10 Kelebihan dan Kekurangan Xiaomi Redmi 5 Plus HP

Xiaomi Redmi 5 Plus adalah telefon bimbit yang mempunyai jenis skrin moden alias skrin semasa. Tujuan skrin ini adalah skrin dengan nisbah 18: 9. Terdapat banyak vendor yang membawa HP dengan nisbah skrin ini. Dan Xiaomi bermula dengan Xiaomi Redmi 5 Plus dan abangnya, Xiaomi Redmi 5.

Xiaomi Redmi 5 Plus sendiri menjadi telefon bimbit dengan skrin nisbah masa kini yang menarik dan banyak yang menjadi sasaran orang. Terbukti ketika penjualan kilat Xiaomi Redmi 5 Plus berlaku, banyak orang memperjuangkan telefon bimbit ini. Ya, telefon bimbit ini dijual secara flash di beberapa kedai dalam talian.

Xiaomi Redmi 5 Plus yang beredar di Indonesia sendiri hadir dengan dua varian. Varian Xiaomi Redmi 5 dengan RAM 3GB dan 32GB dijual pada harga Rp. 2,199,000. Varian kedua ialah Xiaomi Redmi 5 dengan RAM 4GB dan 64GB yang dijual pada harga Rp. 2,699,000.

Baiklah, pada kesempatan ini, kita akan membincangkan kelebihan dan kekurangan Xiaomi Redmi 5 Plus. Mari mulakan perbincangan ini dengan meneliti spesifikasi Xiaomi Redmi 5 Plus terlebih dahulu.

Spesifikasi Xiaomi Redmi 5 Plus

Xiaomi Redmi 5 Plus

Am

 • Diumumkan Februari, 2018
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Kad SIM Dwi Hibrid (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi ialah 158.5 x 75.5 x 8.1 mm
 • Berat 180 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif IPS LCD
 • Saiz 5.99 inci
 • Resolusi 1080 x 2160 piksel, nisbah 18: 9 (ketumpatan ~ 403 ppi)

Perkakasan

 • Qualcomm MSM8953 Chipset Snapdragon 625 (14 nm)
 • OCTA-core 2.0 GHz Cortex-A53 CPU
 • GPU Adreno 506

Ingatan

 • RAM 4GB
 • Memori Dalaman 64 GB
 • Memori Luaran MicroSD, hingga 128GB (menggunakan slot SIM 2)

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 12 MP
 • Ciri f / 2.2, 1,25 μm, PDAF dwi-piksel, denyar dwi-LED Dwi-LED, HDR, panorama
 • Video [dilindungi e-mel], [dilindungi e-mel]

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 5 MP
 • Ciri -
 • Video [dilindungi e-mel]

Kesalinghubungan

 • Wlan Wi-Fi 802.11 a / b / g / n, Wi-Fi Direct, hotspot
 • Bluetooth 4.2, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS Ya, dengan A-GPS, GLONASS, BDS
 • USB mikroUSB 2.0

Bateri

 • Taipkan Li-Po
 • Kapasiti tidak boleh ditanggalkan 4000 mAh
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Ciri pengecasan 5V / 2A 10W

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 7.1 Nougat
 • Sensor cap jari (dipasang di belakang), akselerometer, giro, jarak, kompas
 • Jack 3.5mm
 • Warna Hitam, Emas, Biru, Emas Mawar

Kelebihan Xiaomi Redmi 5 Plus

1. Kualiti Skrin FullView FullHD +

Xiaomi Redmi 5 Plus

Perkara yang baik mengenai Xiaomi Redmi 5 Plus adalah bahawa sektor skrin, walaupun dimensinya yang besar, cukup selesa ketika dipegang atau digunakan untuk menonton video. Ini berkat skrin yang mempunyai nisbah 18: 9.

Dengan nisbah 18: 9 itu bermaksud telefon bimbit ini membawa skrin Paparan Penuh. Dari namanya jelas bahawa skrin paparan hampir memenuhi keseluruhan badan. Lebih-lebih lagi, skrin HP ini membawa resolusi FullHD + yang menjadikan telefon bimbit ini mempunyai kecerahan skrin yang baik. Satu perkara yang lebih bernilai daripada telefon bimbit ini.

2. Prestasi keseluruhan yang mencukupi

Redmi-5-Plus-

Xiaomi Redmi 5 Plus dilengkapi dengan chipset Snapdragon 625. Chipset ini adalah chipset yang sama tertanam di Xiaomi Mi A1. Ini bermakna, persembahan memang tidak terlalu jauh dengan Mi A1. Terbukti HP dapat menjalankan permainan dengan baik. GSMArena malah menyebut bahawa prestasi HP cukup memadai.

