Cara menghapus sejarah di Google, Youtube, Firefox dan lain-lain

Mungkin ada di antara anda yang lebih biasa apabila mendengar perkataan sejarah daripada sejarah. Ya, sebenarnya kedua-dua istilah tersebut mempunyai makna yang sama. Nah,  sejarah  akan muncul ketika anda mencari maklumat atau  melayari  internet dengan bantuan penyemak imbas seperti Google, Firefox, dan lain-lain.

Sebenarnya, tidak jarang sebilangan orang suka menonton video dari YouTube dengan membuat carian di mesin carian YouTube. Kadang-kadang, sebilangan orang adalah pengguna Instagram yang suka mencari foto, video, dalam ciri enjin carian di Instagram. Nah, semua yang anda lakukan atau yang anda cari pasti akan disimpan dalam sejarah atau sejarah carian.

Tidak jarang, sejarah sebenarnya membebankan, bahkan dalam sejarah ada juga cache yang mesti selalu dihapus secara berkala. Oleh itu, dalam artikel ini, akan menerangkan tutorial tentang cara menghapus sejarah di Google, Youtube, Firefox, dan lain-lain.

Sudah tentu caranya sangat mudah dan sederhana. Nah, bagi anda yang ingin mengetahui cara menghapus sejarah anda di Google, Youtube, Firefox, dan lain-lain, anda boleh terus melihat ulasannya di artikel berikut hingga akhir!

Cara memadam sejarah Google Chrome

Pengguna Google Chrome memang sangat banyak di dunia, jadi dari sini sebagai pembukaan, kami akan memberikan tutorial mengenai cara menghapus sejarah di Google Chrome dengan cepat dan mudah. Namun, kami akan membahagikannya kepada dua cara, iaitu menghapus sejarah di PC dan di telefon pintar. Ingin tahu?

1. Padamkan Sejarah Google Chrome di PC

Bagi anda yang gemar melayari internet atau melayari internet di PC / komputer riba, anda mungkin mempunyai banyak sejarah carian. Untuk cara menghapus sejarah Google Chrome di PC, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Buka penyemak imbas Google Chrome seolah-olah anda ingin melayari.
 • Kemudian, anda hanya boleh mengklik simbol titik di sudut kanan atas dan anda hanya memilih  Sejarah.

cara menghapus sejarah di google, youtube, firefox, dan lain-lain Padam Sejarah Google di PC 1

 • Selepas itu beberapa pilihan akan muncul, kemudian klik  Sejarah. Petua untuk anda, jika anda mengklik terlalu keras maka anda boleh menekan ctrl + H dengan segera di papan kekunci.

Padamkan Sejarah Google pada PC 2

 • Langkah seterusnya, Chrome akan memaparkan senarai sejarah carian anda. Sekarang, untuk menghapus sejarah, klik Hapus Data Penyemakan Imbas di sebelah kiri.

Padamkan Sejarah Google pada PC 3

 • Kemudian arahan akan muncul untuk membersihkan sejarah. Nah, di sini anda hanya perlu mengklik Hapus Data.

Padamkan Sejarah Google pada PC 4

 • Tunggu beberapa saat sehingga Chrome selesai menghapus sejarah.

Padamkan Sejarah Google pada PC 5

 • Setelah selesai, paparan pemberitahuan akan muncul bahawa Chrome telah menghapus semua sejarah, maka anda cukup mengklik OK, SAYA DAPAT.

Padamkan Sejarah Google pada PC 6

Nah, sekarang semua sejarah anda telah dipadamkan di Chrome. Harap perhatikan bahawa anda bukan sahaja menghapus sejarah, tetapi juga menghapus cache di Chrome. Bagaimana, sangat mudah dan sederhana, bukan?

2. Padamkan Sejarah Google Chrome pada Telefon Pintar

Sebenarnya menghapus sejarah Google Chrome di PC dan telefon pintar hampir serupa. Namun, jika anda telah menghapus sejarah anda di PC, sejarah automatik Google Chrome di telefon bimbit anda juga akan dihapus, dan sebaliknya.

Nah, bagi anda yang lebih selesa untuk menghapus sejarah Google Chrome di telefon bimbit anda, di sini kami menyediakan tutorial yang cepat dan mudah. Di sini kami menggunakan peranti Android Smartphone. Ikuti langkah di bawah:

 • Buka aplikasi penyemak imbas Google Chrome di telefon bimbit.
 • Kemudian klik pada simbol titik di sudut kanan atas.

Padamkan Sejarah Google pada Telefon Pintar 1

 • Selepas itu, pilih bahagian  Sejarah.

Padamkan Sejarah Google pada Telefon Pintar 2

 • Kemudian, anda boleh klik CLEAR BROWSING DATA.

Padamkan Sejarah Google pada Telefon Pintar 3

 • Selanjutnya, anda boleh terus klik CLEAR DATA di sudut kanan bawah.

Padamkan Sejarah Google pada Telefon Pintar 4

 • Seterusnya, anda boleh klik CLEAR secara langsung  Tunggu beberapa saat sehingga telefon bimbit anda selesai memadamkan sejarah Google.

Cara Menghapus Sejarah di Carian Google

Masih dengan membuang sejarah di Google, Youtube, Firefox, dan lain-lain. Sebelum ini anda boleh memadam sejarah Google. Tetapi bagaimana anda memadamkan sejarah dalam Carian Google? Tenang, senang dan anda cukup ikuti langkah-langkah di bawah:

 • Buka mesin carian Google atau Carian Google.
 • Kemudian, anda boleh mengklik di medan carian sehingga muncul beberapa carian yang sudah anda cari. Selepas itu, anda boleh mengklik  Buang.

