Kekuatan dan Kelemahan Advan G3 Pro, HP dengan Reka Bentuk Keras

Salah satu jenama tempatan yang diklasifikasikan sebagai produktif dalam menghadirkan telefon bimbit dan tablet adalah Advan. Jenama ini lebih terkenal di kawasan ini berbanding bandar-bandar besar. Menariknya, Advan adalah antara 3 vendor terbaik pada tahun 2017. Ini mengesahkan bahawa Advan bukan  jenama  yang harus dipandang rendah.

Ketekalan Advan dalam menghadirkan produk mudah alih diterima dengan baik oleh pasaran. Tidak jarang, produk telefon bimbit dari Advan menarik perhatian. Salah satunya ialah Advan G3 Pro. Telefon ini masih merupakan saudara dari Advan G3, yang dikenali sebagai telefon multimedia.

Advan G3 Pro dengan jelas menawarkan sesuatu yang berbeza dari Advan G3. Perkara utama yang paling menarik adalah harga telefon bimbit ini yang hanya dijual pada kisaran Rp1.5 juta. Dengan harga ini, apa yang menarik yang ditawarkan oleh telefon ini? Untuk mengetahui, mari kita lihat kelebihan dan kekurangan Advan G3 Pro berikut.

Spesifikasi Advan G3 Pro

Advan G3 Pro

Am

 • Diumumkan September, 2019
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Dual SIM Card (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi ialah 161.3 x 76.7 x 8.55 mm
 • Berat -

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif IPS LCD
 • Berukuran 6.3 inci
 • Resolusi 720 x 1520 piksel, nisbah 18: 9 (ketumpatan ~ 267 ppi)

Perkakasan

 • Unisoc SC9863A (28 nm) Chipset Spreadtrum
 • CPU Octa-core ARM Cortex ™ -A55 (1.6 GHz + 1.2 GHz)
 • GPU IMG8322 hingga 550 MHz

Ingatan

 • RAM 4GB
 • Memori Dalaman 64 GB
 • Memori Luaran MicroSD, hingga 128GB (slot khusus)

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 2
 • Resolusi 12 MP, AF + 2 MP, sensor kedalaman
 • LED flash ciri
 • Video [dilindungi e-mel]

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 8 MP

Kesalinghubungan

 • Wlan Wi-Fi 802.11 a / b / g / n
 • Bluetooth 4.0
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS A-GPS, BDS
 • USB microUSB 2.0, OTG

Bateri

 • Taipkan Li-Po
 • Kapasiti 3000 mAh tidak dapat dikeluarkan
 • Pengecasan Tanpa Wayar

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 9.0 Pie
 • Sensor Cap Jari (dipasang belakang), ID Wajah, Sensor Cahaya, Accelerometer, Magnetometer, Jarak, Barometer
 • Jack 3.5mm
 • Warna Hijau, Biru

Kelebihan Advan G3 Pro

Apa kelebihan menjadi tarikan Advan G3 Pro? Untuk menjawabnya, mari kita lihat beberapa kelebihan Advan G3 Pro berikut.

1. Reka Bentuk Super Cantik di Kelasnya

reka bentuk advan g3 pro

Titik penjualan utama Advan G3 Pro ialah reka bentuknya habis. Reka bentuk HP ini berwarna biru yang menarik perhatian. Reka bentuknya kontemporari dengan kontras biru yang menarik. 

Reka bentuk badan Advan G3 Pro juga menunjukkan bahawa telefon tidak terasa murah. Nampak mewah dan berkelas. Nampaknya tidak seperti telefon bimbit pada harga kelas Rp1 juta. Menurut Hilmy dari YouTube saluran GontaGantiHP, reka bentuk HP ini mempunyai sangat menarik sentuhan berkilat  dan warna renungan.

Pada butang kuasa juga, ada aksen merah yang memberikan kesan bahawa HP benar-benar menarik. Masih menurut Hilmy, reka bentuk HP ini terasa seperti HP premium. Nampak mewah seperti telefon bimbit yang dijual dengan harga IDR 10 juta ke atas.

Saluran Youtube DHIARCOM juga mengatakan bahawa reka bentuk biru pada telefon bimbit ini sejuk dan berkilat. Felix dari saluran YouTube 805Gadget juga mengatakan bahawa reka bentuk telefon bimbit ini bagus dengan reka bentuk  kemasan yang berkilat. Malah, menurut Felix, ramai rakannya berpendapat bahawa telefon bimbit yang dipegangnya bukan Advan kerana rekaannya cukup tampan.

