Inilah Cara Memilih Kamera HP yang Betul dan Berkualiti

Perkembangan teknologi HP menuju ke arah baru, iaitu kualiti kamera di HP lebih baik. Tidak mustahil, pada masa akan datang, kamera HP mempunyai kemampuan yang sama atau melebihi kamera DSLR. Ini hanya masalah masa.

Ini bukan gambaran semata-mata, kerana akhir-akhir ini teknologi kamera di HP begitu pantas. Sebenarnya, kamera adalah salah satu titik penjualan utama HP. Oleh kerana itu, tidak jarang anda, calon pembeli, sering melihat spesifikasi kamera yang ditawarkan oleh HP.

Cuma ada masalah, tidak semua orang memahami teks dalam spesifikasi HP. Tidak sedikit yang masih tidak memahami istilah yang ada di telefon bimbit lengkap dengan semua jenis sensor yang mengelilinginya.

Oleh itu, artikel ini ada di sini. Tujuan artikel ini adalah agar anda dapat dengan mudah memahami kamera yang ada di dalam telefon bimbit sehingga anda tidak menghadapi kesulitan dalam memilih telefon bimbit dengan kamera yang sesuai dengan keperluan anda.

Tanpa berlama-lama, mari terus ke perbincangan. Mari kita mulakan dengan sejarah perkembangan kamera di HP, supaya anda dapat mengetahui perkembangan teknologi HP semasa.

Sejarah Perkembangan Kamera di Telefon Bimbit

Kamera di telefon bimbit tidak tiba-tiba muncul dan menjadi tarikan bagi banyak orang. Kehadiran kamera di telefon bimbit melalui proses yang cukup panjang. Dan ini bermula pada 30 Januari 1993. Pada tarikh tersebut, seseorang bernama Daniel A. Henderson menemui sistem yang membolehkan peranti seperti telefon bimbit mempunyai kemampuan untuk melihat foto dan video.

Pada 11 Jun 1997, Phillipe Kahn memiliki kamera digital Casio QV-10 yang kemudian dirusak sehingga gambarnya dapat diterima oleh keluarganya menggunakan telefon bimbit.

Secara kebetulan foto yang dihantar oleh Phillipe Kahn pada masa itu adalah foto anak perempuannya yang baru lahir. Sistem ini dikenali sebagai MMS, yang terkenal di Indonesia pada tahun 2000-an.

Sharp kemudian berminat untuk bekerja dengan Phillipe Kahn kerana penemuannya pada masa itu. Maka lahirnya telefon bimbit pertama dengan kamera bernama Sharp J-SH04. Telefon bimbit ini mempunyai kamera 0.11 piksel. Telefon bimbit ini sahaja boleh memuatkan 20 gambar.

Tajam J-SH04

Langkah-langkah tajam kemudian diikuti oleh Nokia untuk membawa HP dengan kamera. Jadi pada masa itu, Nokia 7650 muncul yang menawarkan kamera VGA. Setelah itu muncul beberapa jenis telefon bimbit Nokia yang membawa kamera seperti Nokia 3650, Nokia 6600, dan Nokia 7610.

Siri HP dengan kamera diteruskan pada produk Nokia N Series seperti N90, N93, N95, dan lain-lain. Pada masa itu, Nokia menguasai pasaran dan Nokia N Series sangat baik kerana dilengkapi dengan lensa Carl Zeiss, lensa yang dapat menghasilkan foto tanpa perlu diedit menggunakan aplikasi.

Pada 9 Januari 2007, iPhone generasi pertama muncul. Produk Apple agak mengejutkan kerana banyak orang menawarkan HP dengan kamera 2.0 MP dengan foto. Pada masa itu, tidak ada ciri untuk merakam video. Kehadiran iPhone generasi pertama ini menolak anggapan bahawa kamera di telefon bimbit hanyalah hiasan.

