Tinjau ASUS ZenBook Flip UX362, Laptop Boleh Tukar Cool

Setelah semalam meninjau komputer riba permainan kecil dari ASUS, ASUS ROG Zephyrus G-GA502, ada komputer riba lain dari jenama gergasi Taiwan yang ingin kami ulas. Namun, kali ini bukan komputer riba siri ROG, tetapi siri ZenBook. Ya, kami akan mengulas ASUS ZenBook UX362FA, komputer riba yang boleh ditukar dari ASUS yang sangat hebat.

Hayo , anda ingin tahu, betul , sama dengan ulasan komputer riba ASUS ZenBook Flip UX362FA ini? Ayuh, lihat sahaja perbincangan perkara berikut untuk mengetahui!

Spesifikasi ASUS ZenBook Flip UX362FA

 • Skrin: 13,3 "LED-backlit FHD (1920 x 1080) skrin sentuh silau bezel nipis 3.5mm dengan nisbah skrin-ke-badan 90%
 • Pemproses: Pemproses Intel® Core ™ i7-8565U 1.8GHz quad-core dengan Turbo Boost (hingga 4.0GHz) dan cache 8MB
 • Kad Grafik: Intel UHD Graphics 620

 • RAM: 16GB 2133MHz LPDDR3 di atas kapal
 • Storan: 1TB PCIe® SSD
 • Kesambungan: Wi-Fi kelas gigabit 802.11ac dual-band , Bluetooth® 5.0
 • Port: 2 x Type-C ™ USB 3.1 Gen 1 (penyambungan paparan sokongan), 1 x USB 2.0 Type-A ™, 1 x HDMI Standard, 1 x jack kombo audio, 1 x DC-in
 • Bateri : Bateri lithium-polimer 3-sel 50Wh, penyesuai kuasa 65W

Rekaan

Kaji ASUS ZenBook UX362FA

ASUS ZenBook Flip UX362 dilengkapi dengan reka bentuk yang elegan. Hampir keseluruhan badan dilapisi logam. Selain itu, komputer riba ini mempunyai saiz yang agak kecil. Ketebalannya hanya 16.9 milimeter. Beratnya juga agak ringan, hanya 1.3 kg, jadi komputer riba ASUS ZenBook Flip UX362 mudah dibawa ke mana-mana.

Seperti namanya, komputer riba ini boleh dilipat atau dilipat hingga 360 darjah. Kenapa? Kerana komputer riba dilengkapi dengan engsel ASUS ZenBook siri alias unik, iaitu 360 ° ErgoLift Hinge. Jadi, komputer riba ini juga boleh berfungsi sebagai tablet atau hanya paparan .

Kaji ASUS ZenBook UX362FA

Saya tidak takut engsel pecah kerana engsel komputer riba cukup kuat. ASUS sendiri telah menguji kekuatan engselnya hingga dua puluh ribu kali. Hebat kan? Kehadiran ErgoLift Hinge membolehkan saya 'melipat' komputer riba dan menyesuaikan kedudukan skrin dengan mudah ketika hendak menaip.

Tidak hanya dilengkapi dengan engsel yang kuat, unik dan inovatif, komputer riba ASUS ZenBook Flip UX362 juga mempunyai papan kekunci padat dan cukup lembut. Jarak dari satu huruf ke huruf yang lain cukup dekat, tetapi kerana ukuran jari saya yang kecil, saya masih dapat menggunakan papan kekunci komputer riba ini dengan selesa.

Oh ya , papan kekunci komputer riba ASUS ZenBook Flip UX362 dilengkapi dengan lampu latar atau lampu latar putih yang akan memudahkan kita menaip ketika berada dalam cahaya gelap atau rendah.

Kaji ASUS ZenBook UX362FA

Selain itu, komputer riba ini mempunyai pad sentuh yang dilengkapi dengan NumberPad. Kehadiran NumberPad tentunya membantu memudahkan saya masuk ke komputer riba menggunakan PIN. Terutama apabila Kamera IR tidak dapat mengesan wajah ketika log masuk dengan Windows Hello di tempat yang agak gelap.

Kaji ASUS ZenBook UX362FA

Nah, sekarang kita membincangkan bahagian kiri dan kanan badan. Di sebelah kiri badan komputer riba terdapat dua port USB 3.1 jenis-C, port untuk kabel HDMI dan soket DC untuk kabel pengecas.

