Berikut adalah senarai lengkap versi OS Android dari semasa ke semasa

Sekiranya ditanya sistem operasi apa yang paling berjaya pada masa ini, jawapannya adalah Android. OS Android adalah sistem operasi berasaskan Linux yang popular dan merupakan OS yang banyak digunakan oleh banyak orang di Indonesia. Jumlahnya mungkin melebihi pengguna OS Windows rasmi.

Populariti Android tidak dapat dipisahkan dari sistem operasi iaitu open source alias  open source. Dengan sistem operasi terbuka, ia membolehkan pihak lain membuat perubahan atau kebiasaan. Oleh kerana itu, OS Android mempunyai beberapa paparan UI yang berbeza.

Beberapa MIUI terkenal termasuk Xiaomi dengan MIUI, Samsung dengan OneUI, Asus dengan ZenUI, dan banyak lagi. Semua UI (antara muka pengguna) pada dasarnya menggunakan OS Android yang kemudian disesuaikan.

Sejak dilahirkan, OS Android dipandang rendah. Tidak banyak vendor yang menggunakan Android sebagai sistem operasi. Ini kerana dominasi BlackBerry dan Apple. Namun, seiring dengan pengembangan ekosistem Google Play, gedung aplikasi di Android, popularitas Android juga meningkat. Dan sekarang, Android adalah sistem operasi terbesar, mengalahkan sistem operasi lain.

Besarnya Android pada masa ini tidak lepas dari peranan Google, pemilik OS Android. Google selalu membawa ciri menarik di Android. Walau bagaimanapun, ciri-ciri ini tidak hadir sekaligus tetapi dilengkapi dengan beberapa versi Android. Ya, Android yang terkenal mempunyai beberapa versi.

Semasa artikel ini ditulis, Android telah mencapai versi 9, Android 9 Pie. Sebelum Android 9 Pie, Android mempunyai beberapa versi sebelumnya yang ditandai dengan nombor dan nama hidangan manis. Apa varian Android, penjelasan berikut.

1. Android 1.0

Android 1

Android 1.0 adalah Android yang diperkenalkan pada bulan September 2008. Versi Android ini adalah pengembangan Android Beta yang dikembangkan setahun sebelum peluncuran Android 1.0. Pada waktunya, Android hadir dengan beberapa ciri menarik seperti Android Market (pendahulu ke Google Playstore), penyemak imbas web, Gmail, Kenalan Gogole dan Kalendar, Peta Google, Carian Google, dan Google Talk.

Android 1.0 juga menyokong ciri moden pada waktunya. Contoh ciri untuk memainkan video, kehadiran pemberitahuan, pemanggil suara, pemain video YoUtube, dan kertas dinding. Dalam versi ini juga, Android sudah menyokong WI-Fi dan Bluetooth.

2. Android 1.1

Android 1.1

Android 1.1 adalah pengembangan Android 1.0. Versi ini dirilis pada Februari 2009 dan digunakan pada HTC Dream, telefon Android pertama. Android 1.1 sendiri mempunyai beberapa ciri tambahan dan perbaikan beberapa bug yang muncul di AndrOid 1.0.

Beberapa ciri tambahan dalam Android 1.1 tidak terlalu banyak. Ciri-ciri baru dalam versi ini adalah perincian bagi pengguna untuk mencari lokasi perniagaan di Peta Google. Ciri lain adalah untuk menunjukkan dan menyembunyikan panggilan. Terdapat juga ciri untuk melampirkan mesej. Android 1.0 dan Android 1.1 sendiri tidak mempunyai nama makanan walaupun Android 1.1 mempunyai nama tidak rasmi "Petit Four".

3. Android 1.5 Cupcake

cupcake android

Android 1.5 adalah OS Android pertama yang mendapat nama rasmi makanan manis. Nama "Cupcake" dipilih sebagai nama untuk versi Android ini. Dilaporkan, Google memilih nama ini kerana versi sebelumnya disebut Alpha dan Beta. Seterusnya diikuti dengan nama "C" tetapi khas dengan nama makanan.

Terdapat juga berita bahwa pemilihan nama "Cupcake" karena huruf A sudah merujuk kepada Apple dan huruf B merujuk kepada BlackBerry. Apple dan BlackBerry pada masa itu memang telah menghadirkan telefon pintar yang cukup menarik.