Snapdragon 625 sebenarnya adalah chipset biasa yang digunakan dalam telefon bimbit kelas menengah. Prestasi sangat baik dan cekap, yang tinggal hanyalah gabungan spesifikasi lain, termasuk sokongan MIUI yang dibawa oleh HP ini. Dan inilah hasil ujian Xiaomi Redmi 5 Plus menggunakan AnTutu 6.

AnTutu Redmi 5 Plus

Dilihat dari hasil ini, skor yang diperoleh Xiaomi Redmi 5 Plus berada di atas Xiaomi Mi A1. Dalam ujian lain juga, skor yang diperoleh Xiaomi Redmi 5 Plus lebih tinggi. Anda boleh menyemak ujian prestasi HP ini di halaman GSMArena. Berdasarkan skor ini, tidak berlebihan jika memanggil Xiaomi Redmi 5 Plus mempunyai prestasi yang mencukupi.

3. Kamera yang baik dan Menyokong Rakaman 2160p

Kamera pada Xiaomi Redmi 5 Plus boleh dikatakan standard. Tidak luar biasa malah masih cukup bagus. Ini juga dinyatakan oleh Gadgetmatch yang menyatakan bahawa kamera pada telefon bimbit ini diklasifikasikan sebagai standard.

Satu lagi kisah dengan GSMArena yang boleh dikatakan cukup berpuas hati dengan gambar telefon bimbit ini. Tetapi tentu saja berpuas hati tidak bermaksud gambar dari telefon bimbit ini bagus. Apa yang menjadikan kamera HP ini lebih bernilai adalah kerana kamera belakang menyokong rakaman video hingga resolusi 2160p. Sesuatu yang cukup istimewa tentunya.

4. Hayat Bateri yang baik

penilaian redmi 5 plus ketahanan

Bateri pada Xiaomi Redmi 5 Plus cukup baik. Bateri HP ini mempunyai kapasiti 4000 mAh dan sudah mempunyai pengecasan pantas berkat sokongan voltan 5V / 2A. Hayat bateri HP itu sendiri diklasifikasikan sebagai daya tahan yang baik. Dilihat dari gambar, hasil pengujian bateri Xiaomi Redmi 5 Plus oleh GSMArena mendapat pencapaian masa yang baik.

Dilihat jika Xiaomi Redmi 5 Plus mempunyai peringkat daya tahan atau daya tahan sehingga 104 jam, masa bercakap mencapai 22 jam 16 minit dan untuk melayari di dunia maya, masa yang diperoleh adalah 13 jam 36 minit. Pencapaian masa selama 14 jam 13 minit dicapai ketika bateri HP diuji untuk memainkan video.

Laman web lain, iaitu Gadgetmatch menguji bateri Xiaomi Redmi 5 Plus untuk penggunaan seharian. Hasilnya, jangka hayat bateri cukup baik. Dengan penggunaan standard, bateri HP ini dapat berfungsi hingga 24 jam dengan 8 jam waktu di layar. Kadang-kadang jika penggunaannya sedikit lebih seperti pada hari sibuk, Gadgetmatch menyatakan bahawa ketahanannya adalah 20 jam.

5. Harga hingga Prestasi

Secara umum, Xiaomi Redmi 5 Plus adalah telefon bimbit yang mempunyai harga yang baik untuk prestasi . Ini juga dipersetujui oleh Credit Tabloid yang menyatakan bahawa telefon bimbit ini layak dibawa pulang, atau layak dibeli. Pulsa Tabloid juga menyebutkan bahawa telefon bimbit ini mempunyai harga yang setanding dengan prestasinya.

GSMArena menyatakan lebih kurang perkara yang sama. Mereka menyebut Xiaomi Redmi 5 Plus sebagai kelebihan sebagai harga murah. Ini boleh dikatakan bahawa Xiaomi Redmi 5 Plus adalah HP terbaik dengan julat harga 2 juta.

Kekurangan Xiaomi Redmi 5

1. Reka Bentuknya Terlalu Biasa

Walaupun bentuk dan reka bentuk skrin HP ini kelihatan anggun, tetapi reka bentuk HP masih menerapkan bentuk yang sama seperti siri sebelumnya. Dan memang, telefon ini mempunyai reka bentuk yang hampir sama dengan Redmi Note 4. Hanya kerana skrinnya lebih memanjang, sehingga bentuknya kelihatan agak berbeza.

