Inilah kebaikan dan keburukan Black Shark 2 Pro!

Black Shark 2 Pro adalah sel pengganti Black Shark 2. Telefon bimbit ini adalah telefon bimbit untuk bermain permainan dengan pelbagai ciri menarik. Telefon bimbit ini sendiri dikeluarkan oleh sebuah syarikat bernama Black Shark, yang mendapat dana dari Xiaomi. Tidak hairanlah jika itu, siri Black Shark sering dibumbui dengan nama Xiaomi di hadapannya. Walaupun Xiaomi hanya pelabur.

Oleh kerana itu, ramai yang memanggil telefon ini juga Xiaomi Black Shark 2 Pro. Walaupun nama rasmi adalah Black Shark 2 Pro sahaja, sama dengan siri sebelumnya yang semestinya Xiaomi tanpa embel-embel. Terlepas dari namanya, bagaimana sebenarnya telefon bimbit ini? Dengarkan secara langsung kelebihan dan kekurangan 10 mata Black Shark 2 Pro berikut.

Spesifikasi Produk Black Shark 2 Pro

Am

 • Diumumkan Julai, 2019
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Dual SIM Card (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi ialah 163.6 x 75 x 8.8 mm
 • Berat 205 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif AMOLED
 • Saiz 6.39 inci
 • Resolusi 1080 x 2340 piksel, nisbah 19.5: 9 (ketumpatan ~ 403 ppi)

Perkakasan

 • Qualcomm Snapdragon SDM855 855 Plus (7 nm) Chipset
 • CPU Octa-core (1x2.96 3x2.42 GHz dan 485 GHz Kryo Kryo Kryo 485 & 485 4x1.8 GHz)
 • GPU Adreno 640 (700 MHz)

Ingatan

 • RAM 8GB, 12GB
 • Memori Dalaman 128/8 GB, 128/12 GB, 256/12 GB
 • Memori Luaran -

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 2
 • Resolusi 48 MP + 12 MP
 • Mempunyai 48 MP, f / 1.8, (lebar), 1/2 ", 0.8µm, PDAF

  12 MP, f / 2.2, (telefoto), 1.0µm, PDAF, zoom optik 2x

  Ciri-ciri: LED flash, HDR, panorama

 • Video [dilindungi e-mel] / 60fps, [dilindungi e-mel] / 60fps, [dilindungi e-mel]

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 20 MP, f / 2.0, 0.9µm
 • Ciri HDR
 • Video [dilindungi e-mel]

Kesalinghubungan

 • WLAN Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
 • Bluetooth 5.0, A2DP, aptX HD, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS A-GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, BDS
 • Penyambung terbalik USB 2.0, Type-C 1.0

Bateri

 • Taipkan Li-Ion
 • Kapasiti 4000 mAh tidak dapat dikeluarkan
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Ciri pengisian bateri pantas 27W

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 9.0 Pie
 • Sensor cap jari (optik, di bawah permukaan layar), akselerometer, giro, jarak, kompas
 • Jack 3.5mm
 • Warna elektrik hitam, Abu ais
 • Ciri skrin lain :

  - DCI-P3 100%

  - Paparan sentiasa aktif

  - Sensasi sentuh 240 Hz

Kelebihan Black Shark 2 Pro

Terdapat tujuh kelebihan poin dalam Black Shark 2 Pro. Apa benda itu? Lihat perkara berikut!

1 Reka bentuk yang agresif

Black Shark 2 Pro hadir dengan reka bentuk agresif dengan badan logam. Tubuh dan reka bentuknya cukup bagus, baik model perak dan hitam. Terutama untuk varian hitam, reka bentuk garang kelihatan agresif. Berat badan HP itu sendiri adalah sekitar 205 gram dengan dimensi 163.6 x 75 x 8.8 mm yang cukup sesuai.

2 Prestasi menakjubkan

Black Shark 2 Pro

Black Shark 2 Pro mempunyai peningkatan perkakasan yang ketara  Telefon bimbit ini dilengkapi dengan jenis storan UFS 3.0 yang menjadikannya prestasi yang jelas lebih baik. Selain itu, telefon bimbit ini juga mempunyai peningkatan dalam sektor dapur spur.

Bayangkan, landasan di Black Shark 2 Pro adalah Snapdragon 855+. Chipset ini adalah peningkatan daripada Snapdragon 855. Perlu diketahui, Black Shark 2 dilengkapi dengan Snapdragon 855 sahaja. Perbezaan antara kedua chipset terletak pada kelajuan jam CPU dan GPU.

