Jenis Chipset Mediatek Yang Digunakan oleh HP Hari Ini

Mediatek, sebuah syarikat yang berpusat di Sanghai, adalah salah satu pengeluar chipset terkemuka untuk telefon pintar. Tidak seperti Qualcomm, Mediatek memberi tumpuan untuk mengembangkan chipset yang lebih berpatutan, malah kos pengeluarannya lebih rendah jika dibandingkan dengan chipset dari pengeluar lain.

Faktor ini kemudian menjadikan chipset Mediatek biasanya lebih berpatutan. Namun, perlu diingat, Mediatek mempunyai  gambar yang  tidak baik kerana sering kali menghadirkan chipset cepat yang tidak panas dan kemampuannya tidak terlalu cepat.

Kemudian, Mediatek bertambah baik dan melahirkan chipset yang lebih baik yang tetap berpatutan. Tidak hairanlah, masih terdapat banyak vendor mudah alih yang menggunakan chipset Mediatek. Satu perkara yang agak membawa maut dan menjadikan telefon bimbit dengan Mediatek kurang popular adalah penutupan sumber terbuka (kod sumber).

Tidak seperti chipset lain, Mediatek menutup kod sumbernya dan tidak ada rancangan untuk membuka kod sumber kepada umum. Ini menjadikan telefon bimbit Mediatek jarang mendapat kemas kini Android terkini. Sebabnya, untuk mendapatkan kemas kini, peranti Android mesti mempunyai kod sumber. Sekiranya vendor mahu melakukannya, maka vendor mesti membayar terlebih dahulu kepada Mediatek.

Selain itu, Mediatek masih bertahan dan rajin menghasilkan chipset terkini. Semasa artikel ini dibuat, Mediatek sudah membentangkan fabrikasi chipset 10 nm. Sudah tentu ini cukup baik.

Mediatek Chipset sendiri mempunyai banyak dan agak sukar untuk dikategorikan. Penamaan chipset Mediatek juga kurang baik dan sukar diingat. Nasib baik, Mediatek kemudian memberikan nama pada chipset mereka dengan nama Helio. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kategori chipset Mediatek Helio ini, sila rujuk penjelasan berikut.

Jenis Chipset Mediatek

1. Mediatek Helio X Series

Helio X20

Siri Mediatek Helio X adalah chipset kelas atas dari Mediatek. Chipset dengan siri Helio X bermaksud ia adalah chipset yang mempunyai prestasi pantas dan canggih untuk kelas Mediatek. Selain itu, chipset siri Mediatek Helio X adalah chipset pertama yang mendapat seni bina dan fabrikasi terkini.

Contoh chipset di kelas ini ialah Helio X20, Helio X25, Helio X27, dan Helio X30. Helio X30 adalah chipset Mediatek pertama yang dibina dengan fabrikasi 10 nm. Dengan cara tertentu, chipset dengan fabrikasi baru akan bermula pada siri Helio X pertama kemudian diikuti oleh chipset Mediatek dalam siri lain.

Berdasarkan teknologi fabrikasi, perkembangan teknologi chipset Mediatek sebenarnya agak ketinggalan. Sebabnya, pengeluar chipset besar lain sudah hadir dengan fabrikasi 8 nm dan 7 nm sementara Mediatek baru memasuki 10 nm. Tetapi, sudah tentu tidak pernah terlambat untuk bermula.

2. Siri Helio P Mediatek

MediaTek Helio P70 vs Helio P60

Siri Mediatek P adalah chipset Mediatek yang berada di bawah siri Mediatek X. Siri Mediatek P dibina untuk digunakan pada telefon bimbit pintar. Fokus chipset siri Mediatek P adalah chipset yang mempunyai penggunaan penjimatan bateri tanpa mengurangkan prestasi keseluruhan.

Di samping itu, fokus siri Mediatek P adalah sokongan untuk multimedia dan sambungan. Sebaliknya, siri Mediatek P memberi tumpuan kepada pengembangan chipset seimbang di semua sektor. Ini menjadikan siri Mediatek P banyak digunakan oleh pengeluar mudah alih. Contoh chipset siri Mediatek P ialah Mediatek P60, Mediatek P70, dan Mediatek P90.

