Inilah Kelebihan dan Kekurangan Realm 5i yang Perlu Anda Ketahui!

Realme Indonesia diklasifikasikan sebagai besar dalam memperkenalkan produk siri Realme 5 secara rasmi ke Indonesia. Bayangkan, Realm mempersembahkan 4 varian Realme 5 iaitu Realme 5, Realme 5 Pro, Realme 5s, dan Realme 5i.

Produk terakhir dipanggil cukup untuk menarik perhatian. Menarik kerana spesifikasi yang ditawarkan oleh Realme 5i pada dasarnya cenderung serupa dengan Realme 5. Jadi, seperti apa Realme 5i ini? Dengarkan sahaja perbincangan mengenai kelebihan dan kekurangan Realme 5i di bawah.

Spesifikasi Realme 5i

Realiti 5i

Am

 • Diumumkan Disember, 2019
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Dual SIM Card (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi 164.4 x 75 x 9.3 mm
 • Berat 195 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif IPS LCD
 • Saiz 6.52 inci perlindungan Corning Gorilla Glass
 • Resolusi 720 x 1600 piksel, nisbah 20: 9 (ketumpatan ~ 269 ppi)

Perkakasan

 • Snapdragon 665 (11 nm) Chipset Chualet Qualcomm SDM665
 • CPU Octa-core (4x2.0 GHz Kryo 260 Gold dan 260 Silver Kryo 4x1.8 GHz)
 • GPU Adreno 610

Ingatan

 • RAM 3GB, 4GB
 • Memori Dalaman 32/3 GB, 64/4 GB
 • Memori Luaran MicroSD, hingga 256GB (slot khusus)

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 4
 • Resolusi 12 MP + 8 MP + 2 MP + 2 MP
 • Ciri - 12 MP, f / 1.8, (lebar), 1 / 2.9 ", 1.25µm, PDAF

  - 8 MP, f / 2.3, 13mm (ultrawide), 1 / 4.0 ", 1.12µm

  - 2 MP, f / 2.4, 1/5 ", 1.75µm (kamera makro khas)

  - Sensor kedalaman 2 MP, f / 2.4, 1/5 ", 1.75µm

  Ciri-ciri: LED flash, HDR, panorama

 • Video [dilindungi e-mel], [dilindungi e-mel], gyro-EIS

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 8 MP, f / 2.0
 • Ciri HDR, panorama
 • Video [dilindungi e-mel]

Kesalinghubungan

 • WLAN Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
 • Bluetooth 5.0, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
 • USB microUSB 2.0, USB On-The-Go

Bateri

 • Taipkan Li-Po
 • Kapasiti 5000 mAh tidak dapat dikeluarkan
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Ciri pengecasan bateri 10W

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 9.0 Pie
 • Sensor cap jari (dipasang di belakang), akselerometer, giro, jarak, kompas
 • Jack 3.5mm
 • Warna Biru, Hijau
 • Lain - Pegang percikan api

Kelebihan Reali 5i

Terdapat beberapa titik kekuatan di Realme 5i. Apakah kelebihan ini? Lihat perkara berikut!

1. Plastik Tetapi Mempunyai Reka Bentuk Yang Baik

Realiti 5i

Reali 5i hadir dengan berat 195 gram dengan dimensi 164.4 x 75 x 9.3 mm. Ukuran ini cenderung serupa dengan Realme 5 yang menawarkan berat 198 gram dengan dimensi 164.4 x 75.6 x 9.3 mm. Tidak pelik sebenarnya kerana Realme 5i mempunyai bentuk yang cenderung sama dengan Realme 5.

Bezanya, Realme 5 hadir dengan reka bentuk yang kelihatan mewah. Walaupun Realme 5i hadir dengan reka bentuk yang cenderung biasa, nampak murah, dan sangat kelihatan jika badan telefon bimbit ini diperbuat daripada plastik. Walaupun Realme 5 sendiri diperbuat daripada plastik.

