Ayuh, Ketahui Jenis Inframerah Yang Paling Lazim!

Sekiranya anda melihat perkembangannya sekarang, hampir semuanya boleh didapati di telefon pintar, baik dalam bentuk aplikasi dan dalam bentuk perkakasan . Contohnya, dalam bentuk aplikasi, terdapat aplikasi rekod kewangan atau maklumat pertanyaan yang lebih praktikal.

Dari segi perkakasan , telefon pintar juga menyediakan pelbagai fitur sokongan kehidupan seperti NFC untuk memeriksa keseimbangan, kamera untuk gambar, dan inframerah, atau dalam bahasa Indonesia yang disebut sebagai inframerah. Untuk apa ini inframerah? Adakah semua telefon bimbit mempunyai ciri ini?

Tidak semua telefon pintar atau telefon bimbit mempunyai ciri ini, tetapi tidak sedikit telefon yang juga menawarkan fitur inframerah. Sebabnya, kehadiran ciri inframerah pada telefon bimbit boleh sangat berguna. Cuba ingat dahulu ketika era HP yang sering disebut sebagai telefon unggulan  yang menawarkan banyak ciri inframerah kerana ciri-ciri yang berguna.

Di era telefon pintar, tidak semua telefon mempunyai ciri ini. Anggapannya adalah bahawa inframerah digunakan untuk memindahkan data antara telefon bimbit. Kini terdapat banyak pengantar pemindahan yang lebih baik seperti Bluetooth, NFC, dan lain-lain. Namun, sekali lagi masih banyak orang, mungkin termasuk anda yang masih memerlukan Inframerah. Jadi, apa sebenarnya Inframerah?

Definisi dan Fungsi Inframerah

inframerah

William Herschell, ahli astronomi Britain yang pertama kali menemui Inframerah ketika dia mencari bahan untuk penapis optik. Dia menemui radiasi warna yang kelihatan merah, sehingga namanya disebut inframerah alias inframerah. Penamaan inframerah itu sendiri berasal dari bahasa Latin, yang merupakan Infra yang bermaksud di bawah.

Radiasi yang ditemui oleh William Herschell adalah radiasi elektromagnetik yang mempunyai panjang gelombang yang kelihatan lebih pendek daripada gelombang radio dan lebih panjang daripada cahaya yang dapat dilihat. Panjang gelombang antara 700 nm dan 1 mm.

Kewujudan gelombang inframerah tidak dapat dipisahkan dari sumbernya. Sumber inframerah adalah cahaya matahari langsung. Di bawah sinar matahari ini terdapat 93 lumen per watt radux fluks yang mempunyai tiga gelombang cahaya. Yang pertama adalah cahaya ultra ungu pada 6%, kemudian ada cahaya yang terlihat pada 46%, dan inframerah pada 47%.

Bukan hanya dari cahaya matahari, sumber inframerah juga dapat diperoleh dari cahaya lain seperti api atau jalan aspal terpantul yang terdedah kepada panas. Radiator kenderaan juga dapat menghasilkan inframerah.

Dalam dunia teknologi, inframerah berfungsi sebagai pemindahan data atau sebagai penghubung antara dua peranti (jarak jauh). Tetapi inframerah sebenarnya mempunyai lebih banyak fungsi daripada itu. Terdapat banyak fungsi inframerah seperti contoh berikut.

  • Di sektor kesihatan

Inframerah dapat berfungsi untuk mencetuskan molekul air di dalam badan menjadi aktif. Sifat getarannya boleh menyebabkan molekul air terurai dan menghasilkan cecair untuk badan. Inframerah juga boleh digunakan untuk meningkatkan metabolisme dan meningkatkan Ph dalam badan.

Alat perubatan pada amnya menggunakan inframerah untuk memeriksa keadaan badan seseorang. Yang paling mudah adalah memeriksa keadaan badan. Contohnya, jika anda demam atau demam, anda boleh menggunakan pengimbas suhu yang kemudian menunjuk ke badan anda untuk memeriksa kepanasan di badan anda.

  • Dalam bidang perindustrian

Di bidang perindustrian, ada lampu yang menggunakan inframerah. Lampu ini adalah lampu yang wayar pijarnya mempunyai suhu melebihi ± 2500 ° K. Kerana suhu tinggi, kesan pada sinar inframerah dipancarkan lebih banyak daripada lampu pijar biasa. Secara amnya, lampu merah ini digunakan untuk keperluan pemanasan dalam pelbagai bidang industri.

