10 Kelebihan dan Kekurangan Xiaomi Redmi Note 5A HP

Xiaomi Redmi Note 5A adalah telefon bimbit Xiaomi yang berpatutan yang mempunyai banyak kelebihan, tetapi tentunya telefon bimbit ini tidak kebal dari nama kelemahan. Telefon bimbit ini adalah siri Xiaomi dengan skrin lebar. Skrin berukuran 5.5 inci dengan resolusi HD. Skrin ini disokong oleh bateri Li-Ion 3080 mAh.

Telefon ini dilengkapi dengan Snapdragon 425 dengan sokongan RAM 2GB. Chipset yang digunakan juga cukup biasa untuk HP dengan harga 1 juta. Jadi, sebenarnya tidak menjadi masalah untuk penggunaan media sosial, internet, bahkan untuk bermain permainan.

Seperti apa sebenarnya Xiaomi Redmi Note 5A? Untuk lebih jelasnya, mari kita lihat kelebihan dan kekurangan HP Xiaomi Redmi Note 5A yang diambil berdasarkan ulasan dari pelbagai sumber. Sebelum mengetahui kelebihan dan kekurangan telefon bimbit Xiaomi Redmi Note 5A terlebih dahulu pertimbangkan spesifikasi HP lengkap berikut.

Spesifikasi untuk Xiaomi Redmi Note 5A

kelebihan dan kekurangan telefon bimbit Xiaomi Redmi Note 5a

Am

 • Diumumkan November, 2017
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Dual SIM Card (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi 153 x 76.2 x 7.7 mm
 • Berat 153 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif IPS LCD
 • Berukuran 5.5 inci
 • Resolusi 720 x 1280 piksel, nisbah 16: 9 (kepadatan ~ 267 ppi)

Perkakasan

 • Qualcomm MSM8940 Chipset Snapdragon 435 (28 nm)
 • CPU Octa-core 1.4 GHz Cortex-A53
 • GPU Adreno 505

Ingatan

 • RAM 3GB
 • Memori Dalaman 32 GB
 • Memori Luaran MicroSD, hingga 256GB (slot khusus)

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 1
 • Ketetapan 13 MP
 • Mempunyai f / 2.2, 1 / 3.1 ", 1.12┬Ám, PDAF, LED flash, HDR, panorama
 • Video [dilindungi e-mel]

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 16 MP
 • F / 2.0 ciri
 • Video [dilindungi e-mel]

Kesalinghubungan

 • Wlan Wi-Fi 802.11 b / g / n, Wi-Fi Direct, hotspot
 • Bluetooth 4.2, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS Ya, dengan A-GPS, GLONASS, BDS
 • USB mikroUSB 2.0

Bateri

 • Taipkan Li-Ion
 • Kapasiti tidak boleh ditanggalkan 3080 mAh
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Ciri -

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 7.1 Nougat
 • Sensor cap jari (dipasang di belakang), akselerometer, giro, jarak, kompas
 • Jack 3.5mm
 • Warna Perak, Emas, Emas Mawar, Emas, Kelabu Gelap

Kelebihan Xiaomi Redmi Note 5A

1. Reka Bentuk Selesa dan Ergonomik

Xiaomi Redmi Note 5A

Xiaomi Redmi Note 5A adalah HP yang mempunyai reka bentuk ergonomik. Reka bentuknya sebenarnya tidak terlalu berbeza dengan siri Redmi Note yang lain. Hanya kedudukan kamera yang berubah ke kanan atas di sebelah lampu kilat LED.

Dilancarkan dari Detik.com, reka bentuk Xiaomi Redmi Note 5A cukup selesa di tangan anda. Reka bentuk sudut simetris menjadikan telefon bimbit dengan reka bentuk unibody kelihatan menarik. Sejauh yang dapat dilihat oleh mata, penampilannya agak sederhana dan sarung logam mempunyai kelebihan lain selain reka bentuk HP yang ergonomik ini.

2. Prestasi yang boleh dipercayai

Redmi Catatan 5A

Seperti yang telah disebutkan, Redmi Note 5A menggunakan chipset Snapdragon 425. Perlu diingat, dalam chipset ini hanya terdapat pemproses Cortex-A53 quad-core. Pemproses ini disokong oleh Adreno 308. Dengan spesifikasi ini, Redmi Note 5A dapat menjalankan pelbagai aplikasi popular dengan lancar.

