Inilah Jenis Chipset Apple yang Digunakan pada iPhone

Apple adalah syarikat yang cenderung eksklusif. Syarikat ini mengembangkan, mengeluarkan dan memasarkan produk siap mereka secara bebas. Maksudnya, Apple membina peranti (iPod, iPad, iPhone, dan lain-lain) secara bebas dengan konsep reka bentuk seni bina sendiri.

Untuk peranti iPhone misalnya. Apple mencipta iPhone dengan konsep reka bentuk seni bina sendiri sehingga dapat disertakan dalam produk yang mereka kembangkan. Ini berbeza dengan kebanyakan vendor telefon Android. Rata-rata vendor mudah alih hanya mengembangkan produk siap dan mengambil reka bentuk chipset dari syarikat yang memberi tumpuan kepada pengeluar chipset, seperti Mediatek atau Qualcomm.

Apple sebenarnya bertindak seperti Qualcomm dan Mediatek, serta vendor telefon bimbit seperti Xiaomi, Asus, LG, dan jenama mudah alih lain yang tidak mengembangkan chipset mereka sendiri. Apple juga bertindak sebagai pembangun sistem operasi sendiri, iOS, sehingga produk Apple benar-benar eksklusif.

Walaupun merancang chipsetnya sendiri, Apple masih membeli lesen reka bentuk chipset dari ARM. Ianya hanya. Apple mendapat kebenaran tersuai pada reka bentuk chipset ARM untuk dibuat mengikut keperluan Apple sendiri.

Sebenarnya, Apple tidak hanya mengembangkan chipset atau sistem-on-chip. Apple juga mengembangkan apa yang disebut sebagai sistem dalam pakej. Namun, kali ini mari kita fokus untuk membincangkan chipset dari Apple. Mari kita pergi ke perbincangan mengenai reka bentuk chipset dari Apple.

Chipset Apple Generasi Awal

Apple nampaknya telah lama mengembangkan chipset. Mereka memulakan pengembangan chipset generasi awal dengan bantuan pembuatan dari Samsung. Perkembangan chipset generasi awal ini mengintegrasikan pemproses CPU berasaskan ARM, unit pemprosesan grafik (GPU), dan juga komponen lain dalam satu fungsi yang kemudian dikenal sebagai SoC atau (system-on-chip).

SoC ini kemudian dibungkus dalam format PoP. Apa itu PoP? PoP adalah Pakej pada pakej (PoP). PoP adalah kaedah untuk mengembangkan litar terpadu yang mempunyai sistem paket susun dan biasanya digunakan dalam alat elektronik.

Penamaan yang tepat untuk produk ini memang PoP, tetapi untuk memudahkannya, mari kita sebut sebagai chipset atau SoC. Oh, Apple SoC pada generasi awal tidak banyak. Dikira hanya ada 4 jenis chipset generasi awal yang terdiri seperti berikut.

1. APL0098

Diperkenalkan pada 29 Jun 2007, APL0098 adalah chipset yang melahirkan kelahiran iPhone asli, alias iPhone generasi pertama. Chipset ini terdiri daripada CPU teras tunggal 412 MHz ARM11 dan PowerVR MBX Lite GPU.

Chipset ini dibuat oleh Samsung dengan proses fabrikasi 90nm. Selain iPhone generasi pertama, produk Apple lain yang menggunakan chipset ini adalah iPod touch generasi pertama.

2. APL0278

Chipset APL0278 dibina dengan pemproses fabrikasi 65nm. Sama seperti siri sebelumnya, chipset ini dihasilkan oleh Samsung. Chipset ini sendiri diperkenalkan pada 9 September 2008 bersamaan dengan pelancaran iPod touch generasi kedua. Chipset ini hanya digunakan pada iPod touch dan bukan pada iPhone.

3. APL0298

Masih dengan proses fabrikasi 65nm, Apple memperkenalkan APL0298. Chipset ini juga dihasilkan oleh Samsung. Chipset ini digunakan pada iPhone 3GS. Produk iPhone ini sendiri diperkenalkan kepada umum pada 8 Jun 2009. Di dalam APL0298 itu sendiri terdapat CPU Cortex-A8 teras tunggal 600 MHz dan GPU PowerVR SGX535.