Cuma walaupun kelihatan plastik, reka bentuk Realme 5i cukup menarik. Reka bentuknya cukup bagus kerana dalam keadaan tertentu, reka bentuk di belakang Realme 5i dapat menampilkan corak matahari terbit. Realme sendiri menyebut reka bentuk Realme 5i sebagai Keahlian Sebenar.

Apakah Ketukangan Sebenar? Berdasarkan maklumat dari laman Realme.com, Pengerjaan Nyata merujuk kepada teknologi penggilap kaca di bahagian belakang badan yang diproses dengan teknologi terkini menggunakan mesin ukiran radium. Oleh kerana itu, tidak berlebihan jika dikatakan bahawa Realme 5i mempunyai reka bentuk yang bagus walaupun menggunakan badan plastik.

2. Tahan Percikan Air

realiti 5i

Realme 5i masih mengekalkan ciri-ciri yang juga dimiliki oleh Realme 5, iaitu ciri-ciri ketahanan terhadap percikan air atau percikan air. Dengan teknologi ini, tentunya Realme 5 menjadi menarik kerana di kelas harganya, kehadiran ciri air tahan percikan menjadi tarikan.

3. Hayat Bateri Panjang

realiti 5i

Realme 5i dilengkapi dengan kapasiti bateri yang besar, 5,000 mAh. Kapasiti bateri ini sebesar Realme 5 dan Realme 5s. Kedua-dua produk itu sendiri mempunyai jangka hayat bateri yang agak baik. Lalu, adakah jangka hayat bateri Realme 5i juga cukup baik?

penanda aras bateri 5i

Laman web Hungrygeeks menguji bateri dari Realme 5i menggunakan tanda aras PCMark. Hasilnya, dapat dilihat pada gambar di atas. Nampaknya Realme 5i mendapat 16 jam 25 minit. Masa yang cukup lama sudah tentu.

Laman web Zeebiz sendiri mencatatkan bahawa jangka hayat bateri Realme 5i dapat mencapai 30 hingga 36 jam. Masa ini dapat dicapai dengan menggunakan medium. Ini jelas membuktikan bahawa Realme 5i mempunyai jangka hayat bateri yang agak baik.

4. Snapdragon 665

Realme 5i hadir dengan chipset Snapdragon 665, yang merupakan penerus kepada Snapdragon 660. chipset Snapdragon 665 dilengkapi dengan lapan pemproses teras octa aka dengan perincian Kryo 260 Gold quad core 2.0 GHz untuk prestasi dan Kryo 260 Silver quad core 1.8 GHz untuk kecekapan kuasa. Sementara untuk pemproses grafik, Adreno 610 GPU tertanam.

Penggunaan Snapdragon 665 di Realme 5i menunjukkan bahawa prestasi sebenar Realme 5i cenderung sama dengan Realme 5. Sebabnya, Realme 5 juga menggunakan chipset yang sama. Jadi, bagaimana dengan prestasi Snapdragon 665 di Realme 5? Mari lihat hasil  penanda aras  berikut.

realiti penanda aras 5i

Data di atas, adalah hasil pengujian data yang dilakukan oleh Yugatech. Dari data di atas, nampaknya dalam ujian Antutu 8, Realme 5i mendapat 172 ribu. Bagi Geekbench 5, Realme 5i mendapat skor single-core 310 dan multi-core 1,374.

Untuk 3D Mark, telefon ini mempunyai skor 1,077 untuk ujian OpenGL Extreme Shot Shot. Semasa dalam ujian Sling Shot Extreme, skor yang diperoleh adalah 1,043.

Berdasarkan data di atas, jelas bahawa Realme 5i sebenarnya mempunyai prestasi yang cukup baik. Seperti kata Yugatech, sekiranya prestasi telefon ini cukup lancar untuk pelbagai urusan. Walaupun perlu diantisipasi kadang-kadang  ketinggalan  ketika diajak bermain permainan.