3. Siri Mediatek Helio A

helio a22

Mediatek mempersembahkan kelas chipset baru, siri Helio A. Chipset dalam kelas ini ialah Helio A22. Chipset ini dibuat untuk telefon pintar dengan harga yang berpatutan tetapi mempunyai ciri baik seperti menghasilkan kamera yang baik, kecekapan daya yang baik, dan mengoptimumkan tangkapan kamera.

Kerana chipset siri baru, tidak banyak telefon yang menggunakan Helio A22. Terutama kerana siri Helio A hanya satu, sudah tentu di masa depan akan ada siri Helio A yang lain. Contoh telefon bimbit yang menggunakan Helio A22 itu sendiri adalah Xiaomi Redmi 6A.

4. Siri 4G Mediatek Mid-Range

Chipset Mediatek

Chipset kelas ini, seperti namanya adalah chipset sederhana. Chipset ini direka untuk digunakan dalam telefon bimbit kelas atas yang berpatutan dan sudah menyokong rangkaian 4G. Ini kerana chipset di kelas ini menyokong sambungan LTE 4G-CAT WorldMode-CAT-4 dan CAT-6 dan menyokong ciri premium lain seperti Pump Express dan fungsi kamera canggih.

Jenis chipset dalam kelas ini ialah Mediatek MT6753, Mediatek MT6752, dan Mediatek MT6750. Contoh jenis telefon yang menggunakan chipset ini ialah Infinix Note 4, Lenovo Vibe S1, dan Vivo V5. 

5. Siri 4G Mediatek Entry

mediatek 6735

Kelas chipset ini adalah chipset yang mempunyai tahap di bawah kelas Mediatek Mid-Range. Sekiranya Mediatek Mid-Range memberi tumpuan untuk mengembangkan chipset dengan pemproses teras octa dan sokongan 4G, maka entri chipset adalah chipset fokua dengan pengembangan pemproses quad core dan sokongan 4G. Terdapat banyak chipset Mediatek di kelas ini, iaitu:

  • MT6739
  • MT6738
  • MT6737T
  • MT6737
  • MT6735
  • MT6732
  • MT6731
  • MT6595
  • MT6592

Chipset ini biasanya terdapat pada beberapa peranti mudah alih yang berpatutan, termasuk telefon pintar yang dibuat oleh produk tempatan. Contohnya ialah Evercoss, yang sering menggunakan chipset MediaTek MT6737 dan MediaTek MT6735.

Sekiranya anda melihat kategori chipset Mediatek, nampaknya chipset Mediatek ini dipersembahkan sebagai alternatif untuk pengeluar telefon bimbit yang memerlukan chipset yang kuat tetapi mempunyai kos pengeluaran yang berpatutan.

Jadi, adakah chipset Mediatek secara keseluruhan buruk, memandangkan fokusnya pada harga yang berpatutan? Tentu tidak, terdapat beberapa chipset Mediatek yang mempunyai kemampuan terbaik seperti yang disenaraikan dalam senarai berikut.

Senarai Chipset Mediatek Terbaik

1. Helio P90

MediaTek Helio P90

Helio P90 adalah chipset yang mempunyai kemampuan terbaik. Chipset ini dilengkapi dengan ciri-ciri untuk menyokong AI, aka kecerdasan buatan. Di samping itu, Helio P90 hadir dengan teknologi APU 2.0 yang merupakan teknologi yang direka oleh MediaTek sendiri.

Di dalam chipset ini, terdapat pemproses ARM Cortex-A75 dan Arm Cortex-A55 dengan kelajuan maksimum 2.2GHz. Untuk grafik, chipset ini menggunakan IMG PowerVR GM 9446 sebagai kekuatan dalam menyokong pelbagai permainan Android.