Cara Memadam Sejarah Carian Google 1

 • Sudah klik hapus, kemudian klik Sejarah Web.

Cara Memadam Sejarah Carian Google 2

 • Seterusnya, Google akan memaparkan aktiviti carian anda. Nah, di sini anda hanya perlu mengklik Padam Aktiviti di sebelah kiri.

Cara Memadam Sejarah Carian Google 3

 • Kemudian, Google akan memberi anda pilihan untuk menghapus sejarah Carian Google anda. Ada pilihan, Hari Ini, Kemarin, 7 hari Terakhir, 30 hari Terakhir, Sepanjang Masa, dan Anda hanya perlu mengklik salah satu daripadanya, di sini Kami akan memilih Sepanjang Masa.

Cara memadam sejarah Carian Google 4

 • Seterusnya, anda boleh mengklik Padam secara langsung Setelah selesai, semua sejarah Carian Google anda telah dipadamkan secara kekal.

Cara memadam sejarah Carian Google 5

Cara memadam sejarah di Firefox

Mungkin ada di antara anda lebih gemar penyemak imbas Firefox daripada Google Chrome. Sebenarnya, kedua-dua penyemak imbas mempunyai fungsi dan tujuan yang sama. Nah, bagi anda yang ingin memadam sejarah di Firefox, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Buka penyemak imbas Firefox di PC anda, kemudian klik butang Firefox , kemudian anda boleh langsung membuka menu Sejarah dan pilih Hapus Sejarah Terkini.
Cara Memadam Sejarah di Firefox 1
 • Kemudian, klik Julat masa untuk mengosongkan untuk memilih jangka masa sejarah yang ingin anda padamkan.
Cara memadam sejarah di Firefox 2
 • Kemudian, anda juga boleh memilih sejarah yang ingin anda hapus dengan mengklik  Perincian. Setelah semuanya disiapkan, kemudian segera klik Hapus Sekarang.
Cara memadam sejarah di Firefox 3

Cara memadam sejarah di Youtube

Masih dengan perbincangan mengenai cara menghapus sejarah di google, Youtube, Firefox, dan lain-lain. Sekarang yang akan dibincangkan adalah bagaimana menghapus sejarah yang ada di Youtube. Kaedahnya juga sangat mudah dan mudah, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Buka dan log masuk ke YouTube.
 • Kemudian, anda boleh mengklik Sejarah di sebelah kiri.

Cara Memadam Sejarah di Youtube 1

 • Selepas itu YouTube akan memaparkan beberapa jenis sejarah termasuk, Sejarah Tontonan, Sejarah Pencarian, Komen, dan  Komuniti.
 • Untuk memadam Sejarah Tontonan, anda hanya perlu mengklik sisi bulat di sebelah untuk menonton sejarah, kemudian tekan HAPUS SEMUA SEJARAH TONTON.

cara memadam sejarah di youtube 2

 • Sekiranya anda ingin memadam sejarah carian anda di YouTube, kemudian klik bahagian Sejarah Carian dan kemudian anda boleh langsung klik HILANG SEMUA SEJARAH PENCARIAN. Kaedah ini juga digunakan untuk menghapus sejarah untuk komen dan juga  komuniti.

cara memadam sejarah di youtube 3

Cara Menghapus Sejarah di Peta Google

Selain tutorial cara menghapus sejarah di Google, Youtube, Firefox, dan lain-lain, kami juga menyediakan cara untuk menghapus sejarah di Peta Google. Tidak sukar, anda hanya perlu mengikuti langkah berikut:

 • Buka aplikasi Peta Google di telefon bimbit anda, di sini kami menunjukkan penghapusan sejarah menggunakan telefon Android.
 • Kemudian, klik simbol tiga di sudut kiri atas.

Cara Menghapus Sejarah di Peta Google 1

 • Selepas itu, tatal ke bawah untuk mengklik  Tetapan.

Cara Menghapus Sejarah di Peta Google 2

 • Kemudian, anda segera memilih menu Sejarah Peta.

Cara Menghapus Sejarah di Peta Google 3

 • Sekarang, kemudian klik simbol X yang ada di setiap sejarah lokasi anda di Peta Google.

Cara Menghapus Sejarah di Peta Google 4

 • Selanjutnya, anda boleh terus klik  Padam. Sekarang, sejarah Peta Google anda telah dipadamkan.

Cara Menghapus Sejarah di Peta Google 5

Cara memadam sejarah di Instagram

Adakah anda pengguna aplikasi Instagram yang aktif? Mungkin anda sering mencari foto atau video dalam ciri carian Instagram, bukan? Jadi, bagaimana anda memadamkan sejarah carian di Instagram? Tidak perlu keliru, mari kita cuba tutorial di bawah:

 • Buka aplikasi Instagram di telefon bimbit anda dan pergi terus ke profil IG, kemudian klik simbol titik di sudut kanan atas.

Cara memadam sejarah di Instagram 1

 • Kemudian, anda boleh menatal ke bawah dan klik Kosongkan Sejarah Carian

Cara memadam sejarah di Instagram 2

 • Selepas itu klik Ya, saya pasti dan secara automatik semua sejarah carian anda di Instagram akan dipadamkan. Sangat mudah bukan?

Cara memadam sejarah di Instagram 3

Itulah cara menghapus sejarah di Google, Youtube, Firefox, dan lain-lain. Hampir semua mempunyai langkah yang sama dan sangat mudah dilakukan. Bagaimana, anda telah mencubanya? Sekiranya anda memerlukan tutorial cara memuat turun video di Instagram, anda boleh menyemak tutorialnya di sini.