10 Kekuatan dan Kelemahan vivo Y19 Yang Perlu Anda Ketahui

Namanya Vivo Y19, telefon bimbit kelas berharga Rp2 juta dari Vivo. Siri ini hadir sebagai pelengkap kepada siri Y lain yang dijual pada julat harga yang sama, iaitu vivo Y12, vivo Y15, dan vivo Y17.

Telefon ini sendiri dilengkapi dengan "konsep" yang boleh dikatakan mempunyai persamaan dengan vivo Y17. Harganya juga tidak jauh berbeza dengan vivo Y17. Cuma, vivo Y19 dijual dengan harga yang lebih mahal. Jadi, seperti apa vivo Y19 ini? Untuk mengetahui, mari kita lihat kelebihan dan kekurangan vivo Y19 di bawah.

Spesifikasi Vivo Y19

vivo Y19

Kelebihan Vivo Y19

Terdapat lapan titik kekuatan dalam vivo Y17. Apakah kelebihan ini? Lihat perkara berikut!

1 Hayat Bateri Panjang

Bateri vivo Y19

Bateri pada Vivo Y19 cukup besar. Masih dengan kapasiti bateri yang sama seperti Vivo Y17, Vivo Y12, dan Vivo Y15, iaitu 5.000 mAh. Kapasiti bateri ini tentunya cukup besar. Ketahanan boleh dikatakan lebih dari cukup untuk bertahan lebih dari satu hari.

Fakta menarik, ternyata, vivo Y19 ini dapat bertahan hingga 2 hari lagi. Ini disampaikan oleh Krida dari saluran Teknologi Youtube. Mengikut pengalamannya, vivo Y19 dapat digunakan hingga 2 hari dengan penggunaan internet, bermain media sosial, dan bermain permainan COD Mobile. Ini menunjukkan bahawa jangka hayat bateri cukup hebat.

2 Pengecasan pantas Dual Engine

pengecasan enjin vivo Y19 dual cepat

Selain mempunyai jangka hayat bateri yang agak lama, Vivo Y19 dilengkapi dengan teknologi pengecasan pantas vivo khas, mesin pengecasan pantas dua kali. Teknologi ini juga disertakan dalam Vivo Y17. Jadi, berapa lama masa yang diperlukan untuk mengecas telefon ini?

juga dilengkapi dengan teknologi pengecasan pantas. Teknologi pengecasan pantas yang terdapat pada telefon bimbit ini adalah enjin pengecasan pantas dua kali ganda, teknologi pengecasan pantas  yang sangat baik. Dengan teknologi ini, vivo Y19 dapat dicas sepenuhnya selama 2 jam. Selain itu, vivo Y19 ini mempunyai fungsi pengecasan terbalik yang membolehkan telefon ini berfungsi sebagai power bank.

3. Reka Bentuk yang Lebih Baik

vivo Y19

Reka bentuk vivo Y19 boleh dikatakan mempunyai peningkatan jika dibandingkan dengan vivo Y17. Dimensi telefon ini terasa lebih nipis jika dibandingkan dengan Vivo Y17. Seperti kata David dari saluran Youtube GadgetIn. Menurutnya, rasa yang diberikan dari vivo Y19 terasa lebih nipis berkat sisi melengkung. Bandingkan dengan Vivo Y17 yang terasa lebih besar.

Walaupun kedua-dua telefon ini mempunyai ketebalan 8.9 mm. Pengaruh sisi yang melengkung pasti membuat  rasa  cengkaman rasa telefon yang lebih selesa. Ini jelas membuktikan bahawa reka bentuk vivo Y19 lebih baik.

4. Penambahbaikan di Sektor Kamera

vivo Y19

Sama dengan Vivo Y17, Vivo Y19 juga dilengkapi dengan tiga kamera belakang yang selalunya vivo sebagai AI Triple Camera. Cuma, kali ini, kamera belakang telah meningkatkan resolusi untuk kamera utama.

Kamera utama vivo Y19 dilengkapi dengan sensor 16 MP yang mempunyai aperture f / 1.8 dan PDAF. Bandingkan ini dengan kamera dari vivo Y17 yang hanya 13 MP. Selebihnya, kamera kedua dan ketiga serupa dengan vivo Y17. Kamera kedua adalah kamera ultrawide 8 MP dengan bukaan f / 2.2. Kamera ketiga adalah kamera untuk memberikan kesan bokeh, iaitu kamera 2 MP.

Bagaimana dengan tangkapan kamera? Untuk tangkapan kamera, kualiti kamera utama vivo Y19 cukup bagus. Seperti yang dikatakan oleh David dari saluran GadgetIn. Menurutnya, tangkapan kamera utama cukup baik dalam keadaan cahaya yang cukup dan mempunyai  julat dinamik  yang baik-baik saja.

Walaupun kamera ultra lebar di telefon ini sebenarnya tidak dapat memperoleh gambar terperinci. Kamera mampu menangkap gambar dengan perspektif yang luas. Untuk kamera makro, hasilnya cukup bagus untuk menangkap gambar dari jarak dekat.

Secara keseluruhan, kamera utama Vivo Y19 dapat menghasilkan foto dengan baik. Lebih baik daripada vivo Y17.

