10 Kekuatan dan Kelemahan dari 5 Alam Yang Perlu Anda Ketahui!

Tidak ada Realme 4, penerus Realme 3 adalah Realme 5. Nombor 4 dilangkau kerana nombor 4 ini boleh menjadi angka suci yang sering dikaitkan dengan nombor yang tidak beruntung di daratan China di sana. Tetapi jangan membincangkan nombor siri. Mari fokus pada apa yang ditawarkan oleh Realme 5.

Realme 5 sendiri akan diletakkan sebagai penerus Realme 3 yang harganya kelasnya adalah Rp. Sudah tentu ini menjadikan telefon ini di kelas dengan harga yang berpatutan. Jadi, apakah prestasi HP ini? Dengarkan secara langsung kelebihan dan kekurangan Realme 5 berikut.

Spesifikasi Realme 5

Am

 • Diumumkan Ogos 2019
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Dual SIM Card (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi 164.4 x 75.6 x 9.3 mm
 • Berat 198 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif IPS LCD
 • Saiz 6.5 inci dengan perlindungan Corning Gorilla Glass 3+
 • Resolusi 720 x 1600 piksel, nisbah 20: 9 (kepadatan ~ 269 ppi)

Perkakasan

 • Snapdragon 665 (11 nm) Chipset Chualet Qualcomm SDM665
 • CPU Octa-core (4x2.0 GHz Kryo 260 Gold dan 260 Silver Kryo 4x1.8 GHz)
 • GPU Adreno 610

Ingatan

 • RAM 3GB, 4GB
 • Memori Dalaman 32/3 GB, 64/3 GB, 128/4 GB
 • Memori Luaran MicroSD, hingga 256GB (slot khusus)

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 4
 • Resolusi 12 MP + 8 MP + 2 MP + 2 MP
 • 12 MP ciri [f / 1.8, (lebar), PDAF]

  8 MP [f / 2.2, 13mm (ultra lebar), 1/4 ", 1.12µm]

  2 MP [f / 2.4, 1/5 ", 1.75µm (kamera makro khas)]

  2 MP [f / 2.4, 1/5 ", 1.75µm, sensor kedalaman]

  Ciri-ciri: Dual-LED flash, HDR, panorama

 • Video [dilindungi e-mel], [dilindungi e-mel] / 60 / 120fps, gyro-EIS

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Ketetapan 13 MP
 • Ciri HDR, panorama
 • Video [dilindungi e-mel]

Kesalinghubungan

 • WLAN Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
 • Bluetooth 5.0, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
 • USB microUSB 2.0, USB On-The-Go

Bateri

 • Taipkan Li-Po
 • Kapasiti 5000 mAh tidak dapat dikeluarkan
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Ciri pengecasan bateri pantas 10W

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 9.0 Pie
 • Sensor cap jari (dipasang di belakang), akselerometer, giro, jarak, kompas
 • Jack 3.5mm
 • Warna Kristal Ungu, Biru Kristal
 • Lain - tahan percikan

Kelebihan Realm 5

Terdapat enam kelebihan poin di Realme 5. Apakah itu? Lihat perkara berikut!

1 Reka Bentuk yang Baik dan Berkualiti

Alam 5

Realme 5 mempunyai berat 198 gram dengan dimensi 164.4 x 75.6 x 9.3 mm. Telefon bimbit ini mempunyai reka bentuk dan reka bentuk yang baik. Reka bentuk sebenarnya agak sesuai untuk kelas HP. Ini dapat dilihat dari corak reka bentuk HP ini yang kini kelihatan seperti corak kristal, bukan potongan berlian  seperti yang ada di Realme 3.

Badan HP itu sendiri dilengkapi dengan reka bentuk badan polikarbonat dengan bahagian belakang plastik berlapis. Walaupun reka bentuk polikarbonat, tetapi reka bentuk reka bentuk HP ini cukup bagus. Laman web Indiatoday.in malah menyebutkan bahawa reka bentuk bercorak kristal pada telefon bimbit ini adalah reka bentuk yang unik dan menjadikan Realme 5 kelihatan berbeza. 