Pada tahun 2010, Nokia N8 diperkenalkan. Telefon bimbit dari Nokia ini menawarkan kamera dengan sensor 12MP ditambah lensa Carl Zeiss. Kamera ini juga mampu merakam video dengan resolusi HD. Sesuatu yang luar biasa pada zamannya.

Nokia N8

Pada tahun 2011, HTC melancarkan HTC EVO 3D. telefon bimbit dengan dua kamera. Satu kamera biasa dan satu kamera 3D. Sayangnya produk ini tidak mendapat sambutan kerana pada masa itu, fungsi kamera 3D kurang berguna.

Selanjutnya, memasuki era Android yang popular, banyak telefon bimbit keluar dengan kamera yang bagus. Pengilang mudah alih seperti Samsung, LG, Oppo, dan bahkan Nokia melalui Lumia bersaing untuk menyampaikan telefon bimbit dengan ukuran sensor yang besar. Yang menarik perhatian adalah Nokia Lumia 1020 dengan sensor 41 MP.

Nokia Lumia 1020

Pada bulan Ogos 2014, HTC mengeluarkan telefon bimbit dengan dua kamera, bernama HTC One atau HTC M8. Dua tahun kemudian, LG memperkenalkan dua telefon bimbit mereka, LG G5. Pada tahun yang sama, Huawei juga mengeluarkan telefon bimbit dengan dua kamera, Huawei P9.

Sejak awal 2016, trend kamera tidak lagi mengejar sensor besar. Trend berubah menjadi telefon bimbit dengan dua kamera. Fenomena HP dengan kedua kamera ini bukan hanya gaya tetapi menawarkan lensa kamera yang berbeza daripada kamera utama.

Perkembangan telefon bimbit dengan dua kamera ini menjadi lebih kuat apabila Apple memperkenalkan konsep dua kamera melalui iPhone 7 Plus. Setelah kedatangan iPhone 7 Plus, mulakan membuat vendor mudah alih menghadirkan HP dengan konfigurasi kamera ganda.

Apple iPhone 7 Plus (Rose Gold)

Kehadiran kedua konfigurasi kamera ini pada telefon bimbit ini tentunya lebih baik daripada telefon bimbit dengan satu kamera depan dan satu kamera belakang sahaja. Kehadiran dua kamera atau dua kamera dalam satu bahagian dapat memberikan pilihan yang lebih baik untuk pengguna HP.

Kehadiran dwi kamera di telefon bimbit juga berdasarkan kepada keperluan banyak orang yang ingin memiliki telefon bimbit yang mempunyai kemampuan untuk mengambil gambar dengan baik. Matlamat ini tidak dapat dicapai dengan hanya menawarkan telefon bimbit dengan sensor besar. Buktinya, Nokia Lumia 1020 masih gagal di pasaran walaupun menawarkan ukuran sensor yang besar.

Kini kehadiran kamera berganda adalah penyelesaian daripada pembangun telefon pintar. Seperti yang dinyatakan oleh Lucky Sebastian, pengulas terkenal, dalam tulisannya di Telset.id. Dalam artikel ini, dinyatakan bahawa salah satu cara pembangun telefon pintar memperbaiki foto mereka dari kamera HP adalah dengan adanya banyak kamera.

Dengan banyak kamera, masalah seperti ukuran lensa, ukuran sensor kamera, dan jarak antara lensa dan sensor dapat diatasi. Maksudnya, dengan dua kamera, pengguna HP dapat memilih sensor mana yang tepat untuk digunakan untuk menghasilkan foto yang bagus.

Ketahui Jenis Kamera pada HP

kamera mi 8

Dalam perkembangannya, kamera di HP tidak hanya menawarkan konfigurasi dua kamera. Tidak sedikit, kini vendor HP menawarkan konfigurasi HP dari 3 hingga 5 kamera (di masa depan mungkin lebih banyak).

Kehadiran telefon bimbit dengan banyak kamera menjadi tarikan kerana satu kamera dengan kamera lain biasanya mempunyai jenis kamera dengan keperluan yang berbeza.