ASUS ZENBOOK UX362FA

Sementara di sebelah kanan terdapat bicu audio, port USB 2.0 dan juga butang kuasa. Penukaran butang kuasa biasa yang disatukan dengan papan kekunci komputer riba menjadi kelebihan tersendiri untuk ASUS ZenBook Flip UX362. Terutama jika kita sering menekan butang power ketika hendak menggunakan laptop.

Untuk makluman anda , ASUS ZenBook Flip UX362 sudah mempunyai sijil ketenteraan MIL-STD 810G. Supaya badan tahan dalam semua keadaan. Komputer riba yang keren ini tersedia dalam dua varian warna, terdapat Royal Blue dengan tepi dan logo dengan petunjuk emas mawar, dan Gun Gray dengan tepi perak yang menakjubkan.

Kualiti Skrin

ASUS ZENBOOK UX362FA

Komputer riba ASUS ZenBook Flip UX362FA dilengkapi dengan skrin NanoEdge 13.3 inci dengan bezel nipis, yang berukuran 3.5 milimeter. Teknologi paparan NanoEdge menjadikan skrin kelihatan lebih lega. Nisbah skrin ke badan skrin komputer riba dengan panel LCD IPS juga mencapai 90% dan sudah mempunyai gamut warna 100% sRGB.

Jadi , kualiti paparan komputer riba ASUS ZenBook Flip UX362FA tidak ada persoalan. Bagus sangat ! Paparan warna yang dihasilkan agak menebal . Saya dapat menonton siri Netflix kegemaran saya dengan selesa menggunakan skrin komputer riba ini.

Kehadiran engsel yang menjadikan komputer riba ini boleh ditukar menjadi tablet sangat membantu ketika saya ingin menonton dengan kedudukan skrin mana pun. Sayangnya, skrin komputer riba ASUS ini masih tersekat dalam resolusi piksel Full HD 1080 x 1920 dan belum menyokong resolusi 4K seperti ASUS ZenBook S UX391UA yang telah kita bincangkan sebelum ini.

Walau bagaimanapun, ini bukan masalah besar. Bagi saya secara peribadi, skrin resolusi HD Penuh juga kelihatan sangat memuaskan. Oh ya , skrin komputer riba ini adalah skrin sentuh alias skrin sentuh . Saya menggunakan mod tablet pada komputer riba ini dengan selesa berkat tahap kepekaan skrin sentuh yang baik.

Persembahan

ULASAN ASUS ZENBOOK UX362FA

Setelah membincangkan reka bentuk dan badan yang kukuh, inilah masanya untuk membincangkan prestasi ASUS ZenBook Flip UX362. Komputer riba ini, yang mempunyai RAM 16 GB, dilengkapi dengan pemproses Intel® Core ™ i7-8565U 1.8 GHz dengan kod nama Whisky Lake dan mempunyai fabrikasi 14 nm.

Saya telah mencuba penanda aras menggunakan perisian Novabench. Hasilnya, ASUS ZenBook Flip UX362 mendapat skor 1699 yang cukup baik.

Kemudian, saya membuat penanda aras sekali lagi menggunakan perisian PCMark10. Hasilnya, komputer riba dengan OS Windows 10 mempunyai skor keseluruhan 3,661.

Walaupun skor penting adalah pada 8,883, produktiviti adalah 6,322 dan untuk membuat kandungan digital seperti penyuntingan foto dan video menjadi rendering 2,372. Skor yang diperoleh oleh komputer riba ini lebih tinggi daripada komputer riba ASUS ZenBook S UX391UA, anda tahu .

Cinebench R15 Asus Zenbook UX362FA 2Saya juga menguji semula prestasi CPU komputer riba ASUS ini menggunakan Cinebench R15. Skor yang diperoleh oleh komputer riba ini ialah 621 cb. Selepas itu, saya mengulangi ujian hingga 12 kali. Hasil akhirnya menunjukkan skor stabil pada 419 cb.

Cinebench R15 Asus Zenbook UX362FA 1Bukan itu sahaja, saya juga menguji prestasi GPU menggunakan perisian yang sama. Jumlah yang diperoleh untuk komputer riba ini ialah 49.40 fps. Saya kemudian mencuba lagi hingga 12 kali. Hasilnya, menunjukkan angka 41.57 fps.

Selain menguji dengan Novabench dan Cinebench R15, saya juga cuba mengira seberapa baik kelajuan membaca SSD PCIe ™ x4 dengan kapasiti sehingga 1 TB. Dan ternyata ASUS ZenBook Flip UX362FA mempunyai kelajuan membaca hingga 3514.3 MB sesaat. Kelajuan menulis mencapai 2381.8 MB sesaat.

