Armaggeddon MKA-3C, Papan Kekunci Mekanikal Murah yang Perlu Dibeli

Sekiranya anda memerlukan papan kekunci yang selesa untuk menaip dan bermain permainan, maka pilih papan kekunci mekanikal. Segera tinggalkan papan kekunci membran atau papan kekunci umum. Kenapa? Kerana penggunaan papan kekunci mekanikal lebih baik dan selesa digunakan daripada membran papan kekunci.

Lagipun, sekarang banyak papan kekunci mekanikal murah. Tidak sampai Rp1 juta, ada banyak keyboard mekanik murah yang harganya sekitar Rp 400 ribu, dan beberapa bahkan mencapai Rp 300 ribu.

Satu papan kekunci mekanikal yang murah adalah Armaggeddon MKA-3C. Papan kekunci ini hadir sebagai papan kekunci mekanikal yang cukup menarik kerana selain harganya yang murah, papan kekunci ini juga mempunyai banyak ciri. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai papan kekunci ini, mari kita lihat tinjauan papan kekunci yang mempunyai nama penuh Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019) di bawah.

Spesifikasi Produk Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019)

Papan Kekunci Armaggeddon MKA-3C PsychFalcon Gaming

 • Keylaps Kevlartech dengan jaminan fadeproof seumur hidup
 • Suis mekanikal kitaran 50 Juta yang sangat tahan lama
 • Output anda adalah suis mekanikal BLUE modular
 • Kekunci yang dinyalakan secara individu dengan lampu LED pelbagai warna dan 12 lampu latar EFX yang berbeza
 • 87 x Topi kunci
 • Panjang Kabel 1.3 meter
 • Jumlah perjalanan: 4.00 mm
 • Port USB 5V
 • Papan Kekunci Pasang & Main
 • Bekerja Pada WinXP / Vista / Win7 / Win8 / Win10

Rekaan

Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019)

Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019), papan kekunci mekanikal RGB yang mempunyai nama yang cukup panjang terutamanya kerana terdapat frills pada namanya. Nama panjang ini adalah kerana Armaggeddon, sebagai pengeluar papan kekunci, mengeluarkan siri serupa pada tahun 2017 dengan nama Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2017).

Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2017)

Saya cuba meneroka perbezaan antara keduanya. Tetapi kedua-duanya nampaknya tidak mempunyai perbezaan yang tidak terlalu jauh, terutama dari pandangan depan. Ini kerana kedua-dua versi hadir dengan susun atur TKL alias  sepuluh-keyless  yang bermaksud, tidak ada butang numlock di sebelahnya.

Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2017)

Sebenarnya, jika diteliti lebih lanjut, terdapat beberapa perbezaan antara Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon versi 2017 dan 2019. Perbezaan yang paling ketara ialah logo MKA-3C yang berada di atas butang arah anak panah. Untuk versi 2017, logo berwarna kuning manakala untuk versi 2019, logo berwarna putih.

Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019) juga memiliki bentuk yang lebih langsing dan tidak meninggalkan ruang di bahagian atas. Berbanding dengan Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2017) yang dikaji oleh Medcom.id, varian 2017 jika diteliti dengan reka bentuk, nampaknya bahagian atas papan kekunci meninggalkan sedikit ruang yang menjadikan papan kekunci kelihatan lebih lebar.

Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019)

Selain itu, kedudukan kabel pada versi 2017 berada di tengah sementara untuk versi 2019, kedudukan kabel berada di sebelah kanan (antara butang "F12" dan "PrtSc"). Perbezaan ini tentunya tidak begitu penting sebenarnya.

Satu perbezaan lain adalah bahagian badan papan kekunci, Armaggeddon MKA-3C yang mana versi 2019 kelihatan lebih artistik daripada versi 2017 yang cenderung normal. Dengan cara tertentu, Armaggeddon MKA-3C yang mana versi 2019 telah meningkatkan reka bentuk yang lebih baik daripada versi 2017. Boleh didengarkan penampilan reka bentuk sisi pada gambar berikut.

Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019)Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019)

Tanpa ruang yang tersisa di bahagian atas dan sisi yang tidak terlalu tebal dan tinggi, menjadikan Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019) lebih ramping daripada varian sebelumnya.

Selain memiliki badan yang langsing, Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019) hadir dengan teknologi reka bentuk "Kevlartech Keycaps dengan jaminan fadeproof seumur hidup". Ringkasnya, bodi papan kekunci dilengkapi dengan teknologi kevlar dan menjamin kekunci tahan laju.

Untuk bahagian reka bentuk ini, Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019) cukup menarik kerana ia menawarkan badan yang cukup langsing dengan penampilan sisi yang lebih sejuk.

Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019)

Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019)

Malangnya, ada perkara yang kurang dari segi reka bentuk ini. Yang pertama adalah ketiadaan kabel pengurusan di bahagian bawah, kabel yang belum dikepang,  dan juga tidak ada pengatur ketinggian alias tidak ada tempat duduk. Tetapi kekurangan ini masih dapat difahami mengingat harga papan kekunci ini cukup berpatutan (sekitar Rp. 400 ribu) sehingga anda yang memiliki dana terbatas dapat membeli papan kekunci ini.