Android 1.5 Cupcake dirilis pada April 2009. Versi ini menggunakan kernel Linux 2.6.27. Dalam versi ini, Android 1.5 Cupcake sudah menyokong beberapa ciri menarik. Beberapa ciri menarik termasuk sokongan untuk memainkan video MPEG-4 dan 3GP. Ciri-ciri lain adalah ciri untuk menyokong papan kekunci maya pihak ketiga.

Satu lagi ciri penting ialah ciri yang membolehkan pengguna memuat naik video ke YouTube dan memuat naik foto ke Picasa. Dalam versi ini juga, disajikan kemampuan untuk  menyalin  tampal  ketika melayari internet. Ciri-ciri seperti peralihan layar animasi, menampilkan foto pengguna pada kenalan kegemaran, dan juga maklumat log panggilan tarikh / tarikh.

4. Android 1.6 Donut

android donat

Nama Android seterusnya adalah Donut dengan versi 1.6. Android hadir pada bulan September 2009 dengan pelbagai ciri tambahan. Beberapa ciri utama yang ditawarkan oleh versi ini adalah pencarian yang lebih mudah, carian teks yang lebih sempurna, dan fitur untuk menghapus banyak foto. Dalam versi ini juga, keupayaan isyarat ditingkatkan.

Ciri utama lain yang ditawarkan oleh versi ini adalah sokongan teknologi untuk mesin CDMA / EVDO, 802.1x, VPN, dan teks. Selain itu, Android Donut juga mendukung layar dengan resolusi WVGA. Ketika berada di Android Market, ada fitur yang memungkinkan pengguna melihat cuplikan aplikasi.

5. Android 2.0 Eclair

Android Eclair

Android 2.0 adalah versi Android seterusnya. Nama untuk versi ini adalah Eclair, nama yang masih digunakan untuk versi Android 2.0.1 dan Android 2.1 (kenaikannya hanya minimum). Bagi mereka yang tidak tahu, Eclair adalah varian memanjang dari eclair yang biasanya dimakan dicelup coklat. Tetapi anda tidak perlu membincangkan mengenai kek ini. Mari kita bincangkan ciri-ciri OS Android Eclair ini.

Android 2.0 mempunyai beberapa ciri menarik seperti sokongan untuk Bluetooth 2.1, ciri pengeluaran SMS dan MMS yang tersimpan, sokongan untuk ciri kilat pada kamera dan zoom optik. Dalam versi ini juga, kamera mempunyai ciri mod kulit, kejelasan, kesan warna, dan juga fokus makro.

Android 2.0 juga menyokong penyegerakan e-mel dan akaun kenalan. Sokongan e-mel Microsoft Microsoft dan kertas dinding langsung juga disokong. Android 2.0 juga mengoptimumkan sektor UI seperti carian internet, ciri lakaran kecil, sokongan untuk pelbagai resolusi dan ukuran skrin, peningkatan prestasi Peta Google 3.1.2, dan sokongan web berasaskan HTML5.

6. Android 2.2 Froyo

Android Froyo

Nama versi Android seterusnya adalah Froyo. Android ini diperkenalkan pada 20 Mei 2010. Froyo sendiri bermaksud  yogurt beku, makanan manis yogurt beku yang biasa dikenali juga di Indonesia. Dalam versi ini, Android Froyo memperkenalkan banyak ciri menarik.

Beberapa ciri penting dalam Android Froyo merangkumi yang berikut.

 • Ciri untuk menyokong Android Cloud to Device Messaging (C2DM)
 • Sokongan Microsoft Exchange yang ditingkatkan
 • Peningkatan penambatan USB dan fungsi hotspot Wi-Fi.
 • Sokongan yang membolehkan pengguna memuat naik fail dalam aplikasi penyemak imbas web
 • Sokongan isyarat untuk membesarkan gambar di galeri.
 • menyokong telefon bimbit dengan kepadatan skrin hingga 320ppi
 • Sokongan penjelasan web untuk memaparkan gif
 • Penambahbaikan pada sektor penyimpanan, dan pengoptimuman prestasi
 • Pilihan yang membolehkan pengguna menghidupkan dan menghidupkan data rangkaian selular
 • Sudah menyokong Adobe Flash
 • Kehadiran ciri untuk menyokong kereta dan dok meja Bluetooth
 • Ciri yang membolehkan pengguna memesan aplikasi dalam memori luaran.

