Ayuh, Ketahui 10 Kelebihan dan Kekurangan Infinix S5 Lite!

Infinix mempunyai beberapa barisan produk dalam kelas berpatutan yang dianggap menarik. Salah satunya ialah siri Infinix S. Telefon bimbit ini umumnya memfokuskan diri pada selfie sebagai titik penjualan utamanya tetapi dengan beberapa spesifikasi tambahan yang menjadikannya menarik untuk dilihat.

Salah satu siri Infinix S ialah Infinix S5 Lite. Sesuai namanya, HP dengan harga Rp1,5 juta adalah versi Infinix S5 yang lebih rendah. Jadi, seperti apa Infinix S5 Lite ini? Adakah cukup menarik untuk melirik? Untuk menjawabnya, mari kita pertimbangkan kelebihan dan kekurangan Infinix S5 Lite berikut.

Spesifikasi Infinix S5 Lite

Infinix S5 lite

Am

 • Diumumkan November, 2019
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Dual SIM Card (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi 164 x 76 x 7.9 mm
 • Berat 178 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif IPS LCD
 • Saiz 6.6 inci
 • Resolusi 720 x 1600 piksel, nisbah 20: 9 (ketumpatan ~ 266 ppi)

Perkakasan

 • Mediatek Chipset MT6762 Helio P22 (12 nm)
 • OCTA-core 2.0 GHz Cortex-A53 CPU
 • GPU PowerVR GE8320

Ingatan

 • RAM 3GB, 4GB
 • Memori Dalaman 32/3 GB, 64/4 GB
 • Memori Luaran MicroSD, hingga 128GB (slot khusus)

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 3
 • Resolusi 16 MP, f / 1.8, PDAF + 2 MP + Lensa AI
 • Mempunyai lampu kilat Quad-LED, panorama, HDR
 • Video [dilindungi e-mel]

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 16 MP, f / 2.0
 • Video [dilindungi e-mel]

Kesalinghubungan

 • Wlan Wi-Fi 802.11 a / b / g / n, hotspot
 • Bluetooth 5.0, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS A-GPS
 • USB microUSB 2.0, USB On-The-Go

Bateri

 • Taipkan Li-Po
 • Kapasiti 4000 mAh tidak dapat dikeluarkan
 • Pengecasan Tanpa Wayar

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 9.0 Pie
 • Sensor cap jari (dipasang di belakang), akselerometer, jarak, kompas
 • Jack 3.5mm
 • Warna Midnight black, Quetzal cyan, Violet

Kelebihan Infinix S5 Lite

Infinix S5 hadir dengan pelbagai kelebihan. Apakah kelebihan ini? Dengarkan terus perbincangan di bawah.

1. Reka Bentuk Badan Baiklah

reka bentuk infinix s5 lite

Infinix S5 dilengkapi dengan reka bentuk badan kontemporari. Reka bentuk adalah sama dengan Infinix S5, yang merupakan reka bentuk dengan bungkus plastik di seluruh badan dengan belakang menggunakan satu  kemasan berkilat yang agak okay.

Dimensi telefon bimbit ini juga serupa dengan adik-beradiknya, yang dilengkapi dengan dimensi 164 x 76 x 7,9 mm dan berat 178 gram. Dengan reka bentuk dan berat ini, menjadikan Infinix S5 cukup baik walaupun agak terlalu tinggi ketika dipegang di tangan anda.

2 Hayat Bateri Yang Cukup

bateri infinix s5 lite

Infinix S5 mempunyai kapasiti bateri 4.000 mAh. Kapasiti bateri 4,000 mAh sudah cukup biasa kerana terdapat banyak telefon bimbit yang juga ditawarkan kerana banyak telefon yang menawarkan kapasiti besar. Masalahnya masih ada, berapa lama hayat bateri telefon bimbit ini?

Merujuk kepada penggunaan GadgetNDTV, jangka hayat bateri Infinix S5 Lite dapat mencapai satu setengah hari. Hayat bateri serupa dengan Infinix S5. Keputusan ujian gelung video Infinix S5 Lite HD juga tidak jauh berbeza dengan Infinix S5.

Dalam menguji gelung video GadgetsNDTV HD , Infinix S5 merakam 13 jam 24 minit. Sementara Infinix S5 Lite mencatat 13 jam 46 minit. Sedikit lebih lama yang pastinya merupakan perkara yang baik. Perkara yang baik, kerana dengan harga yang lebih rendah, telefon bimbit dengan jangka hayat bateri yang sedikit lebih baik diperolehi.

