Hati-hati kerana tertipu! Inilah 5 Perbezaan HP Sekunder dan Penyesuaian Semula

Umumnya orang lebih gemar membeli telefon bimbit baru daripada telefon bimbit terpakai atau rekondisi. Ini kerana telefon bimbit baru dalam keadaan baik, lengkap dan terjamin. Tidak seperti telefon bimbit terpakai atau rekondisi yang kadangkala tidak 100% 'keseluruhan'.

Walaupun begitu, pasaran telefon bimbit terpakai dan rekondisi masih mempunyai minat yang besar, terutama di Indonesia. Dengan harga yang lebih berpatutan daripada telefon bimbit baru, sebilangan orang lebih suka membeli telefon bimbit terpakai atau rekondisi untuk menjimatkan perbelanjaan mereka.

Oleh itu, apa perbezaan antara telefon bimbit terpakai dan telefon bimbit yang diperbaiki (dalam kes ini telefon bimbit pengeluar atau pengubahsuaian rasmi)? Bukankah kedua-dua produk tersebut telah digunakan? Berikut ini akan membincangkan beberapa perbezaan antara telefon bimbit terpakai dan rekondisi sehingga anda dapat memilih produk yang anda mahukan.

1. Memahami

Telefon bimbit terpakai

Dari namanya kita tahu bahawa telefon bimbit terpakai bermaksud telefon bimbit yang telah digunakan oleh orang lain, baik itu tangan pertama, tangan kedua, dan sebagainya. Semua telefon bimbit yang mengalami perubahan alat ganti tidak dibenarkan oleh pengeluar telefon bimbit tersebut, jadi telefon ini biasanya hanya dapat dijual sebagai telepon terpakai.

Berbeza dengan telefon bimbit yang diperbaiki / diperbaharui dalam istilah bahasa Inggeris. Telefon bimbit yang diperbaiki boleh ditafsirkan sebagai telefon bimbit yang telah dimiliki dan digunakan oleh seseorang yang telah dihantar kembali kerana kesalahan dan telah diperbaiki oleh pengilang, atau syarikat yang diberi kuasa oleh pengilang untuk dijual semula.

Telefon bimbit reconditioned boleh dibahagikan kepada dua, iaitu pengeluar reconditioning dan standard atau vendor reconditioning. Pengilang HP yang direkondisi bermaksud peranti dikemas kini oleh pengeluar yang diberi kuasa, sementara HP yang diperbaiki bermaksud bahawa pengeluar tersebut diperbaiki oleh bukan pengeluar. Di sini yang dibincangkan adalah antara telefon bimbit terpakai dan pengeluar telefon bimbit yang diperbaiki.

Ingatlah, istilah " factory-reconditioned ", " reconditioned " dan " refurbished " merujuk kepada keadaan yang tidak jauh berbeza dan boleh bertukar makna, tetapi kadang-kadang akan berbeza bergantung pada pengeluar dan barisan produk.

2. Kualiti

Kualiti

Kualiti telefon bimbit terpakai boleh berbeza-beza bergantung pada penggunaan pengguna sebelumnya. Ada kalanya telefon bimbit terpakai masih dalam keadaan baik kerana hanya sesekali digunakan oleh penggunanya. Tetapi tidak sedikit telefon bimbit terpakai yang dijual dalam keadaan yang cukup menyedihkan.

Kami tidak dapat menjamin sama ada telefon bimbit terpakai yang dijual benar-benar dalam keadaan baik atau tidak. Ada kemungkinan seseorang menjual telefon bimbit terpakai dalam keadaan buruk walaupun telefon bimbit hanya sekali-sekala digunakan. Kita tidak dapat mengetahui perkara ini sehingga kita memeriksanya secara langsung dan menyeluruh.

Perkara lain dengan telefon bimbit yang diperbaiki. Apabila bakal telefon bimbit yang diperbaiki dihantar ke pengeluar atau peniaga yang sah, telefon bimbit kemudian diperiksa sama ada masih berfungsi atau tidak. Telefon bimbit yang disahkan berfungsi akan dijual semula dengan harga yang lebih murah.

Sementara itu, jika telefon bimbit perlu diperbaiki, syarikat yang membuat pembaikan mungkin perlu menggunakan komponen yang disetujui oleh pengeluar. Sebaliknya, telefon bimbit biasanya akan diberi jaminan. Walau bagaimanapun, ingat bahawa tidak semua bahagian telefon bimbit dikenakan batasan ini (keadaan setiap pengeluar mungkin berbeza).

3. Tahap Kualiti

Tahap kualiti

Sekali lagi, telefon bimbit terpakai tidak mempunyai tahap kualiti yang pasti. Untuk menarik perhatian pembeli, penjual telefon bimbit terpakai biasanya akan menuliskan kualiti peranti dalam bentuk peratus dalam lajur keterangan (jika ditawarkan dalam talian melalui pasar tertentu).

Tetapi tentu saja nilai itu juga tidak dapat menjamin kualiti peranti yang sebenarnya. Secara amnya nilai yang diberikan hanyalah anggaran yang bererti sesuai, lebih baik, atau lebih buruk lagi. Semua itu boleh bergantung pada kejujuran penjual.