Terdapat juga banyak ciri menarik yang ditawarkan pada Android 2.2. Salah satu kemuncaknya ialah adanya fitur untuk  mengemas kini   aplikasi di Android Market secara automatik. Android 2.2 Froyo juga mempunyai beberapa ciri kemas kini.

Ciri kemas kini hadir melalui Android 2.2.1 untuk perbaikan bug dan peningkatan prestasi. Pada Android 2.2.2, terdapat kemas kini bug kecil, termasuk bug SMS pada peranti Nexus One. Versi Froyo terbaru ialah 2.2.3 yang dilengkapi dengan dua tampalan keselamatan.

7. Android 2.3 Gingerbread

Android Gingerbread

Gingerbread atau Gingerbread adalah nama yang diambil untuk Android 2.3. Android diperkenalkan pada akhir tahun 2010 dengan pelbagai ciri tambahan yang menjadikan telefon pintar dengan OS Android lebih pintar. Ciri utama yang disajikan pada Android adalah sokongan untuk resolusi dan ukuran skrin yang lebih besar, iaitu WXGA dan lebih tinggi.

Pada Android Gingerbread juga, memperkenalkan fitur sokongan yang banyak digunakan hingga kini. Sebahagian daripada mereka menyokong NFC atau Near Field Communication. Dalam versi ini juga, Android telah menyokong sensor barometer dan sensor giroskop. Selain itu, Android Gingerbread sudah menyokong pemain video WebM / VP8, dan audio AAC.

Android Gingerbread juga mengemas kini banyak ciri seperti reka bentuk antara muka pengguna, peningkatan kualiti suara, fungsi salin dan tampal yang lebih baik, dan yang paling penting adalah sokongan multicamera. Ciri sokongan multicamera bermaksud bahawa dalam Android Gingerbread ini, telefon bimbit boleh mempunyai dua kamera, depan dan belakang.

Android Gingerbread 2.3 mempunyai integrasi dari versi 2.3.1 hingga 2.3.7. Kemas kini ini merangkumi sokongan untuk sembang video dan penggunaan Google Talk, peningkatan jangka hayat bateri, dan penampilan bayangan animasi. Beberapa pepijat juga diperbaiki dalam versi 2.3.6. Walaupun dalam versi 2.3, 7, ciri sokongan Google Wallet tersedia untuk Nexus S 4G.

8. Android 3.0 Honeycumb

android honeycumb

Android 3.0 Honeycumb pertama kali muncul pada Februari 2011. Sistem Android ini hanya dikhaskan untuk peranti komputer tablet berdasarkan OS Android. Oleh itu, pada zamannya tidak ada telefon pintar yang menggunakan Android versi 3.0.

Kerana menyokong tablet, ciri-ciri yang disajikan juga dioptimumkan untuk tablet. Contohnya ialah antara muka pengguna maya baru dan "holografik". Menambah bar sistem, bar tindakan, dan  multitasking  lakaran kecil. 

Kemas kini juga mempengaruhi UI pada Android ini. Contoh ciri UI untuk kenalan dan UI untuk e-mel. Juga pada Android Honeycomb, fungsi copy paste  yang lebih sederhana dan sokongan pecutan perkakasan diperkenalkan  . Dalam versi ini juga, Android kini boleh berjalan dengan pemproses multi-teras.

Android Honeycumb juga mempunyai beberapa kemas kini sederhana seperti Android Honeycumb 3.1. Dalam versi ini, terdapat peningkatan pada paparan UI, sokongan untuk aksesori melalui USB, perubahan widget skrin, sokongan untuk peranti luaran seperti papan kekunci mudah alih dan kayu bedik atau gamepad. Dalam versi ini juga, Android Honeycumb 3.1 sudah menyokong pemain audo FLAC.

Dalam versi Android 3.2 Honeycumb, Google mengumpulkan sokongan untuk generasi pertama TV Google. Dalam versi ini juga, sokongan untuk resolusi skrin lebih dioptimumkan. Di samping itu, terdapat juga beberapa peningkatan di sektor lain. Kemas kini ini juga terdapat dalam versi 3.2.1 hingga 3.2.6. Kemas kini ini lebih banyak mengenai peningkatan ciri dan pembetulan pepijat.

9. Sandwich Ais Krim Android 4.0

Sandwic Ais Krim Android

Android 4.0 bernama Ice Cream Sandwich adalah versi Android seterusnya selepas Honeycumb. Versi Android ini juga merupakan kemas kini dari Android Gingerbread untuk telefon pintar. Oleh itu, OS Android yang pertama kali dilancarkan pada 19 Oktober 2011 mempunyai keserasian dengan Android 2.3 Gingerbread.