5. Skrin HD penuh

skrin vivo y19

Untuk sektor skrin, vivo Y19 dilengkapi dengan dimensi skrin 6.53 inci. Dimensi skrin ini agak lebih luas daripada vivo Y17 yang hanya menawarkan skrin 6,35 inci. Selain lebih luas, vivo Y19 hadir dengan resolusi Full HD + 1080 x 234 piksel. Resolusi yang seharusnya hadir dengan harga Rp 2 juta

Dengan menawarkan resolusi Full HD +, vivo Y19 jelas lebih menarik kerana menghadirkan resolusi skrin yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan Vivo Y17. Walaupun kedua-dua telefon bimbit berada di kelas yang sama, harganya adalah Rp 2 juta.

6. Memori dan RAM yang besar

RAM VIVO Y19

Kelebihan lain yang ditawarkan oleh Vivo Y19 adalah di sektor memori. Dalam memori dalaman, telefon ini dilengkapi dengan storan dalaman 128 GB. Kapasiti juga sama dengan Vivo Y17. Sudah tentu kapasiti ini cukup besar.

Apa yang menarik, bukan di storan dalaman, tetapi di dalam RAM. Di sektor ini, vivo Y19 dilengkapi dengan RAM 6 GB. Dengan RAM yang besar ini, jelas menjadikan vivo Y19 mampu menghadirkan kemampuan multitasking yang  baik  sehingga dapat membuka banyak aplikasi dengan cepat.

7. Ciri-ciri dalam Funtouch OS

FUNTOUCH OS VIVO y19

Telefon ini menawarkan antara muka Funtouch OS 9.2 berdasarkan Android 9 Pie. Funtouch OS dilengkapi dengan pelbagai ciri menarik. Salah satunya adalah mod untuk kanak-kanak, iaitu ciri yang membolehkan telefon bimbit digunakan untuk kanak-kanak. Mod ini membolehkan kanak-kanak hanya mengakses aplikasi tertentu dan mengehadkan masa penggunaan.

Ciri permainan permainan juga terdapat dalam Funtouch OS ini. Fungsi ini dipanggil Ultra Game Mode. Dengan ciri ini, pengalaman bermain di Vivo Y19 lebih menyeronokkan kerana memungkinkan untuk bermain tanpa gangguan pemberitahuan. Selain itu, ada fitur untuk mengubah suara ke mode tertentu ketika bermain game. Ciri-ciri yang cukup menarik tentunya.

8. Chipset Lebih Baik

prestasi vivo Y19

Telefon ini dilengkapi dengan chipset Mediatek MT6768 Helio P65. Chipset ini dibina dengan proses fabrikasi 12nm. Di dalam chipset ini, terdapat pemproses octa-core (2 × 2.0 GHz Cortex-A75 & 6 × 1.7 GHz Cortex-A55) dengan pemproses grafik Mali-G52 MC2.

Penggunaan chipset ini pastinya lebih baik jika dibandingkan dengan Vivo Y17 yang hanya dilengkapi dengan Helio P35. Jadi, berapakah nilai Antutu dari Vivo Y19? Nilai Antutu telefon ini ternyata mencecah 179 ribu untuk ujian menggunakan Antutu 8.

vivo y19 antutu

Dengan nilai Antutu ini, prestasi Vivo Y19 cukup untuk menjalankan pelbagai permainan kontemporari. Contohnya ialah PUBG Mobile. Berdasarkan pengalaman Krida dari Teknologi, vivo Yvo ini dapat menjalankan PUBG Mobile dengan grafik "seimbang" dan kadar bingkai ultra. Sudah tentu cukup bagus.

Kekurangan Vivo Y19

Terdapat dua kelemahan vivo y17 ini, apakah itu? Dengarkan terus perbincangan berikut!

1. Resolusi Kamera Selfie Berkurang

vivo selfie y19

Di sektor kamera depan, vivo Y19 hanya dilengkapi dengan kamera depan 16 MP. Kamera ini mempunyai bukaan f / 2.0 dan menyokong ciri HDR. Tidak ada denyar LED pada kamera depan ini.

Hasil kamera depan agak baik. Malangnya, resolusi kamera yang ditawarkan pada telefon ini hanya 16 MP. Sebenarnya, vivo Y17 dilengkapi dengan kamera depan 20 MP. Sudah tentu ini menjadi kekurangannya sendiri walaupun tidak begitu ketara.

2. Pembesar suara masih tidak cukup ketat

pembesar suara vivo Y19

Kekurangan lain Vivo Y19 adalah di bahagian pembesar suara. Pembesar suara di telefon bimbit ini terasa tidak ketat. Menurut David dari saluran Youtube GadgetIn, telefon pembesar suara tidak cukup baik, alias shrill, sama dengan kualiti pembesar suara vivo Y17. Artinya, tidak ada peningkatan dalam sektor kualiti suara.

Kesimpulannya

Memandangkan kelebihan dan kekurangan Vivo Y19, anda boleh mengatakan Vvo Y19 menawarkan perkara yang lebih baik berbanding Vivo Y19. Telefon ini mempunyai kelebihan dari segi skrin, reka bentuk, RAM besar, dan juga chipsetnya yang lebih baik daripada adik-beradiknya.

Dengan harga rasmi Rp2,999,000, jelas bahawa Vivo Y19 adalah salah satu telefon yang patut dilihat. Masalahnya, dalam julat harga itu, Vivo mempunyai siri lain, iaitu Vivo S1, harganya tidak terlalu jauh tetapi menawarkan kamera berkualiti lebih baik.

Sudah tentu vivo Y19 mempunyai kelebihan lain yang membezakannya dengan vivo S1. Oleh itu, telefon ini masih bernilai dibeli. Berminat? Sila beli vivo Y17 ini di Bukalapak melalui pautan ini atau Shopee di pautan ini.