Reka bentuk yang terlalu biasa ini menjadikan Xiaomi Redmi 5 Plus kelihatan biasa. Walaupun badannya memang cukup padat dengan gabungan aluminium dan plastik. Tetapi secara keseluruhan, reka bentuk HP ini agak biasa.

2. Ketiadaan Kamera Dwi

Kamera belakang Xiaomi Redmi 5 Plus dilengkapi dengan 12 MP yang menyokong ciri lampu kilat dual-LED. Kamera depan dilengkapi dengan resolusi 5 MP. Tidak ada yang terlalu istimewa mengenai kamera ini. Tetapi Xiaomi sebenarnya dapat memaksimumkan kamera dengan menghadirkan dua kamera seperti yang mereka lakukan pada Xiaomi Mi A1.

Harga Xiaomi Redmi 5 Plus yang sedikit dekat dengan Mi A1 adalah faktor lain, jika hanya salah satu kamera yang membawa dua kamera akan menjadikan telefon bimbit ini lebih menarik. Sekiranya boleh, kehadiran dua kamera di bahagian depan akan lebih menarik untuk menjadi pembezaan dengan Xiaomi Mi A1.

3. Tidak menyokong NFC

nfc tidak

Bagi sesetengah orang, ciri ini mungkin tidak begitu penting. Walaupun ciri ini boleh menjadi salah satu ciri andalan. Sebab, jarang di kelas 1 juta telefon bimbit yang mempunyai ciri NFC. Sekiranya hanya ada NFC, telefon bimbit ini mempunyai kelebihan lain dan mempunyai lebih banyak nilai jual.

Seberapa pentingnya NFC? Di Indonesia, peranannya masih belum ketara. Penggunaan NFC masih dalam peringkat pengembangan. Umumnya untuk keperluan pemindahan data dan untuk tujuan instrumen pembayaran.

NFC akan lebih maju sekiranya hanya ciri ini yang ada pada harga HP 2 juta. Xiaomi sebenarnya berpotensi membawa fitur NFC pada Xiaomi Mi A1 tetapi tidak. Perkara yang sama berlaku untuk produk ini. Malangnya, Xiaomi nampaknya tidak melihat NFC sebagai ciri penting yang semestinya berada dalam jarak 2 juta telefon bimbit.

4. Hybrid Dual-SIM

Slot dulang sim Redmi 5 Plus

Sama seperti Xiaomi Redmi 5, Xiaomi Redmi 5 Plus tidak menyokong slot dulang tiga. Gabungan yang dipilih bermaksud SIM1 + SIM2 atau SIM1 + microSD. Bagi mereka yang menggunakan dua kad SIM dan memerlukan penyimpanan tambahan, tentu ini menjadi kelemahan.

Cerita lain sekiranya storan 32 GB atau 64 GB dianggap mencukupi. Bagi mereka yang menggunakan kad SIM juga tidak akan menjadi masalah. Tetapi, jika telefon bimbit ini menawarkan dulang tiga, ia pasti akan lebih menarik.

5. Unit Terhad

Xiaomi Redmi 5 dan Xiaomi Redmi 5 Plus hanya dijual dengan penjualan kilat. Oleh itu, unit HP ini boleh dikatakan terhad. Walaupun permintaan untuk dua barang ini cukup tinggi. Ini terbukti semasa penjualan kilat , ramai yang kecewa kerana tidak berjaya.

Sebenarnya, telefon bimbit ini juga boleh didapati selain penjualan kilat seperti di pasar atau kedai luar talian. Malangnya, harganya boleh menjadi lebih mahal kerana biasanya penjual adalah penjual semula. Oleh kerana itu permintaannya agak tinggi, tetapi keterbatasan unit ini mempunyai kekurangannya sendiri.

Kesimpulannya

Xiaomi Redmi 5 Plus adalah telefon yang mempunyai kelebihan dalam sektor layar, bateri, dan prestasi yang cukup berkualiti. Telefon bimbit ini sesuai untuk mereka yang gemar bermain permainan, sering menonton video, dan juga memerlukan telefon bimbit yang mempunyai daya tahan bateri yang cukup baik.

Itulah penjelasan mengenai kelebihan dan kekurangan Xiaomi Redmi 5 Plus. Semoga artikel ini dapat membantu anda yang berhasrat membawa Xiaomi Redmi 5 Plus. Sekiranya anda berminat untuk membelinya, anda boleh membelinya melalui kedai dalam talian di pautan ini.