Ciri-ciri yang ditawarkan oleh Android Ice Cream Sandwich adalah pelbagai dan sangat disukai oleh pembangun aplikasi pihak ketiga. Kerana, dalam versi ini, ada banyak hal baru yang ditawarkan oleh Gingerbread, termasuk mengubah "pelancar" yang tentunya membuat banyak pembangun menghadirkan pelbagai "pelancar" di Android.

Fungsi penting lain yang ditawarkan oleh Android Ice Cream Sandwich termasuk membuat folder lebih mudah dengan drag-and-drop,  meningkatkan ciri suara, dan ciri tangkapan skrin dengan menekan dan menahan kekunci kuasa dan kelantangan turun secara serentak. Ciri terakhir jelas merupakan salah satu kelebihan yang banyak digunakan hingga kini.

Satu lagi ciri penting Android Sandwich Ice Cream Android adalah akses aplikasi secara langsung dari "kunci skrin", sokongan  buka kunci muka,  kehadiran penyemak imbas Chrome sebagai penyemak imbas lalai, sekatan ciri penggunaan data selular, ciri untuk menghentikan aplikasi yang menggunakan data di  latar belakang,  menyokong pelbagai mod kamera, penyuntingan foto terbina dalam, dan sokongan rakaman video 1080p.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich mempunyai kemas kini ringkas Android 4.0.3 dan Android 4.0.4. Kedua-dua versi ini menghadirkan sejumlah peningkatan pada sektor API, peningkatan fungsi, kemampuan kamera yang ditingkatkan, dan sejumlah  perbaikan bug.

10. Android 4.1, Android 4.2, Android 4.3 Jelly Bean

Jelly Bean Android

Android 4.1 Jelly Bean adalah versi Android pengganti Ice Cream Sandwich. Walaupun menggunakan varian nombor 4, tetapi Android Jelly Bean adalah OS Android yang mempunyai banyak fitur yang lebih baik. Beberapa ciri menarik disajikan pada Android Jelly Bean OS dan menjadikan OS Android lebih pintar.

Beberapa ciri utama yang terdapat pada Android 4.1 Jelly Bean termasuk peningkatan pada antara muka yang lebih lancar, papan kekunci yang dapat diubah suai, sokongan untuk bahasa lain, fitur untuk mematikan pemberitahuan untuk aplikasi tertentu, aplikasi kamera yang lebih baik, audio multikanal, dan juga mendukung pemindahan data Bluetooth untuk Android Rasuk

Android 4.1 Jelly Bean juga membawa beberapa peningkatan pada perkhidmatan Google. Beberapa di antaranya termasuk peningkatan carian suara, peningkatan foto kenalan Google+ dengan resolusi tinggi, Google Chrome secara lalai, dan kehadiran aplikasi carian Google Now. Oh ya, versi ini juga dilengkapi widget aplikasi tanpa akses root .

Android Jelly Bean juga merupakan dua versi Android 4.2 yang ditingkatkan dan Android 4.3. Pada Android 4.2 terdapat banyak peningkatan seperti perbaikan bug, antaramuka paparan yang lebih baik, dan juga peningkatan aksesibilitas. Peningkatan kebolehaksesan seperti pan dan zum dengan dua jari atau ketuk tiga kali untuk memperbesar keseluruhan skrin.

Pada Android 4.3, terdapat banyak peningkatan ciri. Sesetengah daripada mereka adalah sokongan grafik untuk permainan bermain menggunakan OpenGL ES 3.0, sokongan untuk resolusi 4K, emoji speakers sokongan  perubahan kepada API DRM, dan beberapa penambahbaikan.

11. Android 4.4 KitKat

KitKat Android

Nama OS Android seterusnya adalah KitKat, yang secara semula jadi meneruskan abjad setelah Jelly Bean dan memelihara gula-gula. Kitkat sendiri adalah jenama coklat yang terkenal. Menamakan OS Android sudah dilesenkan oleh Nestlé dan Hershey, sebagai pemilik jenama Kitkat.

OS Android yang diperkenalkan kepada umum pada 3 September 2013 mempunyai versi 4.4. Dalam versi ini, Android 4.4 Kitkat dilengkapi dengan pelbagai ciri menarik. Contohnya ialah paparan antara muka yang lebih baru dengan bar status, navigasi dengan paparan telus di layar depan, paparan web berasaskan Chromium, sokongan Profil Akses Mesej Bluetooth, dan mod paparan skrin penuh yang lebih baik.

