9 Laman Web yang Disyorkan untuk Membeli dan Menjual Barang Terpakai yang Popular

Kini barang terpakai yang masih sesuai digunakan masih boleh ditunaikan dengan menjualnya kepada orang lain yang memerlukan. Dengan bantuan teknologi, proses membeli dan menjual barang terpakai menjadi lebih mudah dan senang.

Orang ramai boleh memanfaatkan laman web membeli dan menjual barang terpakai yang cukup banyak. Selain bebas, jangkauan laman web ini juga sangat luas, jadi peluang untuk menjual barang lebih besar lagi.

Di bawah ini akan membincangkan sebilangan laman web yang menyediakan perkhidmatan perdagangan barang terpakai. Sebahagian daripada mereka khusus untuk ini, sementara yang lain boleh dikatakan menyokong.

1. OLX Indonesia

OLX Indonesia

OLX Indonesia adalah laman web yang mengkhususkan diri dalam membeli dan menjual barang terpakai. Sebelum dinamakan OLX Indonesia, laman web ini diberi nama Tokobagus.com. Tetapi pada bulan Mac 2014, OLX mengambil alih Tokobagus.com secara keseluruhan, termasuk menukar namanya menjadi OLX.co.id.

Ciri-ciri OLX boleh dikatakan sangat menyokong untuk membeli dan menjual barang terpakai. Pengguna boleh menjual dan membeli barang terpakai dengan mudah di sini. Agar barang yang dijual mendapat sambutan yang lebih pantas, OLX memberikan ciri berbayar sehingga catatan produk muncul di halaman utama atau di bahagian atas carian.

2. Jualo.com

Jualo

Jualo.com adalah laman web lain yang juga sinonim dengan membeli dan menjual barang terpakai. Jualo.com menyediakan sejumlah ciri yang boleh digunakan pengguna untuk proses jual beli yang mudah dan menyeronokkan. Sebahagian daripadanya adalah pertukaran barang atau pertukaran barang dan menawarkan harga yang murah.

Sama seperti OLX Indonesia, Jualo.com juga memiliki fitur pengiklanan premium untuk mempromosikan barang yang dijual agar pembeli berpotensi lebih cepat. Dua perkara yang membuat Jualo.com selesa digunakan adalah antara muka yang mesra pengguna dan tidak perlahan.

3. Carousell

Carousell

Laman web lain yang boleh digunakan untuk membeli dan menjual barang terpakai adalah Carousell. Laman web ini mungkin lebih popular di kalangan pengguna wanita kerana alat solek dan fesyen wanita dikatakan antara barang yang paling banyak diperdagangkan.

Dari segi penampilan, Carousell mempunyai antara muka yang cukup mesra pengguna dengan susun atur yang mudah difahami. Ciri-ciri yang ditawarkan oleh laman web ini juga cukup lengkap, sehingga dapat mempermudah proses jual beli.

4. Prelo

Prelo

Prelo adalah laman terpakai untuk membeli dan menjual barang terpakai yang menawarkan ciri-ciri yang cukup lengkap dan inovatif. Contoh ciri inovatif yang dimiliki oleh Prelo adalah Jastip (kependekan dari perkhidmatan pengganti). Di sini pengguna yang ingin melakukan perjalanan boleh menawarkan perkhidmatan peribadi kepada pengguna lain melalui perantara Prelo.

Laman web yang berbasis di Bandung ini juga memiliki tampilan yang ramah pengguna dan responsif. Pengguna tidak perlu risau untuk mendapatkan barang palsu kerana Prelo menjamin bahawa semua barang yang dijual di laman web ini adalah barang asli, bukan KW.

5. BelanjaBekas.com

Membeli-belahKedua

Laman jual beli lain yang boleh digunakan adalah BelanjaBekas.com. Telah dinyatakan bahawa laman web ini pada awalnya lebih tertumpu pada perdagangan barang elektronik terpakai. Tetapi dari masa ke masa, BelanjaBekas.com juga menerima item dari kategori lain.

Selain jual beli, laman web ini juga menawarkan fungsi lelong barang terpakai. Bukan hanya itu, pengguna juga dapat menjual barang mereka terus ke BelanjaBekas.com. Dalam penampilan, BelanjaBekas.com mempunyai antara muka pengguna yang cukup selesa.

6. Bukalapak

Bukalapak

Tidak seperti lima laman web di atas, Bukalapak dan beberapa laman web lain yang akan dibincangkan di bawah adalah pasaran dalam talian. Walaupun barang yang diperdagangkan umumnya baru, tidak sedikit pelapak yang menawarkan pelbagai jenis barang terpakai di selubung mereka.