Ketika artikel ini dibuat, Helio P90 baru digunakan oleh telefon bimbit Cina, Ulefone T3. Di laman web Kimovil, maklumat mengenai telefon bimbit Antutu telah mencapai 220 ribu. Tentunya nilai tinggi untuk saiz chipset Mediatek.

2. Helio X30

Helio X30

Helio X30 adalah chipset yang dibina dengan proses fabrikasi 10nm. Chipset ini adalah chipset kelas atas Mediatek. Dalam Chipset ini, terdapat tiga kelompok pemproses yang terdiri daripada pemproses ARM Cortex-A73 dual core 2.5 GHz, pemproses quad-core 2.2 GHz ARM Cortex-A53, dan pemproses ARM Cortex-A35 quad-core 1.9 GHz.

Jumlah ketiga kluster ini adalah 10 yang bermaksud Helio X30 adalah chipset dengan pemproses deca-core. Untuk grafik itu sendiri, chipset ini dilengkapi dengan pemproses grafik ImaginationPowerVR 7XTP-MT4. Sementara itu, peranti yang menggunakan chipset ini adalah Meizu Pro 7 Plus yang mempunyai nilai Antutu 149,972.

3. Helio P70

MediaTek Helio P70

Helio P70 dibina dengan proses fabrikasi 12nm. Chipset itu sendiri dilengkapi dengan gabungan pemproses quad-core 2.1 GHz ARM Cortex-A73 dan pemproses quad-core 2.1 GHz ARM Cortex-A53. Untuk pemprosesan grafik, chipset ini dilengkapi dengan grafik Mali-G72.

Terdapat banyak peranti yang menggunakan chipset Helio P70. Sebilangannya adalah Oppo F11, Vivo V15, Realme U1, Realme 3, dan banyak lagi. Telefon dengan Helio P70 umumnya mempunyai nilai Antutu dalam lingkungan 150 ribu.

4. Helio P60

mediatek p60

Helio P60 adalah chipset yang mempunyai teknologi dan seni bina yang serupa dengan Helio P70. Spesifikasi chipset juga sama. Apa yang membezakan, Helio P60 dilengkapi dengan pemproses quad-core 2.0 GHz ARM Cortex-A73 dan pemproses quad-core 2. GHz ARM Cortex-A53. Maksudnya, kedua kluster mempunyai kelajuan pemproses yang sama.

Sama seperti Helio P70, Helio P60 juga merupakan chipset yang biasa digunakan. Di Indonesia, telefon bimbit dengan chipset P60 cukup popular. Contoh telefon yang dilengkapi dengan chipset ini adalah Nokia 5.1 Plus, Oppo F9, dan Vivo V11. Telefon dengan chipset ini umumnya mempunyai Antutu 140 ribu.

5. Helio X27

MediaTek Helio X27

Helio X27 adalah chipset yang dibina dengan proses fabrikasi 20nm. Chipset ini mempunyai 10 pemproses aka deca core. Di dalam chipset, sepuluh pemproses dibahagikan kepada pemproses dual core 2.6 GHz ARM Cortex-A72, pemproses quad-core 2 GHz ARM Cortex-A53, dan pemproses quad-core 1.6 GHz ARM Cortex-A35.

Chipset yang dilengkapi dengan GPU Mali-G72 banyak digunakan oleh vendor telefon bimbit dari China. Beberapa contoh telefon yang menggunakan chipset ini adalah UMIDIGI Z Pro, UMI Z, dan ULEFONE Gemini Pro. UMIDIGI Z Pro sendiri mempunyai nilai Antutu 96 ribu.

6. Helio P30

Helio P300

Perkara yang menarik adalah apabila chipset Helio P30 ternyata lebih baik daripada Helio P35 yang mempunyai fabrikasi yang lebih kecil. Helio P30 dibina dengan fabrikasi 16 nm. Di dalamnya terdapat pemproses ARM Cortex-A53 quad-core 2,3 GHz, dan pemproses ARM Cortex-A53 quad-core 1,65 GHz. Manakala grafik yang digunakan adalah Mali-G71.

