6 Perbezaan Utama pada Telefon Asus ROG dan Telefon Asus ROG 2

Berjaya dengan produk komputer riba permainan ROG (Republic of Gamers) , Asus kemudian melahirkan peranti mudah alih ROG. Telefon ROG pertama mereka, yang diberi nama Asus ROG Phone, diperkenalkan pada bulan Jun 2018, dan sekitar setahun kemudian Asus memperkenalkan pengganti Asus ROG Phone II.

Kedua-dua telefon bimbit Asus ini cukup berjaya di pasaran Indonesia. Dengan pelbagai ciri inovatif yang ditawarkan, Asus ROG Phone dan ROG Phone II berjaya memikat hati para pencinta permainan mudah alih Indonesia.

Sekiranya anda memiliki Asus ROG Phone dan merancang untuk menaik taraf ke ROG Phone II, anda perlu tahu di mana perbezaannya terletak di antara keduanya. Baiklah, perbincangan kali ini akan membincangkan beberapa perbezaan utama antara Asus ROG Phone dan ROG Phone II. Sebelum ini periksa parameter kedua-dua peranti di bawah.

Spesifikasi Telefon Asus ROG

Telefon Asus ROG

 • Chipset : Snapdragon 845 (10 nm)
 • RAM & Memori : 8GB & 512GB
 • Kamera : Dual 12 MP + 8 MP
 • Bateri : 4000 mAh Li-Ion

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Asus ROG Phone II

Telefon Asus ROG II

 • Chipset : Snapdragon 855+
 • RAM & Memori : 8/128 GB, 12/512 GB
 • Kamera : Dual 48 MP + 13 MP
 • Bateri : Li-Po 6000 mAh

Spesifikasi lengkap ...

Perbezaan antara Asus ROG Phone dan Asus ROG Phone 2

Berikut adalah beberapa perbezaan utama antara Asus ROG Phone dan Asus ROG Phone II yang perlu anda ketahui.

1. Badan dan Reka Bentuk

Telefon ROG

Dengan beberapa peningkatan besar yang dibawanya, Asus ROG Phone II hadir dengan dimensi badan yang lebih besar dan tebal serta berat yang lebih berat. Ini terutama kerana ROG Phone II menawarkan penampilan yang lebih luas dan bateri dengan kapasiti yang lebih besar.

 • ROG Dimensi dan berat badan telefon: 158.8 x 76.2 x 8.3 mm, 200 gram
 • Ukuran badan dan berat badan ROG Phone II: 171 x 77.6 x 9.5 mm, 240 gram

ROG Phone dan ROG Phone II mempunyai sedikit perbezaan dalam sektor bangunan walaupun membawa bahan yang sama. Bahagian belakang Telefon Asus ROG dilindungi oleh Gorilla Glass 5 dan Gorilla Glass 3 untuk Asus ROG Phone II. Di sini sudah pasti bahawa versi GG yang lebih tinggi mempunyai tahap perlindungan yang lebih baik.

Di bahagian belakang Asus ROG Phone II anda tidak akan menemui sensor cap jari seperti di ROG Phone pertama. Ini kerana ROG Phone II dilengkapi dengan sensor cap jari optik yang berada di bawah permukaan skrin.

Satu perkara yang menjadikan Asus ROG lebih unggul daripada penggantinya adalah pensijilan tahan percikan IPX4. Ini bermaksud alat ini dinilai tahan terhadap percikan air yang datang dari semua arah. Namun, harus diingat bahawa ini tidak bermaksud telefon bimbit ini kalis air.

Secara keseluruhan, reka bentuk kedua-dua peranti itu tidak jauh berbeza. Anda boleh mendapatkan perbincangan yang lebih terperinci mengenai reka bentuk Asus ROG Phone di sini dan Asus ROG Phone II di sini.

2. Paparan

Paparkan Telefon ROG 2

Seperti yang disebutkan di atas, Asus ROG Phone II hadir dengan paparan yang lebih luas daripada pendahulunya (6.59 inci berbanding 6 inci). ROG Phone II membawa nisbah 19.5: 9, sehingga penampilannya kelihatan memanjang berbanding dengan Telefon ROG yang membawa nisbah 18: 9.

Ciri-ciri yang ditawarkan oleh ROG Phone dan ROG Phone II juga berbeza. Salah satu ciri yang paling membezakan adalah kadar penyegaran, iaitu 120Hz untuk ROG Phone II dan 90Hz untuk ROG Phone.

Dengan sokongan yang lebih maju, Asus ROG Phone II menawarkan kualiti paparan yang unggul. Hasilnya, anda dapat merasakan pengalaman visual yang lebih sejuk.