Barang terpakai yang dijual di Bukalapak biasanya bukan unit, tetapi dalam jumlah besar. Contoh barang terpakai yang banyak diperdagangkan di Bukalapak adalah telefon terpakai dari luar negara. Selain telefon bimbit, Bukalapak juga memiliki berbagai macam barang terpakai yang ditawarkan oleh penggunanya.

Sekali lagi, jika anda ingin menjual barang terpakai di pasar dalam talian seperti Bukalapak, pastikan item tersebut masih sesuai digunakan, mempunyai banyak stok dan tentunya mempunyai banyak minat.

7. Tokopedia

Tokopedia

Tokopedia adalah pasaran dalam talian lain yang boleh digunakan untuk menjual barang terpakai. Sama seperti Bukalapak, Tokopedia juga lebih menumpukan untuk membeli dan menjual barang baru. Tetapi tidak sedikit pengguna yang menjual pelbagai barang terpakai yang masih sesuai digunakan di laman web ini.

8. Pembeli

Pembeli

Shopee adalah satu lagi pasaran dalam talian alternatif yang juga boleh digunakan sebagai tempat menjual barang terpakai. Sama seperti Bukalapak dan Tokopedia, barang terpakai yang dijual di Shopee juga banyak jenis, mulai dari produk elektronik hingga mainan anak-anak.

9. Facebook

Pasaran Facebook

Nah, yang terakhir bukanlah laman jual beli seperti laman web yang dibincangkan di atas. Seperti yang kita ketahui, Facebook adalah laman sosial yang popular yang dapat diakses melalui aplikasi web dan mudah alih.

Selain digunakan sebagai forum interaksi antara pengguna, Facebook juga tidak biasa untuk menjual beberapa pengguna, termasuk barang terpakai. Facebook pasti melihat potensi ini, jadi platform ini memberikan sokongan.

Selain menjual dengan fitur Marketplace, pengguna Facebook juga biasanya akan membuat sekumpulan jual beli barang terpakai dalam lingkup wilayah, seperti "Kumpulan Jual Beli Barang Bekas di Bandung", Bogor, Jakarta, dan sebagainya. Semua ahli kumpulan boleh menjual barang terpakai mereka kepada rakan-rakan.

Sementara itu, Facebook menyediakan tetapan pos yang menyokong aktiviti penjualan, termasuk salah satu butang mesej sehingga pembeli berpotensi dapat langsung menghubungi penjual (juga dapat melalui komen).

Malangnya, semua urus niaga hanya melibatkan penjual dan pembeli, jadi sangat berhati-hati di sini. Oleh itu, secara amnya mereka yang melakukan transaksi jual beli melalui Facebook biasanya memilih COD untuk mengelakkan segala bentuk penipuan.

Nah, itulah beberapa laman web jual beli barang terpakai yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan wang tunai dari barang yang tidak digunakan tetapi masih layak digunakan. Sebelum anda bersedia untuk memulakan, pertama anda boleh membaca beberapa petua jual beli yang selamat dari yang berikut.

Untuk Penjual

 • Pastikan barang terpakai yang ingin anda jual masih berfungsi dan baik.
 • Kirimkan item di laman jual beli terpilih dengan keterangan yang jelas mengenai keadaan barang tersebut.
 • Tambahkan gambar barang yang jelas dan elakkan mengambil gambar barang di lantai!
 • Sertakan harga dan buat tawaran yang berpatutan.
 • Pastikan kenalan yang anda panggil aktif.
 • Periksa wang yang diterima dengan baik untuk mengelakkan wang palsu (jika transaksi COD).

Untuk Pembeli

 • Periksa barang sebelum membeli dan pastikan keadaan barang dapat dilaksanakan (jika anda memilih COD).
 • Calon pembeli berhak untuk menanyakan semula keadaan barang tersebut kepada penjual walaupun telah dinyatakan dalam keterangan pos (pada masa COD).
 • Elakkan memindahkan wang kepada penjual barang secara langsung!
 • Sekiranya tidak ada akaun bersama, transaksi harus dilakukan dengan COD.
 • Periksa ulasan pembeli lain jika membeli barang terpakai di pasaran dalam talian.
 • Jangan terburu-buru semasa anda COD, periksa keadaan barang dengan lebih teliti.

Itu sedikit petua jual beli yang selamat daripada yang boleh digunakan. Jangan lupa membaca dan memahami petua untuk jual beli yang selamat dari laman web yang berkenaan supaya aktiviti dan urus niaga jual beli tetap selamat dan selesa.