Selain itu, menurut Felix,  kualiti binaan  dari HP juga cukup baik. Ini jelas menunjukkan bahawa Advan bukan sahaja menyajikan reka bentuk yang cantik tetapi juga menyajikan telefon bimbit dengan kualiti binaan yang  baik   .

2. Memori Cukup Besar di Kelas Harga

Advan G3 Pro hadir menawarkan RAM 4 GB dan kapasiti penyimpanan 64 GB. Pada harga kelas Rp1 juta, jarang ada telefon bimbit yang menawarkan RAM 4 GB dengan penyimpanan 64 GB. Purata tertinggi menawarkan RAM 3 GB. Sudah tentu sektor penyimpanan besar ini mempunyai kelebihan tersendiri daripada Advan G3 Pro

3. Skrin OK

Skrin Advan G3 Pro

Advan G3 Pro dilengkapi dengan skrin 6.3 inci. Layar ini dilengkapi panel IPS dengan resolusi 720 x 1520 piksel. Skrin mempunyai nisbah 18: 9 dengan kepadatan skrin 267 ppi.

Untuk kelas harga, kualiti skrin HP cukup baik. Menurut Hilmy dari GontaGantiHape, skrin ini mempunyai pembiakan warna yang baik dengan sudut pandangan yang luas.

Felix dari 805Gadget juga mengatakan perkara-perkara yang tidak jauh berbeza. Menurutnya, warna yang dihasilkan oleh skrin HP cukup tajam dan sudut pandangannya tidak apa-apa. Di samping itu, penghargaan juga adalah adanya takik  kerana jarang telefon bimbit tempatan menunjukkan  takuk. Walaupun sebenarnya agak ketinggalan.

4. Kamera dikelaskan sebagai baik di kelasnya

advan g3 pro

Advan G3 Pro hadir dengan dua kamera utama di bahagian belakang. Kamera utama adalah kamera 12 MP yang mempunyai ciri autofokus. Satu lagi kamera adalah kamera 2 MP yang berfungsi sebagai sensor kedalaman.

Bagaimana dengan tangkapan kamera dari telefon bimbit ini? Sila lihat contoh tangkapan kamera dari Advan G3 Pro di bawah.

Rakaman kamera Advan G3 ProRakaman kamera Advan G3 ProRakaman kamera Advan G3 ProRakaman kamera Advan G3 Pro

Dari hasil foto, nampaknya Advan G3 Pro dapat menangkap gambar dengan baik dalam keadaan cahaya yang mencukupi. Foto terperinci kelihatan baik. Warna yang dihasilkan dapat dinikmati. Selain itu, kamera dapat menangkap gambar bokeh dengan ideal. Malangnya, untuk keadaan gelap, gambar dari kamera terasa kurang baik.

5. JBL Earpiece dalam Pakej Jualan

Satu perkara menarik mengenai Advan G3 Pro adalah dalam pakej penjualan. Dalam pakej penjualan ini, anda bukan sahaja mendapat satu unit Advan G3 Pro tetapi juga alat dengar  JBL. Bagi mereka yang tidak tahu, JBL adalah pengeluar peranti audio berkualiti. Sebenarnya, di banyak kedai dalam talian mengedar produk palsu.

Kehadiran alat dengar  JBL dalam pakej penjualan sebenarnya bukanlah perkara baru. Advan telah melakukannya di Advan G3. Sangat disayangkan bahawa ciri pembesar suara Harman Kardon dalam Advan G3 tidak disematkan ke Advan G3 Pro. Nampaknya, Advan G3 memang fokus pada reka bentuk.

6. Cap Jari dan Buka Kunci Muka

advan g3 pro

Advan G3 Pro dilengkapi dengan sensor cap jari dan pengecam wajah. Di kelas harga ini, sudah tentu kehadiran dua sensor cukup menarik. Sebenarnya ada telefon bimbit lain dalam kelas harga yang sama yang tidak menanamkan sensor cap jari. Contohnya Redmi 7A dan Realm C2.

Kedudukan sensor cap jari Advan G3 Pro berada di bahagian belakang. Sudah tentu, anda tidak boleh mengharapkan telefon bimbit ini mempunyai sensor cap jari di skrin. Bahkan Rp2 juta telefon bimbit tidak memiliki fitur sensor sidik jari di layar (pada saat artikel ini). Mungkin di masa depan, sensor sidik jari di layar akan menjadi sesuatu yang biasa yang dapat ditemukan di ponsel Rp1 juta.