2. Anti Air Percikan

alam anti percikan air 5

Salah satu kelebihan Realme 5 adalah ketahanannya terhadap percikan air. Telefon bimbit ini tidak mempunyai sijil penilaian IP tetapi Realme mendakwa bahawa telefon bimbit ini dibina dengan ciri perlindungan kelembapan pelbagai lapisan untuk slot SIM, jurang, penutup bateri, dan lain-lain.

Dengan ciri-ciri ini, jelas menjadikan telefon bimbit ini tahan terhadap percikan air. Walaupun tidak mempunyai peringkat IP, jelas bahawa ketahanan terhadap percikan air membuat Realme 5 terasa istimewa. Kerana di kelas harga, jarang ada telefon bimbit yang tahan terhadap percikan air.

3 Hayat Bateri Panjang

bidang bateri 5

Realme 5 dilengkapi dengan kapasiti bateri yang besar, 5,000 mAh. Kapasiti bateri ini jelas cukup besar dan menjadikan telefon bimbit ini mempunyai jangka hayat bateri yang baik. Berdasarkan pengalaman menggunakan AndroidAuthority, bateri di Realme 5 dapat bertahan hingga dua hari.

Sementara itu, menurut GadgetsNDTV, Realme 5 dapat bertahan hingga satu hari lagi dengan penggunaan yang berat. GadgetsNDTV juga menguji telefon bimbit ini dengan ujian gelung video HD dan menghasilkan 22 jam 31 minit. Hasilnya tentunya cukup baik.

4. Prestasi Pemproses yang Cekap

Prestasi Realme 5

Realme 5 dilengkapi dengan chipset Snapdragon 665, yang merupakan penerus kepada Snapdragon 660. chipset Snapdragon 665 mempunyai lapan pemproses teras octa alias dengan perincian Kryo 260 Gold quad core 2.0 GHz untuk prestasi dan Kryo 260 Silver quad core 1.8 GHz untuk kecekapan kuasa. Sementara untuk pemproses grafik, Adreno 610 GPU tertanam.

Jadi, bagaimana dengan prestasi Snapdragon 665 ini? Nilai antutu dan tanda aras 3D Mark Sling Shot di bawah boleh menjadi penanda aras.

bidang aras aras 5

Dilihat dari hasil Antutu, dapat dilihat bahawa prestasi telefon bimbit ini berada di kelas menengah. Cuma jika dibandingkan dengan Snapdragon 660 pada Redmi Note 7, nilai Antutu Realme 5 agak rendah. Snapdragon 660 pada Redmi Note 7 dapat mencapai 140 ribu sementara Snapdragon di Realme 5 hanya dapat mencapai 139 ribu. Perbezaannya tidak terlalu jauh tetapi jelas kenaikannya tidak ketara.

Sekiranya mengikut laman Indiatoday.in itu sendiri, telefon bimbit ini tidak terasa pantas dan licin seperti Realme 3 yang disokong oleh Helio P70 atau Realme 2 Pro berkuasa Snapdragon 660 dari tahun lalu. Telefon bimbit ini dapat menangani tugas harian seperti menghantar mesej, media sosial dan melayari laman web, tetapi kadang-kadang terasa lambat.

Jadi mengapa persembahan termasuk dalam kategori berlebihan? Ini kerana chipset Snapdragon 665 unggul dalam kecekapan kuasa. Dengan proses fabrikasi 11nm, chipset ini berfungsi dengan optimum dalam kecekapan kuasa. Tidak bersemangat, gabungan dengan bateri 5.000 mAh menjadikan jangka hayat bateri HP ini lebih berkesan dan efisien.

