10 Kelebihan dan Kekurangan Samsung Galaxy S10 Lite

Samsung Galaxy S10 Lite, itulah nama baru keluarga Samsung Galaxy S10. Penamaan "Lite" biasanya merujuk kepada jika telefon bimbit menawarkan spesifikasi yang lebih rendah daripada siri utama. Apabila sebenarnya jenis ini telah diwakili oleh Samsung Galaxy S10e.

Jadi mengapa Samsung membawa Samsung Galaxy S10 Lite? Adakah telefon bimbit ini cukup menarik? Sekiranya anda melihat harganya, Samsung Galaxy S10 Lite dijual pada harga Rp 8 juta. Varian yang dijual di Indonesia adalah varian RAM 8 GB dengan memori dalaman 128 GB.

Adakah telefon bimbit ini cukup untuk dibeli? Untuk mengetahui, mari kita lihat kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy S10 Lite berikut. Tetapi pertama, mari kita lihat spesifikasi yang ditawarkan oleh Samsung Galaxy S10 Lite.

Spesifikasi Samsung Galaxy S10 Lite

Samsung Galaxy S10 Lite

Am

 • Diumumkan Januari, 2020
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Card Single SIM (Nano-SIM) atau Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi 162.5 x 75.6 x 8.1 mm
 • Berat 186 g

Skrin

 • Jenis skrin sentuh kapasitif Super AMOLED Plus
 • Berukuran 6.7 inci
 • Resolusi 1080 x 2400 piksel, nisbah 20: 9 (ketumpatan ~ 394 ppi)

Perkakasan

 • Qualcomm Snapdragon 855 SM8150 (7 nm) chipset
 • CPU Octa-core (1x2.84 3x2.42 GHz dan 485 GHz Kryo Kryo Kryo 485 & 485 4x1.78 GHz)
 • GPU Adreno 640

Ingatan

 • RAM 8GB
 • Memori Dalaman 128 GB
 • Memori Luaran MicroSD, sehingga 1 TB

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 3
 • Resolusi 48 MP + 12 MP + 5 MP
 • Ciri - 48 MP, f / 2.0, 26mm (lebar), 1 / 2.0 ", 0.8µm, PDAF, OIS Super Steady

  - 12 MP, f / 2.2, 12mm (ultrawide)

  - 5 MP, f / 2.4, 1 / 5.0 ", 1.12µm, kamera makro khas

  Ciri-ciri: LED flash, panorama, HDR

 • Video [dilindungi e-mel], [dilindungi e-mel] / 60fps (gyro-EIS), [dilindungi e-mel]

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 32 MP, f / 2.2, 25mm (lebar), 1 / 2.8 ", 0.8µm
 • Ciri HDR
 • Video [dilindungi e-mel]

Kesalinghubungan

 • WLAN Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
 • Bluetooth 5.0, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
 • Penyambung terbalik USB 2.0, Type-C 1.0

Bateri

 • Taipkan Li-Po
 • Kapasiti 4500 mAh tidak dapat dikeluarkan
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Ciri pengecasan bateri pantas

Ciri

 • OS (Semasa Dilancarkan) Android 10
 • Sensor cap jari (optik, di bawah permukaan skrin), akselerometer, giro, jarak, kompas

  - Samsung DeX (sokongan pengalaman desktop)

  - ANT +

 • Jack 3.5mm
 • Prisma Warna Putih, Prisma Hitam, Biru Prisma
 • Ciri skrin lain :

  - Paparan sentiasa aktif

  - HDR

Kelebihan Samsung Galaxy S10 Lite

Apa kelebihan Samsung Galaxy S10 Lite. Sekurang-kurangnya, terdapat lima kelebihan poin yang dimiliki oleh Samsung Galaxy S10 Lite ini. Lihat enam mata di bawah.

1. Snapdragon 855 yang tidak sesuai dengan nama "Lite"

Samsung Galaxy S10 Lite

Samsung Galaxy Galaxy S10 Lite dilengkapi dengan chipset Snapdragon 855. Snapdragon 855 adalah chipset kelas atas yang banyak digunakan oleh telefon bimbit kelas atas pada tahun 2019. Sebagai chipset kelas atas, jelas prestasi chipset ini juga berkelas. Lihat sahaja gambar di bawah.

antutu samsung galaxy s10 lite

Dilihat dari gambar di atas, dapat dilihat bahawa Samsung Galaxy S10 Lite mempunyai skor Antutu 459 ribu. Skor ini jelas tinggi. Sebenarnya, skornya lebih unggul jika dibandingkan dengan skor Antutu yang dicapai oleh Samsung Galaxy Note 10.

