Ayuh, Ketahui 10 Kelebihan dan Kekurangan Nokia 2.2!

Telefon Android Nokia selalu menarik. Lebih-lebih lagi, telefon bimbit murah untuk kelas yang biasanya menawarkan perkara menarik yang tidak ditawarkan oleh telefon Android di kelas yang sama. Salah satu contohnya ialah Nokia 2.2.

Yang ini secara resmi masuk ke Indonesia dan ditawarkan pada kisaran harga Rp1.6 juta. Maka dengan harga ini, adakah telefon bimbit ini cukup menarik untuk dilihat? Tanpa berlama-lama, mari kita lihat kelebihan dan kekurangan Nokia 2.2 ini.

Nokia 2.2 Spesifikasi

Nokia 2.2

Am

 • Diumumkan pada Jun, 2019
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Card Single SIM (Nano-SIM) atau Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi 146 x 70.6 x 9.3 mm
 • Berat 153 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif IPS LCD
 • Saiz 5.71 inci dengan ciri paparan Sentiasa dihidupkan
 • Resolusi 720 x 1520 piksel, nisbah 19: 9 (kepadatan ~ 295 ppi)

Perkakasan

 • Mediatek Chipset MT6761 Helio A22 (12 nm)
 • CPU Quad-core 2.0 GHz Cortex-A53
 • GPU PowerVR GE8320

Ingatan

 • RAM 3GB
 • Memori Dalaman 32 GB
 • Memori Luaran MicroSD, sehingga 400 GB

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 13 MP [f / 2.2, 1/3 ", 1.12┬Ám, AF]
 • Mempunyai lampu kilat LED, HDR, panorama
 • Video [dilindungi e-mel]

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 5 MP

Kesalinghubungan

 • Wlan Wi-Fi 802.11 b / g / n, hotspot
 • Bluetooth 4.2, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS A-GPS, GLONASS, BDS
 • USB microUSB 2.0, USB On-The-Go

Bateri

 • Taipkan Li-Ion
 • Kapasiti 3000 mAh
 • Pengecasan Tanpa Wayar

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 9.0 Pie
 • Sensor Accelerometer; Sensor cahaya ambien, sensor jarak; Buka kunci dengan muka
 • Jack 3.5mm
 • Warna Keluli, Tungsten Hitam
 • Lain - Menggunakan Android One

Kelebihan Nokia 2.2

Apa kelebihan yang ditawarkan oleh Nokia 2.2 ini? Pertimbangkan kelebihan berikut.

1 Hayat Bateri yang baik

atau Nokia 2.2

Nokia 2.2 dilengkapi dengan bateri yang tidak terlalu besar. Telefon bimbit ini hanya mempunyai kapasiti bateri 3,000 mAh. Kapasiti bateri sebenarnya tidak cukup untuk menyokong telefon bimbit dengan skrin 5,7 inci 720 x 1520 piksel.

Tetapi yang menarik, hayat bateri HP ini cukup baik. Seperti yang dikatakan GadgetsNDTV, hayat bateri HP ini memberikan jangka hayat bateri yang agak baik. Hayat bateri telefon bimbit ini dapat mencapai lebih dari satu hari dengan penggunaan kamera, Whatsapp aktif, bermain permainan setengah jam, dan menggunakan aplikasi penanda aras.

Pengalaman yang sama diceritakan oleh Debashish Pachal dari Indianexpress.com. Berdasarkan pengalaman penggunaan, daya tahan bateri HP ini dapat bertahan selama sehari dengan penggunaan permainan, menonton video, dan fotografi. Sebenarnya, hayat bateri HP ini boleh sampai dua hari, jika anda jarang menggunakan telefon bimbit ini.

Berdasarkan penggunaan pengalaman ini, sudah pasti Nokia 2.2 mempunyai daya tahan bateri yang baik. Perkara yang mungkin agak malang dari bateri HP ini adalah pengecasan yang panjang, yang boleh dicas selama 3 jam dari 0% hingga 100%.

2. Bateri yang boleh ditanggalkan

Bateri Nokia 2.2 boleh dikeluarkan

Selain hayat bateri yang baik, HP ini mempunyai kelebihan dari sektor bateri. Kelebihan ini adalah sesuatu yang jarang dijumpai di telefon bimbit masa kini, iaitu bateri HP yang boleh dikeluarkan.

Hampir semua telefon bimbit pada masa ini menawarkan bateri alias bateri yang tidak dapat ditarik keluar. Kehadiran telefon bimbit dengan bateri yang boleh ditanggalkan atau ditanggalkan jelas merupakan suatu perkara yang menarik memandangkan bateri yang boleh ditanggalkan membolehkan penggantian bateri lebih mudah sekiranya bateri mempunyai masalah.

3. Android One

Nokia 2.2 Android One

Satu kelebihan menarik dari Nokia 2.2 adalah sokongan penuh dari Android. Kenapa? Kerana telefon bimbit ini adalah sebahagian daripada projek Android One. Telefon Nokia dengan OS Android biasanya menyertai projek Android One.