Prestasi dan Ciri

Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019)

Sebelum terus membincangkan prestasi dan ciri, saya akan menyingkat Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019) kepada Armaggeddon MKA-3C sahaja. Pemendekan tujuan adalah untuk mempermudah penulisan alias agar lebih mudah.

MKA-3C Armaggeddon ini mempunyai ciri-ciri yang cukup menarik. Satu ciri menarik ialah kehadiran LED backlit RGB yang boleh diubah dalam 12 mod. Sekiranya anda menggunakan papan kekunci ini, anda boleh memilih mod LED RGB yang menyala secara statik, mod LED berkelip seperti lampu disko, mod perubahan LED berdasarkan deretan kekunci papan kekunci, dan pelbagai mod lain.

Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019)

Untuk menukar mod LED RGB di Armaggeddon MKA-3C cukup mudah. Pada butang "Fn" dan "Ctrl" terdapat butang LED khas yang benar-benar berfungsi untuk mengubah mod. Sementara itu, untuk mengubah tahap kecerahan RGB atau tidak pada papan kekunci ini, cukup tekan butang "Fn" dan "arah ke atas" menjadi lebih terang atau "bawah" jika anda mahu LED RGB tidak terlalu terang.

Kerana Armaggeddon MKA-3C memang papan kekunci yang berpatutan, tidak ada ciri menarik lain yang ditambahkan. Tidak ada perisian khusus untuk menguruskan butang makro yang biasanya digunakan untuk keperluan  permainan. 

Selain daripada beberapa ciri, keyboard Armaggeddon MKA-3C mempunyai prestasi yang baik. Tekanan setiap butang cukup baik. Saya yang sangat suka papan kekunci mekanikal juga suka setiap tekanan jari saya pada butang papan kekunci ini.

Saya tidak memerlukan terlalu banyak tenaga untuk menekan butang untuk mendaftar. Ini jelas menjadikan jari saya tidak begitu letih untuk menekan setiap butang. Maklum, saya bergelut dengan jari saya setiap hari yang mesti terus menekan butang keyboard alias untuk menaip.

Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019)

Sebagai tambahan, MKA-3C Armaggeddon menghadirkan bunyi papan kekunci yang cukup menyenangkan untuk didengar. Memang, suara yang dikeluarkan agak bising memandangkan Armaggeddon MKA-3C hadir dengan suis biru yang mempunyai ciri taktil  dan menyebabkan kekok ketika tangan menyentuh setiap butang.

Oh ya, suis biru di Armaggeddon MKA-3C adalah Outemu Blue Switch, jenis suis yang banyak terdapat pada papan kekunci yang berpatutan.

Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019)

Berdasarkan pengalaman saya menggunakan papan kekunci ini, saya berasa selesa untuk menaip. Nah, papan kekunci ini memang selesa untuk menaip. Bukan sekadar menaip, Armaggeddon MKA-3C cukup selesa digunakan dalam bermain permainan. Saya juga berasa selesa ketika menguji papan kekunci ini untuk bermain permainan PUBG Lite di komputer riba.

Kesimpulannya

Armaggeddon MKA-3C Psychfalcon (2019)

Armaggeddon MKA-3C adalah papan kekunci yang cukup layak dipilih. Papan kekunci ini sesuai untuk keperluan menaip, untuk bermain permainan juga cukup baik. Lebih-lebih lagi, kehadiran LED RGB menjadikan papan kekunci ini sesuai untuk pelbagai keperluan, terutama ketika digunakan di ruangan gelap.

Sebagai ringkasan tinjauan saya terhadap papan kekunci ini, di sini saya menyimpulkan kelebihan dan kekurangan Armaggeddon MKA-3C ini.

Kelebihan Armaggeddon MKA-3C 

 • LED RGB dengan 12 Mod
 • A keyboard selesa yang sentuhan dan Clicky biasa suis biru
 • Reka bentuk badan anti pudar
 • Reka bentuk badan lebih ramping dan lebih artistik daripada generasi sebelumnya
 • Kemudahan penggunaan untuk pemula
 • Harganya murah

Kelemahan Armaggeddon MKA-3C 

 • Kabel tidak dikepang 
 • Ciri-ciri minimum
 • Tidak ada  perisian  sokongan
 • Tidak sesuai untuk mereka yang tidak menyukai suis biru yang bising

MKA-3C Armaggeddon ini sememangnya bukan papan kekunci yang sempurna tetapi jika dilihat dari harganya yang berpatutan, kekurangan masih dapat difahami. Berapa sebenarnya? Harga Armaggeddon MKA-3C adalah dalam kisaran Rp.450 ribu jika anda membeli di Official Store Armaggeddon di Shopee.

Dengan pelbagai kelebihan dan kekurangan, serta harga yang murah, Armaggeddon MKA-3C ini sesuai untuk anda yang memerlukan papan kekunci mekanikal yang murah, baik untuk bermain permainan dan lain-lain. Papan kekunci ini juga sesuai untuk anda pemula yang ingin beralih dari papan kekunci biasa ke papan kekunci mekanikal.