Untuk bermain permainan, telefon bimbit ini masih layak untuk bermain permainan. Seperti yang terungkap dari tinjauan yang dilakukan oleh Dailysocial, beberapa permainan popular dapat berjalan dengan baik.

Sebut saja Mobile Legends, Arena of Valor, Real Drum, Clash of Royale dapat berjalan dengan baik. Catatan khas diberikan kepada permainan Mobile Legends yang dapat dimainkan dengan lancar dengan tetapan grafik rendah.

3. Kamera yang bagus di kelasnya

Tangkapan Xiaomi Redmi Note 5A

Xiaomi Redmi Note 5A dilengkapi dengan kamera belakang 13 MP. Pada kelas harga 1 juta, spesifikasi kamera ini cukup standard memandangkan beberapa telefon bimbit dalam kelas harga yang sama mempunyai kamera ganda.

Selain daripada itu, rakaman kamera masih lagi bagus di kelasnya. Boleh diperiksa pada foto di atas yang merupakan hasil pasukan Dailysocial menggunakan kamera belakang Redmi Note 5A. Kamera belakang 13 MP pada HP mampu menangkap gambar berkualiti baik dalam keadaan cahaya tertentu.

Menariknya, kamera Xiaomi Redmi Note 5A dapat menghasilkan foto bokeh, walaupun tidak terlalu sempurna. Salah satu contoh hasil foto bokeh Xiaomi Redmi Note 5A dapat dilihat pada foto berikut. Foto ini diambil oleh pemilik saluran GontaGantiHP.

Hasil kamera Redmi Note 5A

Di bahagian depan, Xiaomi dilengkapi Redmi Note 5A dengan kamera 5 MP. Resolusi kamera adalah standard tetapi menariknya kamera depan mempunyai ciri untuk meneka usia dan watak wajah. Untuk gambar selfie cukup lumayan. Anda dapat melihat hasilnya dari foto berikut.

hasil tangkapan kamera depan Redmi Note 5A

4. Hayat Bateri

Bateri Xiaomi Redmi Note 5A boleh dikatakan tahan lama. Kapasiti bateri Xiaomi Redmi Note 5A hanya 3080 mAh cukup kecil untuk skrin HD 5 inci. Namun, Jagatreview telah menguji penanda aras bateri HP ini dan hasilnya cukup baik.

Xiaomi Redmi Note 5A

Dalam ujian tersebut, bateri Xiaomi Redmi Note 5A mampu memainkan video berkualiti 720p selama 10 jam 19 minit. Semasa melakukan ujian di melayari dunia maya dengan perubahan halaman setiap 10 saat tanpa menghentikan alias tanpa henti, bateri boleh bertahan selama 9 jam 50 minit.

Dengan hasil ini, dapat dikatakan bahawa bateri Xiaomi Redmi Note 5A dapat diandalkan untuk keperluan penggunaan harian. Sama ada digunakan untuk menonton video atau melayari hiburan dan keperluan kerja, telefon bimbit ini masih boleh dipercayai.

5. Triple Tray: Slot Dual-SIM + microSD

dulang sim xiaomi redmi note 5a

Faktor ini sebenarnya sering diabaikan walaupun cukup penting. Kenapa? Kerana pada masa ini, rata-rata pengguna telefon pintar menggunakan dua kad SIM atau lebih. Oleh kerana itu, kini banyak telefon bimbit menyokong dwi-SIM.

Masalahnya kadangkala telefon bimbit dwi-SIM menggunakan sistem hibrid. Maksudnya, slot SIM kedua dapat digunakan untuk microSD. Oleh itu pengguna diminta memilih antara menggunakan dua SIM atau satu SIM dengan microSD.

Nah, Xiaomi Redmi Note 5A tidak menggunakan sistem hibrid. Telefon bimbit ini mempunyai 3 dulang berasingan untuk kad SIM1 / SIM2 + microSD. Jadi, anda yang menggunakan dwi-SIM dan memerlukan memori tambahan, Xiaomi Redmi Note 5A menawarkannya. Lebih-lebih lagi, telefon bimbit ini hanya mempunyai storan dalaman 16 GB yang pastinya terasa kurang, jadi penyimpanan tambahan sangat digalakkan.

Kekurangan Xiaomi Redmi Note 5A

1. Tidak ada cap jari

Xiaomi Redmi Note 5A

Ketiadaan sensor cap jari atau sensor cap jari menjadi kekurangan tersendiri dari Xiaomi Redmi Note 5A. Kerana, dengan harga 1 juta ada telefon bimbit lain yang menghadirkan ciri ini. Sebenarnya, pengalaman menggunakan telefon bimbit ini dapat memperoleh nilai yang lebih baik sekiranya Xiaomi Redmi Note 5A mempunyai sensor cap jari.