3. Landasan Dapur

Dapur Runway Telefon ROG

Sebagai siri Asus ROG Phone II yang lebih baru, ia harus dibuat lebih hebat. Landasan mudah alih dikuasakan oleh chipset Snapdragon 855+ dengan pemprosesan grafik 7nm dan pemproses grafik Adreno 640 (700 MHz). Sementara itu, Asus ROG Phone dilengkapi dengan chipset Snapdragon 845 10nm dengan Adreno 630.

Sebenarnya, prestasi kedua chipset itu tidak jauh berbeza, tetapi anda pasti akan merasakan perbezaan yang cukup ketara setelah menaik taraf ke ROG Phone II. Lebih-lebih lagi, ROG Phone II menawarkan lebih banyak RAM, jadi prestasi pasti lebih pantas dan padat.

4. Ingatan

Ikon Penyimpanan HP

Asus ROG Phone tersedia dalam satu pilihan memori, iaitu RAM 8GB dengan penyimpanan dalaman 128GB atau teknologi UFS 2.1 512GB. Ukuran RAM itu cukup untuk tujuan permainan, tetapi anda dapat merasakan prestasi yang lebih pantas dengan Asus ROG Phone II.

Ini kerana ROG Phone II melangkah lebih jauh dengan menawarkan pilihan memori sehingga 12 GB RAM dan storan dalaman UFS 3.0 hingga 1 TB. Namun, hanya ada dua model yang tersedia di negara ini, iaitu 8GB RAM dengan 128GB ROM dan 12GB RAM dengan 512GB ROM.

5. Kamera

Kamera Asus ROG Phone 2

Asus tahu bahawa banyak pemain juga suka mengambil gambar atau membuat video dengan kamera mudah alih mereka. Oleh itu Asus ROG Phone II juga memperoleh peningkatan di sektor kamera walaupun membawa pengaturan yang sama, yaitu dua di belakang dan satu di depan.

Kamera belakang Asus ROG Phone II terdiri daripada sensor utama Sony IMX586 48 MP dengan bukaan f / 1.8 dan pemidang tilik ultra lebar dengan bukaan f / 2.4. Sensor kamera utama telefon ini dilengkapi dengan laser PDAF dan AF.

Sementara itu, dua kamera belakang Asus ROG Phone adalah sensor utama Sony IMX363 12 MP dengan bukaan f / 1.8 dan kamera sudut lebar 8 MP. Asus melengkapkan kamera utamanya dengan PDAF dua piksel dan OIS 4 paksi (penstabilan imej optik) .

Secara keseluruhan, kemampuan kamera belakang Asus ROG Phone II berada di atas Asus ROG Phone. Tetapi perlu diingat bahawa kamera bukanlah fokus utama kedua-dua peranti ini. Walaupun begitu, kamera ROG Phone dan ROG Phone masih boleh diandalkan dengan baik di kelas telefon bimbit permainan.

Malah untuk kamera depan, Asus ROG Phone II hadir dengan sensor yang lebih besar, iaitu 24 MP dengan bukaan f / 2.2. Sementara kamera depan Telefon ROG bergantung pada sensor 8 MP dengan bukaan f / 2.0.

6. Bateri

Bateri telefon ROG 2

Telefon bimbit permainan diperlukan untuk memiliki bateri yang mencukupi sehingga aktiviti permainan dapat berjalan dengan baik. Nah, jika Asus ROG Phone dilengkapi dengan bateri 4000 mAh, penggantinya datang dengan lebih agresif dengan bateri 6000 mAh. Kedua-dua bateri telefon bimbit ini menyokong pengecasan 30W.

Sudah pasti bahawa hayat bateri ROG Phone II jauh lebih tinggi daripada masa adik-beradiknya. Malah bateri menyokong fungsi power bank yang boleh digunakan untuk mengecas peranti lain.

7. Perbezaan Minor

Di antara enam perbezaan utama antara Asus ROG Phone dan Asus ROG Phone II yang dibincangkan di atas, mereka juga mempunyai beberapa perbezaan yang kami anggap kecil. Sebahagian daripadanya adalah seperti berikut.

 • Asus ROG Phone berjalan dengan OS Android 8.1 (Oreo), tetapi dapat dikemas kini ke Android 9.0. Sementara itu Asus ROG Phone II berjalan dengan OS Android 9.0.
 • Kedua-dua peranti mempunyai audio berkualiti. Anda boleh mengatakan kualiti audio ROG Phone II sedikit di atas ROG Phone. Telefon ROG dilengkapi dengan pembesar suara 5-magnet dengan penguat pintar dual NXP 9874 dan tiga mikrofon dalaman, sementara ROG Phone II membawa pembesar suara stereo dengan penguat pintar dual NXP TFA9874 dan empat mikrofon dalaman.

Nah, itulah beberapa perbezaan Asus ROG Phone dan Asus ROG Phone 2 yang perlu anda ketahui sebelum anda bersedia untuk menaik taraf. Perbincangan di atas membuktikan bahawa Asus ROG Phone II hadir lebih hebat, lebih moden, dan lebih agresif daripada pendahulunya.