Masih menurut Indiatoday.in, prestasi Snapdragon 665 sendiri tidak buruk untuk bermain permainan. Telefon bimbit ini dapat menjalankan PUBG Mobile dengan tetapan grafik sederhana. Perkara yang sama dinyatakan oleh AndroidAuthority. Menurut mereka, telefon bimbit ini mempunyai kemampuan yang baik untuk menjalankan permainan berkat prestasi GPU yang lebih baik berbanding dengan Snapdragon 660.

AndroidAuthority juga bersetuju dengan Indiatoday.in. Mereka mengatakan bahawa prestasi teras Snapdragon 665 telah menurun prestasi berdasarkan penanda aras jika dibandingkan dengan Snapdragon 660. Hanya saja, prestasi kecekapan kuasa lebih baik.

Oleh itu, titik penting prestasi HP adalah kecekapan kuasa. Prestasi sedikit menurun mungkin menjadi masalah tetapi untuk bermain permainan masih pantas berkat sokongan Adreno 610. Satu kelebihan tentu saja.

5. Empat Kamera Belakang

Realm Kamera 5

Camera Realme 5 dilengkapi dengan empat kamera belakang. Kamera pertama adalah kamera 12 MP dengan bukaan f / 1.8 yang sudah menyokong PDAF. Kamera kedua adalah kamera ultra lebar 8 MP yang mempunyai bukaan f / 2.2. Kamera ketiga adalah kamera makro 2 MP. Dan kamera keempat adalah kamera 2 MP untuk memberikan kesan bokeh.

Jadi, bagaimana prestasi kamera pada telefon bimbit ini? Lihat contoh tangkapan kamera dari Realme 5 di bawah!

kamera menangkap realiti 5kamera menangkap realiti 5 ckamera menangkap bidang 5 b

Realme 5 mempunyai kualiti gambar yang bagus. Ini ditunjukkan dari tangkapan kamera HP ini, baik untuk lensa biasa dan ultra lebar. Seperti yang dikatakan AndroidAuthority, tangkapan kamera HP ini cukup bagus dan terlalu tajam. Hasil tangkapan lensa ultra lebar juga menghasilkan foto yang melebihi jangkaan.

Untuk lensa makro masih tidak memuaskan. Seperti yang dikatakan AndroidAuthority, sukar untuk mendapatkan fokus yang baik menggunakan kamera makro. Menurut mereka, kamera makro hanyalah ciri tambahan.

Menurut laman web Indiatoday.in, kamera utama 12 MP pada telefon bimbit mampu menghasilkan gambar yang baik, terutamanya dalam mod HDR dan Chroma Boost yang dapat menghasilkan foto dengan jarak dinamik yang baik. Anda boleh katakan secara keseluruhan, tangkapan kamera belakang HP ini cukup bagus, terutama untuk keadaan siang hari.

6. Kamera Depan Cukup Baik

Alam 5

Untuk sektor kamera depan, Realme 5 dilengkapi dengan kamera 13 MP dengan bukaan f / 2.0. Kamera HP ini dilengkapi dengan ciri HDR dan panorama. Untuk kamera depan, HP ini mempunyai kemampuan kamera depan yang baik. Seperti yang dikatakan oleh Indiatoday.in, kamera depan HP mampu menangkap beberapa gambar selfie yang kelihatan bagus dan dapat menghasilkan gambar selfie dengan betul. 

Perkara yang berbeza dinyatakan oleh GadgestNDTV. Menurut mereka, hasil gambar potret kelihatan sedikit palsu dan kelihatan kurang bagus. Namun, mereka mengatakan bahawa telefon bimbit ini dapat menangkap selfie dengan baik pada siang hari, terutama berkat kehadiran HDR yang dapat menghasilkan selfie dengan baik dalam keadaan cahaya terang.

Kekurangan Realm 5

Terdapat empat kekurangan Realme 5 ini. Apa benda itu? Dengarkan terus perbincangan berikut!