4. APL2298

APL2298 bukan lagi PoP tetapi mati menyusut  dengan proses fabrikasi 45 nm. Sebaliknya, inilah yang disebut chipset. APL2298 ini digunakan untuk iPhone 3GS versi APL2298 itu sendiri. Ia diperkenalkan pada 9 September 2009 bersamaan dengan pelancaran iPod touch generasi ketiga.

Chipset Siri Apple A

Apple kemudiannya mengembangkan siri SoC A. Chipset ini adalah otak di sebalik peranti mudah alih Apple seperti iPhone, iPad dan iPod touch selepas era PoP. Sebenarnya, siri Apple A kemudian menjadi landasan dapur yang digunakan pada peranti Apple TV. Siri SoC A dibina dengan menyatukan satu atau lebih teras dalam satu pakej fizikal. Dalam pakej fizikal ini, terdapat pemproses berasaskan ARM (CPU), unit pemprosesan grafik (GPU), memori cache dan komponen elektronik lain. Untuk proses pengeluaran, siri SoC A dihasilkan oleh Samsung dan TSMC. Ia hanya untuk merancang reka bentuk yang masih dijalankan oleh Apple. Siri SoC A terdiri seperti berikut.

1. Apple A4

Apple A4 masih menggunakan sistem (PoP) pada cip (SoC). Teknologi ini direka oleh Apple tetapi sistem pakej pada pakej (PoP) pada cip (SoC) yang direka oleh Apple Inc. dan dihasilkan oleh Samsung.

Di dalam Apple A4, terdapat CPU ARM Cortex-A8 dengan kelajuan pemproses 1 GHz. CPU ini digabungkan dengan GPU PowerVR SGX 535. Apple A4 dibina dengan proses fabrikasi 45 nm.

Inti dalam Cortex-A8 itu sendiri adalah teras yang dilaporkan meningkatkan prestasi. Peningkatan ini dikembangkan oleh pereka cip Intrinsity, yang kemudian diambil alih oleh Apple, Core di Cortex-A8 memperoleh nama atau nama panggilan "Hummingbird".

Oh ya, Apple A4 ini tidak mempunyai RAM. Penambahan RAM membolehkannya dipasang di PaP. Oleh itu, dalam reka bentuknya, di atas Apple A4 terdapat pakej dengan dua cip SDRAM 128MB DDR dengan kuasa rendah (jumlah keseluruhan 256MB).

Apple A4 sendiri digunakan untuk pelbagai peranti Apple seperti Apple iPad generasi pertama, iPhone 4, iPod touch generasi ke-4 dan Apple TV generasi ke-2. Khusus untuk generasi ke-4 iPhone 4 dan iPod touch, teras teras terpasang ialah 800 MHz.

2. Apple A5 dan Apple A5X

Apple A5 sudah menggunakan sistem chipset. Chipset ini dihasilkan oleh Samsung. Di dalam Apple A5, terdapat pemproses dua teras berasaskan ARM Cortex-A9 dan GPU PowerVR SGX543MP2 dwi-teras. Keupayaan CPU 2 kali ganda lebih baik dan GPU 5x lebih baik daripada yang ada di Apple A4.

Apple A5 dibina dengan fabrikasi 45nm. Inti jam pada chipset mempunyai kelajuan 1 GHz tetapi khusus untuk peranti iPad 2. Untuk yang digunakan pada iPhone 4S adalah 800 MHz.

Apple A5 mempunyai versi 32 nm. Versi ini digunakan untuk Apple TV generasi ketiga, iPod touch (generasi ke-5), iPad Mini, dan versi baru iPad 2 (versi iPad2.4). Dalam perkembangan selanjutnya, Apple A5 mempunyai versi teras tunggal yang digunakan pada generasi ketiga Apple TV.

Apple juga mempersembahkan Apple A5X. Chipset ini digunakan untuk peranti iPad generasi ketiga. Perbezaan antara Apple A5X dan Apple A5 adalah pada unit grafik. Apple A5X mempunyai GPU PowerVR SGX543MP4 yang mempunyai kemampuan dua kali lebih baik daripada GPU pada Apple A5.

