Hebat, Inilah 10 Kelebihan dan Kekurangan C3 Realme!

Sekiranya anda ingin mencari telefon bimbit Realm termurah, maka siri Realme C adalah jawapannya. Seri C ini adalah HP Realme yang dijual dengan harga hanya Rp1 juta. Contohnya ialah Real C1 dan Real C2. Kedua-duanya dijual dengan harga Rp1,2 juta saja (saat artikel ini dibuat).

Realme Indonesia juga membawa keluarga C yang lain bernama Realme C3. Ponsel ini dijual dengan harga Rp1 juta atau lebih tepatnya di bawah Rp2 juta. Harga rasmi adalah Rp1,699,000.

Dengan tanda harga, apa yang ditawarkan oleh C3 Realme? Untuk mengetahui, mari kita lihat kelebihan dan kekurangan C3 Realme berikut.

Spesifikasi Samsung Realme C3

Realiti C3

Am

 • Diumumkan Februari, 2020
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Dual SIM Card (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi 164.4 x 75 x 9 mm
 • Berat 195 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif IPS LCD
 • Saiz 6.5 inci dengan perlindungan Corning Gorilla Glass 3
 • Resolusi 720 x 1560 piksel, nisbah 20: 9 (ketumpatan ~ 270 ppi)

Perkakasan

 • Heliat G70 Mediatek Chipset (12 nm)
 • CPU Octa-core (2x2.0 GHz Cortex-A75 dan Cortex-A55 6x1.7 GHz)
 • GPU Mali-G52 2EEMC2

Ingatan

 • RAM 3GB
 • Memori Dalaman 32 GB
 • Memori Luaran MicroSDXC (slot khusus)

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 3
 • Resolusi 12 MP + 2 MP + 2 MP
 • Ciri - 12 MP, f / 1.8, 28mm (lebar), 1 / 2.8 ", 1.25µm, PDAF

  - 2 MP, (makro)

  - 2 MP, f / 2.4, (sensor kedalaman)

  Ciri-ciri: LED flash, HDR, panorama

 • Video [dilindungi e-mel]

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 5 MP, f / 2.4, 27mm (lebar), 1/5 ", 1.12µm
 • Ciri HDR, panorama
 • Video [dilindungi e-mel]

Kesalinghubungan

 • Wlan Wi-Fi 802.11 b / g / n, hotspot
 • Bluetooth 5.0, A2DP, LE, aptX
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS A-GPS, GLONASS, BDS
 • USB microUSB 2.0, USB On-The-Go

Bateri

 • Taipkan Li-Po
 • Kapasiti 5000 mAh tidak dapat dikeluarkan
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Ciri pengecasan bateri 10W

Ciri

 • OS (Semasa Dilancarkan) Android 10
 • Sensor cap jari (dipasang di belakang), akselerometer, jarak, kompas
 • Jack 3.5mm
 • Warna beku biru, merah menyala
 • Lain - Pegang percikan api

Kelebihan C3 Realme

Terdapat beberapa kelebihan yang ditawarkan oleh C3 Realme. Apakah kelebihan ini? Berikut adalah kelebihan C3 Realme yang mungkin anda perlu ketahui.

1. Kehadiran 3 kamera

Kamera C3 Realme

Realiti C3 di Indonesia adalah istimewa. Kenapa istimewa? Kerana Calm Realme versi Indonesia hadir dengan tiga kamera belakang. Ini berbeza dengan versi India C3 Realme yang hanya menawarkan dua kamera.

Versi India C3 Realme hanya menawarkan dua kamera yang terdiri daripada kamera utama 12 MP dan kamera  sensor kedalaman  2 MP. Sementara C3 Realme yang hadir secara resmi di Indonesia hadir dengan tiga kamera yang terdiri dari kamera utama 12 MP,  kamera sensor kedalaman  2 MP dan kamera makro 2 MP.

Kamera utama versi kedua telefon bimbit Realme C3 menawarkan kamera 12 MP yang sama. Oleh itu, hasil foto tidak akan terlalu berbeza. Foto yang diambil oleh kamera Realme C3 dapat dilihat dalam contoh berikut.

tangkapan kamera realiti c3tangkapan kamera realiti c3

Hasil tangkapan kamera HP ini boleh dikatakan cukup mencukupi. Gadget NDTV misalnya mengatakan bahawa kualiti gambar telefon bimbit ini lebih baik daripada hasil gambar telefon bimbit lain dalam kelas harga yang sama. Foto-foto nampaknya kurang terperinci.

