10 Aplikasi Imbas Kod Bar untuk Pengguna Android dan iPhone

Kod bar atau kod bar yang sering kita lihat dalam kehidupan seharian. Semasa kami berbelanja di pasar raya, barang yang dijual biasanya dilekatkan dengan kod bar. Kod ini memudahkan kita ketika memeriksa harga barang. Kami akan mengetahui harga barang yang mempunyai kod bar.

Sebagai tambahan kepada kod bar, kami juga mengetahui Kod QR atau Kod Respons Pantas . Ternyata QR Code juga sejenis barcode. Seperti kod bar, kod QR juga mengandungi maklumat yang boleh dibaca oleh mesin mengenai item yang dilampirkan.

Kini telefon pintar yang dijual di pasaran mempunyai kemampuan membaca kod bar atau kod QR menggunakan aplikasi tertentu. Apa aplikasinya? Inilah jawapannya.

1. NeoReader

NeoReader

NeoReader adalah pembaca QR Code sejagat yang dapat mengimbas semua jenis kod bar standard, seperti QR Code Data, Matrix, EAN, Aztec Code, UPC, PDF 417, dan Code 128. Aplikasi ini dianggap sebagai pemain teratas antara aplikasi pengimbas Kod QR terbaik untuk Android dan iPhone.

Aplikasi ini dapat mengesan jenis kod bar secara automatik juga mengimbas Kod QR dari semua arah. Pengguna boleh membuat Kod QR mereka sendiri dan membaginya menggunakan SMS, e-mel, Twitter atau Facebook. NeoReader menyimpan sejarah pengimbasan Kod QR untuk rujukan masa depan.

NeoReader menyokong pengimbasan menggunakan kamera depan dan belakang. Untuk URL luaran, aplikasi mengesahkan laman web sebelum mengunjungi laman web ini. Aplikasi ini sangat senang digunakan. Satu klik dan pengguna akan diarahkan ke laman web khas.

2. QR Droid Peribadi dan QR Droid

QR Droid Peribadi dan QR Droid

Pembangun DroidLa telah mengembangkan aplikasi QR Droid Private dan QR Droid. Satu-satunya pembezaan antara keduanya adalah jumlah kebenaran yang diperlukan untuk dapat menggunakan aplikasi di mana QR Droid Private memerlukan izin yang lebih sedikit daripada QR Droid.

Dengan QR Droid pengguna dapat membuat Kod QR untuk berkongsi kenalan, penanda buku, jalan lokasi, dan aplikasi yang dipasang. Untuk mengurus dan mengakses sejarah pengimbasan, QR Code dibantu oleh jenis dan fungsi kumpulan aplikasi ini.

Aplikasi ini dilengkapi dengan widget QR Droid untuk dapat mengakses di layar dengan serta - merta. Sebilangan besar telefon pintar sudah menyokong pengimbasan Kod QR yang asal. Pengguna dengan telefon versi lama boleh menggunakan aplikasi pengimbas QR untuk dapat mengakses kandungan yang dihubungkan dengan Kod QR.

3. Pengimbas QR & Barcode

Pengimbas QR & Kod Bar

Aplikasi ini adalah aplikasi pengimbasan kod bar yang membolehkan pengguna dapat memperoleh hasil imbasan dengan cepat. Tidak hanya dapat mengungkapkan perincian kod, aplikasi ini juga dapat mengarahkan pengguna ke halaman web, lokasi, perincian Wi-Fi, serta informasi produk yang lengkap.

Terdapat juga elemen membeli-belah yang dilampirkan pada aplikasi ini. Apabila pengguna mengimbas kod bar produk, aplikasi dapat menunjukkan harga dalam talian secara langsung dari beberapa peruncit untuk membantu pengguna membuat pilihan.

Selain itu, QR & Barcode Scanner juga dapat membantu pengguna menjimatkan banyak wang melalui membeli-belah dalam talian. Aplikasi ini mempunyai fungsi yang sederhana. Pengguna hanya perlu membuka aplikasi, arahkan kamera ke kodnya, dan itu saja.

Pengguna juga dapat memeriksa sejarah pengimbasan sehingga mereka dapat kembali ke item yang telah dipindai dengan cepat. Yang terbaik dari aplikasi ini adalah percuma atau percuma untuk dimuat turun, tetapi ada iklan.

4. ShopSavvy

ShopSavvy

Aplikasi ini, seperti namanya, mempunyai fitur belanja terpasang, menjadikannya salah satu aplikasi terbaik untuk peminat membeli-belah dalam talian. ShopSavvy boleh digunakan untuk mengimbas kod di belakang produk dan memberikan maklumat mengenai produk.

Bukan hanya hasilnya, pelanggan juga mendapatkan gambaran menyeluruh mengenai ketersediaan produk di kedai runcit dalam talian dan tentu saja dengan harganya. Aplikasi ini membantu pengguna membandingkan produk dari pelbagai peruncit dan mendapatkan pilihan terbaik tanpa meninggalkan aplikasi.

Selanjutnya, pembangun aplikasi ini mengatakan bahawa mereka mempunyai pangkalan data peruncit, harga dan produk terbesar, yang membolehkan pembeli mendapatkan tawaran terbaik untuk hampir setiap produk pada bila-bila masa.

