Inilah 10 kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy A10s!

Samsung Galaxy A10s dipersembahkan oleh Samsung sebagai penerus Samsung Galaxy A10. Kedua-dua telefon ini mempunyai sedikit persamaan tetapi mereka juga mempunyai perbezaan. Untuk mengetahui perbezaan spesifikasi kedua-dua telefon ini, sila rujuk artikel mengenai perbezaan antara Samsung Galaxy A10 dan Samsung Galaxy A10s.

Baiklah,  pada kesempatan ini, fokusnya adalah untuk membincangkan Samsung Galaxy A10s. Seperti apa telefon bimbit ini? Adakah menarik untuk melirik? Untuk mengetahui, mari kita lihat kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy A10s berikut.

Spesifikasi Samsung Galaxy A10s

SAMSUNG GALAXY A10S

Am

 • Diumumkan Ogos 2019
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Card Single SIM (Nano-SIM) atau Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi 156.9 x 75.8 x 7.8 mm
 • Berat 168 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif IPS LCD
 • Berukuran 6.2 inci
 • Resolusi 720 x 1520 piksel, nisbah 19: 9 (~ 271 ppi ketumpatan)

Perkakasan

 • Mediatek Chipset MT6762 Helio P22 (12 nm)
 • OCTA-core 2.0 GHz Cortex-A53 CPU
 • GPU PowerVR GE8320

Ingatan

 • RAM 2GB
 • Memori Dalaman 32 GB
 • Memori Luaran MicroSD, hingga 512GB (slot khusus)

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 2
 • Ketetapan 13 MP + 2 MP
 • Mempunyai 13 MP, f / 1.8, 28mm (lebar), AF

  Sensor kedalaman 2 MP, f / 2.4

  Sokongan: LED flash, panorama, HDR

 • Video [dilindungi e-mel]

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 8 MP, f / 2.0
 • Ciri -
 • Video -

Kesalinghubungan

 • Wlan Wi-Fi 802.11 b / g / n, Wi-Fi Direct, hotspot
 • Bluetooth 5.0, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS A-GPS, GLONASS, GALILEO
 • USB mikroUSB 2.0

Bateri

 • Taipkan Li-Po
 • Kapasiti 4000 mAh tidak dapat dikeluarkan
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Ciri -

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 9.0 Pie
 • Sensor cap jari (dipasang di belakang), akselerometer, jarak
 • Jack 3.5mm
 • Warna Biru, Hijau, Merah, Hitam
 • Lain - lain

Kelebihan Samsung Galaxy A10s

Samsung Galaxy A10s mempunyai beberapa kelebihan yang cukup baik di kelasnya. Apakah kelebihan yang ditawarkan oleh HP ini? Lihat titik kekuatan berikut.

1. Dua Kamera Belakang Cukup Baik

Kamera Samsung Galaxy A10s

Samsung Galaxy A10S dilengkapi dengan dua kamera belakang. Kehadiran dua kamera belakang harus dihargai memandangkan siri sebelumnya, dalam hal ini, Samsung Galaxy A10s hanya menawarkan satu kamera belakang.

Sementara itu, kamera belakang pada telefon ini terdiri daripada kamera utama 13 MP dengan bukaan f / 1.8 yang mempunyai ciri autofokus dan kamera 2 MP untuk sensor kedalaman. Kamera ini menyokong rakaman video hingga 1080p. Jadi, bagaimana kualiti kamera? Pertimbangkan contoh foto dari kamera belakang telefon ini.

kamera menangkap SAMSUNG GALAXY A10Skamera menangkap SAMSUNG GALAXY A10S

Kelihatan jika tangkapan kamera belakang HP ini tidak kelihatan buruk. Cukup bagus untuk kelas harga. Seperti yang dilaporkan oleh Technologue, kamera Samsung Galaxy A10s dapat menampilkan foto dengan hasil yang dapat memenuhi kebutuhan pengguna. Selain itu, aplikasi kamera lalai telefon ini juga cukup optimum.

