Kelebihan dan Kekurangan Vivo Z1 Pro yang Anda Perlu Tahu!

Vivo memberikan kejutan yang menarik. Biasanya, vendor yang satu ini memberikan HP biasa dengan harga yang boleh dikatakan agak mahal untuk spesifikasi yang ditawarkan. Tetapi pada tahun 2019, Vivo mula berada di landasan yang betul.

Pada tahun 2019, Vivo mempersembahkan banyak telefon bimbit yang menarik. Selain menghadirkan Vivo V15 dan Vivo V15 Pro, Vivo juga menghadirkan Vivo S1, sebuah telefon bimbit dengan harga kelas Rp 3 juta. Nah, Vivo S1 tidak keseorangan kerana Vivo menghadirkan telefon bimbit lain dalam kelas harga yang tidak jauh berbeza, Vivo Z1 Pro.

Vivo Z1 Pro berharga pada harga rasmi Rp3.1 juta. Dengan harga ini, HP ini menawarkan banyak perkara menarik. Seperti apa Vivo Z1 Pro ini? Lihat kelebihan dan kekurangan telefon bimbit ini yang telah diringkaskan dari pelbagai sumber.

Spesifikasi Vivo Z1 Pro

Am

 • Diumumkan Julai, 2019
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Dual SIM Card (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi 162.4 x 77.3 x 8.9 mm
 • Berat 201 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif IPS LCD
 • Saiz 6.53 inci
 • Resolusi 1080 x 2340 piksel, nisbah 19.5: 9 (kepadatan ~ 395 ppi)

Perkakasan

 • Qualcomm SDM712 Snapdragon 712 (10 nm) Chipset
 • CPU Octa-core (2x2.3 GHz Kryo 360 Gold dan 360 Silver Kryo 6x1.7 GHz)
 • GPU Adreno 616

Ingatan

 • RAM 4GB
 • Memori Dalaman 64 GB
 • Memori Luaran MicroSD, hingga 256GB

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 3
 • Resolusi 16 MP + 8 MP + 2 MP
 • Mempunyai 16 MP, f / 1.8, (lebar), 1 / 2.8 ", 1.12┬Ám, AF

  8 MP, f / 2.2, 16mm (sangat lebar)

  Sensor kedalaman 2 MP, f / 2.4

  Ciri-ciri: LED flash, HDR, panorama

 • Video [dilindungi e-mel], [dilindungi e-mel] / 60fps

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 32 MP [f / 2.0]
 • Ciri HDR
 • Video [dilindungi e-mel]

Kesalinghubungan

 • WLAN Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
 • Bluetooth 5.0, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS A-GPS, GLONASS, BDS
 • USB microUSB 2.0, USB On-The-Go

Bateri

 • Taipkan Li-Po
 • Kapasiti 5000 mAh tidak dapat dikeluarkan
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Ciri pengecasan bateri pantas 18W

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 9.0 Pie
 • Sensor cap jari (dipasang di belakang), akselerometer, giro, jarak, kompas
 • Jack 3.5mm
 • Warna Sonic Blue, Sonic Black, Mirror Black
 • Lain - lain

Kelebihan Vivo Z1 Pro

Vivo Z1 Pro mempunyai banyak kelebihan yang menjadikan telefon bimbit ini menarik untuk dilihat. Apakah kelebihan ini? Lihat perkara berikut!

1 Kapasiti Bateri Besar

Vivo Z1 Pro

Vivo Z1 Pro ini dilengkapi dengan kapasiti bateri 5,000 mAh sahaja. Kapasiti bateri ini tentunya cukup besar dan terasa istimewa memandangkan Vivo jarang menyediakan bateri dengan kapasiti sebesar ini.

Jadi berapa lama hayat bateri HP ini? Berdasarkan pengalaman menggunakan Smartprix, telefon ini dapat bertahan hingga satu hari lebih banyak dengan penggunaan permainan cukup kerap.