Sementara laman 91mobiles mengatakan jika foto dari C3 Realme cukup bagus dan mempunyai warna yang layak. Hanya saja ia diperolehi dengan cahaya alias terang di bawah sinar matahari. Dalam keadaan cahaya rendah, tangkapan di bawah purata. Sebenarnya ini adalah wajar kerana telefon bimbit di kelasnya mengalami masalah yang sama.

Laman teknologi dari Indonesia, Gizmologi sendiri mengatakan bahawa tangkapan kamera dari telefon bimbit ini memuaskan untuk kelas harganya. Menurut mereka perincian foto itu cukup bagus. Selain itu mod potret berfungsi dengan baik dan kamera makro telefon ini menarik kerana ia menawarkan perspektif lain.

2. Prestasi Cepat di Kelasnya

Mediatek Helio G70

C3 Realme dilengkapi dengan chipset dari Mediatek. Chipsetnya ialah Helio G70. Chipset ini dibina dengan proses fabrikasi 12nm. Mediatek juga mempunyai chipset siri Helio G yang lain, Helio G90 yang digunakan dalam Redmi Note 8 Pro.

Di dalam chipset Helio G70 itu sendiri, pemproses teras octa yang terdiri daripada 2 teras Cortex-A75 dengan kelajuan 2.0 GHz untuk prestasi pantas dan 6 teras Cortex-A55 1.7 GHz untuk keperluan prestasi yang lebih cekap kuasa. Chipset ini mempunyai pemproses grafik yang dipanggil GPU Mali-G52 2EEMC2.

Pasti menarik memandangkan prestasi telefon ini? Bagaimana prestasi telefon ini? Untuk mengetahui, lihat gambar di bawah.

BENCHMBENCHMARK REALME C3ARK REALME C3

Dilihat dari gambar di atas, nampaknya Real C3 mendapat skor 190 ribu untuk penanda aras Antutu 8. Sementara dalam ujian Geekbench 5, skor yang diperoleh adalah 336 untuk teras tunggal dan 1,257 untuk multi-teras.

Markah dikelaskan sebagai luar biasa di kelasnya. Terutama kenyataan bahawa telefon ini mampu menjalankan permainan berat dengan baik. Seperti yang diungkapkan oleh Gadgets NDTV yang mengatakan bahawa Real C3 dapat menjalankan PUBG Mobile dengan lancar pada grafik HD dan tetapan  kadar bingkai  .

Perkara yang sama dinyatakan oleh laman Smartprix. Berdasarkan pengalaman mereka, Real3 C3 dapat menjalankan tugas harian dengan lancar. Telefon ini juga dapat melakukan multitasking dengan baik. Peralihan dan navigasi aplikasi terasa pantas. Telefon ini juga dapat menjalankan permainan Asphalt 9 dan PUBG Mobile dengan lancar.

Di Indonesia sahaja, C3 Realme hadir dengan RAM 3 GB dan memori dalaman 32 GB. Dengan memori yang besar ini, menjadikan prestasi telefon ini cukup baik di kelas harganya. Sebenarnya, jika anda melihat nilai Antutu, skor yang dicapai oleh C3 Realme ini mengalahkan skor Antutu dari telefon bimbit lain dengan harga yang lebih mahal.

3. Hayat Bateri Besar

bidang bateri c3

C3 Realme dilengkapi dengan bateri 5,000 mAh. Kapasiti bateri ini tentunya cukup besar. Kapasiti ini meningkat jika dibandingkan dengan C1 Realme yang hanya 4,230 mAh dan C2 Realme yang hanya mempunyai kapasiti bateri 4,000 mAh.

Hayat bateri telefon bimbit itu sendiri agak biasa. Gadget NDTV mendedahkan bahawa C3 Realme dapat bertahan hingga dua hari penuh dengan sekali caj. Hasil ini diperoleh dengan menggunakan beberapa permainan, sembang WhatsApp dan internet menggunakan Google Chrome.

Gadget NDTV juga menguji hayat bateri telefon bimbit ini dalam ujian gelung video HD. Hasilnya, C3 Realme dapat bertahan hingga 28 jam 20 minit. Dan hasil ini agak luar biasa memandangkan kebanyakan telefon bimbit hanya tersedia dalam puluhan jam.

Hayat bateri yang panjang juga dinyatakan oleh Mashable India. Laman web ini mengatakan jika Real C3 dapat bertahan hingga dua hari. Ini jelas menunjukkan bahawa jangka hayat bateri telefon ini cukup baik.