Perkara yang sama dinyatakan oleh GadgetsNDTV. Laman web ini mengatakan jika Snapdragon 665 di Realme 5i mempunyai prestasi yang agak baik. Dijemput untuk multitasking juga lancar, malah multitasking juga menyeronokkan kerana sistem ini tidak menghentikan aplikasi yang berjalan di latar belakang.

5. Empat Kamera Belakang

realiti 5i

Kamera belakang Realme 5i mirip dengan Realme 5i, dan bahkan cenderung sama dengan keempat kamera tersebut. Jenis lensa yang digunakan juga serupa. Ini sebenarnya menunjukkan bahawa kualiti kamera Realme 5i pada dasarnya tidak jauh berbeza dengan Realme 5.

Realme 5 dilengkapi dengan empat kamera belakang. Kamera pertama adalah kamera 12 MP dengan bukaan f / 1.8 yang sudah menyokong PDAF. Kamera kedua adalah kamera ultra lebar 8 MP yang mempunyai bukaan f / 2.2. Kamera ketiga adalah kamera makro 2 MP. Dan kamera keempat adalah kamera 2 MP untuk memberikan kesan bokeh.

Realme 5i dilengkapi dengan empat kamera belakang. Kamera utama adalah kamera 12 MP dengan bukaan f / 1.8 yang sudah menyokong PDAF. Kamera kedua ialah kamera ultra lebar 8 MP yang mempunyai bukaan f / 2.3. Kamera ketiga adalah kamera makro 2 MP. Dan kamera keempat adalah kamera 2 MP untuk kesan bokeh.

Dari data di atas, nampaknya perbezaan hanya pada ukuran bukaan kamera pada kamera ultra lebar. Dapat dilihat bahawa Realme 5 memiliki kamera ultra lebar dengan bukaan yang lebih besar, yaitu f / 2.2. Sementara Realme 5i hadir dengan kamera ultra lebar dengan bukaan f / 2.3.

Jadi, bagaimana prestasi kamera belakang Realme 5i ini? Lihat contoh tangkapan kamera dari Realme 5i di bawah!

Hasil kamera belakang 5i hasilHasil kamera belakang 5i hasil

Realme 5i mempunyai kualiti foto yang bagus. Seperti yang dikatakan Yugatech, tangkapan kamera belakang dari telefon bimbit ini tajam. Masih menurut mereka, hasil kamera belakang foto ini dapat memiliki warna terang dengan tingkat tepu yang mencukupi. Sudah tentu ini dapat dicapai jika mengambil gambar dalam keadaan pencahayaan yang tepat.

Laman 91Mobiles mempunyai pendapat mengenai kamera belakang Realme 5i. Menurut mereka, secara keseluruhan, tangkapan kamera belakang telefon ini cukup mengagumkan. Foto mempunyai perincian yang bagus, walaupun diperbesar. Walaupun harus diakui, beberapa foto cenderung terlalu jenuh. 

Pendapat yang sama dinyatakan oleh GadgetsNDTV. Menurut mereka, tangkapan kamera belakang Realme 5i mempunyai tahap perincian yang baik, walaupun setelah memperbesar. Pada siang hari, kamera Realme 5i dapat mengukur cahaya dengan baik. Selain itu, menurut mereka, Realme 5i mempunyai julat dinamik yang baik.

6. Kamera Cukup Hadapan di Kelasnya

Realiti 5i

Pembezaan yang paling jelas, Realme 5i dan Realme 5 ada pada kamera depan. Kamera depan menawarkan konsep  takik yang  sama. Cuma Realme 5i hanya menawarkan kamera 8 MP. Sementara kamera di Realme 5 adalah 13 MP.

Pada hakikatnya, kamera di Realme 5 sebenarnya 8 MP. Ini terbukti dari maklumat ukuran piksel terperinci dari foto dari kamera depan. Lalu bagaimana dengan kualiti kamera depan dari Realme 5i?