Perkara yang sama dinyatakan oleh GadgetsNDTV. Menurut mereka, Vivo Z1 Pro mempunyai daya tahan hingga satu setengah hari dengan penggunaan sambungan 4G yang menyala, streaming video, menggunakannya untuk foto, dan bermain permainan selama kira-kira 60 minit.

GadgetNDTV juga menjalankan ujian gelung video HD dengan catatan masa 18 jam, 32 minit sebelum akhirnya dimatikan secara automatik. Hasil ini pastinya menjadikan Vivo Z1 Pro mempunyai jangka hayat bateri yang panjang. 

2 Pengecasan pantas Dual Engine

Hasil kamera sudut lebar Vivo Z1 Pro

Bateri tidak hanya bertahan lama, telefon ini juga menyokong pengecasan pantas. Tidak bersemangat, HP ini dilengkapi dengan teknologi pengecasan pantas Dual Engine Fast Charging . Menurut saluran Teknologi Youtube, dengan Pengisian Cepat Dual Engine, Vivo Z1 Pro boleh dicas selama dua jam kurang daripada kritikal hingga penuh.

Sementara itu, menurut Smartprix, berdasarkan pengujian, Vivo Z1 Pro dapat diisi hingga 70% hanya dalam satu jam dengan pengecas 18W. Jelas masa agak pantas untuk telefon bimbit di kelasnya.

3. Skrin bergaya

Vivo Z1 Pro

Vivo Z1 Pro menawarkan skrin dengan dimensi 6.53 inci. Layar membawa resolusi Full HD + 1080 x 2340 piksel dengan nisbah 19.5: 9 dengan kepadatan skrin 395ppi. Cuma, tidak seperti Vivo S1 Pro yang menawarkan panel AMOLED, HP ini hanya menawarkan skrin IPS.

Walaupun menawarkan skrin IPS, kualiti skrin HP cukup bagus. Smartprix mengatakan bahawa skrin HP bergaya. Ini dapat dilihat dari layar paparan visual yang mampu menampilkan warna terang dengan kontras yang tinggi. Skrinnya juga cukup bagus dan jelas ketika berada di luar bilik.

4. Tiga Kamera Cemerlang

 Vivo Z1 Pro

Vivo Z1 Pro menawarkan tiga kamera belakang dan juga Vivo S1. Ketiga kamera ini terdiri daripada kamera utama 16 MP dengan bukaan f / 1.8, kamera kedua 8 MP AI dengan bukaan f / 2.2, dan kamera ketiga untuk sensor dengan kamera 2 MP.

Pada pandangan pertama, konfigurasi kamera agak serupa dengan Vivo S1. Jadi, jenis kamera yang menangkap dari telefon bimbit ini? Pertimbangkan contoh tangkapan berikut!

Hasil kamera sudut lebar Vivo Z1 ProHasil Vivo Z1 ProHasil kamera sudut lebar Vivo Z1 ProHasil kamera sudut lebar Vivo Z1 Pro

Dilihat dari tangkapan kamera, tangkapan kamera belakang Vivo Z1 Pro cukup bagus. Menurut Smartprix, kamera belakang HP ini, terutamanya kamera 16 MP dapat menangkap gambar dengan luar biasa. Hasil tangkapannya cenderung baik, terutama jika pencahayaannya juga bagus. Cuma hasil mod malam kadang-kadang baik, atau tidak.

GadgestNDTV juga memuji kualiti kamera belakang dari Vivo Z1 Pro. Menurut mereka, tangkapan HP ini mampu menghasilkan gambar dengan warna yang bagus dan juga mempunyai perincian yang baik. Kamera dapat menangkap gambar dengan tajam dan mampu menghasilkan foto dengan tekstur semula jadi. HDR juga dapat membantu gambar menjadi lebih baik. 