3. Paparan Lubang Tebuk

skrin infinix s5 lite

Infinix S5 Lite menawarkan skrin LCD IPS 6,6 inci. Layar ini dilengkapi dengan resolusi 720 x 1600 piksel dengan kepadatan layar 266 ppi. Skrin mempunyai tahap kecerahan 480 nits. Infinix sendiri mendakwa bahawa telefon bimbit ini mempunyai nisbah skrin-ke-badan 90.5%.

Apa yang menarik mengenai skrin telefon bimbit ini adalah penampilan  penuh. Mengapa  penuh ? Kerana telefon ini menawarkan skrin dengan paparan lubang lubang. Punch hole di sini adalah istilah yang merujuk kepada kehadiran kamera depan bulat di skrin.

Paparan lubang HP p unch biasanya terdapat pada kelas menengah dan atas HP. Walaupun Infinix S5 Lite, dengan harga yang berpatutan, menjadikan telefon ini terasa istimewa kerana di kelas harga yang sama, tidak ada telefon bimbit lain yang menawarkan konsep serupa. Paling tidak, ketika artikel ini dibuat.

4. Kamera Selfie yang baik

infinix s5 lite

Infinix S5 Lite hadir dengan kamera depan 16 MP. Berbeza dengan abangnya, Infinix S5, yang menawarkan kamera 32 MP. Kamera 16 MP pada telefon bimbit itu sendiri cukup bagus dan cukup dipercayai untuk selfie.

Laman web Mobile Indian, mengatakan bahawa kamera depan HP ini mempunyai prestasi yang baik. Kamera depan HP ini dapat menangkap gambar dengan warna kulit yang lebih semula jadi. Kamera juga dapat menangani pencahayaan berlebihan di  latar belakang. Ciri AR Shot pada telefon bimbit ini juga cukup menyeronokkan untuk diterokai.

Gadget NDTV juga memuji kualiti kamera depan HP ini. Berdasarkan pengalaman mereka, selfie menggunakan telefon bimbit ini dapat menangkap gambar dengan sangat baik dan sesuai untuk dihantar di media sosial. Lebih-lebih lagi, kamera depan HP ini mempunyai pilihan mod bokeh. Satu kelebihan tentu saja ialah Infinix S5 Lite.

5. cap jari dan pengecaman wajah yang pantas

infinix s5 lite

Infinix S5 Lite dilengkapi dengan sensor cap jari alias cap jari di bahagian belakang. Telefon bimbit ini juga dilengkapi dengan sensor pengenalan wajah alias pengecam wajah  . Dan berdasarkan pengalaman Gadget NDTV menggunakan telefon bimbit ini, kedua-dua sensor ini berfungsi dengan cepat dan sangat baik.

6. Memori dan RAM Dalaman yang mencukupi

Infinix S5 lite

Infinix S5 Lite tidak menawarkan RAM dan memori dalaman yang begitu besar seperti Infinix S5. Untuk makluman anda, Infnix S5 dilengkapi dengan RAM 6 GB dan memori dalaman 128 GB. Ponsel ini dijual dengan harga sekitar Rp 2,1 juta.

Infinix S5 Lite sendiri dijual pada harga Rp1.5 juta. Dengan harga ini, Infinix S5 Lite menawarkan RAM 4 GB dengan memori dalaman 64 GB. Memandangkan kapasiti RAM dan memori dalaman, tentunya Infinix S5 Lite cukup menarik. Lebih-lebih lagi, telefon bimbit lain dalam kelas harga yang sama jarang menawarkan telefon bimbit dengan memori Infinix S5 Lite.

7. Persembahan yang Kalah

prestasi infinix s5 lite

Infinix S5 Lite hadir dengan chipset Mediatek MT6762 Helio P22. Di dalam chipset ini, pemproses octa-core 2.0 GHz Cortex-A53 dan pemproses grafik tertanam PowerVR GE8320. Helio P22 Chipset adalah chipset kelas dengan harga yang berpatutan.

Memandangkan harga Infinxi S5 Lite berada di kelas Rp1.5 juta, penggunaan chipset ini terasa wajar. Sudah tentu tidak perlu mengharapkan prestasi HP ini cepat Tetapi sekurang-kurangnya untuk keperluan harian seperti bermain media sosial, berbual, melayari, menonton Youtube, itu sudah cukup.