Menurut laman web Hungrygeeks, kamera depan Realme 5i dapat menangkap gambar selfie secara semula jadi. Walaupun, hasilnya tidak setajam kamera depan Realme 5. Ini membuktikan bahawa kamera depan telefon ini mengalami penurunan "kemampuan".

Lalu, mengapa meletakkan lebihan? Ini berkaitan dengan harga. Realme 5i berharga lebih murah daripada Realme 5. Di kedai dalam talian, Realme 5i dijual pada harga antara Rp1.8 juta untuk varian RAM 4GB. Di kelas harga, jelas kamera selfie ini masih cukup bagus.

7. Kualiti Bunyi yang Baik

realiti 5i

Realme 5i ternyata mempunyai kualiti audio yang baik. Seperti yang diungkapkan oleh Gizmologi, bahawa Realme 5i telah dilengkapi dengan teknologi untuk mengoptimumkan hasil suara pembesar suara. Teknologi ini adalah teknologi Dirac Power Sound bersama dengan Dirac Research AB. Teknologi ini mampu menghasilkan kualiti suara yang baik.

Kekurangan Realiti 5i

Terdapat tiga kelemahan Realiti 5i ini. Apa benda itu? Dengarkan terus perbincangan berikut!

1. Kamera Cahaya Rendah Masih Tidak Memuaskan

realiti 5i

Sama seperti Realme 5, kemampuan kamera belakang Realme 5i untuk keadaan cahaya rendah  masih tidak memuaskan. Berikut adalah salah satu contoh foto dalam keadaan cahaya rendah hasil dari kamera belakang Realme 5i.

Hasil kamera belakang 5i hasil

Terlihat pada gambar di atas, jika tangkapan kamera HP ini untuk  cahaya rendah masih tidak bagus. Menurut 91mobiles, Realme 5i mempunyai kemampuan yang kurang untuk mengambil gambar dalam keadaan cahaya rendah.

Perkara yang sama dinyatakan oleh GadgetsNDTV. Menurut mereka, hasil  gambar cahaya rendah  pada telefon ini mempunyai gambar di bawah rata-rata. Foto-foto juga tidak kelihatan tajam. Penggunaan mod Nightscape ternyata cukup membantu untuk foto yang lebih cerah, tetapi hasilnya masih sangat kasar.

2. Tidak Mengecas Pantas

realiti 5i

Begitu juga dengan Realme 5, Realme 5i juga tidak dilengkapi dengan teknologi pengecasan pantas. Sudah tentu ini mempengaruhi tempoh pengecasan pada telefon ini. Seperti yang dikatakan GadgetsNDTV, jangka masa pengecasan telefon ini lebih dari dua jam. Yugatech juga menyatakan bahawa masa pengecasan untuk telefon ini adalah 2 jam 30 minit.

3. Tidak Menggunakan USB Type-C

realiti 5i

Satu kelemahan lain dari Realme 5i ialah ia masih tidak menyokong USB Type-C. Ini sebenarnya cukup masuk akal memandangkan banyak telefon lain di kelas harga yang sama juga tidak menawarkan USB Type-C. Walau bagaimanapun, di dalam kelas harga ini, terdapat Redmi 8 yang ditawarkan oleh  sebuah Type-C USB port  .

Kesimpulannya

Realme 5i pada dasarnya adalah Realme 5 yang mengalami beberapa kemas kini kecil. Kemas kini ini bukan peningkatan tetapi pengurangan. Contohnya dalam sektor kamera. Selebihnya, Realme 5i pada dasarnya serupa dengan Realme 5.

Cuma Realme 5i terasa lebih menarik kerana ia menawarkan lebih banyak memori pada harga kelas di bawah Rp. 2 juta, iaitu RAM 4 GB dan storan 64 GB. Berminat untuk mencadangkan Realme 5i? Sekiranya berminat, sila beli Realme 5i di Lazada atau Shopee.