Kerana sebilangan besar kamera ini, sebahagian daripada anda mungkin keliru tentang perbezaan antara satu kamera dengan kamera yang lain. Pembezaan paling jelas yang mungkin anda lihat hanyalah soal ukuran sensor kamera. Walaupun setiap kamera mempunyai fungsi yang berbeza antara satu sama lain.

Nah, agar anda tidak bingung lagi dengan pelbagai jenis kamera pada satu telefon bimbit, anda harus mengetahui jenis kamera yang biasa digunakan pada telefon bimbit. Segera, periksa perkara berikut!

1. Kamera Lebar

SIRI CAMERA SAMSUNG GALAXY S10

Sebelum era kamera ganda, tidak ada istilah atau penyebutan kamera lebar dalam spesifikasi kamera HP. Cuma, apabila lebih dari satu kamera popular, istilah lebar mula diperkenalkan untuk membezakannya dari ultra lebar. 

Kamera lebar biasanya adalah kamera umum atau kamera biasa. Kamera ini adalah kamera yang sesuai untuk pelbagai keadaan, baik terang dan gelap. Kamera yang luas juga biasanya merupakan kamera utama dalam telefon bimbit yang mempunyai ciri yang lebih lengkap daripada jenis kamera yang lain.

2. Kamera ultra lebar

Kamera Galaxy A70

Kamera ultra lebar hadir sebagai lensa kamera yang memberikan sudut pandangan yang lebih luas. Lensa kamera ini hadir sebagai penyelesaian dari sudut pandangan sempit kamera utama. Kamera ultra lebar ini umumnya mempunyai ukuran sensor yang lebih kecil daripada kamera ultra lebar.

Salah satu contoh HP yang mempunyai kamera ultra lebar adalah Samsung Galaxy M20. Telefon bimbit ini dilengkapi dengan kamera biasa (lebar) 13 MP dan kamera ultrawide 5 MP. Perbandingan antara kedua kamera dapat dilihat pada foto berikut.

Kamera belakang biasa Samsung Galaxy M20 kamera belakang Samsung Galaxy M20 seluas dalam ruangan

Foto di atas hanyalah contoh yang menunjukkan bahawa tangkapan kamera ultra lebar mempunyai perspektif yang lebih luas. Oleh itu, kamera ultra lebar ini sesuai untuk menangkap objek fotografi seperti pemandangan atau gambar kumpulan.

3. Kamera telefoto

techradar_huawei p30 pro2

Kamera dengan lensa telefoto adalah lensa yang mempunyai panjang fokus yang lebih besar daripada kamera utama. Panjang fokus yang lebih besar ini mempunyai fungsi yang sama dengan lensa telefoto pada kamera DSLR. Oleh itu, nama lensa ini adalah telefoto.

Pada DSLR, lensa Telephoto berfungsi dengan mengezum masuk  dan memperkecil untuk memperbesar dan  memperkecil gambar objek. Teknologi seperti ini tidak dapat diterapkan pada kamera di telefon bimbit kerana muncul istilah zoom optik. Pertimbangkan contoh foto berikut.

Kamera OnePlus 7 Pro Normal menangkap

Foto itu diambil dengan lensa telefoto dari OnePlus 7 Pro. Kanta ini mempunyai keupayaan zoom optik 3x. Sekiranya anda menggunakan kamera dan zoom biasa, biasanya gambar yang diambil tidak jelas atau kabur. Kini dengan lensa telefoto, hasilnya boleh menjadi lebih baik. Lihat gambar di bawah.

Kamera OnePlus 7 Pro menangkap zoom optik tanpa kerugian

Foto di atas adalah hasil zoom optik 3x dari foto sebelumnya. Dilihat hasil zoom optik tidak menjadikan gambar terperinci hilang malah terkesan bagus. Nah, itu lebih kurang cara telefoto berfungsi.

Dalam beberapa jenis telefon bimbit, terdapat lensa telefoto yang mempunyai kemampuan zoom optik lebih dari 3x. Sebagai contoh, Oppo Reno 10x Zoom, yang mempunyai lensa telefoto, mempunyai keupayaan zoom optik hingga 5x.