3. Apple A6 dan Apple A6X

Apple A6 menggunakan sistem PoP lagi seperti A4. Apple A6 mempunyai pemproses dwi-teras berasaskan 1.3 GHz yang disebut Swift. Pada Apple A6 juga terdapat GPU PowerVR SGX 543MP3. Oh, reka bentuk Apple A6 ini menggunakan set arahan baru berdasarkan ARMv7s,

Apple A6 masih dikeluarkan oleh Samsung dengan proses fabrikasi 32 nm. Dengan proses fabrikasi yang lebih kecil, Apple A6 mampu menawarkan prestasi CPU dan GPU 2x lebih cepat daripada Apple A5.

Apple A6 kemudian mempunyai versi yang lebih pantas yang disebut Apple A6. Apple A6X diperkenalkan pada 23 Oktober 2012, bersamaan dengan pelancaran iPad generasi keempat. Sudah tentu ini bermaksud bahawa Apple A6X adalah "otak" dalam iPad generasi keempat.

Apple A6X masih menggunakan CPU Swift dwi-teras. Perbezaannya ialah kemampuan grafik pada A6X lebih tinggi dengan menggunakan quad-core GPU PowerVR SGX 554MP4. Apple mendakwa bahawa A6X mempunyai kemampuan 2x lebih baik daripada Apple A5X.

4. Apple A7

Pada 10 September 2013, Apple memperkenalkan Apple A7 berasaskan PoP, A7 menjadi "otak" di sebalik peranti iPad Air, iPad Mini 2 dan iPad Mini 3. Peranti iPhone yang menggunakan A7 adalah iPhone 5S yang diperkenalkan pada hari yang sama dengan Apple A7.

Apple A7 sendiri mendakwa bahawa Apple mempunyai prestasi 2x lebih pantas daripada Apple A6. Keupayaan grafik Apple A6 juga telah meningkatkan kemampuan 2x berbanding grafik atau GPU pada Apple A6.

Apple A7 sendiri dibina dengan proses fabrikasi 28nm. CPU yang digunakan dalam Apple A7 itu sendiri adalah CPU dual-core ARMv8-A dengan PowerVR G6430 bersepadu.

5. Apple A8 dan Apple A8X

Apple A8 masih membawa PoP. A8 masih direka oleh Apple tetapi proses pengeluaran dibuat oleh TSMC. Apple A8 diperkenalkan pada 9 September 2014, bersama dengan iPhone 6 dan iPhone 6 Plus.

Apple A8 hadir dengan konfigurasi pemproses dual-core 1.4-GHz 64-bit dengan GPU PowerVR GX6450 yang disatukan dalam konfigurasi empat kluster. Proses fabrikasi pemproses didasarkan pada 20 nm yang menjadikan jumlah transistor mencapai 2 bilion. Namun, yang menariknya ukuran Apple A8 adalah 13% lebih kecil daripada Apple A7.

Selain iPhone 6 dan iPhone 6 Plus. Apple A8 juga digunakan pada iPad Mini 4 dan juga HomePod. Produk iPad lain, iPad Air 2 tidak menggunakan Apple A8 tetapi Apple A8X. Apple A8X membawa konsep SoC dengan konsep tiga pemproses teras dan GPU dengan lapan teras.

6. Apple A9 dan Apple A9X

Apple A9 membawa konsep SoC di mana terdapat sistem berasaskan ARM 64-bit. Chipset ini dihasilkan oleh TSMC menggunakan teknologi FinFET 16 nm. Chipset ini digunakan pada peranti iPhone 6S dan iPhone 6S Plus. Chipset pada iPhone SE dan iPad (2017) juga menggunakan Apple A9.

Apple A9 sendiri diklaim telah meningkatkan prestasi untuk CPU mencapai 70% lebih baik daripada Apple A8. Manakala kemampuan grafiknya 90% lebih baik daripada Apple A8.

Fakta menarik, Apple A9 juga dihasilkan oleh Samsung. A9 yang dihasilkan oleh Samsung menggunakan teknologi LPE 14 nm. Kedua produksi ini menjadikan iPhone 6S dan iPhone 6S Plus di pasaran mempunyai dua versi, satu dihasilkan oleh TSMC dan satu lagi dihasilkan oleh Apple.

Selain membuat Apple A9, TSMC juga menghasilkan Apple A9X. Samsung tidak menghasilkan chipset ini. Apple A9X sendiri digunakan pada peranti iPad Pro. Apple mendakwa bahawa CPU 80% lebih baik dan GPU adalah 2 kali ganda, lebih baik daripada pendahulunya, Apple A8X.