Tabloidpulsa, laman teknologi terkenal, mengatakan bahawa telefon kamera ini mempunyai bukaan lensa yang besar yang dapat menyerap lebih banyak cahaya. Kesannya, telefon kamera ini dapat menghasilkan gambar berkualiti tinggi walaupun dalam keadaan cahaya rendah. Sudah tentu ini mengesahkan bahawa kualiti kamera belakang telefon ini cukup baik. Tetapi ingat, ia bagus untuk kelas harga.

2. Kamera Depan Cukup Baik

Samsung Galaxy A10s

Samsung Galaxy A10s dilengkapi dengan kamera depan 8 MP. Kamera ini bagus untuk kelas harganya. Selfie baik-baik saja. Sekiranya menurut Tabloidpulsa, kamera depan Samsung Galaxy A10s lebih baik daripada siri sebelumnya. Ini bermaksud, kamera depan Samsung Galaxy A10s lebih baik daripada kamera Samsung Galaxy A10.

3. Skrin lebar Infinity V

Skrin Samsung Galaxy A10S

Samsung Galaxy A10 dilengkapi dengan skrin 6.2 inci. Skrin ini menawarkan resolusi 720 x 1520 piksel dengan nisbah 19: 9. Bagi ketumpatan skrin, telefon ini mempunyai kepadatan layar 271 ppi. Skrin itu sendiri dilengkapi dengan layar penuh dengan takik di bahagian atas yang disebut oleh Samsung sebagai Infinity-V Display .

Untuk panel layar, panel layar yang digunakan adalah PLS TFT. Bagaimana kualiti skrin TFS PLS ini? Menurut saluran Youtube Jagat Review, paparan skrin telefon ini bagus. Layarnya terang dan serupa dengan panel skrin IPS. Tabloidpulsa juga memuji kualiti skrin mudah alih ini. Menurut mereka, skrin mudah alih ini menyajikan kualiti skrin yang tajam dan licin.

4. Hayat Bateri Baiklah

Bateri Samsung Galaxy A10s

Samsung Galaxy A10s dilengkapi dengan bateri dengan kapasiti 4,000 mAh. Kapasiti bateri yang kemudian menjadi standard, termasuk harga kelas Rp1 juta. Jadi, berapa lama hayat bateri telefon bimbit ini?

Sekiranya berdasarkan pengujian yang dilakukan oleh Jagat Review, telefon ini dapat bertahan hingga 15 jam 38 minit. Untuk internet  tanpa henti,  telefon ini bertahan sehingga 16 jam 41 minit. Hasil ini menunjukkan sekiranya jangka hayat bateri telefon ini cukup lama.

5. Prestasi lebih baik daripada pendahulunya

SAMSUNG GALAXY A10S

Samsung Galaxy A10s dilengkapi dengan chipset Mediatek MT6762 Helio P22. Di dalam chipset ini, pemproses Octa-core 2.0 GHz Cortex-A53 yang digabungkan digabungkan dengan GPU PowerVR GE8320. Untuk RAM, telefon ini dilengkapi dengan RAM 2 GB. Lalu, bagaimana prestasi telefon ini? Sila lihat  tanda aras  Samsung Galaxy A10 berikut.

Penanda aras Samsung Galaxy A10s

Nampaknya berdasarkan PCMark Work 2.0, telefon ini mendapat skor 4,622. Sementara untuk ujian menggunakan Antutu, skor yang diperoleh adalah 71 ribu. Penanda aras ini dilakukan oleh pasukan Technologue.id.

Berdasarkan pengujian mereka terhadap telefon ini, didapati bahawa prestasi telefon ini dapat menjalankan aplikasi ringan secara serentak. Cuma, ketika membuka banyak tab ketika melayari internet dan bermain permainan, prestasi menurun.

Memang, prestasi bukan yang terpantas tetapi untuk kelas harga, prestasi Samsung Galaxy A10s masih cukup baik. Terutama jika dibandingkan dengan Samsung Galaxy A10, prestasi telefon ini lebih baik.

Kerana Samsung Galaxy A10s hadir dengan chipset yang dibina dengan proses fabrikasi 12nm. Sementara Samsung Galaxy A10 dilengkapi dengan Exynos 7884 yang dibina dengan proses fabrikasi 14nm.