Selain mencari produk melalui kod bar atau QR, ShopSavvy juga membolehkan pengguna mencari berdasarkan kata kunci, sehingga membantu mereka memperluas kemampuan pencarian mereka. ShopSavvy adalah aplikasi percuma di Play Store tetapi tentunya ada iklan.

5. Goodreads

Goodreads

Bagi pencinta buku, Goodreads menawarkan kemampuan untuk mengimbas hampir semua buku yang terdapat di dunia untuk mendapatkan ulasan dan maklumat lain di dalamnya. Pengguna juga dapat melihat harga buku di perkhidmatan dalam talian.

Dalam aplikasi ini ada fitur untuk membeli dan meminjam, menjadikan aplikasi ini lebih mudah untuk memeriksa buku yang Anda suka. Goodreads dapat memberikan cadangan yang diperibadikan untuk lebih banyak buku berdasarkan apa yang telah anda baca atau imbas.

Aplikasi ini dapat membantu mencari buku baru dengan ketara. Bukan hanya itu, Goodreads juga membolehkan pengguna mengetahui apa yang dibaca oleh rakan mereka.

6. Pengimbas Kod Bar Pro

Pengimbas Kod Bar Pro

Aplikasi ini adalah aplikasi pengimbas kod bar ringkas yang dilengkapi dengan kaedah pengimbasan profesional. Barcode Scanner Pro memberikan maklumat produk terperinci tanpa meninggalkan skrin kamera.

Barcode Scanner Pro dapat mengimbas hampir semua kod bar atau Kod QR yang dipaparkan, sehingga menjadikan aplikasi ini cukup baik secara keseluruhan. Selain itu, pengguna juga dapat membuat QR Code mereka sendiri untuk dikongsi dengan rakan atau keluarga mereka.

Walaupun kelihatan seperti ciri yang agak mudah, tidak banyak aplikasi yang menyokong ciri ini. Terdapat halaman tetapan yang membolehkan pengguna mengimbas hanya jenis barcode atau QR code tertentu. Aplikasi percuma ini boleh didapati di Play Store tetapi disertakan dengan iklan.

7. Google Goggles

Google Goggles

Nampaknya aplikasi ini adalah salah satu aplikasi terbaik untuk mengenali kod bar, kod QR, dan lain-lain. Sebagai tambahan, Google Goggles mempunyai kemampuan untuk menerjemahkan teks yang memasuki lensa kamera dalam bahasa apa pun.

Aplikasi Google Goggles menyokong pengimbasan kod bar dan juga QR Codes. Selain itu, aplikasi ini membaca maklumat yang tersimpan dalam QR Code dan mencari maklumat mengenai komoditi yang berkaitan di Carian Google dan juga Google Shopping.

Pengimbasan kod adalah satu-satunya ciri yang tidak memerlukan pengguna menyentuh butang "tangkap" . Apabila kod dijumpai, alat akan bergerak sedikit dan pengendalian dimulakan secara automatik. Sejurus selepas itu, semua maklumat akan dipaparkan di bahagian bawah antara muka utiliti.

8. QRbot

QRbot

QRbot dilengkapi dengan reka bentuk yang sangat baik, yang sebenarnya bukan ciri utama kebanyakan aplikasi serupa. Aplikasi ini juga menyokong pelbagai jenis kod bar. QRbot dapat menghasilkan kod bar, dan di bahagian depan reka bentuk, aplikasi ini menggabungkan warna biru tua dan putih.

Aplikasi ini sebenarnya adalah versi semula dari aplikasi QR & Barcode Reader yang dibincangkan di atas. Dibuat oleh pembangun yang sama, kedua-dua aplikasi mempunyai reka bentuk yang sangat serupa. Di samping itu, aplikasi ini juga berfungsi.

9. Pengurus Kemasukan

Pengurus Kemasukan

Aplikasi ini adalah penyelesaian awal untuk tiket. Entry Manager sangat mudah untuk mengimbas kod bar pada tiket untuk memastikan pengesahan cepat dan memudahkan pengurusan logistik.

Di seluruh industri pengurusan acara, pengurusan tiket kod bar sangat penting, dan Pengurus Kemasukan menyediakan penyelesaian lintas platform yang unik. Aplikasi ini dapat meningkatkan kecekapan pengurusan barisan dan mengurangkan beban mengurus acara.

10. Kod Bar ScanLife & Pembaca QR

Kod Bar ScanLife & Pembaca QR

Seperti namanya, aplikasi ini adalah aplikasi all-in-one yang mengimbas kod bar produk dan Kod QR. Aplikasi ini tidak hanya boleh dipercayai untuk membeli-belah pintar, tetapi juga aplikasi pembeli peribadi yang membimbing pengguna mengenai sebarang maklumat harga atau ulasan.

Berbeza dengan pengimbas lain, pengguna aplikasi ini dapat dengan mudah mendapatkan maklumat ringkas mengenai tawaran semasa, tawaran istimewa, dan potongan harga terkini dari kedai tempatan dan antarabangsa. Pengguna juga dapat membaca ulasan produk dengan mudah sebelum membeli-belah.

Kemajuan teknologi sememangnya dirancang untuk memudahkan semua aspek kehidupan manusia. Aplikasi pengimbas kod bar adalah salah satunya. Dengan berpuluh-puluh aplikasi imbasan kod bar, kita sebagai pengguna difasilitasi ketika pergi membeli-belah, membeli tiket, bahkan untuk mengetahui isi buku.