4. Sensor Kedalaman  Kamera

Penutup Realm X

Kamera jenis ini adalah jenis kamera biasa yang menyertai kamera utama. Bila-bila masa, kamera berganda terkenal, kamera  sensor kedalaman  sering menjadi rakan utama kamera utama. Biasanya kamera ini mempunyai ukuran kecil seperti 2MP atau 5MP sahaja.

Fungsi kamera ini adalah untuk menghasilkan kesan kedalaman atau kesan bokeh. Biasanya fungsi ini bertujuan untuk memfokuskan foto pada objek dengan mengaburkan bahagian belakang foto alias bokeh, sebagai contoh foto berikut.

Foto itu diambil menggunakan kamera ganda Xiaomi Mi 8 Lite. Kamera dwi terdiri daripada satu kamera dengan sensor 12 MP dan kamera lain dilengkapi dengan sensor 5 MP yang berfungsi sebagai  sensor kedalaman. Dan dalam gambar, anda dapat melihat kesan kedalaman yang menjadikan foto mempunyai latar belakang yang kabur.

Kamera  sensor kedalaman itu sendiri bukan hanya di bahagian belakang. Beberapa jenis telefon bimbit, ada yang menghadirkan dua kamera di depan dengan kombinasi kamera biasa dan kamera untuk bokeh. Biasanya telefon bimbit dengan dua kamera depan bertujuan untuk mengambil gambar diri dalam mod bokeh.

Contoh telefon bimbit dengan jenis ini ialah Honor 9 Lite dan Huawei Nova 2i. Secara kebetulan kedua-dua telefon bimbit mempunyai dua kamera di bahagian depan dan dua kamera di bahagian belakang. Kedua-dua kamera itu sendiri berfungsi sebagai kesan bokeh.

Dalam perkembangannya, kamera  sensor kedalaman kurang menarik. Sebabnya, untuk memberi kesan bokeh anda tidak perlu menggunakan kamera  sensor kedalaman. Kini banyak telefon bimbit menyediakan mod kesan bokeh menggunakan perisian  kamera.

5. Kamera Monokrom

Kamera sensor monokrom adalah sejenis kamera yang memotret hitam putih. Kamera jenis ini mesti dipasangkan dengan kamera utama yang mempunyai warna RGB alias. Penggunaan sensor monokrom dimaksudkan agar sensor dapat membaca dan menentukan betapa gelap dan seberapa terang ketika intensiti cahaya diterima.

Dengan sistem kerja kamera, sensor tidak terlalu berantakan dengan jenis penapis cahaya masuk yang penting. Sistem ini juga membolehkan warna yang ditangkap mempunyai perincian dan kontras yang baik walaupun berwarna hitam dan putih.

Oh, kamera monokrom ini juga boleh berfungsi secara bebas. Maksudnya, kamera monokrom boleh digunakan bukan sebagai pembantu kamera utama tetapi dapat mengambil gambar objek dalam warna hitam dan putih. Berikut adalah contoh foto yang dirakam oleh kamera monokrom.

Contoh Kamera Monokrom Pureview Nokia 9

Contoh telefon bimbit yang mempunyai kamera monokrom adalah Huawei P9 dan Huawei P10. Terdapat juga telefon bimbit dari Nokia, Nokia 9 Pureview. Telefon bimbit terakhir yang disebutkan mempunyai 5 kamera belakang yang terdiri daripada 2 kamera RGB (warna) biasa dan 3 kamera monokrom aka Hitam dan Putih.

6. Kamera ToF

oppo R17 Pro 5 daripada 7

Kamera ToF atau juga dipanggil 3D ToF adalah jenis kamera baru yang popular sejak kebelakangan ini. Masa Penerbangan sendiri. Dilancarkan dari Tirto, ToF adalah teknologi kamera yang biasanya digunakan untuk mengukur jarak, panjang, luas dan sudut. Sensor ToF ini sering digunakan dalam rangka membuat kamera 3D.