Sokongan Android One menjadikan telefon bimbit ini membawa OS Android tulen. Selain itu, HP ini juga akan mendapat sokongan untuk kemas kini OS Android dalam dua atau dua tahun akan datang. Plus telefon bimbit ini akan mendapat  kemas kini keselamatan  selama tiga tahun.

Nokia 2.2 membawa Android OS 9 Pie. Ini bermaksud, telefon ini akan mendapat kemas kini OS Android untuk Android Q dan Android R.

4. Butang Pembantu Google

Butang Pembantu Google Nokia 2.2

Salah satu kelebihan Nokia 2.2 yang paling menarik ialah kehadiran butang Google Assistant khas. Kehadiran butang ini jelas menjadikan telefon bimbit ini menarik memandangkan butang Google Assistant biasanya terdapat pada telefon bimbit Android kelas satu atau kelas atas Android.

Butang Google Assistant ini boleh digunakan untuk menggunakan Google Assistant. Sebagai tambahan, butang ini boleh digunakan untuk walkie-talkie dengan menekan. Ciri-ciri yang cukup menarik tentunya.

Kelemahan Nokia 2.2

Nokia 2.2 mempunyai beberapa kelemahan kerana HP yang murah tentunya mempunyai kekurangannya. Jadi, apa kekurangan Nokia 2.2 ini? Ini adalah 6 mata yang kurang dari telefon bimbit ini.

1. Kamera Di Bawah Purata

Kamera Nokia 2.2

Oleh kerana ia berada di kelas harga murah, sebenarnya wajar jika tidak mengharapkan spesifikasi khas untuk bahagian kamera. Kamera di telefon bimbit ini hanya satu kamera, iaitu kamera 13 MP di belakang dan kamera 5 MP di bahagian depan.

Ciri-ciri pada kamera belakang HP ini hanya asas. Terdapat ciri panorama, selang waktu, Google Lens, dan mod persegi. Betul - betul  asas. Jadi, bagaimana dengan tangkapan kamera belakang HP ini? Berikut adalah contoh tangkapan kamera dari Nokia 2.2.

tangkapan kamera nokia 2.2tangkapan kamera nokia 2.2tangkapan kamera nokia 2.2tangkapan kamera nokia 2.2

Berdasarkan hasilnya, kamera Nokia 2.2 cukup baik dalam keadaan cahaya terang tetapi tidak boleh dikatakan baik. Mengenai gambar dalam keadaan gelap, boleh dikatakan tidak cukup bagus. GadgetsNDTV sendiri mengatakan bahawa gambar dari telefon bimbit ini tidak cukup tajam. Malah proses menembak hasilnya agak lambat.

Masih menurut GadgetsTV, tangkapan kamera di HP hanya bagus ketika foto HDR. Walaupun tidak ada ciri menarik kamera lain di telefon bimbit ini. Sebenarnya, tidak ada mod potret .

Perkara yang sama dinyatakan oleh laman web Indiatoday. Laman web ini mengatakan bahawa kamera belakang Nokia 2.2 mampu menghasilkan foto yang bagus pada siang hari tetapi hasilnya tidak cerah. Hasilnya cenderung membosankan. Ini dipengaruhi kerana kelajuan rana kamera HP agak perlahan.

Selain itu, kamera depan HP ini juga tidak menawarkan gambar selfie dengan perincian yang baik. Warna yang dihasilkan masih bagus tetapi gambarnya kelihatan membosankan. Walau bagaimanapun, kedua-dua sektor kamera pada HP tidak begitu memuaskan.

Atas sebab-sebab ini, sektor kamera bukanlah sesuatu yang istimewa dari Nokia 2.2. Memang banyak telefon bimbit lain dalam kelas harga yang sama yang juga menawarkan foto yang tidak terlalu bagus tetapi boleh dikatakan, tangkapan kamera Nokia 2.2 tidak begitu menggoda atau biasa.

2. Dikelaskan sebagai Prestasi Lambat

Prestasi Nokia 2.2

Nokia 2.2 dilengkapi dengan MediaTek Helios A22. Chipset ini dilengkapi dengan proses fabrikasi 12nm. Di dalam chipset ini terdapat pemproses quad core ARM Cortex-A53 dengan pemproses grafik PowerVR GE8320. Bagaimana prestasi? Periksa gambar yang mengandungi maklumat penanda aras Nokia Antutu 2.2 berikut.

Perbandingan Prestasi Nokia 2.2

Dilihat pada gambar di atas, nilai HP Antutu hanya 61,554. Nilai Antutu jelas menunjukkan bahawa prestasi HP ini tidak istimewa. Bagaimanapun, prestasinya tidak sesuai untuk bermain permainan atau membuka aplikasi berat.

Digit.in site, mengatakan bahawa prestasi telefon bimbit ini untuk kegunaan seharian agak perlahan. Sebagai contoh untuk membuka aplikasi seperti YouTube dan Chrome, terdapat beberapa saat sebelum ia dapat digunakan.

