Apa Kelebihan & Kekurangan iPhone 6s Plus?

Setakat ini, iPhone dikenali sebagai telefon pintar sederhana dengan reka bentuk minimalis. Namun, melalui iPhone 6s Plus ini, Apple nampaknya ingin bereksperimen dengan telefon pintar yang membawa skrin yang lebih besar.

Ya, iPhone 6s Plus hadir untuk memenuhi permintaan pengguna untuk telefon pintar dengan ukuran skrin yang lebih besar. Dengan layar lebar ini, sudah tentu kita lebih bebas melakukan pelbagai aktiviti multitasking dengan iPhone 6s Plus.

iPhone 6s Plus adalah penyelesaian untuk pencinta produk Apple yang telah lama menginginkan iPhone dengan reka bentuk yang elegan, tetapi disertai dengan layar yang lebih besar. Nah, apa kelebihan iPhone 6s Plus yang membuat anda wajib memiliki telefon pintar ini? Lihat ulasan lengkap dari yang berikut.

Rekaan

Pada pandangan pertama, reka bentuk yang dibawa oleh iPhone 6s Plus kelihatan sama dengan iPhone 6. Telefon pintar ini masih muncul dengan reka bentuk yang elegan dan memikat sesiapa sahaja yang melihatnya. Dimensi iPhone 6s Plus ialah 158.2 x 77.9 x 7.3 mm. Sementara itu, berat telefon pintar ini ialah 192 gram.

Beratnya sedikit lebih berat daripada siri iPhone 4 dan 5, kerana saiz iPhone 6s Plus juga jauh lebih besar. Telefon ini dibuat dengan bahan aluminium siri 7000, yang merupakan jenis logam terkuat yang pernah digunakan oleh Apple.

Ada sesuatu yang menarik mengenai varian warna yang telah disediakan oleh Apple untuk iPhone 6s Plus. Sebabnya, telefon pintar ini mempunyai 3 pilihan warna khas, iaitu Space Grey, Silver, Gold, dan Rose Gold. Rose Gold telah menjadi salah satu warna terbaru yang ditawarkan oleh iPhone untuk telefon pintarnya. Dan yang pasti, iPhone 6s Plus dengan warna Rose Gold menjadi sangat diminati di pasaran.

Skrin

kelebihan dan kekurangan iphone 6s plus

Telefon pintar mewah ini hadir dengan skrin IPS LED-Backlit LCD 16 juta warna dengan ukuran 5.5 inci. Skrin Retina HD membawa resolusi 1080 x 1920 piksel dengan kepadatan skrin 401 ppi. Walaupun layar telefon pintar ini tidak lebih baik daripada layar yang ditawarkan oleh Samsung Galaxy S7, layar iPhone 6s Plus cukup tajam dan terang.

Salah satu kelebihan iPhone 6s Plus ialah ketersediaan sensor pengimbas cap jari di butang Utama yang terletak di bawah skrin. Apple pertama kali memasukkan teknologi ini pada iPhone 5snya berbanding Samsung.

Selain itu, layar telefon pintar ini juga dilengkapi dengan teknologi 3D Touch, di mana teknologi ini akan memberitahu anda seberapa kuat anda menekan skrin, sehingga ketika anda mengaktifkan fitur ini, layar iPhone akan sangat responsif dengan ketukan halus.

Pemproses

Kelebihan iPhone 6s Plus seterusnya terletak pada tunjang sektor dapur. Apple mendakwa bahawa cip A9 APL0898 yang digunakan pada iPhone 6s Plus adalah cip paling canggih yang pernah ada di telefon pintar.

Cip A9 adalah chipset generasi ketiga yang dibuat oleh Apple dengan seni bina 64-bit. Selain itu, cip A9 ini juga berjalan dengan CPU Dual Core 1.85 GHz. Dengan prestasi cip A9 ini, prestasi CPU secara keseluruhan dapat meningkat hingga 70% berbanding cip generasi sebelumnya.

Apple mempercayakan kualiti grafik iPhone 6s Plus ke GPU PowerVR GT7600. Dengan cip yang digunakan oleh Apple, prestasi pemproses grafik ini dapat meningkat hingga 90% berbanding iPhone generasi sebelumnya. Ini menjadikan pengalaman permainan dan berbilang tugas anda lebih menarik ketika menggunakan telefon bimbit ini.

Ingatan

Seperti biasa, Apple selalu memberikan beberapa pilihan kapasiti memori pada iPhone. iPhone 6s Plus hadir dalam 3 pilihan kapasiti memori dalaman, iaitu 16, 64, dan 128 GB. Untuk penggunaan standard, kami mengesyorkan memilih varian dengan memori dalaman 64 GB. Oleh kerana iPhone tidak dilengkapi dengan slot microSD untuk meningkatkan memori luaran, maka anda harus memilih iPhone dengan kapasiti memori dalaman yang sesuai dengan keperluan anda.

