rendah atau cahaya rendah  .

Hasil ujian Sammobile menunjukkan ini. Menurut laman web yang banyak membincangkan telefon bimbit Samsung, ketika kamera ini merakam foto dalam keadaan cahaya rendah, banyak detail hilang dari foto tersebut. Laman Digit.In juga mengatakan bahawa rakaman kamera cahaya rendah menunjukkan gambar yang mempunyai distorsi dan kabur.

2. Kamera Selfie Boleh Lebih Baik

Samsung Galaxy M30s

Kamera depan HP ini dilengkapi dengan resolusi 16 MP. Kamera ini menyokong keupayaan rakaman HDR dan video hingga 1080p. Penasaran dengan tangkapan kamera HP ini? Hasil tangkapan kamera depan HP ini masih belum optimum.

Hasil kamera depan adalah sama dengan kamera depan Samsung Galaxy M30 kerana kedua-duanya menawarkan kamera 16 MP. Dan tidak ada peningkatan dalam sektor kamera depan, menjadikan kamera depan sebagai salah satu kekurangan dalam sektor ini. Terutama kerana HP dari jenama lain dalam kelas harga yang sama mempunyai kamera depan yang lebih berkualiti.

3. Hanya Pengecasan Pantas 15W

Samsung Galaxy M30s

Samsung Galaxy A30s hanya dilengkapi dengan teknologi pengecasan pantas 15W sahaja. Teknologi ini bukanlah yang terpantas sehingga menjadikan pengecasan bateri HP cenderung panjang.

Laman web Sammobile mencatat masa pengecasan bateri HP ini hingga mencapai 2 jam 30 minit sepenuhnya. Sementara Android Authority mencatatkan masa pengecasan hingga 158 minit.

Memerlukan masa yang lama untuk mengecas sepenuhnya telefon bimbit tetapi untungnya tidak memerlukan 3 jam. Sebenarnya, telefon bimbit ini dapat merakam masa pengecasan bateri dengan lebih pantas seperti dengan teknologi pengecasan pantas 18W.

4. Reka bentuk plastik

Samsung Galaxy M30s

Samsung Galaxy A30s mempunyai reka bentuk yang tidak menarik dan cenderung murah. Seperti yang dilihat pada gambar di atas, rekaannya cenderung biasa. Terutama kenyataan bahawa penutup badan HP ini diperbuat daripada plastik.

5. Tiada Pelindung Skrin

Samsung Galaxy M30s

Kelemahan lain dari Samsung Galaxy M30s adalah ketiadaan pelindung skrin. Mengapa ini penting? Kerana sekarang banyak telefon bimbit dalam kelas harga yang sama dengan Samsung Galaxy M30s, sudah memiliki pelindung layar. Contohnya ialah Redmi Note 8 Pro.

Kesimpulannya

Samsung Galaxy M30s pada dasarnya mempunyai spesifikasi yang menarik. Telefon bimbit ini mempunyai beberapa peningkatan penting berbanding dengan Samsung Galaxy M30. Peningkatan itu terletak pada kapasiti sektor bateri, kamera dan chipset.

Samsung Galaxy M30s adalah telefon bimbit yang menarik untuk dilihat. Telefon ini boleh menjadi pilihan yang baik bagi mereka yang memerlukan peranti dengan jangka hayat bateri yang panjang, kamera cukup baik, dan chipsetnya tidak teruk di kelasnya. Berminat dengan telefon ini. Sila beli telefon bimbit ini di kedai dalam talian dengan mengklik pautan ini.