2. Proses Pengisian Lama

Xiaomi Redmi Note 5A

Ketahanan Xiaomi Redmi Note 5A cukup bagus tetapi proses pengecasannya agak lama. Ramai yang menguji bahawa mengecas telefon bimbit ini hingga 100% memakan masa kurang dari 4 jam atau bahkan hampir 4 jam.

Sebenarnya, agar proses pengecasan dapat lebih cepat, sangat disarankan untuk menggunakan pengecas yang menyokong pengecasan cepat. Pengecasan tidak secepat telefon bimbit yang sudah menyokong pengecasan pantas dan sudah menggunakan pengecas pengecasan pantas. Tetapi sekurang-kurangnya, penggunaan  daripada  satu caj cepat jenis  boleh mengenakan caj lebih cepat daripada pengecas mudah alih.

3. Penglihatan Skrin Buruk

Paparan Xiaomi Redmi Note 5A

Sebenarnya, akan menjadi cerita yang berbeza jika telefon bimbit membawa skrin HD 5 inci. Tetapi Xiaomi Redmi Note 5A hadir dengan skrin 5.5 inci dengan resolusi 1280 x 720 piksel. Spesifikasi skrin ini menjadikan paparan skrin menjadi standard.

Seperti yang dikatakan Detik.com, keterlihatan skrin Xiaomi Redmi Note 5A tidak bagus, terutama jika ia dikendalikan di bawah sinar matahari. Untuk dapat melihat dengan jelas, kontras skrin HP ini tentunya perlu diperbaiki. Berbanding dengan telefon lain di kelas yang sama, ada telefon yang menampilkan paparan yang jelas walaupun di bawah sinar matahari.

4. RAM 2GB biasa-biasa saja

Xiaomi Redmi Note 5A dilengkapi dengan RAM 2 GB. Untuk keperluan penggunaan aplikasi asas, 2GB RAM sudah mencukupi. Lebih-lebih lagi, telefon ini membawa MIUI yang mempunyai pemindahan aplikasi yang lancar.

Cukup jika digunakan untuk aplikasi berat, seperti permainan, akan menjadi sedikit berat untuk proses bergerak walaupun masih merupakan tahap yang wajar dan tidak mengganggu. Anda boleh katakan RAM 2 GB masih biasa-biasa saja.

5. Ingatan Dalaman Kecil

Xiaomi Redmi Note 5A hanya mempunyai memori dalaman 16 GB. Untuk keperluan penggunaan telefon Android hari ini, RAM 16 GB kurang. Dengan andaian, penggunaan aplikasi umum seperti media sosial dan sembang dan aplikasi lain, memori dalaman akan terasa sesak. Terutama jika anda sering mengambil gambar atau merakam video dan menyimpannya di telefon bimbit ini.

Bagi mereka yang gemar bermain permainan juga perlu ingat bahawa banyak permainan yang popular dan memerlukan banyak ruang. Oleh itu, pengguna yang menggunakan Redmi Note 5A benar-benar harus menggunakan storan tambahan melalui microSD. Manakala bagi mereka yang tidak mahu menggunakan microSD, juga hanya menikmati sempit 16 ruang GB.

Kesimpulannya

Secara keseluruhan, Xiaomi Redmi Note 5A adalah telefon bimbit yang cukup sesuai dengan prestasi untuk 1 juta telefon bimbit. Ketiadaan pengecasan pantas memang kekurangannya sendiri, tetapi masih dapat difahami. Apa yang malang adalah masalah ruang penyimpanan yang hanya 16 GB sahaja, nampaknya memaksa pengguna untuk menambahkan memori luaran.

Xiaomi Redmi Note 5A lebih sesuai untuk mereka yang memerlukan 1.5 juta telefon bimbit untuk keperluan aplikasi asas dan popular. Bagi pemain, agak tidak sesuai untuk membeli telefon bimbit ini, memandangkan permainan umumnya mempunyai ukuran fail yang besar.

Demikianlah pembentangan kelebihan dan kekurangan HP Xiaomi Redmi Note 5A. Semoga dapat membantu anda yang merancang untuk membeli Xiaomi Redmi Note 5A dan mencari rujukan mengenai kekuatan dan kelemahan mereka. Berminat untuk membeli? Anda boleh membelinya melalui kedai dalam talian di pautan ini.