Android 4.4 Kitkat juga menghadirkan fitur untuk dioptimumkan pada peranti dengan spesifikasi yang lebih rendah. Di samping itu, terdapat ciri peralihan UI baru dan kerangka aktiviti skrin bersepadu. Terdapat juga ciri inframerah dan mesin maya eksperimental baru.

12. Android 5.0 Lollipop

lolipop android

Selepas K, tentu saja, nama seterusnya mesti ditulis L. Dan Google memilih nama Lolipop sebagai nama Android seterusnya untuk versi 5.0. Menamakan Lolipop pada masa yang sama mengesahkan bahawa Android secara konsisten memberikan nama makanan manis.

Android 5.0 Lollipop diperkenalkan pada 25 Jun 2014 di persidangan pembangun Google I / O. Pada OS Android ini, Google memperkenalkan konsep reka bentuk yang disebut "reka bentuk bahan". Reka bentuk ini merujuk kepada antara muka dan bentuk ikonik yang segar. Ini dapat dilihat dari bentuk reka bentuk yang semakin diperbaiki dari susun atur berasaskan grid dengan animasi dan peralihan responsif

Android 5.0 Lollipop juga dilengkapi dengan reka bentuk yang mempunyai kesan mendalam seperti pencahayaan dan bayangan. Selain masalah reka bentuk, Android 5.0 Lollipop juga dilengkapi dengan sokongan penyusun ART 64-bit. Android 5.0 Lollipop juga menyokong ciri yang disebut Project Volta. Projek Volta. Ini adalah ciri yang berfungsi untuk meningkatkan dan mengoptimumkan jangka hayat bateri 30% untuk bertahan lebih lama.

Android 5.0 Lollipop juga menghadirkan ciri yang sangat berguna iaitu ' factory reset protection '. Fitur ini adalah fitur yang dapat melindungi smartphone sehingga tidak dapat diset semula. Oleh itu, apabila telefon pintar hilang dan akan diset semula, telefon pintar akan memutarkan akaun dan kata laluan google.

13. Android 6.0 Marshmallow

Android Marshmallow

Android Marshmallow adalah Android seterusnya selepas Lollipop. OS Android dilengkapi dengan versi 6.0. OS Android ini dilengkapi dengan beberapa ciri menarik, salah satunya bukan secara automatik aplikasi yang memiliki hak akses. Ini bermaksud, apabila aplikasi yang memerlukan akses kontak, penyimpanan, dan lain-lain mesti meminta izin secara manual dari pengguna.

Dengan tidak mengaktifkan hak akses secara automatik, pengguna dapat memilih untuk memberikan izin atau menolak untuk memberikan hak akses. Kebenaran aplikasi bukan automatik ini berlaku untuk semua aplikasi yang disusun untuk Marshmallow. Untuk aplikasi tertentu, kebenaran untuk kebenaran tetap automatik.

Android Marshmallow juga mempunyai ciri yang disebut Doze. Fungsi ini membolehkan telefon pintar Android menguruskan kuasa dengan lebih berkesan berkat aktiviti aplikasi yang dikurangkan yang berjalan di  latar belakang. Android Marshmallow juga menyokong pengecaman sensor cap jari dan sokongan USB Type-C.

14. Android 7.0 Nougat

Android Nougat

Nougat adalah nama sistem operasi Android seterusnya selepas Marshmallow. Sistem operasi ini dilengkapi dengan versi 7.0. OS Android dilengkapi dengan kemas kini sistem operasi Android yang agak besar. Kerana, terdapat banyak ciri menarik yang ditawarkan oleh OS Android ini. Beberapa ciri yang ada adalah seperti berikut.

 • Ciri yang membolehkan skrin mengezum
 • Sokongan Unicode 9.0 sokongan emoji dan pengubah kulit 
 • Kehadiran ciri "Hapus Semua"
 • Sokong platform realiti maya Daydream (antara muka VR)
 • Lebih banyak pilihan "Tetapan Pantas"
 • Ciri untuk menukar aplikasi dengan menekan dua kali
 • API rendering 3D Vulkan
 • Kehadiran fitur Mode Penjimat Data baru, yang memungkinkan aplikasi mengurangkan penggunaan lebar jalur
 • New JIT Compiler, ciri yang membolehkan pemasangan aplikasi lebih cepat 75 peratus

Android Nougat juga mempunyai versi terkini yang terdiri daripada Android 7.1, Android 7.1.1, dan Android 7.1.2. Android 7.1, dilengkapi dengan banyak ciri seperti sokongan cahaya malam, penyisipan gambar papan kekunci, Mode Daydream VR, dan sebagainya. Android 7.1.1 dan Android 7.1.2 juga dilengkapi dengan pelbagai ciri pembaikan, terutamanya untuk peranti Nexus.