Kekurangan Advan G3 Pro

Setelah mengetahui kelebihan Advan G3 Pro, seterusnya, mari kita bincangkan mengenai keburukan Advan G3 Pro. Apakah kelemahan Advan G3 Pro? Lihat perbincangan berikut.

1. Chipset Berprestasi Rendah

Persembahan Advan G3 Pro

Advan G3 Pro dilengkapi dengan chipset Unisoc SC9863A. Chipset ini dibina dengan proses fabrikasi 28nm. Chipset ini pasti bukan yang terbaik. Dibuktikan dengan jenis pemproses yang digunakan yang hanya menggunakan pemproses ARM Cortex A55 1.6 GHz dan 1.2 GHz. Untuk pemproses grafik, tertanam IMG8322 GPU yang mempunyai clockspeed daripada sehingga 550 MHz.

Apakah prestasi Unisoc SC9863A ini? Sila lihat sendiri nilai Antutu berikut dari Advan G3 Pro.

Antutu Advan G3 Pro

Markah 69 ribu pasti bukan angka yang baik. Skor ini hanya menunjukkan bahawa telefon bimbit ini hanya boleh bermain permainan ringan. Memainkan PUBG Mobile jelas boleh tetapi dengan tetapan grafik yang rendah.

Sudah tentu dengan skor ini, menjadikan Advan G3 Pro terasa kurang baik dalam kelas harganya. Tetapi ada perkara menarik, jika dibandingkan dengan Advan G3, Antutu Advan G3 Pro mendapat markah lebih baik. Advan G3 dilengkapi dengan chipset Mediatek MTK6750T dan mendapat skor Antutu sebanyak 53,000. Jelas jumlah 69 ribu adalah peningkatan tetapi pastinya tidak ketara.

2. Kamera Depan OK

advan g3 pro

Advan G3 Pro dilengkapi dengan kamera depan 8 MP. Kamera depan terasa kurang menjanjikan. Menurut Felix, hasil selfie dari telefon bimbit ini tidak boleh dipercayai. Sementara Hilmy dari GontaGantiHape mengatakan bahawa hasil selfie dari telefon bimbit ini cukup baik sekiranya keadaan pencahayaan mencukupi.

Dengan mempertimbangkan pernyataan tersebut, tentu dapat disimpulkan bahawa tangkapan kamera dari Advan G3 Pro terasa kurang optimum. Pada siri Advan berikutnya, lebih baik sekiranya Advan menyematkan kamera depan yang lebih baik.

3. Bateri masih 3,000 mAh

Advan G3 Pro

Advan G3 Pro hanya dilengkapi dengan kapasiti bateri 3,000 mAh. Kapasiti bateri HP ini terasa kurang memandangkan banyak telefon bimbit lain dalam kelas harga yang sama yang sudah menawarkan bateri dengan kapasiti 4,000 mAh ke atas.

Kapasiti bateri hanya 3,000 mAh terbukti kurang. Felix dari 805 alat misalnya, merasakannya. Berdasarkan pengalamannya, telefon ini hanya dapat bertahan sehingga agak lewat dengan penggunaan standard seperti media sosial dan permainan ringan. Sudah tentu ini menunjukkan ketahanan bateri HP ini yang sememangnya terasa kurang baik.

4. Harganya mesti lebih murah

advan g3 pro

Advan G3 Pro hadir dengan harga rasmi Rp1.6 juta. Harga rasmi tentu terasa mahal memandangkan dalam julat harga itu masih banyak lagi telefon bimbit yang lebih menarik. Nasib baik, di sebuah kedai dalam talian, harga telefon bimbit ini menurun pada Rp1.4 juta. Tetapi akan lebih baik jika harga ponsel ini berjumlah Rp1,2 juta.

Kesimpulannya

Advan G3 Pro adalah telefon bimbit yang cukup menarik dengan harga kelas Rp1 juta. Perkara yang menarik mengenai telefon bimbit ini terletak pada reka bentuknya yang terasa premium dan bahkan seperti telefon bimbit yang mahal. Untuk sektor skrin juga cukup baik. Malangnya, telefon ini terasa kurang dalam prestasi dan hayat bateri.

Walaupun terdapat kekurangan, Advan G3 Pro masih boleh menjadi pilihan yang baik dalam kelas Rp1 juta. Terutama jika anda benar-benar memerlukan telefon bimbit dengan reka bentuk yang menarik dan cantik. Berminat dengan telefon bimbit ini? Sekiranya anda berminat, anda boleh membeli Advan G3 Pro di sini.