Snapdragon 855 hadir dengan konfigurasi CPU Octa-core (1 × 2.84 GHz Kryo 485 & 3 × 2.42 GHz Kryo 485 & 4 × 1.78 GHz Kryo 485) dengan GPU Adreno 640. Sementara Snapdragon 855+ hadir dengan konfigurasi CPU Octa-core (1 × 2,96 GHz Kryo 485 & 3 × 2,42 GHz Kryo 485 & 4 × 1,78 GHz Kryo 485) dan GPU Adreno 640 yang memiliki kecepatan jam 700 Mhz. 

Dapat dilihat bahawa teras tunggal Kryo 485 pada Snapdragon 855+ mempunyai kecepatan jam 2.96 GHz. Bandingkan dengan teras tunggal Kryo 485 pada Snapdragon 855 yang hanya 2.84 GHz. Nilai GPU Snapdragon 855+ juga lebih tinggi. Ini jelas menjadikan Snapdragon 855+ mempunyai prestasi yang baik. Ia dapat dilihat dari nilai Antutu yang sangat tinggi seperti yang dapat dilihat pada gambar berikut.

antutu hiu hitam 2 pro

Dengan jumlah 470 ribu, jelas prestasi HP ini cukup pantas. Youtuber Dhiarcom, menguji telefon bimbit ini dengan PUBG Mobile. Hasilnya menunjukkan tetapan grafik yang dapat dijalankan PUBG Mobile pada Black Shark 2 Pro dengan tetapan grafik HDR dan Framerates Extremes.

Sudah tentu untuk penggunaan seharian, prestasi HP cukup baik. Cukup gunakannya untuk bermain permainan, terutamanya jika digunakan untuk keperluan harian seperti menjalankan banyak aplikasi.

3. Hayat Bateri Panjang

Black Shark 2 Pro

Sama seperti pendahulunya, Xiaomi Black Shark 2 Pro juga menawarkan kapasiti bateri 4.000 mAh. Dari generasi pertama, Black Shark 1, Black Shark Helo, dan Black Shark 2, kapasiti bateri HP ini selalu pada 4,000 mAh.

Kerana kapasiti bateri sama seperti sebelumnya, hayat bateri HP ini juga hampir serupa. Kerana dapat dikatakan, prestasi bateri pada telefon bimbit ini serupa dengan Black Shark 2. Sebelumnya, dalam artikel itu kelebihan dan kekurangan Black Shark 2 menyebutkan bahawa jangka hayat bateri menjadi kelebihan tersendiri dengan daya tahan sehingga 48 jam. Sudah tentu hasil yang diperoleh oleh Black Shark 2 Pro tidak jauh berbeza.

4. Skrin super untuk bermain permainan

Black Shark 2 Pro

Black Shark 2 Pro dilengkapi dengan panel paparan AMOLED Samsung yang menjadikan skrin paparan HP ini sangat bagus. Skrin itu sendiri dilengkapi dengan dimensi 6,39 inci dan resolusi 1080 x 2340 piksel. Skrin menyokong teknologi DCI-P3 100% dan teknologi sentuhan 240 Hz.

YouTuber Techbeans, mengatakan bahawa skrin HP menyokong teknologi HDR. Dan skrin paparan telefon bimbit ini cukup bagus dengan warna yang menonjol dengan warna hitam pekat. Warna yang dihasilkan dari skrin cukup  bersemangat  sehingga menjadikan penampilan visual HP ini sangat bagus.

5. Kualiti Audio Stereo

persembahan hiu hitam 2 pro

Black Shark 2 Pro hadir dengan kualiti audio yang baik. Seperti yang dikatakan Techbeans, kualiti audio yang dihasilkan oleh HP cukup bagus. Bunyi pembesar suara yang dihasilkan menghasilkan  bunyi boom yang  baik dan bunyi bass yang baik. Secara keseluruhan, untuk audio, kualiti suara Black Shark 2 Pro cukup bagus.

6. Antara Muka Perisian yang Baik

Antaramuka Xiaomi Black Shark 2 Pro

Black Shark 2 Pro dilengkapi dengan antara muka Joy UI berdasarkan Android 9 Pie. Joy UI adalah UI yang bagus kerana mempunyai banyak ciri menarik, salah satunya adalah pelbagai pilihan untuk menukar tema. Tetapi yang benar-benar menarik ialah Shark Space, ciri yang memfokuskan pada pengalaman permainan tanpa terganggu oleh pemberitahuan dan proses aplikasi lain yang sedang berjalan.

7. Kamera Baiklah

Black Shark Camera 2 Pro

Xiaomi Black Shark 2 Pro mempunyai konfigurasi kamera yang sama dengan Xiaomi Black Shark 2, baik kamera belakang dan kamera depan. Untuk kamera depan, HP ini dilengkapi dengan kamera depan 20 MP dengan bukaan f / 2.0. Kamera ini menyokong ciri HDR.