The Mobile Indian mengesahkan ini. Menurut mereka, telefon ini memuaskan untuk penggunaan sehari-hari dan bukan untuk bermain permainan. Laman web BGR juga mengatakan bahawa prestasi HP ini cukup untuk setiap hari tetapi tidak untuk bermain permainan.

Kekurangan Infinix S5 Lite

Infinix S5 Lite mempunyai beberapa kekurangan. Apakah kekurangan ini? Lihat perkara berikut.

1. Kamera Yang Baik Tetapi Tidak Maksimum

Kamera belakang Infinix s5 Lite

Infinix S5 Lite dilengkapi dengan tiga kamera belakang. Kamera belakang terdiri dari kamera utama 16 MP, kamera kedua 2 MP, dan kamera ketiga adalah kamera lensa AI atau  sensor cahaya rendah. Apakah prestasi kamera belakang HP ini? Untuk mengetahui, mari kita lihat contoh tangkapan kamera belakang berikut Infinix S5 Lite.

tangkapan kamera infinix s5 litetangkapan kamera infinix s5 litetangkapan kamera infinix s5 lite

Rangkap kamera belakang HP ini seperti HP yang berpatutan pada umumnya. Baik untuk keadaan cahaya tetapi merisaukan keadaan cahaya rendah. Gadget NDTV sendiri mengatakan bahawa tangkapan kamera HP ini buruk untuk keadaan  cahaya rendah. Walaupun telefon bimbit ini dilengkapi dengan  sensor cahaya rendah. 

Perkara yang sama dikatakan Pricebaba. Menurut mereka, kehadiran  sensor cahaya  rendah tidak berguna kerana kamera HP ini tidak dilengkapi mod malam. Ini menjadikan kamera HP ini terasa kurang optimum. Walaupun kualiti tangkapan kamera HP cukup memadai, terutama dalam keadaan cahaya terang.

2. Tidak Mengecas Pantas

infinix s5 lite

Infinix S5 Lite dilengkapi dengan bateri 4.000 mAh dengan ketahanan yang baik. Malangnya, telefon bimbit ini tidak dilengkapi dengan teknologi pengecasan pantas. Kesannya, tempoh pengecasan HP ini menjadi lebih lama.

Bayangkan, mengecas telefon bimbit ini sepenuhnya boleh memakan masa hingga 4 jam, seperti yang ditulis oleh Gadgets NDTV. Perkara yang sama juga dinyatakan oleh Pricebaba yang mengatakan bahawa pengecasan HP ini mencapai 4 jam.

The Mobile Indian sebenarnya mendapat hasil yang berbeza. Menurut mereka, mengecas telefon bimbit ini secara penuh hanya memerlukan 2.5 jam. Perbezaan ini tentu masuk akal kerana tidak menjelaskan baki hayat bateri ketika mula mengecas.

Walau bagaimanapun, hasil dari Gadget NDTV dan Pricebaba lebih diterima. Ini kerana pengecas HP ini hanya 6W. Secara semula jadi, jika mengecas HP ini memerlukan masa yang lama.

4. Tiada Sensor Ambient

infinix s5 lite

Kelemahan lain dari Infinix S5 Lite adalah ketiadaan sensor ambien . Sensor ambien adalah sensor yang dapat mengesan kecerahan layar secara automatik berdasarkan cahaya yang mengelilinginya. Ketiadaan sensor ini jelas merupakan cacat maut kerana HP di kelas harga berpatutan memasang banyak sensor ambien. 

Kesimpulannya

Infinix S5 Lite boleh dikatakan telefon bimbit lebih menarik jika dibandingkan dengan Infinix S5. Kenapa? Kerana harga telefon bimbit ini yang hanya Rp1.5 juta menjadikan spesifikasi yang ditawarkan nampak lebih menarik.

Terutama kenyataan bahawa telefon bimbit dengan RAM 4 GB cukup untuk memenuhi pelbagai aktiviti. Jadi, tidak perlu  gimik yang  berlebihan seperti RAM 6 GB yang sebenarnya menjadikan harga telefon bimbit naik. Berminat dengan Infinix S5 Lite? Sekiranya berminat, sila beli telefon bimbit ini di Bukalapak melalui pautan ini atau di Shopee melalui pautan ini.