Tidak menghairankan, saya tidak mengalami masalah ketika menggunakan komputer riba ini untuk berfungsi dengan membuka lebih daripada 10 tab di penyemak imbas sambil menonton Netflix untuk memotong klip dan menambahkan audio ke video dengan kesan minimum dalam jangka masa yang sangat pendek dan kemudian saya mengeksportnya ke fail video berkualiti HD 1080p menggunakan Adobe Premiere Pro 2019. Proses rendering video juga tidak memakan masa sehingga 5 minit.

Persembahan permainan

ASUS ZENBOOK UX362FA

Sekarang, jika prestasi secara umum anyway , komputer riba ini benar-benar nombor wahid, ya. Tetapi bagaimana dengan prestasi permainan yang disajikan? Adakah itu ok? Hmmm ... malangnya, saya mesti katakan tidak.

Bukan kerana pemproses atau RAM. Tetapi kerana kad grafik yang terselit di komputer riba ini. Ya, ASUS 'only' melengkapkan komputer riba yang keren ini dengan kad grafik terbina dalam, Intel® UHD Graphics 620.

Hasilnya, saya hanya dapat bermain permainan kegemaran, seperti The Sims 4, dengan menggunakan tetapan grafik perantaraan. Permainan ini berjalan stabil dalam angka 20-30 fps. Semasa saya menetapkannya ke tetapan grafik Ultra, permainan tidak berjalan dengan lancar.

Tidak seperti ketika saya menggunakan komputer riba peribadi dari jenama seterusnya yang membawa kad grafik NVIDIA GeForce MX150. Saya masih boleh menjalankan permainan The Sims 4 yang sebenarnya tidak mempunyai keperluan sistem yang terlalu tinggi dengan lancar walaupun menggunakan tetapan grafik yang tinggi.

Malah permainan kelas Resident Evil 2 Remake masih dapat dimainkan dengan lancar walaupun tetapan grafik mesti ditetapkan ke tahap terendah.

Tetapi, ini sebenarnya dapat kita fahami kerana ASUS ZenBook Flip UX362FA tidak direka untuk pemain yang suka bermain permainan berat, tetapi untuk pencipta kandungan, blogger hingga pereka grafik.

Bateri

ASUS ZenBook Flip UX362FA

Seterusnya, kami beralih ke sektor bateri. ASUS ZenBook Flip UX362FA dilengkapi dengan bateri polimer lithium 3 sel. Saya cuba menguji ketahanan bateri dengan menonton siri Netflix kegemaran saya selama 2 jam 21 minit apabila baki bateri mencapai 86%. Saya menyesuaikan kelantangan dan kecerahan skrin hingga 100% dan saya menggunakan mod bateri prestasi terbaik.

Setelah selesai menonton, baki bateri adalah 49%. Masih banyak, kan? Baiklah, saya juga cuba menggunakan komputer riba ini untuk berfungsi apabila bateri hanya tinggal sebanyak 28%. Kemudian, saya aktifkan mod penjimat bateri. Hasilnya, bateri komputer riba ini dapat bertahan lebih kurang 34 minit sehingga selebihnya sekitar 15%

Jangan berhenti di situ. Saya juga cuba menguji ketahanan bateri untuk menyelesaikan kerja yang membuat saya terpaksa membuka banyak tab di penyemak imbas. Saya memilih mod bateri yang lebih baik dan hasilnya bateri komputer riba dapat bertahan lebih kurang 5 jam, meninggalkan tenaga sekitar 28%.

ASUS mendakwa bahawa masa pengecasan tidak lama, iaitu sekitar 60% dalam 49 minit. Walaupun saya mencubanya sendiri, saya memerlukan 1 jam untuk mengecas bateri dari 6% hingga 80%. Dan memerlukan masa lebih kurang 50 minit lebih lama sehingga bateri dicas sebanyak 99%. Apabila mengecas bateri, anyway , ia agak pantas.

Ketika saya cuba mengecas, suhu bahagian atas komputer riba terasa agak panas, tetapi di kawasan komputer riba yang digunakan untuk sandaran tangan, suhu masih agak normal. Walau bagaimanapun, perkara seperti ini juga dapat dijumpai pada unit komputer riba dengan jenama lain, terutamanya jika komputer riba didorong untuk bekerja lebih keras semasa proses pengecasan masih berjalan.

Tetapi sayangnya, keputusan ujian bateri yang saya perolehi tidak sepadan dengan tuntutan dari ASUS yang menyatakan bahawa bateri komputer riba boleh bertahan hingga 13 jam. Secara keseluruhan, bateri komputer riba ini dapat bertahan selama 5 hingga 6 jam.