Juga dipetik dari CNNIndonesia, ToF ini adalah teknologi pengimbasan 3D termurah dan hanya memerlukan pemprosesan yang lebih sedikit. Sensor ToF dapat menangkap objek yang mencapai 160 bingkai sesaat (fps).

ToF juga banyak digunakan untuk pelbagai keperluan. Contohnya dalam penggunaan augmented reality (AR), untuk menghindari objek, pengecaman isyarat, mengenali jarak, hingga pelacakan objek. Berikut adalah contoh tangkapan kamera 3D TOF dari Oppo R17 Pro.

oppo R17 PRO KE

Sensor ToF juga dapat berfungsi sebagai mod potret, alias berfungsi sebagai mod bokeh. Kerana kemampuan dan fungsi ini, ToF dianggap sebagai sensor masa depan. Lebih-lebih lagi, fungsinya yang dapat mengaburkan latar belakang dapat menggantikan kamera  sensor kedalaman.

ToF sendiri telah banyak digunakan dalam pelbagai telefon bimbit seperti Oppo R17 Pro, Samsung Galaxy S10 5G, Huawei P30 Pro, dan Honor View 20. Ke depan, nampaknya akan ada banyak telefon bimbit yang menyematkan kamera ToF sebagai kamera kedua atau ketiga.

7. Periskop

Kamera periskop pada dasarnya bukan jenis lensa. Kamera periskop hanyalah kaedah menggunakan kamera periskop yang tertanam dalam lensa telefoto telefon bimbit. Dengan cara tertentu, Periscope adalah bentuk jenis kamera yang berfungsi untuk memaksimumkan pengambilan lensa telefoto.

Telefon bimbit yang menggunakan contoh kamera periskop adalah Huawei P30 Pro. Telefon bimbit ini malah mempromosikan kemampuan kamera periskopnya untuk memotret bulan.

Hasil gambarnya bagus tetapi Aakash Jhaveri dari Mashable India sedang menguji pengambaran bulan menggunakan kamera periskop Huawei P30 Pro. Gambarnya cukup memuaskan walaupun tidak sebaik yang diiklankan oleh Huawei. Mungkin iklan Huawei P30 Pro berlebihan. Oh ya, contohnya foto bulan dari Aakhas boleh disemak dalam foto berikut.

Contoh Foto Periscope Huawei P30 Pro

Selain Huawei P30 Pro, telefon bimbit lain yang menggunakan jenis kamera periskop adalah Oppo Reno 10x Zoom. Oppo Reno 10x Zoom didakwa mempunyai kemampuan zoom 10x. Dilaporkan, telefon bimbit kelas tinggi yang lain juga nampaknya menggunakan kamera periskop untuk jenis telefoto.

8. Kamera Makro

Honor 20 Pro

Makro sebenarnya adalah mod kamera biasa dalam aplikasi kamera HP. Dalam dunia fotografi, lebih dikenali sebagai fotografi makro, yang merupakan kaedah penggambaran jarak dekat. Nah, dalam mod ini HP biasanya ada jika anda mahu memotret objek dengan sangat dekat.

Honor 20 Pro kemudian melihat bahawa mod ini dapat dikembangkan secara khusus. Oleh itu, telefon bimbit yang satu ini kemudian menghadirkan lensa 2 MP yang ditujukan khusus untuk keperluan makro. Honor 20 Pro menjadi telefon bimbit pertama yang mempunyai lensa makro.

Glosari dalam Spesifikasi Kamera HP

Setelah mengetahui terdapat banyak jenis kamera, maka mari kita bincangkan istilah yang sering muncul pada kamera. Istilah ini biasanya terdapat dalam spesifikasi kamera HP. Ayuh, kenali istilah dalam kamera HP.