Kamera depan HP ini sangat sesuai untuk permainan HP. Seperti yang dikatakan Techbeans, hasil selfie menggunakan telefon bimbit ini bagus. Perkara yang sama berlaku untuk kamera belakang.

Untuk kamera belakang, Xiaomi Black Shark 2 Pro menawarkan dua kamera belakang. Kamera pertama adalah kamera 48 MP yang menyokong PDAF dua piksel. Kamera kedua ialah 20 MP yang merupakan sejenis kamera telefoto. Kamera ini menyokong PDAF dan zoom optik 2x. Bagaimana kualiti tangkapan kamera HP ini? Lihat tangkapan Xiaomi Black Shark 2 Pro berikut!

hasil kamera hiu hitam 2 pro bhasil kamera hiu hitam 2 pro akamera pro hiu hitam menghasilkan mod malam biasahasil kamera hitam hiu 2 pro mod malam malam

Menurut Techbeans, hasil kamera HP ini cukup bagus. Untuk permainan HP  kualiti kamera HP ini melebihi jangkaan. Hasil tangkapan kamera HP ini serupa dengan gambar asal dan mempunyai perincian yang baik. Untuk mod mod malam juga bagus dan mempunyai tangkapan dengan cahaya yang cukup.

Bukan sekadar tangkapan gambar yang bagus, tangkapan video dari HP juga cukup bagus. Lebih-lebih lagi, telefon bimbit ini sudah menyokong rakaman video 4K dengan 6o fps. Untuk HP permainan, kualiti gambar dan video dari telefon bimbit ini semestinya sangat disukai.

Dhiarcom juga memuji kualiti video Black Shark 2 Pro. Menurutnya, hasil rakaman video dari Black Shark 2 Pro mempunyai warna yang tidak apa-apa dan tidak terlalu terang. Anda boleh katakan, secara keseluruhan, hasil rakaman video HP ini cukup bagus.

Kekurangan Black Shark 2 Pro

Terdapat tiga kelemahan Xiaomi Black Shark 2 Pro ini, apakah itu? Dengarkan terus perbincangan berikut!

1. Tidak ada NFC

Black Shark 2 Pro

Black Shark 2 Pro adalah HP permainan mewah. Sayangnya, sebagai HP permainan kelas atas, terdapat banyak ciri yang semestinya ada di kelas yang sama. Salah satunya ialah NFC. Telefon bimbit ini tidak menyokong NFC jadi bagi mereka yang memerlukan permainan telefon bimbit yang juga dilengkapi dengan ciri NFC, jelas Black Shark 2 Pro bukanlah pilihan yang tepat.

2. Tiada Jack dan Audio MicroSD

Pelabuhan Jerung Hitam 2 Pro

Black Shark 2 Pro juga tidak dilengkapi dengan dua ciri penting yang sering ditanya, iaitu bicu audio dan kehadiran microSD. Telefon bimbit ini telah mengeluarkan bicu audio tetapi sebaliknya, Black Shark menyediakan port USB Type-C hingga 3.5 mm Audio Jack.

Telefon bimbit ini juga tidak dilengkapi dengan slot microSD sehingga tidak mungkin untuk menambahkan memori tambahan. Ketiadaan slot microSD sebenarnya wajar memandangkan telefon ini dilengkapi dengan storan besar dengan teknologi UFS 3.0.

3. Tidak kalis air

Black Shark 2 Pro juga mempunyai kekurangan dalam sektor ketahanan. Sebagai telefon bimbit kelas atas, telefon ini semestinya dilengkapi dengan ciri kalis air. Sayangnya, ciri-ciri ini tidak dapat dijumpai di telefon bimbit ini, jadi pengguna Black Shark 2 Pro harus berhati-hati menggunakan telefon bimbit ini untuk mengelakkan percikan air atau air.

Kesimpulannya

Black Shark 2 Pro mempunyai banyak kelebihan tersendiri. Telefon bimbit ini mempunyai prestasi pantas, kamera cukup baik, daya tahan bateri yang kuat, dan layar AMOLED. Cukup jelas, HP ini bukanlah pilihan yang tepat bagi mereka yang mencari HP berprestasi tinggi dan lengkap. Lebih-lebih lagi, telefon bimbit ini tidak dilengkapi dengan ketahanan terhadap air dan habuk.

Selain daripada kekurangan, Black Shark 2 Pro jelas merupakan telefon bimbit yang tepat untuk dibeli bagi mereka yang memerlukan HP permainan mewah dengan prestasi yang sangat pantas. Berminat untuk membeli Black Shark 2 Pro? Sila beli telefon bimbit di pautan ini.