  • Dalam bidang perubatan

Inframerah boleh digunakan sebagai alat untuk diagnosis perubatan dengan spektroskopi telinga-inframerah N  atau teknologi NIRS. Teknologi ini membolehkan inframerah mengukur kadar oksigen dan gula darah di dalam badan. 

  • Dalam bidang spatial
Inframerah dapat digunakan untuk memancarkan cahaya inframerah dari tempat atau objek. Tujuannya adalah untuk mendapatkan foto inframerah yang dapat dijadikan penanda aras dalam mengukur jet panas di suatu tempat di objek.

Terdapat juga banyak bidang lain yang dibantu oleh inframerah. Namun, yang paling berpengaruh adalah dunia teknologi dan komunikasi. Selain mentransfer data, inframerah juga dapat digunakan untuk kamera tak terlihat. Malah kamera di telefon bimbit menggunakan ciri ini.

Selain itu, inframerah juga dapat digunakan sebagai pembaca wajah atau pengimbas IR seperti yang dilakukan Asus pada Asus Zenbook UX333FA.

Jenis Inframerah

inframerah 2

Inframerah tidak mempunyai jenis atau kategori berdasarkan alat kerana banyak peranti menggunakan Infrared. Walau bagaimanapun, Inframerah boleh dikategorikan mengikut jenis berdasarkan jarak cahaya. Apakah jenis inframerah? Penjelasan berikut.

1. Inframerah jarak dekat

Jenis pertama adalah inframerah jarak pendek. Disebut jarak dekat kerana inframerah ini mempunyai panjang gelombang 0,75 μm hingga 1,5 µm. Contoh peranti yang menggunakan inframerah pada jarak dekat adalah Nightscoop yang merupakan alat untuk mengabadikan gambar pada waktu malam.

2. Jarak Sederhana Inframerah

Jenis kedua adalah inframerah jarak sederhana. Jenis inframerah ini mempunyai panjang gelombang lebih dari 1.5 µm. Julat nombor panjang gelombang ialah 1.5 µm hingga 10 µm. Contoh alat yang menggunakan inframerah jarak sederhana ialah sensor penggera.

3. Inframerah Jarak Jauh

Jenis inframerah ketiga adalah inframerah jauh. Jenis inframerah ini mempunyai panjang gelombang 10 µm hingga 100 µm. Jenis peranti yang menggunakan inframerah jarak jauh adalah beberapa alat perubatan.

Ciri Inframerah

inframerah 3

Berdasarkan penjelasan pemahaman, fungsi, dan jenis inframerah, dapat disimpulkan bahawa inframerah memiliki ciri khas. Ciri pertama adalah cahaya yang tidak dapat dilihat oleh mata manusia. Ciri kedua, cahaya inframerah nampaknya tidak dapat menembusi objek yang tidak telus.

Ciri lain dari inframerah adalah sumber cahaya yang dapat diperoleh dari haba. Dan yang paling penting, inframerah mempunyai panjang gelombang yang terbalik dengan suhu. Apabila suhu turun, panjang gelombang inframerah akan meningkat dan ketika suhu meningkat, panjang gelombang inframerah. Satu lagi ciri inframerah adalah potensi gangguan cahaya matahari.

Inframerah pada HP, Penting atau Tidak?

Inframerah

Setelah mendapat penjelasan mengenai inframerah, soalan seterusnya ialah adakah inframerah adalah ciri yang mesti dimiliki atau sangat penting untuk dimiliki di telefon bimbit? Soalan ini timbul kerana sekarang banyak pengeluar HP tidak menyediakan ciri inframerah. Hanya Xiaomi, yang cukup konsisten dalam menghadirkan ciri inframerah di telefon bimbit mereka, walaupun ada juga produk yang tidak memiliki fitur ini.

Sebenarnya, ciri inframerah yang dikeluarkan tidak menjadi masalah bagi penulis secara peribadi. Kerana, dalam dunia teknologi, teknologi inframerah hanya mempunyai beberapa fungsi. Fungsi sebagai penyambungan antara peranti tidak lagi dapat dilaksanakan kerana telah digantikan oleh ciri lain. Satu-satunya ciri inframerah yang berguna ialah mengganti alat kawalan jauh apabila alat kawalan jauh TV atau penghawa dingin hilang.

Sekarang, setelah mengetahui fungsi dan pelbagai penjelasan mengenai inframerah, adakah anda masih mencari telefon bimbit dengan inframerah atau tidak inframerah juga tidak menjadi masalah? Bagi sesetengah orang, ciri inframerah mungkin berguna, tetapi sekali lagi bagi pengarang secara peribadi, ciri inframerah pada telefon bimbit kurang relevan.