7. Apple A10 Fusion dan Apple A10X Fusion

Apple kini memberikan nama chipsetnya. Bukan lagi gabungan huruf A dan nombor tetapi menambah nama. Ini kerana melihat penamaan chipset sebelumnya tidak begitu menarik, dan orang lebih suka nama panggilan atau nama panggilan pada nama chipset. Kemudian dipilih nama A10 Fusion

A10 Fusion adalah sistem berasaskan ARM 64-bit pada cip. Reka bentuknya masih dirancang oleh Apple. Untuk pengeluaran, ia dilakukan oleh TSMC dengan proses FinFET 16 nm.

A10 Fusion mempunyai sistem reka bentuk dua kluster, dua teras untuk prestasi dan kluster dwi teras lain untuk prestasi yang lebih cekap. Keupayaan chipset ini mendakwa bahawa pemproses Apple 40% lebih pantas dan GPU 50% lebih pantas daripada Apple A9.

A10 Fusion sendiri ditanam pada peranti iPhone 7 dan 7 Plus, yang diperkenalkan bersama dengan A10 Fusion pada 7 September 2016. Di samping itu, A10 Fusion juga digunakan pada peranti iPad (2018).

A10 Fusion mempunyai varian bernama A10X Fusion. Seperti biasa, versi X umumnya mempunyai prestasi yang lebih baik dan digunakan untuk peranti iPad. Merupakan iPad 10.5 inci dan iPad Pro 12.9 inci generasi kedua yang menggunakan A10X Fusion.

A10X Fusion sendiri dibina dengan teknologi FinFET 10 nm yang dihasilkan oleh TSMC. Apple mendakwa jika A10X Fusion mempunyai peningkatan kemampuan CPU 30 peratus lebih cepat dan GPU 40 persen lebih cepat daripada A9X.

8. Apple A11 Bionic

Apple memberikan nama Bamaic di Apple A11. Chipset ini membawa sistem berasaskan ARM 64-bit yang dirancang oleh Apple dan dihasilkan oleh TSMC dengan teknologi FinFet 10 nm. Chipset ini sendiri digunakan pada iPhone 8, iPhone 8 Plus dan iPhone X. Chipset ini diperkenalkan pada 12 September 2017. Bersama dengan iPhone 3.

Apple A11 Bionic membawa pemproses dengan konsep reka bentuk dua teras 2,39 GHz untuk prestasi tinggi dan empat teras untuk prestasi yang cekap. Secara keseluruhan terdapat enam teras pemproses dengan dua teras yang disebut Monsoon dan enam teras disebut Mistral.

Apple A11 Bionic mendakwa bahawa Apple mempunyai kemampuan CPU 40% lebih kuat dan kemampuan grafik 50% lebih baik daripada pendahulunya, Apple A9.

9. Apple A12 Bionic dan Apple A12X Bionic

Nama Bionic digunakan semula pada Apple A12. Chipset ini masih direka oleh Apple dengan pemproses pengeluaran yang diuruskan oleh TSMC menggunakan proses FinFET 7 nm. Chipset ini adalah otak iPhone XS, iPhone XS Max dan iPhone XR. Chipset ini diperkenalkan bersama-sama dengan iPhone 3 pada 12 September 2018.

Apple A12 Bionic didakwa oleh Apple mempunyai kemampuan 15% lebih pantas untuk pemproses berprestasi tinggi daripada Bionic A11. Bagi pemproses yang cekap atau cekap kuasa, ia mempunyai kemampuan kecekapan penggunaan tenaga 50% lebih baik daripada pemproses penjimatan kuasa di Apple A11 Bionic.

Apple A12 Bionic mempunyai varian Apple A12X Bionic. Chipset ini digunakan pada iPad Pro 11 inci dan iPad Pro generasi ketiga 12.9 inci. Apple A12X Bionic sendiri mendakwa bahawa Apple mempunyai peningkatan 35% dalam teras tunggal lebih cepat dan 90% lebih pantas untuk mutli-core berbanding dengan Apple A10X Fusion.

Demikian penjelasan mengenai jenis chipset Apple dan perkembangannya dari tahun ke tahun. Semoga artikel ini dapat menjadi maklumat tambahan bagi pembaca yang ingin tahu mengenai chipset dari Apple.