Jelas sekali bermain permainan juga kurang menyeronokkan. Pengalaman Digit.ini, bermain permainan di telefon bimbit ini sangat mengecewakan. Memainkan permainan Asphalt 9 hanya dapat 10 bingkai sesaat. Bermain PUBG Mobile juga mengecewakan kerana dengan grafik rendah, fps yang diperoleh hanya 15fps, alias 15 bingkai sesaat.

Pengalaman yang mengecewakan juga diceritakan oleh Debashish Pachal dari Indianexpress.com. Menurutnya, ketika Nokia 2.2 diundang untuk bermain permainan, telefon bimbit cenderung melambat, terutama ketika bermain PUBG. Bermain Asphalt 9 juga perlahan.

Untuk permainan ringan seperti Angry Birds, Temple Run dan Subway surfer, Nokia 2.2 masih agak lancar. Ini bermaksud bahawa pemproses pada telefon bimbit ini tidak ditunjukkan untuk keperluan bermain permainan dengan intensif grafik. Sebenarnya, anda boleh mengatakan telefon bimbit ini tidak sesuai digunakan untuk bermain permainan.

3. Reka Bentuk Asas Sahaja

Nokia 2.2

Tidak seperti reka bentuk badan telefon bimbit Nokia Android yang lain, Nokia 2.2 cenderung mempunyai reka bentuk biasa. Sebenarnya, reka bentuk badan HP ini cenderung kurang bagus. Ini benar-benar masuk akal memandangkan telefon bimbit ini berada di kelas murah.

Berdasarkan narasi Digit.in, Nokia 2.2 mempunyai reka bentuk biasa. Panel belakang telefon bimbit ini memang berkilat tetapi ia adalah kemasan berkilat kerana badan HP mempunyai badan plastik.

Badan HP glossy ini juga tidak begitu menarik dan cenderung biasa. Berbeza dengan HP murah lain yang kelihatan premium berkilat. Telefon bimbit ini cenderung mempunyai penampilan berkilat yang biasa-biasa saja.

4. Tiada Sensor Cap Jari

Nokia 2.2 tidak mempunyai sensor yang diklasifikasikan sebagai sensor cap jari yang penting. Memang ada telefon bimbit lain dalam kelas harga yang sama dengan Realme C2 misalnya, yang juga tidak mempunyai sensor cap jari.

Namun, jika hanya Nokia 2.2 yang memiliki sensor sidik jari, jelas kelebihannya sendiri. Anda boleh katakan, kehadiran sensor cap jari akan menjadikan Nokia 2.2 mempunyai kelebihan berbanding pesaingnya.

5. Pengecaman Muka Perlahan

Nokia 2.2

Ketiadaan sensor cap jari tidak bermaksud tidak ada  pengecaman wajah. Ini telefon bimbit masih  pengecaman wajah  atau  muka buka kunci  atau sensor pengecaman muka. Masalahnya, apakah sensor kelajuan pengecaman wajah pada telefon bimbit ini?

Sensor pengecam wajah pada telefon bimbit ini menggunakan kamera 5 MP. Sekiranya berdasarkan pengalaman GadgetsNDTV, proses pengecaman wajah di telefon bimbit ini agak lambat. Sebenarnya, apabila digunakan dalam keadaan cahaya rendah, telefon bimbit ini memerlukan masa yang lama untuk membaca wajah.

Laman web Indiatoday.in juga mengatakan bahawa sensor pengecam wajah pada telefon bimbit agak lambat. Malah, menurut mereka, ketika keadaan cerah atau siang hari, kamera depan untuk membaca memerlukan beberapa saat untuk membaca wajah dan membuka peranti. Ini jelas menunjukkan bahawa  buka kunci muka  pada telefon bimbit ini agak perlahan

6. Tiada Pemberitahuan LED

Skrin Nokia 4.2

Kelemahan lain dari Nokia 2.2 adalah ketiadaan ciri pemberitahuan LED. Telefon bimbit lain dalam kelas harga murah, masih mempunyai ciri ini. Sebenarnya, rakan sekelas HP Asus Zenfone Live L2 mempunyai LED pemberitahuan yang sebenarnya dapat mengubah warna LED pemberitahuan.

Mengapa LED pemberitahuan penting? Kerana LED pemberitahuan mempunyai fungsi pemberitahuan penting, ada pemberitahuan penting dan banyak lagi. Ketiadaan LED pemberitahuan jelas menjadikan pengguna harus membuka skrin telefon bimbit jika ada pemberitahuan masuk.

Kesimpulannya

Nokia 2.2 bukanlah telefon bimbit menarik Rp1 juta, atau yang mempunyai banyak ciri penting. Prestasi dan kamera jelas bukan titik penjualan utama telefon bimbit ini. Walau bagaimanapun, ciri sokongan Google, dan faktor bateri adalah kelebihan lain dari telefon bimbit ini.

Telefon ini boleh dibilang sesuai untuk mereka yang suka HP dengan bateri longgar, OS Android tulen, dan tidak terlalu menghadapi masalah dengan prestasi biasa-biasa saja. Berminat dengan yang ini? Sekiranya berminat, sila beli telefon bimbit ini di kedai dalam talian melalui pautan ini.