15. Android 8.0 Oreo

Android oreo

Oreo menjadi nama OS Android untuk versi 8.0. Oreo adalah jenama coklat kedua selepas KitKat, yang digunakan oleh Google untuk nama OS Androidnya. Semasa artikel ini ditulis, terdapat banyak peranti mudah alih baru yang disertakan dengan OS Android Oreo.

Jadi, apakah ciri-ciri dalam Android Oreo ini? Terdapat banyak ciri menarik dari OS Android ini Oreo. Jadi, apakah beberapa ciri menarik yang terdapat pada Android 8.0 Oreo? Berikut adalah beberapa ciri penting dalam Android 8.0 Oreo.

 • Ciri Had Latar Belakang yang akan membataskan aktiviti aplikasi yang berada di belakang layar ( latar belakang ).
 • Gambar dalam Gambar, yang merupakan ciri yang membolehkan aplikasi berjalan serentak. Contohnya menonton video Youtube semasa membuka sembang WhatsApp.
 • Notification Dots, mempunyai titik kecil di atas ikon aplikasi yang menunjukkan pemberitahuan yang belum dibaca.
 • Aplikasi Segera Android, satu ciri yang membolehkan aplikasi dijalankan dari  penyemak imbas. 
 • Peningkatan keselamatan Google Play Store
 • Terdapat 60 emoji baru yang tersedia di Android Oreo.

Android Oreo juga dilengkapi dengan kemas kini Android 8.1 Oreo. Kemas kini ini menyajikan operasi yang disebut Android Oreo Go Edition, sistem operasi bernama Android Go yang ditujukan untuk telefon dengan spesifikasi yang lebih rendah. Satu lagi ciri menarik di Android 8.1 Oreo ialah perubahan pada butang 'Power Off' dan 'Restart' yang muncul dengan butang terapung.

16. Android 9.0 Pie

pai android

Android 9.0 Pie adalah pengganti Android Oreo. OS Android diperkenalkan pada tahun 2018 dan menjadi OS lalai untuk telefon bimbit pada tahun 2019. Di Android Pie terdapat banyak ciri menarik, salah satunya adalah sokongan untuk telefon pintar yang menggunakan  takik. 

Ciri pertama adalah adanya balasan pintar dari pemberitahuan. Fungsi ini membolehkan pengguna telefon pintar dengan Android OS Pie memilih pemberitahuan yang muncul dari aplikasi tertentu atau menyekatnya. Ciri lain ialah mod Lockdown. Fungsi ini berfungsi untuk mengunci peranti dan tidak memaparkan pemberitahuan.

Satu lagi ciri menarik ialah ciri untuk mengedit gambar  tangkapan skrin. Terdapat juga ciri dengan navigasi berasaskan isyarat. Ciri ini dipersembahkan supaya pengguna dapat dengan lebih mudah hanya dengan satu sentuhan jari ke kanan atau kiri. Sama seperti navigasi isyarat pada iOS.

Juga pada Android Pie terdapat ciri yang disebut Adaptive Battery. Fungsi ini membolehkan sistem menggunakan kecerdasan buatan (AI) untuk membaca corak penggunaan bateri dalam aplikasi, termasuk ketika digunakan. Ini akan memberi kesan kepada aplikasi yang menggunakan bateri dengan kuasa besar akan mendapat keutamaan.

Juga pada Android Pie, Google menyajikan antara muka grafik, termasuk tetapan cepat dan baki pemberitahuan. Antaramuka yang lebih baru ini mempunyai ruang putih dan sudut bulat. Selain itu, bahagian tetapan kini dilengkapi dengan ikon yang lebih berwarna.

Oleh itu, penjelasan mengenai senarai OS Android dari pertama kali dilahirkan hingga OS Android terbaru. Ketika artikel ini dibuat, Google telah menyiapkan Android Q dan tentunya akan ada juga Android lain yang biasanya mempertahankan nama makanan manis.