RAM yang ditawarkan oleh iPhone 6s Plus ialah 2 GB. Sebenarnya RAM ini adalah cukup baik untuk mengimbangi prestasi pemproses yang digunakan, tetapi kami sedikit kecewa memandangkan kini terdapat banyak high-end telefon dilengkapi dengan 3GB RAM, walaupun 4GB. Di sektor RAM, iPhone 6s Plus masih kalah dengan Samsung Galaxy S7 yang membawa RAM 4 GB.

Kesalinghubungan

Sebagai telefon pintar kelas menengah atas, sudah pasti iPhone 6 Plus serasi pada rangkaian 4G LTE. Walau bagaimanapun, iPhone ini bukan telefon dwi-SIM, jadi anda hanya boleh menggunakan 1 Kad SIM pada telefon bimbit ini.

Beberapa penyambungan lain juga lengkap dengan iPhone 6s Plus, bermula dari sambungan Bluetooth v4.2 yang memudahkan anda memindahkan data antara peranti dengan cepat, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac yang menawarkan kelajuan tambahan ketika telefon ini disambungkan ke rangkaian internet tanpa wayar, NFC dan USB v2.0.

Bateri

Hingga kini, masalah yang sering diadukan oleh pengguna iPhone ialah bateri yang cepat habis. Pada iPhone 6s Plus ini, Apple membawa bateri dengan kapasiti standard yang tidak terlalu besar, iaitu 2,750 mAh.

Dengan bateri ini, iPhone anda akan dapat hidup selama 384 jam waktu tunggu di rangkaian 3G. Sementara itu, jika anda menggunakan telefon ini untuk membuat panggilan suara, iPhone dapat dihidupkan selama 24 jam di rangkaian 3G. Sekiranya anda mengaktifkan rangkaian 4G dengan penggunaan aktif, maka bateri telefon bimbit ini hanya dapat bertahan selama 12-14 jam.

Kamera

Contoh kamera iPhone 6s Plus

Beralih ke sektor kamera, sudah menjadi pengetahuan umum bahawa kualiti kamera iPhone tidak perlu diragui. Kelebihan iPhone 6s Plus juga terdapat pada kamera utama berukuran 12 MP.

Kamera super canggih ini juga dilengkapi dengan pelbagai teknologi, seperti pemproses isyarat gambar baru, sensor paling maju, penstabilan imej optik, dan piksel fokus. Di samping itu, Apple juga memperkenalkan fitur terbarunya pada iPhone 6s Plus, iaitu Foto Langsung, di mana foto anda akan dilengkapi dengan gambar dan suara, sehingga menyerupai gambar dengan format GIF.

Kamera iPhone 6s Plus juga kelihatan lebih unggul kerana dapat merakam video dalam resolusi 4 kali lebih tinggi daripada video HD. Dengan kamera ini, anda boleh merakam video di ruangan dengan pencahayaan yang rendah. Di bahagian depan terdapat kamera 5 MP yang dilengkapi dengan retina flash. Kamera depan yang ditawarkan oleh iPhone juga sudah cukup canggih.

Ciri

Ulasan iPhone 6s Plus 3D Touch

Seperti yang telah kami jelaskan sebelumnya, iPhone 6s Plus dilengkapi dengan beberapa teknologi baru, iaitu Live Photos dan 3D Touch. Selain itu, telefon yang membawa iOS 9 juga menyertakan ciri keselamatan Touch ID, iaitu kemampuan untuk membuka telefon dengan cap jari. Bukan hanya itu, Apple juga menyematkan beberapa ciri standard yang biasanya tersedia di iPhone, iaitu Siri, Wi-Fi Calling, dan GPS.

Harga

Setelah membincangkan beberapa kelebihan iPhone 6s Plus, kini tiba masanya kita mengetahui mengenai harga telefon pintar ini. iPhone 6s Plus dengan ROM 16 GB berharga Rp 10.500.000, iPhone 6s Plus yang menawarkan ROM 64 GB dijual pada harga Rp 12.000.000, sedangkan jika anda menginginkan iPhone 6s Plus dengan memori dalaman 128 GB maka Anda harus mengeluarkan Rp 13.500 .000.

Kesimpulannya

Secara keseluruhan, iPhone 6s Plus sangat sesuai untuk anda yang mahukan telefon pintar dengan prestasi kelas atas tanpa memikirkan harganya. Ciri-cirinya juga cukup inovatif seperti 3D Touch dan Retina Flash pada kamera depan.

Kelemahan yang paling ketara pada telefon pintar ini adalah ketiadaan memori luaran sehingga anda akan kehabisan memori jika anda hanya menggunakan versi 16GB. Selain itu, bateri telefon pintar ini juga kurang tahan lama berbanding pesaingnya. Berminat untuk membeli? Anda boleh membelinya melalui kedai dalam talian di pautan ini.