Ciri-ciri Samsung Galaxy S20 Series dan Galaxy Z Flip yang sangat baik

Samsung sentiasa berjaya memikat hati pengguna, terutama dalam bidang telefon pintar. Nah, siri mudah alih Samsung yang sangat baik adalah Samsung Galaxy S. Meneruskan siri Samsung Galaxy S10, akhirnya Samsung melancarkan HP baru dengan nama siri Samsung Galaxy S20.

Terdapat tiga jenis siri Samsung Galaxy S20, iaitu Galaxy S20, Galaxy S20 +, dan Galaxy S20 Ultra. Sudah tentu ketiga-tiga siri ini mempunyai ciri yang berbeza. Namun, ketiga-tiganya dilengkapi dengan ciri menarik, terutama pada kamera.

Lebih menarik lagi, Samsung tidak hanya memperkenalkan siri Galaxy S20 kerana mereka juga melancarkan Galaxy Z Flip secara rasmi. HP mempunyai konsep telefon bimbit, tanpa papan kekunci pada skrin penuh aliasnya .

Tidak cukup di sana, Galaxy Z Flip juga disertakan dengan beberapa ciri menarik, seperti Flex Mode. Apa itu Flex Mode? Apa ciri semua telefon bimbit Samsung terkini? Bagaimana prestasi? Mari kita bincangkan dalam artikel berikut.

Siri Samsung Galaxy S20

Siri Samsung Galaxy S20 (2)

Perkara pertama dan paling menarik mengenai siri Samsung Galaxy S20 adalah bahagian kamera. Memang, Samsung kini lebih fokus pada kamera. Oleh itu, Samsung sentiasa berinovasi untuk memanjakan penggunanya dengan ciri dan kamera yang lebih canggih daripada produk lain.

Walau bagaimanapun, setiap siri mempunyai ciri yang berbeza dan ciri yang paling lengkap terdapat pada Samsung Galaxy S20 Ultra. Jangan kecewa, kerana Samsung Galaxy S20 dan Samsung Galaxy S20 + juga masih boleh dimasukkan dalam kategori ciri terbaik mengenai kamera, sungguh. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut, anda boleh membaca ulasan berikut:

1. Samsung Galaxy S20 Ultra

Galaxy S20 Ultra

Galaxy S20 Ultra hadir sebagai siri S20 termahal, Rp. 18,499,000. Walau bagaimanapun, harga ini setanding dengan semua yang ada di Galaxy S20 Ultra. Yang paling menonjol adalah pada kamera, satu kamera untuk kamera depan dan tiga kamera di belakang.

Kamera depan dilengkapi dengan 40MP, PDAF, F2.2 (80 ") dengan ciri panggilan video berganda dan Auto-HDR. Untuk resolusi video pada kamera selfie ini boleh mencapai [dilindungi e-mel] / 60fps atau [dilindungi e-mel]

Adapun kamera utama ada 108MP (Lebar), 48MP (Telephoto), dan 12MP (Ultrawide). Dilihat dari spesifikasi kamera cukup lumayan terutamanya kerana kamera pada telefon bimbit Samsung ini dilengkapi dengan teknologi terkini, Space Zoom 100x dan Miss Binning. Apakah itu?

Seperti namanya, Space Zoom 100x ini memungkinkan pengguna memperbesar 100x sehingga objek yang difoto akan kelihatan lebih jelas dan jelas walaupun jaraknya jauh. Kemudian, teknologi ini juga disertakan dengan lensa yang dilipat dan 100x Super Resolution Zoom membolehkan anda mengambil gambar dari jarak jauh dengan kualiti foto seperti kamera kelas pro.

Untuk teknologi Miss-Binning pada Galaxy S20 Ultra ia dapat menggabungkan sembilan piksel menjadi satu. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan foto dengan warna yang lebih kaya dan lebih tajam walaupun dalam keadaan cahaya rendah.

Bukan sekadar mengambil gambar, telefon bimbit ini juga sangat bagus untuk rakaman video. Kerana, ada teknologi rakaman video beresolusi 8K dengan fitur stabil yang menjadikan hasil video tidak goyah dan tetap stabil walaupun anda bergerak aktif ketika merakam video.

Terima kasih kepada ciri menarik dengan teknologi terbaik, telefon bimbit ini membolehkan anda membuat filem gaya profesional. Perkara ini juga dipersetujui oleh Joko Anwar yang merasakan secara langsung pengalaman membuat filem menggunakan kamera HP Galaxy S20 Ultra ini.

Namun, Joko Anwar tidak hanya berpuas hati dengan kameranya kerana dia berpendapat bahawa prestasi telefon bimbit ini juga sangat baik di mana dia dapat membuat filem tanpa ketinggalan. Secara semula jadi, memandangkan Galaxy S20 Ultra dilengkapi dengan teknologi RAM LPDR5 dengan kapasiti 12GB.

Bukan hanya itu, chipset juga menggunakan teknologi terpantas, iaitu Exynos 990 7nm 64-bit Octa-Core. Dengan spesifikasi prestasi seperti sebelumnya, sudah tentu HP ini juga masih kuat untuk permainan.

2. Samsung Galaxy S20 +

Galaxy S20 +

Sekiranya Galaxy S20 Ultra terlalu mahal, mungkin anda boleh mempertimbangkan untuk membeli Samsung Galaxy S20 + dengan harga sekitar Rp. 14,4999,000. Malangnya, ciri-ciri pada Galaxy S20 Ultra dan Galaxy S20 + berbeza.

