10 telefon Sony tahan air yang paling tahan lasak pada tahun 2017

Telefon bimbit kalis air dari Samsung memang menawarkan spesifikasi yang menarik. Namun, jika anda tidak terlalu berminat dengan telefon bimbit dari Samsung, anda boleh membeli telefon bimbit kalis air dan jenama lain. Penyelesaian bagi anda yang ingin memiliki telefon bimbit kalis air selain telefon bimbit Samsung adalah membeli telefon bimbit kalis air dari Sony. Ya, vendor telefon pintar dari Jepun ini juga telah mengeluarkan beberapa siri telefon pintar dan kalis air.

Terdapat beberapa telefon bimbit Sony kalis air yang cukup sukar. Sebenarnya, bukan sahaja kalis air, sebilangannya juga tahan terhadap habuk. Ingin tahu? Akan membincangkan satu persatu telefon bimbit Sony yang tahan terhadap air yang paling hebat pada tahun 2017.

10 telefon Sony tahan air yang paling tahan lasak pada tahun 2017

1. Sony Xperia XZ

Sony Xperia XZ Kalis Air Sony Sony

Dengan menggunakan sijil IP68, Sony Xperia XZ adalah salah satu telefon bimbit dan tahan debu Sony. Telefon pintar ini yang dilengkapi dengan skrin 5.2 inci juga menyediakan sensor cap jari . Sektor memori telefon bimbit ini dipenuhi dengan RAM 3GB dan ROM 32GB atau 64GB. Sony Xperia XZ berjalan dengan pemproses Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 dengan CPU Quad Core 2.15 GHz.

Tidak bersemangat, HP yang direncanakan untuk mendapatkan Android Nougat v7.0 yang ditingkatkan menawarkan kamera utama 23 MP dengan ciri penuh dan resolusi kamera sekunder 13 MP. Telefon yang mempunyai ciri pengecasan pantas dijual mulai 8.3 juta untuk varian ROM 64GB dan boleh dibeli melalui Lazada di pautan ini atau Blibli di pautan ini.

2. Prestasi Sony Xperia X

Prestasi Sony Xperia X

Telefon bimbit 4G 4G ini dengan skrin 5 inci membawa sijil IP6x tahan debu dan IPx8 kalis air hingga kedalaman 1 meter. Sony Xperia X Performance dilengkapi dengan memori dalaman 32GB dan RAM 3GB. Perkakasan telefon ini diperkuat dengan adanya chipset Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 dengan CPU Quad Core 2.15 GHz.

Telefon pintar ini juga menyediakan sensor cap jari. Kualiti kamera Sony Xperia X Performance agak baik kerana di bahagian belakang terdapat kamera beresolusi 23 MP dan di depan terdapat kamera dengan resolusi 13 MP. Anda boleh membeli telefon pintar ini di Lazada melalui pautan ini atau Blibli pada pautan ini dengan harga 6.8 - 7.3 juta.

3. Sony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium

Dengan dana 8.2 juta, anda dapat memiliki Sony Xperia Z5 Premium yang memiliki sijil IP6x yang tidak dapat ditembus oleh debu, IPX5 tahan terhadap semburan air, dan IPX8 dapat digunakan di dalam air. Telefon bimbit 5.5 inci ini dikuasakan oleh pemproses Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810 dengan CPU Octa Core 2 GHz.

Bukan itu sahaja, telefon bimbit yang membawa kamera depan 5.1 MP dan kamera belakang 23 MP menghadirkan RAM 3GB dan kapasiti 32 GB ROM. Sony Xperia Z5 Premium boleh didapati di Lazada dengan mengklik pautan ini atau Blibli mengklik pautan ini.

4. Sony Xperia Z5 Dual

Sony Xperia Z5 Dual

Telefon dua SIM ini adalah telefon bimbit Sony yang tahan air dan habuk. Sony Xperia Z5 Dual dijual di pasaran mulai 5.6 juta. Telefon pintar ini tahan terhadap habuk, semburan air dari mana-mana dan boleh digunakan di dalam air dengan kedalaman 1 meter.

RAM 3GB sengaja disematkan untuk mengimbangi prestasi prosesor Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810 dengan CPU Octa Core 2 GHz yang digunakan oleh Xperia Z5 Dual. Telefon yang menyediakan ROM 32GB juga menghadirkan kamera utama 23 MP dan kamera sekunder 5.1 MP. Anda boleh membeli telefon bimbit ini melalui Lazada di pautan ini atau Blibli di pautan ini.

5. Sony Xperia Z5 Compact

Sony Xperia Z5 Compact

Dilengkapi dengan skrin yang lebih kecil daripada Xperia Z5 Dual, Sony Xperia Z5 Compact menyediakan skrin 4.6 inci. Walaupun begitu, telefon bimbit 4G dengan memori dalaman 32GB sudah dilengkapi dengan sijil kalis air dan habuk. RAM 2GB di telefon ini mempunyai tugas untuk menyeimbangkan prestasi pemproses Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810 dengan CPU Octa Core 2 GHz.