1. Sensor Kamera

Sensor kamera pada dasarnya adalah cip yang ada di lensa kamera. Jadi di belakang lensa kamera ultra lebar, telefoto, dan lain-lain terdapat cip yang berfungsi. Berdasarkan Wikipedia, cip ini memiliki sensor menangkap gambar, juga dikenal sebagai CCD, CMOS, dan BSI-CMOS yang terdiri dari jutaan piksel.

Sensor kamera ini adalah fungsi menangkap gambar agar maklumat dihantar ke tempat penyimpanan. Dalam dunia kamera HP, maklumat ini berbentuk data foto. Oleh kerana itu, kamera HP yang baik juga bergantung pada sensor yang digunakan.

Secara amnya, pengeluar HP tidak menghasilkan sensor untuk kamera HP. Mereka mengambil dari syarikat yang menghasilkan sensor kamera HP seperti Sony dan Samsung. Kedua-dua nama syarikat itu juga menghasilkan telefon bimbit dan biasanya bersamaan dengan sensor.

Salah satu sensor terkenal yang digunakan di banyak telefon bimbit hari ini adalah sensor Sony IMX586 yang mampu menghasilkan foto berkualiti 48 MP. Terdapat juga sensor Samsung GM1 yang juga dapat menghasilkan foto 48 MP dengan teknologi Pixel Binning 12 Mp.

2. Resolusi (Bilangan Piksel)

Istilah 13 MP, 12 MP, 16 MP, 48 MP, biasanya terdapat dalam spesifikasi HP. Gambar 13, 12 dan seterusnya sering disebut sebagai resolusi sementara MP merujuk pada ukuran piksel, yaitu megapiksel.

Menurut Mainthebest, resolusi adalah istilah yang merujuk kepada angka yang menunjukkan jumlah piksel pada lensa kamera. Jumlah piksel yang dijelaskan oleh resolusi diukur dalam MP, alias Megapixel.

Ukuran resolusi ini merujuk kepada jumlah piksel yang ada di dalam kamera. Semakin banyak bilangan piksel, semakin baik kualiti foto atau gambar. Hanya dalam dunia kamera HP, ukuran resolusi tidak semestinya mencerminkan kualiti foto.

Contoh paling mudah, Redmi Note 7 yang mempunyai kamera 48 MP berkualiti rendah daripada Google Pixel 3 yang hanya membawa 12.2MP. Faktor sensor yang digunakan, chipset yang digunakan di HP, dan juga sokongan perisian memberikan banyak pengaruh terhadap kualiti foto.

3. Aperture (bukaan)

Aperture atau aperture adalah istilah untuk spesifikasi HP yang ditunjukkan oleh simbol "f / number". Contohnya ialah kamera HP dengan resolusi 16 MP yang mempunyai bukaan f / 1.7. Terdapat juga kamera HP yang membawa resolusi 12.2 MP dengan bukaan f / 1.8.

Makna nombor itu sendiri menunjukkan nilai bukaan lensa. Seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas, jika nilai aperture ditunjukkan oleh sejumlah besar, maka bukaan kamera semakin kecil. Sekiranya nilai aperture ditunjukkan oleh sebilangan kecil, bukaan lebih besar.

Oleh kerana itu, tidak pelik jika ada telefon bimbit yang memiliki kamera f / 1.4 disebut sebagai "telefon bimbit yang mempunyai bukaan besar". Tugas utama apertur itu sendiri menentukan berapa banyak cahaya yang masuk.

Seperti tingkap, jika tingkap terbuka lebar, maka sinar matahari dapat masuk lebih banyak. Begitu juga dengan aperture, jika bukaan dengan bilangan yang kecil, ini bermaksud bukaan kamera lebih besar yang memungkinkan masuknya lebih banyak cahaya.

Cuma, khusus untuk kamera HP, kadangkala bukaan besar tidak semestinya bagus. Kerana bukaan besar sering menghasilkan gambar dengan pendedahan alias cahaya yang berlebihan. Atas sebab ini, ada telefon bimbit yang mempunyai dua bukaan diafragma seperti Samsung Galaxy S9 Plus misalnya.