Untuk Galaxy S20 +, ia dilengkapi dengan teknologi Zum Optik Hibrid 3x yang dapat menghasilkan zoom gambar yang lebih jelas , walaupun tidak sejelas Space Zoom 100x. Teknologi 3x Hybrid Optical Zoom dikuasakan oleh AI khas sehingga pengguna dapat mengambil gambar lebih jauh hingga 30 kali dengan kamera resolusi 64MP.

Jangan terpesona terlalu cepat, ya, kerana itu hanya bahagian kamera. Mari lihat bahagian persembahan! Tidak jauh berbeza dengan Galaxy S20 Ultra, kerana Galaxy S20 + masih dilengkapi dengan Exynos 990. Namun, kapasiti RAM berbeza, iaitu hanya 8GB RAM.

Walaupun begitu, RAM pada telefon bimbit ini tetap pantas kerana Samsung telah memasukkan teknologi LPDDR5 ke dalam telefon bimbit ini. Masih ia adalah OK untuk multitasking apatah lagi untuk bermain permainan ini, jangan bimbang nge- lag !

Selain berbeza dalam RAM, Galaxy S20 + juga memiliki luas layar yang lebih kecil daripada Galaxy S20 Ultra, yang berukuran 6,9 inci dengan kapasiti bateri yang lebih kecil tetapi tetap kuat dengan kapasiti 4500mAh.

3. Samsung Galaxy S20

Galaxy S20

Ini adalah versi Galaxy S20 termurah dan terkecil berbanding dengan dua siri Galaxy S20 sebelumnya. Galaxy S20 dijual pada harga Rp. 12,999,000. Walaupun versi paling murah, tetapi Galaxy S20 masih termasuk dalam kategori telefon bimbit berkuasa.

Telefon bimbit yang mempunyai skrin 6.2 inci dilengkapi dengan tiga kamera, iaitu 12MP (Ultra Wide), 12MP (Wide) dan 64MP (Telephoto). Bagi kamera depan, telefon bimbit ini mempunyai resolusi 10MP dengan Dual Pixel AF, F2.2 (80 ").

Apa yang boleh dilakukan oleh kamera HP ini? Banyak, salah satunya zoom hingga 30 kali dengan teknologi yang sama dengan Galaxy S20 +, iaitu Zum Optik Hibrid 3x. Foto dari teknologi ini sangat halus dan jelas. Sebenarnya, semasa anda memotong foto, resolusi tidak berubah dan tetap berkualiti tinggi.

Selain dari kamera, Samsung Galaxy S20 juga memiliki layar berkualitas baik dengan Infinity-O Display (3200X1440) dengan teknologi Quad HD + Dynamic AMOLED 2X. Kelebihan layar ini adalah bahawa kandungan video dan foto yang dipaparkan sangat jelas dengan warna yang sebenarnya.

Tetapi sayangnya, siri ini mempunyai kapasiti bateri yang minimum, hanya 4000mAh. Walaupun begitu, telefon ini masih hebat dalam prestasinya kerana Galaxy S20 menggunakan RAM 8GB (LPDDR5) dengan pemproses Exynos 990, sama dengan Samsung Galaxy S20 +. Masih baik untuk bermain permainan dan berbilang tugas.

Samsung Galaxy Z Flip

Galaxy Z Balik

Tidak hanya melancarkan Samsung Galaxy S20 Series, Samsung juga memperkenalkan Galaxy Z Flip. Tidak seperti siri Galaxy S20, jika Galaxy Z Flip mempunyai konsep dan bentuk flip skrin penuh. Menariknya, skrin HP mempunyai teknologi Flex Mode yang membolehkan anda membengkokkan skrin HP.

Tujuannya, pengguna dapat merakam gambar tanpa bantuan tripod atau chat yang dapat diletakkan 90 darjah. Di samping itu, Galaxy Z Flip dilengkapi dengan Foldable UX. Teknologi ini dapat digunakan untuk multitasking pada dua layar yang berbeza, misalnya anda ingin menonton Youtube di layar atas dan berbual di layar kedua.

Teknologi terkini lain yang terdapat di telefon bimbit ini ialah Multi-window Tray. Ini adalah teknologi yang dapat menyimpan aplikasi kegemaran di tetingkap khas. Kemudian, anda boleh mengakses aplikasi kegemaran anda melalui tetingkap dengan meluncurkan skrin dari kiri ke kanan.

Itu adalah masalah ciri, bagaimana dengan kamera? Cukup menarik walaupun tidak terlalu WAH seperti Galaxy S20 Ultra. Di Galaxy Z Flip terdapat kamera depan 10MP dengan kamera belakang 12MP (lebar).

Pada kamera ini, pengguna dapat melakukan zoom digital hingga 8x , AF pelacakan, dan HDR10 + untuk melakukan rakaman video. Cukup menarik, bukan ?

Bukan hanya di sektor fotografi, jeroan juga menarik dengan 8GB RAM. Tetapi, pemproses tidak menggunakan Exynos, Galaxy Z Flip ini sebenarnya menggunakan Snapdragon 855+ (7nm). Masih cukup kuat tanpa ketinggalan. Malangnya, daya tahan bateri HP ini sangat rendah kerana kapasitinya hanya 3000mAh.

Itu adalah telefon bimbit Samsung keempat yang diperkenalkan pada acara pelancaran Samsung HP terbaru pada 4 Mac 2020. Terdapat tiga siri Galaxy S20; Samsung Galaxy S20 Ultra, Samsung Galaxy S20 +, dan Samsung Galaxy S20, dan Samsung Galaxy Z Flip.

Semua telefon bimbit mempunyai kelebihan masing-masing, terutama mengenai fotografi. Walaupun fokus pada kamera, Samsung juga tidak melupakan prestasinya dengan kehadiran pemproses yang kuat dan teknologi RAM yang paling maju. Berminat untuk membeli salah satu telefon bimbit di atas?