Di garis fotografi, telefon yang mendapat peningkatan Android Nougat v7.0 menyediakan kamera utama 23 MP dengan sejumlah ciri menarik dan kamera selfie dengan resolusi 5.1 MP. Anda boleh mendapatkan Sony Xperia Z5 Compact di Lazada melalui pautan ini atau Blibli pada pautan ini dengan harga 5.3 juta.

6. Sony Xperia M5

Sony Xperia M5

Ingin memiliki Sony Sony kalis air dengan harga yang murah? Mungkin Sony Xperia M5 boleh menjadi pilihan untuk anda. Sama seperti telefon bimbit sebelumnya, Xperia M5 juga tahan terhadap habuk dan air. Telefon bimbit 4G yang dilengkapi dengan skrin 5 inci yang membawa RAM 3GB dan ROM 16GB.

Di sektor dapur pacu, telefon pintar ini dipacu oleh chipset MediaTek Helio X10 MT6795 dengan CPU Octa Core 2.2 GHz. Untuk mengambil gambar, anda boleh menggunakan kamera belakang 21,5 MP atau kamera depan 13 MP. Sony Xperia M5 berharga 3.4 juta dan boleh dibeli melalui Lazada di sini atau Blibli di sini.

7. Sony Xperia Z3 +

Sony Xperia Z3 +

Telefon bimbit Sony lain yang kalis air dan tidak boleh dilepaskan untuk dibincangkan dalam senarai ini. Sony Xperia Z3 + mempunyai sijil kalis air dan habuk. Telefon bimbit dengan skrin 5.2 inci boleh digunakan pada rangkaian 4G. Sony juga melengkapkan telefon pintar ini dengan memori dalaman 32GB dan RAM 3GB.

Perkakasan Sony Xperia Z3 + dilengkapi dengan chipset Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810 dengan CPU Octa Core 2 GHz. Sementara itu, kamera yang ditawarkan oleh telefon pintar ini mempunyai resolusi 20.7 MP di belakang dan resolusi 5.1 MP di bahagian depan. Telefon bimbit berharga 3.8 - 4.1 juta boleh diperoleh di Lazada melalui pautan ini atau Blibli di pautan ini.

8. Sony Xperia M4 Aqua

Sony Xperia M4 Aqua

Boleh dikatakan bahawa Sony Xperia M4 Aqua adalah telefon bimbit tahan debu dan air Sony yang paling murah dalam senarai ini. Hanya dengan anggaran 3 juta, anda sudah boleh memiliki HP 4G dengan skrin 5 inci. Sony menyediakan dua varian kapasiti ROM untuk telefon pintar ini, iaitu 8GB atau 16GB.

Terdapat RAM 2GB yang bertugas untuk menandingi kebolehpercayaan prestasi pemproses Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 dengan CPU GPU Octa 1.5 GHz. Kualiti kamera telefon pintar ini adalah standard tetapi cukup baik kerana terdapat kamera belakang 13 MP dan kamera depan 5 MP. Dapatkan Sony Xperia M4 Aqua secara tunai atau ansuran di Lazada melalui pautan ini atau Blibli di pautan ini.

9. Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3

Telefon bimbit kalis air ini dijual pada harga 3.8 juta sahaja. Ya, Sony Xperia Z3 adalah telefon bimbit 5,2 inci yang dilengkapi dengan spesifikasi yang berkelayakan. Telefon yang boleh digunakan pada rangkaian 4G menyediakan dua varian kapasiti memori dalaman, 16GB atau 32GB.

Selain itu, telefon ini yang mempunyai RAM 3GB dikuasakan oleh pemproses Qualcomm MSM8974-AC Snapdragon 801 dengan CPU Quad Core 2.5 GHz yang kuat. Memecah sektor fotografi, Sony Xperia Z3 membawa kamera belakang dengan resolusi 20.7 MP dan kamera depan dengan resolusi 2.2 MP. Sekarang, anda boleh membeli Sony Xperia Z3 ini di Lazada dengan mengklik di sini atau Blibli mengklik di sini.

10. Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact

Di kedudukan terakhir adalah Sony Xperia Z3 Compact yang mempunyai sijil tahan debu, tahan semburan air, dan tahan air. Telefon dengan RAM 2GB dan ROM 16GB berharga 5-5.5 juta.

Pemproses yang digunakan oleh telefon pintar 4,6 inci ini adalah Qualcomm MSM8974-AC Snapdragon 801 dengan CPU Quad Core 2.5 GHz. Di sektor fotografi, Sony menyediakan kamera resolusi 20.7 MP di bahagian belakang dan kamera resolusi 2.2 MP di bahagian depan. Sony Xperia Z3 Compact boleh dibeli di Lazada melalui pautan ini atau Blibli di pautan ini.

Dengan menggunakan telefon bimbit Sony kalis air ini, anda tidak perlu risau semasa menggunakan telefon bimbit anda ketika hujan atau semasa berada di bilik mandi. Di antara 10 telefon pintar di atas, yang manakah paling menarik bagi anda?

Artikel Berkaitan