Tuntutan bahawa chipset ini lebih baik adalah hakikat bahawa nilai Antutu yang diperoleh oleh peranti chipset ini mencapai 91 ribu untuk RAM Gionee M7 4 GB dan 120 ribu untuk RAM Gionee M7 8 GB. Walaupun skor Antutu bukan penanda aras utama, skor Antutu boleh menjadi penanda aras kerana bukan hanya pemproses dan GPU.

7. Helio P35

MediaTek Helio P35

Helio P35 adalah chipset Mediatek yang dibina dengan fabrikasi 12 nm. Chipset ini mempunyai kelompok pemproses yang terdiri daripada lapan teras, Cortex-A53 dengan kelajuan 2.3 GHz. Untuk grafik, chipset ini dilengkapi dengan pemproses grafik PowerVR GE8320.

Contoh telefon yang menggunakan chipset ini ialah Xiaomi Mi Play dan Honor 8A. Kedua-dua telefon ini mempunyai nilai Antutu pada 86 ribu. Memandangkan jumlah Antutu, prestasi chipset ini tentunya berada di kategori kelas pertengahan hingga rendah.

8. Helio X23

Helio X23

Helio X23 adalah chipset yang dibina dengan proses fabrikasi 20nm. Chipset ini mempunyai prosesor 10 teras sepuluh alias dengan tiga kluster Di dalam chipset, terdapat pemproses ARM Cortex-A72 dwi teras 2.1 GHz, pemproses ARM Cortex-A53 quad-core 1.85 GHz, dan pemproses ARM Cortex-A35 quad-core 1.4 GHz .

Helio X23 sendiri dilengkapi dengan GPU Mali-T880. Tidak banyak telefon bimbit yang menggunakan chipset ini. Yang dicatatkan pada yang Kimovil pangkalan data adalah telefon bimbit dengan nama Leeco Le 3 Pro yang mempunyai nilai Antutu sebanyak 90 ribu yang.

9. Helio P23

Helio P23

Helio P23 adalah chipset Mediatek yang dibina dengan fabrikasi 16 nm. Di dalam chipset ini terdapat pemproses ARM Cortex-A53 quad-core 2,3 GHz / 2,5 GHz, dan pemproses ARM Cortex-A53 quad-core 1,65 GHz. Untuk grafik, chipset ini dilengkapi dengan pemproses grafik Mali-G71MP2.

Di Indonesia, terdapat banyak telefon pintar yang menggunakan chipset Helio P23 dan terkenal di pasaran alias menjual dengan baik. Sebut saja OPPO F5l, OPPO F5 Youth, dan OPPO A83. Jenis telefon bimbit lain yang menggunakan chipset ini ialah OPPO A79, Vivo Y75, Elephone U, Alcatel 7 dan sebagainya. OPPO F5 sendiri adalah telefon bimbit dengan nilai Antutu 70 ribu.

10. Helio X25

Helio X25

Meizu Pro 6, Meizu Pro 6s, dan Xiaomi Redmi Pro adalah tiga telefon yang menggunakan chipset Helio X25. Chipset ini sendiri adalah chipset yang mempunyai prosesor hingga 2.5 GHz Dual-core ARM Cortex-A72, 2.0 GHz quad-core ARM Cortex-A53, dan 1.55 GHz quad-core ARM Cortex-A53.

Untuk pemproses grafik, chipset ini mempunyai GPU Mali-T880. Nilai antutu yang diperoleh oleh chipset ini sendiri adalah dalam jumlah 96 ribu seperti yang diperoleh oleh Meizu Pro 6 dan 86 ribu untuk Xiaomi Redmi Pro.

Berdasarkan penjelasan di atas, dapat dilihat bahawa chipset yang dibuat oleh Mediatek mempunyai spesifikasi dan prestasi yang tidak terlalu mudah antara satu sama lain. Khusus untuk Helio P90, jumlahnya cukup tinggi dan boleh menjadi chipset yang akan diandalkan sebagai chipset kelas atas Mediatek.