Ayuh, Ketahui 10 Kelebihan dan Kekurangan dari Advan S6 Plus HP!

Advan melancarkan telefon bimbit terbarunya, Advan S6 Plus beberapa waktu lalu. Baiklah, pada kesempatan ini, ingin berkongsi maklumat mengenai kelebihan dan kekurangan HP Advan S6 Plus.

Bagaimana untuk Adakah anda ingin tahu? Ayuh, lihat perbincangan di bawah sahaja. Semoga ini dapat menjadi pertimbangan untuk anda sebelum membeli telefon bimbit terkini dari vendor telefon pintar tempatan ini.

Spesifikasi Advan S6 Plus

advan s6 tambah

  • Keluaran: Mac 2019
  • Skrin: LCD IPS 5.5 inci
  • Resolusi Skrin: 480 x 960 piksel
  • CPU: Quad-core @ 28nm Cortex A7
  • GPU: Mali-T820
  • Memori Dalaman: 8GB, 1GB RAM
  • Memori Luaran: microSD, hingga 128 GB
  • Kamera Belakang: 5 MP
  • Kamera Depan: 5 MP
  • Bateri: Bateri 2450 mAh

Kelebihan Advan S6 Plus

Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus membeli telefon bimbit tempatan yang satu ini. Untuk mengetahuinya, rujuk tinjauan mengenai beberapa kelebihan berikut.

1. Kualiti Skrin Yang Baik

kelebihan dan kekurangan advan s6 plus

Advan S6 Plus HP dilengkapi dengan skrin 5.5 inci yang agak kecil untuk keluaran HP semasa. Layarnya mempunyai resolusi 480 x 980 piksel. Ia bukan yang terbaik, tetapi skrin HP yang menggunakan teknologi panel IPS cukup selesa apabila dilihat mata.

Sayangnya, skrin HP Advan S6 Plus yang mempunyai nisbah 18: 9 belum dilindungi dengan pelindung skrin yang canggih seperti Gorilla Glass atau Dragontrail dan anda harus bergantung pada calar skrin biasa.

Sehingga walaupun selamat dari calar, layar tetap dapat mengalami keretakan jika telefon bimbit dijatuhkan. Jadi, anda mesti berhati-hati semasa menggunakan telefon bimbit ini.

2. Prestasi Cukup Baik

advan s6 tambah5

Di sektor dapur pacu, HP dilengkapi dengan chipset Spreadtrum dengan CPU yang masih Quad Core 1.3 GHz. Telefon ini disokong oleh RAM berkapasiti kecil, iaitu 1 GB sahaja. Selain RAM yang kecil, telefon bimbit ini juga hanya dilengkapi dengan memori dalaman 8 GB. Namun, anda masih boleh meningkatkan kapasiti memori dalaman dengan menggunakan kad SD hingga 128 GB.

HP Advan S6 Plus sesuai digunakan dalam menjalankan aplikasi ringan, seperti media sosial, menonton YouTube atau hanya berbual dengan WhatsApp untuk melayari internet.

Prestasi HP boleh dikatakan cukup baik untuk HP di kelasnya. Menjalankan aplikasi juga agak lancar walaupun ketika membuka aplikasi, telefon bimbit ini agak perlahan.

3. Kualiti Kamera OK

advan s6 tambah6

Beralih ke sektor kamera. Advan S6 Plus mempunyai lensa kamera belakang 5 MP yang dilengkapi dengan LED Flash untuk hasil foto maksimum. Semasa di bahagian depan, telefon ini membawa lensa kamera dengan ukuran yang sama, iaitu 5 MP.

Walaupun resolusinya agak kecil, hasil gambarnya masih boleh dianggap baik-baik saja dan tentunya masih sesuai untuk dipaparkan di laman media sosial anda.

Oleh kerana sektor kamera dari telefon bimbit ini cukup mudah, jangan harap anda dapat mengambil gambar menggunakan kesan bokeh. Makanlah, jangan kecewa dulu, kamera HP ini juga masih mempunyai ciri menarik, sesungguhnya salah satunya adalah ciri kecantikan.

Oh ya, jika anda ingin tahu tentang gambar kamera Advan S6 Plus, di sini kami menyertakan beberapa contoh gambar.

advan s6 plus kamera1advan s6 plus kamera2advan s6 plus kamera3

4. Buka Kunci Muka

advan s6 tambah9

Advan S6 Plus dilengkapi dengan sensor biometrik dalam bentuk buka kunci muka, di sini. Yup , anda boleh membuka kunci skrin telefon bimbit dengan menggunakan sensor pengecam wajah. Walaupun kelajuan membuka kunci skrin tidak begitu pantas, tetapi kehadiran ciri mewah ini adalah kelebihan untuk HP dengan harga di bawah satu juta.