1. Kamera Cahaya Rendah Tidak Memuaskan

Alam 5

Walaupun secara keseluruhan tangkapan kamera HP ini cukup bagus, tetapi ada satu kelemahan sektor kamera Realme 5 ini. Kekurangannya adalah kekurangan tangkapan kamera maksimum untuk keadaan  cahaya rendah. Lihat contoh foto yang diambil dalam mod malam di bawah!

tangkapan kamera dunia 5 malam

Terlihat dalam gambar di atas, jika tangkapan kamera HP ini untuk  cahaya rendah  tidak bagus. Seperti yang dikatakan oleh GadgetsNDTV, mod cahaya rendah pada telefon bimbit ini penuh dengan perjuangan. Perinciannya lemah dan ada banyak  bunyi. Bagaimanapun, tangkapan kamera dari telefon bimbit ini untuk keadaan  cahaya rendah tidak bagus.

2. Tidak Menyokong Pengecasan Pantas

Alam 5

Walaupun dilengkapi dengan kapasiti bateri yang besar, Realme 5 tidak disertai dengan teknologi alias pengecasan pantas. Ini memberi kesan pada jangka masa untuk mengecas HP ini. Seperti yang dinyatakan oleh AndroidAuthority, yang mengatakan bahawa untuk mengecas sepenuhnya telefon bimbit ini memerlukan 150 minit atau sekitar 2 jam 30 minit.

GadgetNDTV juga mengatakan bahawa mereka kecewa dengan pengisian bateri HP yang lama. Mereka mengatakan bahawa selama setengah jam mengecas telefon bimbit ini, caj hanya sekitar 24%. Sekiranya masa pengecasan telah mencapai satu jam, hanya 43% kuasa yang dicas.

3. Skrin masih HD +

bidang skrin 5

Realme 5 dilengkapi dengan skrin 6.5 inci yang menjadikan telefon ini terasa sangat luas. Skrin menggunakan panel LCD IPS dengan nisbah skrin-ke-badan 82.7%. Skrin itu sendiri dilengkapi dengan nisbah 20: 9 yang menjadikan resolusi hingga 720 x 1600 piksel, hanya HD +.

Sudah tentu penggunaan panel HD + bukanlah sesuatu yang buruk tetapi ia pasti menjadikan telefon bimbit ini tidak terasa istimewa. Nasib baik, skrin HP ini dilengkapi dengan pelindung Corning Gorilla Glass 3+, yang tentunya mempunyai kelebihan tersendiri dalam kelas harganya.

4. Tidak Menggunakan USB Type-C

Alam 5

Satu kelemahan lain dari Realme 5 ialah ia masih tidak menyokong USB Type-C. Ya, telefon bimbit ini masih menggunakan  port  microUSB dan bukan USB Type-C. Sekiranya telefon bimbit ini menggunakan USB Type-C, sudah tentu ia akan menjadi kelebihan tersendiri yang menjadikan telefon bimbit ini mempunyai nilai lebih.

Kesimpulannya

Realme 5 bukan telefon bimbit yang buruk. Telefon bimbit ini terasa istimewa walaupun terdapat beberapa kekurangan. Namun, kekurangan yang masih dapat difahami sekiranya anda melihat kelebihan yang ditawarkan oleh HP ini seperti kualiti binaan yang baik , reka bentuk yang cantik, jangka hayat bateri yang panjang, sehingga kamera masih baik untuk menangkap dalam keadaan cahaya terang.

Realm 5 masih mempunyai kekurangan. Keupayaan kamera untuk keadaan  cahaya rendah  masih mengecewakan, tetapi ini dapat ditingkatkan dengan mengemas kini sistem atau menambahkan fitur ke kamera. Prestasi pemproses Snapdragon 665 jelas tidak mempunyai peningkatan yang ketara tetapi cukup baik untuk  permainan  dan mempengaruhi kecekapan kuasa. Berminat dengan Realme 5? Anda boleh membelinya melalui kedai dalam talian di pautan ini.