Skornya juga lebih tinggi daripada Samsung Galaxy S10 Plus yang dilengkapi dengan chipset Exynos 9820. Yang lucu, siri Samsung Galaxy S10 yang dijual di Amerika juga menggunakan Snapdragon 855.

Kehadiran Samsung Galaxy S10 Lite, jelas menjadikan kedudukan telefon ini tidak jelas dari segi prestasi. Menamakan "Lite" dalam siri ini tidak sesuai kerana telefon ini menawarkan prestasi yang sedikit lebih baik jika dibandingkan dengan siri Samsung Galaxy S10 yang menggunakan Exynos 9820.

2. Hayat Bateri Panjang

Bateri Samsung Galaxy S10 Lite

Samsung Galaxy S10 Lite dilengkapi dengan kapasiti bateri 4,500 mAh. Kapasiti tentunya cukup besar. Dengan bateri yang besar ini, Galaxy 10 Lite berjaya mencatatkan  penilaian daya tahan  110jam pada ujian yang dilakukan oleh GSMArena.

GSMArena sendiri juga mendakwa, sekiranya jangka hayat bateri telefon ini lebih baik daripada siri Samsung Galaxy S10. Manakala laman PhoneArena mengatakan sekiranya jangka hayat bateri dapat bertahan hingga dua hari dengan penggunaan rata-rata. Dengan penggunaan yang berat, bateri dapat bertahan sepanjang hari.

3. Pengisian pantas yang kompetitif

Samsung Galaxy S10 Lite

Samsung Galaxy S10 Lite dilengkapi dengan ciri pengecasan bateri pantas 45W. Dengan ciri ini, pengisian telefon bimbit ini menjadi lebih pantas dan menjadikan telefon ini kompetitif di kelas harganya. Bayangkan, beberapa telefon lain dalam kelas harga telefon ini dilengkapi dengan ciri pengecasan yang sangat pantas.

Perlu diingat, bahawa pengecas lalai telefon ini hanya 25W. Maksudnya, untuk mendapatkan pengecasan yang lebih pantas, anda harus membeli pengecas yang menyokong pengecasan 45W. Walau bagaimanapun, menggunakan pengecas 25W juga pantas. Seperti yang dinyatakan oleh GSMArena, jika telefon ini dapat diisi hingga 63% hanya dalam 30 minit dan ini adalah perkara yang baik.

4. Skrin AMOLED HDR10 +

Skrin Samsung Galaxy S10 Lite

Samsung Galaxy S10 Lite dilengkapi dengan skrin 6.7 inci. Skrin ini menawarkan resolusi 1080 x 2400 dengan nisbah 20: 9. Skrin itu sendiri menggunakan panel Super AMOLED dan menyokong ciri paparan yang selalu aktif.

Paparan skrin Super AMOLED pada telefon ini sendiri sangat bagus. PhoneArena misalnya memuji paparan panel Super AMOLED yang indah dan kualitinya seperti yang dapat dilihat pada telefon Samsung dengan panel Super AMOLED.

Manakala laman Smartprix memuji penampilan skrin mudah alih ini yang hadir dengan warna-warna cerah dan hitam pekat. Dengan konsep "Infinity-O Display", skrin di telefon ini cukup menarik. Lebih-lebih lagi, skrin mudah alih ini mempunyai sijil HDR10 +.

5. Cap jari di bawah paparan yang pantas dan tepat

Sensor Cap Jari Samsung Galaxy S10 Lite

Samsung Galaxy S10 Lite hadir dengan sensor cap jari di layar (cap jari di bawah paparan), mirip dengan siri Galaxy S10. Bezanya, Galaxy S10 Lite hadir dengan sensor cap jari optik sementara siri Galaxy S10 menawarkan sensor cap jari ultrasonik.

Menurut GSMArena, pengimbas cap jari ultrasonik tidak dapat memberikan pengalaman pengguna yang luar biasa. Selain itu, teknologi ini mempunyai pelbagai masalah dengan pelindung skrin. Oleh itu, penggunaan sensor cap jari optik pada telefon bimbit sangat dihargai.

Lebih-lebih lagi, kemampuan sensor cap jari pada telefon ini menawarkan pengalaman yang lebih baik berbanding dengan seri Galaxy S10 dan Galaxy Note 10 (dan Note 10 Plus). Tidak keterlaluan jika ketika itu GSMArena mengatakan bahawa Galaxy S10 Lite adalah telefon Samsung dengan tahap ketepatan dan kelajuan yang baik untuk membaca sensor cap jari di layar.

6. Kamera dikelaskan sebagai OK

Kamera Samsung Galaxy S10 Lite

Samsung Galaxy S10 Lite dilengkapi dengan tiga kamera. Ketiga kamera tersebut adalah kamera utama 48 MP, kamera ultra lebar 12 MP, dan kamera makro 5 MP. Tertarik dengan tangkapan kamera dari telefon bimbit ini? Pertimbangkan contoh tangkapan kamera Galaxy S10 Lite di bawah.