4. Cap Jari

bidang cap jari c3

Realiti C3 yang hadir secara rasmi di Indonesia mempunyai kelebihan lain. Kelebihannya ialah kehadiran sensor cap jari di bahagian belakang. Sensor cap jari ini tidak dijumpai di C3 Realme yang beredar di India. Sudah tentu kehadiran sensor cap jari ini menjadi salah satu kelebihannya sendiri dalam versi C3 Realme yang beredar secara rasmi di Indonesia.

5. Dikelaskan sebagai Reka Bentuk Menarik

Realiti Rekabentuk C3

C3 Realme hadir dengan reka bentuk yang menarik. Konsep reka bentuk badan serupa dengan reka bentuk Realme 5i yang menawarkan konsep reka bentuk Sunrise Design. Konsep ini membolehkan bahagian belakang telefon bimbit mempunyai kesan seperti matahari terbit.

Reka bentuk badan itu sendiri diperbuat daripada polikarbonat. Ia tidak perlu dianggap kekurangan kerana dalam kelas harga, sudah tentu penggunaan badan polikarbonat cukup wajar. Reka bentuk badan di C3 Realme secara amnya cukup menarik dan menarik.

6. tahan percikan

reka bentuk c3 sebenar

Kelebihan lain yang ditawarkan oleh Realme C3 adalah ciri tahan air percikan air. Realiti merancang telefon bimbit ini sedemikian rupa sehingga menghadirkan penutup plastik dan penutup port untuk melindungi bahagian dalam sehingga apabila terkena percikan air, telefon bimbit tidak mengalami pelbagai masalah.

7. Android 10 UI Realm

alam c3 UI alam

Kelebihan lain yang ditawarkan oleh Realme ialah Realme UI. Realm C3 ini boleh dibilang Realm mudah alih pertama yang hadir secara rasmi di Indonesia dengan menawarkan UI Realm. Realme UI itu sendiri adalah antara muka yang dibuat oleh Realme yang masih berasaskan Android 10 dan ColorOS.

Ya, satu lagi perkara menarik dari C3 Realme ialah ia sudah menyajikan OS Android 10. Apa yang tidak ketinggalan, Realme UI menawarkan antara muka yang sederhana dan cenderung serupa dengan OS Android tulen. Ini tentunya memberikan pengalaman menarik kepada pengguna Realme.

Kekurangan Realiti C3

C3 Realiti mempunyai beberapa kekurangan. Apa kekurangan C3 Realme? Berikut adalah beberapa kekurangan C3 Realme.

1. Tidak dilengkapi dengan Pengecasan Pantas

realiti reka bentuk c3

Realme C3 tidak menyokong pengecasan pantas. Telefon ini hanya menyokong pengecasan 10W. Kesannya, masa pengecasan telefon ini agak lama. Seperti yang dinyatakan oleh Gizmologi yang mengatakan bahawa masa pengisian untuk C3 Realme agak lama, mencapai 3.5 jam.

2. Port USB Mikro

realiti c3

Realm C3 masih menggunakan  port  USB mikro. Sudah tentu akan menarik untuk melihat telefon ini menggunakan port USB Type-C. Selain itu, pesaing dalam kelas harga, seperti Redmi 8A dan Redmi 8 telah menawarkan  USB Type-C pelabuhan  .

3. Kualiti Foto Kurang Maksimum

Realme C3 (3 kamera)

C3 Realme hadir dengan gabungan tiga kamera yang menarik. Cuma hasil foto dari telefon kamera ini masih terasa kurang dari maksimum. Sebenarnya, kamera mudah alih ini berpotensi menghasilkan foto yang lebih baik.

Kesimpulannya

Realme C3 adalah telefon yang mempunyai prestasi yang baik dalam kelas harganya. Telefon ini boleh dipilih oleh mereka yang memerlukan telefon bimbit dengan harga kelas Rp1 juta. Di samping itu, telefon ini juga mempunyai beberapa ciri menarik yang menjadikan telefon ini mempunyai  nilai  yang lebih baik daripada pesaingnya.

Adakah telefon ini layak dibeli? Jelas, C3 Realme dianggap sebagai telefon bimbit yang layak untuk dibeli, terutama bagi anda yang mempunyai dana dalam kisaran Rp1.6 juta untuk membeli telefon bimbit. Berminat untuk mencadangkan telefon ini? Sekiranya berminat, sila beli Realme C3 di Shopee di pautan ini dan Lazada di pautan ini.