6. Kehadiran Sensor Cap Jari

Cap jari Samsung Galaxy A10s

Samsung Galaxy A10s dilengkapi dengan kunci muka biometrik  dan sensor cap jari . Kehadiran sensor cap jari atau cap jari pada telefon bimbit ini harus dihargai. Kerana, pada siri sebelumnya, Samsung Galaxy A10, tidak ada sensor cap jari dan hanya bergantung pada sensor pembuka muka. Oleh itu, sudah tentu kehadiran sensor cap jari pada telefon bimbit ini harus dihargai.

7. OneUI

Oneui Samsung Galaxy A10s

Samsung Galaxy A10s dilengkapi dengan sistem operasi Android 9 Pie dengan antara muka OneUI. OneUI adalah antara muka yang menarik dan memberikan pengalaman pengguna yang menyenangkan. OneUI juga menyajikan peralihan menu yang agak lancar.

Di samping itu, terdapat banyak ciri menarik dari OneUI seperti dual messenger yang membolehkan pengguna menggunakan dua akaun untuk aplikasi sembang. skrin. Perkara yang malang adalah ketiadaan Bixby di OneUI. Tetapi ketiadaan Bixby dapat difahami kerana ia bukan ciri yang sangat diperlukan.

Kekurangan Samsung Galaxy A10s

Samsung Galaxy A10s hadir dengan beberapa kekurangan yang menjadikan telefon bimbit ini terasa kurang bernilai untuk dibeli. Apa kekurangan Samsung Galaxy A10s ini? Berikut adalah tiga kekurangan Samsung Galaxy A30s.

1. Reka Bentuknya Tidak Berpengalaman

SAMSUNG GALAXY A10S

Samsung Galaxy A10 hadir dengan reka bentuk yang diklasifikasikan sebagai kurang menarik. Kenapa tidak menarik? Kerana rekaan yang ditawarkan oleh Samsung Galaxy A10s serupa dengan Samsung Galaxy A10. Ini menjadikan sektor reka bentuk mudah alih terasa tidak jauh berbeza dengan siri sebelumnya.

Iaitu, tidak ada peningkatan dalam sektor reka bentuk. Sekiranya reka bentuk telefon bimbit Samsung Galaxy A10 menarik, tentu tidak akan ada masalah untuk mengekalkan garis reka bentuk telefon ini. Masalahnya adalah kerana reka bentuk telefon ini terasa kurang menarik jika dibandingkan dengan reka bentuk pesaing dalam kelas harga yang sama.

2. Meninggalkan Cap Jari dengan mudah

SAMSUNG GALAXY A10S

Reka bentuk Samsung Galaxy A10 yang kurang menarik juga mempengaruhi satu perkara, iaitu kemudahan penggunaan cap jari. Reka bentuk mudah alih ini dilengkapi dengan plastik polikarbonat. Menurut Tabloidpulsa, bahan reka bentuk plastik polikarbonat  ini menjadikan telefon bimbit mudah meninggalkan tanda cap jari.

3. Mengecas untuk Masa yang Lama

SAMSUNG GALAXY A10S

Samsung Galaxy A10s mempunyai jangka hayat bateri yang baik. Malangnya, masa pengecasannya agak lama. Seperti yang dikatakan oleh Jagat Review, masa yang diperlukan untuk mengecas telefon bimbit ini adalah 3 jam lebih. Masa tidak tentu, tentu saja.

Kesimpulannya

Samsung Galaxy A10s adalah telefon bimbit yang menarik untuk kelas harganya. Telefon ini boleh dibilang lebih menarik daripada Samsung Galaxy A10. Kehadiran dua kamera dan kehadiran sensor cap jari akan lebih bernilai. Jangan lupa bahawa telefon ini juga menggunakan chipset yang lebih baik dan cekap.

Samsung Galaxy A10s sesuai untuk mereka yang memerlukan telefon bimbit Samsung pada kelas harga yang berpatutan, yaitu Rp1 juta. Berminat dengan telefon ini? Periksa di sini untuk membeli telefon ini di kedai dalam talian.

Oh ya,  jika anda memerlukan rujukan ke telefon bimbit Samsung, sila baca artikelnya, telefon bimbit Samsung terbaru, telefon bimbit Samsung terbaik, telefon bimbit Samsung termurah, dan telefon bimbit Samsung terbaik, ya.