Kamera Samsung Galaxy S10 Lite menangkapKamera Samsung Galaxy S10 Lite menangkap bKamera Samsung Galaxy S10 Lite menangkap c

Dilihat pada gambar di atas, sekilas gambar yang diambil dari Samsung Galaxy S10 Lite cukup bagus. GSMArena sendiri memuji kualiti foto telefon ini. Kualiti foto dari kamera utama, dari kamera ultra lebar, dan dari kamera makro cukup bagus.

Selain itu, untuk mod foto  cahaya rendah,  hasilnya cukup bagus. Malangnya, untuk mod malam, hasilnya tidak begitu baik. Menariknya, jika anda menggunakan mod malam pada kamera ultra lebar, hasilnya lebih baik daripada mod malam pada kamera utama.

PhoneArena juga mempunyai pendapat mengenai kamera belakang telefon ini. Menurut mereka, hasil tangkapan dari telefon bimbit ini kelihatan cukup baik dalam keadaan cahaya terang dan gelap. Mereka juga sangat kagum dengan fitur Live Focus pada kamera telefon ini. Cuma kamera makro di telefon bimbit ini tidak begitu meyakinkan.

Kekurangan Samsung Galaxy S10 Lite

Setelah mengetahui kelebihan Samsung Galaxy S10 Lite, kemudian beritahu kami kekurangan Samsung Galaxy S10 Lite. Apa kekurangan Samsung Galaxy S10 Lite ini? Pertimbangkan perkara berikut dengan segera.

1. Penceramah Mono

Samsung Galaxy S10 Lite

Samsung Galaxy S10 Lite nampaknya hanya menawarkan satu pembesar suara di bahagian bawah. Ini bermaksud, Galaxy S10 Lite tidak menawarkan pembesar suara stereo. Ini menjadikan kualiti suara yang keluar dari telefon ini kurang senang berbanding dengan pembesar suara stereo dari siri Galaxy S10.

2. Tidak ada Jack Audio 3.5 mm

Samsung Galaxy S10 Lite

Perkara malang lain mengenai telefon ini ialah ketiadaan bicu audio 3.5 mm. Malah, keluarga Samsung Galaxy S10 masih menawarkan bicu audio 3.5 mm. Sudah tentu bagi sebilangan orang, ini boleh menjadi kekurangannya sendiri.

3. Tidak Menyokong Pengecasan Tanpa Wayar

Reka Bentuk Samsung Galaxy S10 Lite

Walaupun mempunyai hayat bateri yang baik dan pengecasan pantas, Galaxy S10 Lite sayangnya tidak dilengkapi dengan ciri pengecasan tanpa wayar. Tidak seperti keluarga Galaxy S10 yang mempunyai ciri ini dan menjadikan telefon terasa lebih istimewa.

4. Reka bentuk glasistik

Samsung Galaxy S10 Lite

Samsung Galaxy S10 Lite bukan telefon premium jika anda melihat reka bentuk badan belakang. Badan telefon bimbit ini tidak terbuat dari kaca tetapi memberikan kesan seperti kaca. Samsung merujuk kepada teknologi sebagai "Glasstic", permainan "kaca" dan "plastik".

Dari kata-kata ini, dapat dilihat jika badan telefon bimbit ini menggunakan plastik. Ini bukan kelemahan besar jika menurut GSMArena. Sebenarnya, menurut mereka, dengan rekaan seperti ini, Galaxy S10 Lite lebih senang dipegang atau diklasifikasikan sebagai ergonomik. Tetapi tetap, plastik masih plastik yang tidak kelihatan premium.

Kesimpulannya

Samsung Galaxy S10 Lite pada dasarnya adalah telefon yang menarik. Telefon ini hadir menawarkan prestasi tinggi, kualiti kamera yang baik, dan jangka hayat bateri yang luar biasa. Jangan lupa juga teknologi pengecasan pantas di telefon ini.

Penamaan "Lite" di telefon ini nampaknya merujuk kepada perkara lain, seperti badan plastik, tidak menyokong pengecasan tanpa wayar, dan pembesar suara mono. Jangan lupa juga bahawa telefon ini tidak mempunyai pensijilan kalis air. Oleh itu, memberi nama Lite pada telefon ini jadi wajar.

Adakah telefon ini layak dibeli? Sudah tentu ia masih bernilai dibeli, terutama bagi anda yang memerlukan telefon bimbit Samsung dengan prestasi pantas di bawah Rp10 juta. Berminat? Sila beli telefon bimbit ini di Lazada di pautan ini atau Shopee di pautan ini.