6. Bateri yang boleh ditanggalkan

bateri advan s6 plus

Terdapat satu kelebihan lain yang dimiliki HP ini. Advan S6 dilengkapi dengan bateri yang boleh ditanggalkan , alias bateri yang boleh ditanggalkan , bukan bateri yang telah ditanamkan atau bateri yang tidak boleh ditanggalkan.

Penggunaan bateri yang boleh ditanggalkan adalah kelebihan, kerana jika bateri rosak atau jatuh , anda boleh menggantinya dengan mudah.

Kelemahan Advan S6 Plus

Selain mempunyai beberapa kelebihan, anda juga perlu mengetahui beberapa kelemahan yang dimiliki oleh Advan S6 Plus. Berikut adalah beberapa kekurangan yang terdapat pada Advan S6 Plus.

1. Reka bentuk lama

advan s6 tambah10

Advan S6 Plus HP hadir dengan reka bentuk sekolah yang agak lama. Bezel atau tepi di bahagian depan skrin cukup tebal. Telefon bimbit ini juga tidak mempunyai kedudukan yang merupakan standard semasa untuk HP. Selain itu, badannya dilapisi dengan bahan polikarbonat, alias plastik yang mudah tergores dan dicemari oleh cap jari.

2. Masih Menggunakan USB Mikro

advan s6 tambah1

Kelemahan lain dari telefon bimbit ini adalah bahawa Advan S6 Plus masih menggunakan port USB jenis mikro yang juga cukup lama, kerana kebanyakan telefon bimbit yang dilepaskan sekarang menggunakan USB jenis C.

Kerana telefon bimbit ini berada di kelas kemasukan rendah , jangan harap anda dapat menikmati kelajuan pemindahan data yang lebih baik daripada USB generasi terbaru ini.

3. Kurang Sesuai untuk Permainan

advan s6 tambah8

Walaupun mempunyai prestasi yang baik, sayangnya telefon bimbit ini tidak sesuai untuk bermain permainan, terutamanya permainan yang memerlukan spesifikasi tinggi seperti PUBG.

Berdasarkan pengalaman 805Gadget, permainan Mobile Legends di HP juga hanya dapat dimainkan dengan tetapan grafik rendah. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, telefon bimbit ini sesuai digunakan dengan aplikasi ringan.

4. Kapasiti Bateri Kecil

advan s6 tambah3

Advan S6 Plus sememangnya dilengkapi dengan bateri yang boleh ditanggalkan yang memudahkan anda mengganti bateri apabila ia rosak atau telah jatuh. Tetapi sayangnya, bateri dari telefon bimbit ini mempunyai kapasiti kecil, iaitu hanya 2400 mAh.

805Gadget mengatakan, dengan bateri berkapasiti kecil ini, penggunaan HP Advan S6 Plus hanya terhad dari pagi hingga petang.

5. Tiada Sensor Cap Jari

advan s6 tambah

Seperti yang telah kita ketahui, telefon bimbit ini hanya dilengkapi dengan sensor buka kunci muka . Namun, hari ini, walaupun satu sensor biometrik masih kurang. Ya, kebanyakan telefon bimbit kini mempunyai dua sensor biometrik dalam bentuk sensor cap jari dan sensor pengecam wajah.

Malangnya, Advan S6 Plus hanya dilengkapi dengan sensor pengecam wajah. Yup, telefon bimbit ini mempunyai sensor yang tidak lengkap. Advan S6 Plus juga tidak mempunyai sensor giroskop yang biasanya diperlukan ketika bermain permainan.

Kesimpulannya

Advan S6 Plus HP sesuai untuk anda yang sangat memerlukan telefon bimbit dengan harga di bawah satu juta. Sekiranya anda menggunakan telefon bimbit untuk mengambil gambar, berbual, melayari internet, aktif di media sosial untuk menstrim video melalui YouTube, anda boleh membuat pilihan di telefon bimbit ini.

Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan HP dengan prestasi yang lebih baik. Anda boleh memilih telefon bimbit lain yang memasuki kelas menengah seperti Asus Max Pro M1, Redmi Note 7 hingga Samsung Galaxy A30.

Sekiranya anda memerlukan telefon bimbit yang lebih canggih, seperti tahan air dan habuk, kamera canggih untuk prestasi yang sangat pantas, anda boleh memilih HP unggulan seperti siri Samsung Galaxy S10 atau Xiaomi Mi 9.

Itulah perbincangan mengenai kelebihan dan kekurangan Advan S6 Plus. Apa pendapat anda mengenai HP ini? Oh ya, jika anda bimbangkan kekurangan, kekurangan telefon bimbit ini sebenarnya dapat difahami, memandangkan telefon bimbit ini memang merupakan telefon bimbit yang tergolong dalam kelas kemasukan rendah.

Nah, adakah anda berminat untuk membeli yang ini? Berminat untuk membeli? Sila klik pautan ini untuk membeli siri HP Advan terkini melalui kedai dalam talian.