Berdasarkan data ini, anda boleh katakan, untuk sektor kamera belakang, Vivo Z1 Pro cukup bagus dalam memotret objek. Walau begitu, sektor kamera belakang adalah kelebihan lain yang ditawarkan oleh Vivo Z1 Pro. 

5. Kamera selfie 32 MP

 Vivo Z1 Pro

Vivo Z1 Pro menawarkan satu kamera depan 32 MP AI Selfie Camera di bahagian depan. Kamera ini sangat sesuai untuk selfie dan sektor kamera depan ini nampaknya serupa dengan kamera di Vivo S1.

Menurut Smartprix, kamera depan HP dapat menjalankan tugasnya dengan baik. Selfie dengan kamera depan dapat menghasilkan gambar yang bagus, terutama di luar rumah. Foto di bawah pencahayaan yang betul di dalam bilik juga hasilnya masih bagus. Namun, gambar akan menjadi kelam-kabut apabila terdapat sumber cahaya yang memasuki bingkai foto.

Secara keseluruhan untuk selfie, Vivo Z1 Pro cukup baik. Terutama kenyataan bahawa HP Vivo pada amnya selalu menghadirkan telefon bimbit dengan kamera depan yang berkualiti.

6. Prestasi pantas

Prestasi Vivo Z1 Pro

Perkara yang paling menarik dari telefon bimbit ini adalah prestasinya. Bayangkan, HP ini dilengkapi dengan chipset Snapdragon 712 AIE. Untuk kelas harga Rp 3 juta, kehadiran chipset ini cukup bagus.

Di dalam chipset ini, terdapat pemproses teras octa yang terdiri daripada Kryo 360 Gold dengan dua teras 2.3 GHz dan Kryo 360 Silver dengan enam teras 1.7 GHz. Bagi pemproses grafik, Adreno 616 tertanam. Kemudian, dengan chipset ini, berapakah nilai Antutu? Lihat skor Antutu pada gambar berikut.

antutu vivo z1 pro

Dilihat dari nilai Antutu dari Vivo Z1 Pro, nampaknya skornya cukup bagus. Di kelas harga Rp3 juta, Vivo Z1 Pro bersaing dengan Realme 3 Pro, yang hanya dilengkapi dengan Snapdragon 710, yang prestasinya sedikit di bawah Snapdragon 712.

Prestasi Vivo Z1 Pro itu sendiri cukup baik, terutamanya dengan ciri Vivo Multi Turbo yang, menurut Krida dari Technology, dapat meningkatkan prestasi untuk memainkan permainan dengan lebih baik. Contohnya semasa menjalankan Asphalt 8, telefon ini dapat berjalan dengan grafik maksimum dan stabil pada 30 fps framerates.

Untuk permainan PUBG Mobile, telefon bimbit ini dapat memainkan PUBG Mobile dengan tetapan grafik dalam "smooth-ultra", "balance-ultra", dan "HD-high". Untuk memainkan permainan PUBG Mobile, ia berjalan lancar.

Pengalaman yang sama juga merasakan AndroidAuthority ketika mencuba HP ini. Menurut mereka, Vivo Z1 Pro dapat menjalankan permainan PUBG Mobile dalam tetapan grafik HD dan permainan berjalan lancar. Sementara untuk penggunaan seharian, prestasi HP cukup baik dan tidak ada prestasi yang stagnan yang membuat mereka mengeluh mengenai prestasinya.

7. Sensor Keselamatan Pantas

reka bentuk vivo z1 pro

Vivo Z1 Pro dilengkapi dengan sensor keselamatan yang lengkap. Terdapat sensor cap jari dan pengecam wajah atau Pengecaman Wajah atau Akses Wajah. Cuma berbeza dengan Vivo S1 yang dilengkapi sensor jari di bawah layar, Vivo Z1 Pro hanya dilengkapi dengan sensor cap jari di bahagian belakang, seperti kedudukan sensor cap jari pada umumnya.