Dalam kes telefon bimbit, peranti yang ditawarkan sering mempunyai tahap kualiti yang standard. Telefon yang diperbaiki biasanya dijual dalam tiga tahap kualiti, iaitu gred A (menawarkan kualiti terbaik), gred B (menawarkan kualiti yang baik), dan gred C (menawarkan kualiti paling rendah dari peranti yang diperbaharui).

Kami mengambil contoh peranti iPhone. IPhone rekondisi gred A bermaksud bahawa ia berada dalam keadaan sangat baik dan tidak menunjukkan tanda-tanda penggunaan sebelumnya (lepuh minimum, calar dan tanda penggunaan atau bahkan bebas dari semua itu).

Sekiranya iPhone rekondisi gred A masih agak mahal, anda boleh memilih iPhone pemulihan kedua kelas B terbaik yang anda boleh harapkan. Telefon bimbit rekondisi Gred B dihantar kepada pengeluar atau peniaga untuk ujian menyeluruh dan disahkan berfungsi. Tetapi telefon bimbit mungkin mempunyai sedikit calar pada bahagian badan tertentu.

Yang terakhir adalah iPhone rekondisi kelas C dengan kualiti paling rendah di antara kelas lain, tetapi sudah tentu ia dijual lebih murah. Telefon ini telah diuji dan disahkan berfungsi. Cuma telefon bimbit kelas C cenderung menunjukkan tanda-tanda penggunaan yang berat atau berlebihan oleh pemilik sebelumnya.

Penggunaan sistem gred untuk telefon bimbit adalah yang paling biasa di pasaran. Walau bagaimanapun, tidak semua penjual menggunakan sistem ini. Ada kalanya mereka hanya menandakan telefon yang dibaiki sebagai 'cemerlang' atau 'baru' (setara dengan gred A) dan 'baik ' atau 'berfungsi seperti biasa' yang setara dengan gred B.

4. Harga

Harga

Telefon bimbit dengan model X misalnya boleh mempunyai harga jualan yang berbeza antara yang terpakai dan yang diperbaiki. Penjual telefon bimbit terpakai biasanya menawarkan harga sesuai dengan keadaan barang atau mengikut harga pasaran.

Telefon yang dipulihkan berharga mengikut tahap kualiti. Sudah tentu, sebelum menetapkan harga, pengeluar telah melakukan pengiraan ketika mereka ingin memasarkan telefon bimbit mereka.

Tahap kualiti pada telefon yang diperbaiki dapat membantu calon pembeli menyesuaikan anggaran mereka . Selain itu, membeli telefon bimbit lebih menguntungkan kerana peranti telah diperiksa dan diuji secara menyeluruh untuk memastikannya berfungsi dengan baik.

Sudah tentu membeli telefon bimbit terpakai juga boleh menjadi lebih menguntungkan daripada membeli telefon bimbit yang diperbaiki. Sekiranya penjual menawarkan barang di bawah harga pasaran dan kita tahu bahawa barang itu dalam keadaan sangat baik, itu adalah keuntungan. Tetapi perkara seperti ini lebih kerap berlaku.

5. Kelengkapan dan Jaminan

Manfaatkan Jaminan Pencetak

Kelengkapan telefon bimbit terpakai boleh berbeza antara satu sama lain dan ini mempengaruhi harga jualan. Ada kalanya telefon bimbit terpakai dijual dengan keadaan lengkap dan asli. Tetapi tidak sedikit yang hanya terdiri daripada unit telefon bimbit, pengecas dan kabel data atau bahkan hanya unit telefon bimbit.

Begitu juga dengan jaminan. Ada kalanya telefon bimbit terpakai mempunyai jaminan panjang dan ada yang tidak mempunyai jaminan. Ini dapat menunjukkan berapa lama peranti itu digunakan.

Perkara yang sama boleh berlaku pada telefon yang diperbaiki. Tetapi telefon bimbit yang diperbaiki biasanya dijual, termasuk kabel atau pengecas. Ia juga tidak dapat dijamin sama ada anda akan menerima aksesori lain yang pada awalnya digabungkan dengan telefon bimbit, seperti fon kepala dan selongsong .

Telefon yang diperbaiki juga tidak boleh dijual dalam bungkusan asal. Sekiranya anda membeli telefon bimbit yang diperbaiki, item tersebut mungkin dibungkus dalam kotak biasa atau pembungkusan operator jenama.

Jaminan telefon bimbit boleh bergantung pada tempat anda membeli item tersebut. Sekiranya anda membelinya dari rangkaian atau penjual besar, anda biasanya akan mendapat jaminan 12 bulan. Oleh itu, anda harus memilih tempat sekiranya anda ingin membeli telefon bimbit yang diperbaiki untuk mendapatkan jaminan yang berharga.

Nah, itu adalah perbezaan antara telefon bimbit kedua atau terpakai dengan HP yang diperbaiki atau diperbaharui . Kualiti dan harga antara keduanya boleh berbeza-beza. Telefon terpakai boleh menjadi lebih murah dan lebih baik daripada telefon yang diperbaiki dan sebaliknya. Tetapi jaminan yang ditawarkan oleh telefon bimbit boleh dibilang lebih jelas daripada telefon terpakai.