4. Panjang Fokus

Selepas nombor aperture, dalam spesifikasi HP, terdapat unit seperti 22 nm, 28 nm, dan lain-lain. Sebagai contoh, Google Pixel 3 mempunyai kamera belakang 12.2 MP, f / 1.8, 28mm (lebar). 12.2 MP merujuk pada resolusi kamera, f / 1.8 merujuk pada bukaan, dan lebar bermaksud jenis kamera yang digunakan adalah lebar.

Nah, unit "28mm" ini disebut panjang fokus atau panjang fokus. Panjang fokus ini lebih kurang unit yang merujuk antara lensa dan sensor kamera.

Semakin besar panjang fokus, semakin kecil jarak dari lensa. Sebaiknya, semakin kecil panjang fokus, semakin luas penglihatan dari lensa. Seperti yang ditunjukkan dalam gambar berikut.

Panjang fokus

Panjang fokus ini berkait rapat dengan sensor kamera telefoto yang biasanya mempunyai panjang fokus yang besar.

5. LED-Kilat

LED Flash adalah istilah yang merujuk kepada denyar yang terdapat pada kamera HP. Fungsi utama lampu kilat LED ini adalah untuk memberikan cahaya tambahan ketika memotret objek. Lampu kilat LED ini akan sangat berguna semasa merakam dalam keadaan cahaya rendah

Lampu suluh Led 2019 - Lampu obor super terang

Telefon bimbit yang mempunyai lampu kilat LED tentunya lebih baik daripada telefon bimbit yang tidak berfungsi. Oleh itu, anda harus memilih telefon bimbit yang mempunyai denyar LED. Lampu kilat LED itu sendiri mudah dikenali kerana biasanya terletak berhampiran kamera utama.

Ciri Foto Kamera HP

Kamera Infinix Zero 3

Setelah mengetahui syarat-syarat dalam kamera HP, maka mari kita berkenalan dengan ciri-ciri dalam HP. Ciri-ciri ini kadang-kadang tidak semuanya muncul di HP. Terdapat telefon bimbit yang mempunyai ciri lengkap dan ada yang tidak.

1. OIS dan EIS

Kamera di telefon bimbit akan menjadi sangat baik jika mempunyai ciri EIS tetapi lebih baik jika ia mempunyai ciri OIS. Apakah maksud kedua-dua istilah ini?

OIS bermaksud Stabilizer Imej Optik atau Penstabilan Imej Optik. Dari namanya, jelas bahawa OIS adalah sistem yang bertujuan untuk menstabilkan gambar. Walau bagaimanapun, OIS adalah ciri yang berfungsi sehingga tangkapan kamera atau hasil video tetap stabil.

OIS ini diletakkan pada lensa. Kehadiran OIS ini dapat mengelakkan hasil gambar dan video yang terlalu menggegarkan. Oleh itu, telefon bimbit yang mempunyai OIS di kameranya bagus kerana mempunyai ciri untuk menstabilkan foto atau video.

Sementara EIS bermaksud Electronic Image Stabilizer. Seperti namanya, EIS juga berfungsi untuk stabil semasa mengambil gambar atau mengambil video. Cuma EIS ini tidak tertanam dalam lensa tetapi dalam bentuk program terbenam. Kerana ia adalah program, tentunya kestabilannya kurang dari yang maksimum jika dibandingkan dengan OIS.

2. Fokus Tetap

Fokus tetap atau biasanya juga disingkat FF adalah ciri untuk memfokus objek. Seperti namanya, FF ini adalah fokus tetap yang bermaksud, anda sebagai jurugambar tidak dapat menentukan fokus utama atau fokus tidak dapat disesuaikan. Itulah sebabnya kamera dengan FF mempunyai keupayaan potret terhad.

Kamera dengan fokus tetap menghadkan kualiti dan jarak pemotretan minimum. Kamera jenis ini biasanya menggunakan lensa kecil, jadi tidak memperhatikan jarak mengambil foto dari kamera.