Menariknya, kelajuan membaca sensor cap jari agak pantas. Seperti yang diungkapkan oleh Krida dari saluran Teknologi, sensor cap jari HP ini mempunyai prestasi yang cepat, kedudukan sensor cap jari juga mudah dikenali.

Akses Wajah juga merupakan tindak balas yang agak pantas ketika mengenali wajah. Selain dua sensor ini, Vivo Z1 Pro dilengkapi dengan sensor lengkap seperti sensor kompas atau giroskop.

Kekurangan Vivo Z1 Pro

Terdapat beberapa kelemahan Vivo Z1 Pro ini. Apa benda itu? Dengarkan terus perbincangan berikut!

1. Saiznya terlalu besar

reka bentuk vivo z1 pro

Vivo Z1 Pro sebenarnya mempunyai reka bentuk yang cukup baik dan sejuk. Badan diperbuat daripada polikarbonat yang kelihatan seperti kaca berkilau. Masalahnya bukan sama ada reka bentuknya cantik atau tidak tetapi mengenai ukuran badannya.

Sekiranya mengikut GadgetNDTV, badan HP diklasifikasikan sebagai  besar  atau terlalu besar dan cenderung berat. Skrin 6,5 inci dengan dimensi 162,4 x 77,3 x 8,9 mm dan berat 207 gram bukan ukuran kecil untuk telefon bimbit. Smartprix juga mengatakan bahawa reka bentuk badan HP terlalu besar sehingga kurang ergonomik ketika dipegang.

2. Masih Menggunakan Port microUSB

Vivo Z1 Pro

Kelemahan lain dari HP ini adalah di  port. Sama seperti penyakit HP "Vivo" yang lain, Vivo hanya membawa HP rasmi ke Indonesia dengan  port  microUSB. Manakala dalam kelas harga yang sama, vendor sedia ada yang lain yang ditawarkan oleh  p ort USB Type-C.

Tidak menggunakan port USB Type-C sebenarnya masih masuk akal. Biasanya untuk mengurangkan harga atau kerana pengecas dengan port USB Type-C masih tidak begitu popular. Tetapi hakikat bahawa banyak telefon bimbit lebih murah daripada telefon bimbit ini sudah menyajikan USB Type-C, tentunya sektor ini mempunyai kekurangannya sendiri.

3. Tidak Menyokong Streaming HD

Vivo Z1 Pro

Perkara malang Vivo Z1 Pro untuk kelas harganya adalah sokongan streaming. Berdasarkan hasil ujian Smartprix, ternyata Vivo Z1 Pro tidak dapat mengalirkan Netflix atau Amazon Prime dengan kualiti HD. Ini bermaksud bahawa telefon bimbit ini hanya mempunyai sijil Widevine DRM L3.

Untuk kelas harga, tentu lebih baik jika Vivo Z1 Pro sudah menyokong streaming HD. Lebih-lebih lagi, aplikasi streaming popular di Indonesia. Sekiranya telefon ini berada pada harga kelas Rp2 juta dan ke bawah, wajar untuk hanya menyokong Widevine DRM L3 sahaja.

Kesimpulannya

Vivo Z1 Pro adalah telefon bimbit yang agak menarik. Telefon bimbit ini mempunyai kelebihan dalam sektor prestasi, hayat bateri, layarnya masih baik-baik saja, dan kameranya juga cukup bagus. Kekurangan yang ada pada telefon bimbit ini masih cukup masuk akal, dan badan yang terlalu besar mungkin tidak terlalu banyak masalah bagi sesetengah orang.

Vivo Z1 Pro sesuai untuk pengguna yang memerlukan telefon bimbit pada kelas harga Rp.3 juta dengan spesifikasi yang memenuhi syarat untuk bermain permainan. Bagi pengguna yang memerlukan telefon bimbit yang kuat dengan jangka hayat bateri yang panjang, telefon ini juga adalah jawapannya. Berminat? Sila beli telefon bimbit ini di kedai dalam talian melalui pautan ini.