Kualiti Audio

ASUS ZenBook Flip UX362FA

Baiklah, sekarang kita membincangkan mengenai kualiti audio komputer riba ASUS ZenBook Flip UX362FA ini. Untuk pengetahuan anda , komputer riba ini mempunyai dua pembesar suara stereo yang disokong dengan teknologi audio canggih dari ASUS, ASUS SonicMaster Premium.

Tidak ketinggalan, ASUS juga mengambil Harman Kardon untuk memperkukuhkan sektor audio komputer riba ini. Dan ... voila ! Hasilnya, ASUS ZenBook Flip UX362FA mempunyai kualiti audio yang sangat baik dan sedikit distorsi. Sekiranya anda suka mendengar muzik atau menonton seperti saya, ia pasti akan dimanjakan oleh suara pembesar suara yang jelas.

Kamera IR

ASUS ZenBook Flip UX362FA

ASUS ZenBook Flip UX362FA juga dilengkapi dengan kamera IR atau kamera inframerah yang canggih. Kamera IR yang dimiliki oleh komputer riba ini membolehkan pengguna log masuk dengan sistem buka muka.

Saya cuba log masuk ke komputer riba menggunakan Kamera IR. Hasilnya, komputer riba dibuka segera dalam masa kurang dari 10 saat. Malangnya, ketika saya cuba membuka kunci komputer riba dalam keadaan cahaya redup, Kamera IR beberapa kali keletihan untuk mengesan wajah saya. Nasib baik, saya masih boleh log masuk ke komputer riba menggunakan PIN dan kata laluan saya.

Kesimpulannya

Asus Zenbook UX362FA

Setelah saya mencuba komputer riba ini selama beberapa hari, saya dapat menyimpulkan bahawa ASUS ZenBook UX362FA sesuai untuk anda yang memerlukan badan yang ringan tetapi kukuh, boleh ditukar dan dipercayai untuk menyelesaikan kerja seperti menulis artikel, mengedit video dan foto untuk menonton video berkualiti tinggi di YouTube. atau Netflix.

Sebenarnya, anda masih boleh bermain permainan, tetapi nota permainan masih mempunyai keperluan sistem yang sesuai. ASUS ZenBook UX362FA juga sesuai untuk anda beli sekiranya anda mempunyai bajet yang lebih banyak. Satu unit komputer riba ini berharga Rp 20,229,000.

Bagi varian komputer riba dengan pemproses Intel® Core ™ i5-8265U, 8GB RAM dan 512GB SSD SSD, harganya mencecah IDR 15,299,000, dan untuk varian yang menggunakan pemproses Intel® Core ™ i3-8145U dengan kapasiti 8GB RAM dan SSD 512 GB PCIe berharga Rp 11,299,000.

Oh ya , komputer riba ini sebenarnya dilengkapi dengan ASUS Pen, anda tahu. Walau bagaimanapun, ASUS tidak memasukkan alat canggih ini dalam kotak unit komputer riba yang kami uji. Tetapi, kemungkinan ASUS telah memasukkan ASUS Pen pada unit komputer riba yang dijual di pasaran.

Nah , bagaimana , anda berminat membeli komputer riba kecil ini? Sila klik pautan ini untuk membeli unit komputer riba di Bukalapak. Seterusnya saya juga akan memasukkan titik kelemahan dan kelebihan komputer riba ASUS ZenBook UX632FA.

Kelebihan Laptop ASUS UX362FA

 • Beratnya ringan, selesa dipegang dan dibawa ke mana sahaja
 • Ukuran skrinnya cukup besar dan kualitinya bagus dan bezelnya nipis
 • Prestasi cukup baik untuk menyokong produktiviti
 • Boleh digunakan sebagai tablet atau hanya skrin
 • Mempunyai kualiti binaan yang baik
 • Kualiti audio yang terbaik
 • Mengecas bateri agak pantas

Kekurangan Laptop ASUS UX362FA

 • Tidak sesuai untuk bermain permainan berat
 • Kamera IR kadang-kadang tidak berfungsi dengan baik dalam keadaan cahaya rendah
 • Hayat bateri kurang tahan lama

Pada ketika ini ulasan ASUS ZenBook UX362FA dari Caris Signal. Sekiranya anda telah menggunakan komputer riba ASUS yang boleh ditukar ini, sila kongsi pengalaman anda dengan pembaca lain melalui ruangan komen yang disediakan.