3. Autofokus dan PDAF

Fokus automatik atau juga ditunjukkan dengan istilah AF. Istilah ini merujuk kepada kemampuan kamera yang dapat memperjelas gambar objek seperti yang dikehendaki. AF itu sendiri adalah ciri digital yang bertujuan untuk meningkatkan kualiti foto. Oleh kerana itu, telefon bimbit dengan AF lebih baik daripada telefon bimbit yang hanya mempunyai kamera FF.

Dalam perkembangannya, autofokus mempunyai teknologi yang disebut PDAF. PDAF adalah autofokus pengesanan fasa. Ringkasnya, teknologi ini adalah teknologi yang membolehkan kamera memfokus secara automatik dengan lebih cepat dan tepat. Biasanya masa yang diperlukan hanya 0.3 saat.

4. HDR

Dalam spesifikasi HP, istilah HDR sering muncul. HDR ini bermaksud High Dynamic Range. Foto dengan mod HDR biasanya lebih baik daripada mod biasa. Ini kerana HDR dapat mengambil gambar dengan pencahayaan yang lebih luas. Oleh kerana itu, kamera pada telefon bimbit yang mempunyai ciri HDR tentu lebih baik daripada yang tidak.

Glosari Video pada Kamera HP

Kamera Google Pixel 3A

Istilah untuk gambar telah dijelaskan, kemudian istilah untuk video. Mari merujuk kepada istilah video yang biasanya terdapat pada spesifikasi kamera HP.

1. Resolusi Video dan Rangka

Telefon bimbit dikatakan mempunyai kemampuan untuk merakam video [dilindungi e-mel] dan [dilindungi e-mel] / 60 / 120fps. Nombor ini merujuk kepada dua perkara. Resolusi video pertama ditunjukkan dengan angka 2160p dan 1080p. Yang kedua, framrates ditunjukkan dengan angka 30fps atau 120fps.

Resolusi video merujuk kepada kualiti video yang boleh diambil. Kualiti video terendah untuk kamera HP ialah HD atau 720p. Selepas itu terdapat Full HD atau 1080p. Terdapat juga 4K atau 2160p. Ini bermaksud bahawa kamera mempunyai kemampuan untuk merakam video Full HD dan 4K.

Menariknya, sekarang ada juga telefon bimbit yang sudah menyokong rakaman video mencapai 8K atau 4320p. Sel yang dimaksudkan ialah Nubia Red Magic Mars 3.

Framerates adalah istilah yang merujuk kepada ukuran bingkai atau kelajuan gambar yang ditunjukkan sesaat. Unit untuk ukuran framerate ialah FPS atau framerate sesaat. FPS dengan angka tinggi menunjukkan bahawa gambar bergerak mempunyai kelajuan tinggi sehingga mata tidak mengetahui adanya gambar yang bergerak pantas.

2. Video gerakan perlahan

Video gerakan perlahan adalah ciri pada kamera HP yang bermaksud bahawa kamera HP mampu merakam video gerakan perlahan. Fungsi ini disukai oleh jurugambar kerana dapat memaparkan pemandangan sinematik.

Beberapa jenis telefon bimbit bahkan mempunyai ciri yang disebut "super slow-motion". Contohnya ialah Samsung Galaxy S9. Telefon bimbit ini dapat merakam 960 video FPS dalam resolusi 720p HD.

Fungsi ini membolehkan kamera menampilkan rakaman video dengan objek yang bergerak 32 kali lebih perlahan jika dibandingkan dengan video biasa. Sekiranya anda menyukai telefon bimbit dengan ciri ini, maka anda harus mencari telefon yang menyokong rakaman video gerakan perlahan.

Demikian penjelasan mengenai kamera di HP. Pembentangan ini bertujuan untuk memudahkan anda membaca spesifikasi kamera pada HP. Dengan kemudahan membaca spesifikasi kamera HP, anda juga dapat menentukan HP yang anda ingin beli dengan lebih mudah.