Inilah Jenis Bateri Yang Digunakan oleh Telefon Pintar

Bateri seperti tenaga pada manusia. Tanpa tenaga manusia tidak dapat hidup. Begitu juga dengan bateri di dalam telefon bimbit, jika anda mempunyai telefon bimbit, tidak ada gunanya jika tidak ada bateri di dalamnya. Ini kerana bateri adalah "nyawa" agar kesinambungan telefon bimbit dapat dihidupkan.

Kerana fungsi pentingnya, bateri jelas merupakan salah satu sektor yang dilihat ramai sebelum membeli telefon bimbit. Mungkin termasuk anda. Anda juga mesti mengetahui seberapa besar kapasiti bateri telefon bimbit kerana kapasiti itu dapat menentukan berapa lama telefon bimbit hidup.

Mengenai Bateri pada HP

Anda perlu tahu, bateri di HP masa kini adalah sektor yang penting dan juga "berbahaya". Berbahaya kerana pengeluar perlu menguji keselamatan bateri agar tidak mengelakkan kes yang tidak diingini, misalnya telefon bimbit yang telah meletup.

Kerana penting untuk mengetahui jenis bateri yang digunakan pada telefon bimbit. Oleh itu, anda yang mencari telefon bimbit, tidak hanya menumpukan pada kapasiti mereka tetapi juga dapat memberi tumpuan kepada jenis bateri yang digunakan. Terdapat dua jenis bateri di dalam telefon bimbit, iaitu:

  • Boleh ditanggalkan

Bateri jenis yang boleh ditanggalkan adalah jenis bateri mudah alih yang tidak digabungkan dengan badan HP. Bateri jenis ini dapat dikeluarkan sehingga jika ada kerosakan pada bateri, beli bateri baru. Pada masa ini jarang berlaku, HP menggunakan bateri longgar, walaupun masih terdapat beberapa pengeluar, terutama pengeluar tempatan yang mengekalkan jenis bateri longgar.

  • Tidak boleh ditanggalkan

Jenis bateri kedua tidak boleh ditanggalkan. Jenis bateri ini adalah bateri yang berintegrasi dengan badan. Pada masa ini, pengeluar memberi tumpuan kepada telefon bimbit yang mempunyai bateri penanaman. Ini dilakukan supaya telefon boleh mempunyai badan yang lebih langsing. Kesan buruknya, jelas bahawa bateri HP berada dalam masalah, mesti dikendalikan oleh pakar atau juruteknik dan tidak menariknya sendiri.

Jenis Bateri HP

Bateri di telefon bimbit juga mempunyai pelbagai jenis. Sebilangan jenis ini dipilih oleh pengeluar dengan pertimbangan tertentu. Jenis bateri dalam HP adalah seperti berikut.

1. ion Li-ion / Lithium

Li-ion

Sekiranya anda melihat spesifikasi HP, bateri sering ditulis Li-Ion, ini menunjukkan bahawa telefon bimbit dilengkapi dengan bateri jenis Lithium-Ion. Bateri jenis ini memang popular digunakan di banyak telefon pintar. Terutama kerana sifat bateri ini yang boleh dicas semula. Di dalam bateri ini, terdapat unsur ion litium yang bergerak dari elektrod negatif ke elektrod positif ketika dilepaskan, dan kembali ketika diisi semula

Bateri lithium ion (biasanya disebut Li-ion Battery atau LIB) adalah ahli keluarga bateri yang boleh dicas semula. Dalam bateri ini, ion litium berpindah dari elektrod negatif ke elektrod positif ketika dilepaskan, dan kembali ketika mengecas.

Pemilihan pengeluar untuk menggunakan bateri jenis Li-Ion kerana sifatnya yang tahan lama. Bateri ini boleh diisi semula hingga 1000 kali. Sememangnya, banyak pengeluar menggunakan bateri jenis ini di pelbagai telefon bimbit sekarang.

2. Li-Po / Lithium Ion Poly

Li-Po

Jenis bateri Li-Po adalah pengembangan Li-Ion. Bateri ini mempunyai ciri yang serupa dengan Li-Ion. Perbezaannya ialah elektrolit dalam bateri ini adalah elektrolit polimer dan bukannya elektrolit cair. Di samping itu, bateri ini dapat memberikan tenaga yang lebih spesifik. Baterai jenis Li-Po juga mempunyai berat dan bentuk yang lebih ringan yang dapat dibuat sesuka hati.

Ciri lain bateri Li-Po adalah keselamatannya. Berbanding dengan bateri lain, Li-Po adalah sejenis bateri yang lebih selamat dari letupan. Namun, jika pengeluar telefon bimbit menggunakan bateri Li-Po, kos pengeluaran yang dikeluarkan akan lebih mahal. Sekiranya anda mahukan telefon bimbit dengan bateri lebih selamat, anda semestinya memilih telefon bimbit dengan bateri Li-Po.

3. Li-Fe / Lithium iron Phosphate

Li-Fe

Jenis bateri ini adalah jenis bateri mahal yang jarang digunakan dalam peranti mudah alih. Sekiranya pengeluar menggunakan bateri jenis ini, kos pengeluaran akan meningkat dan mengakibatkan harga jualan telefon bimbit juga meningkat. Namun, mungkin suatu hari nanti terdapat peranti mudah alih yang menggunakan bateri jenis ini. Terutama kerana bateri yang terbuat dari kobalt oksida adalah pengembangan Li-Ion.

4. NiCd (Nikel Kadmium)

NiCd

NiCd adalah sejenis bateri yang tidak lagi digunakan. Walaupun pada era telefon bimbit, bateri jenis ini jarang digunakan. Ini kerana bateri jenis ini cukup berat dan besar. Lebih-lebih lagi, sifatnya memerlukan bateri kosong terlebih dahulu sebelum dicas sepenuhnya. Peranti yang menggunakan bateri ini misalnya adalah Nokia 3310, telefon bimbit berjuta-juta orang pada zamannya.

5. NiMh / Nikel Hidrida

niMH

Sekiranya anda sering memperhatikan telefon bimbit lama, jenis bateri yang digunakan bukan Li-Ion atau Li-Po. Biasanya yang sering ditulis ialah NiMh atau Nickel Hydrided. Bateri jenis ini sememangnya banyak digunakan pada era telefon bimbit  dan merupakan pengembangan dari NiCd.

Telefon dengan bateri ini boleh mempunyai kuasa 40 peratus lebih banyak dengan bentuk yang sama dan kurang. Bateri ini juga mempunyai ciri-ciri yang dapat diisi semula hingga 500 kali. Di samping itu, bateri ini mempunyai ciri yang sama dengan NiCd, yang semestinya kosong terlebih dahulu sebelum dicas semula.

Teknologi Pengecasan Bateri

Selain jenis bateri, anda juga perlu mengetahui teknologi pengecasan bateri yang biasa digunakan. Ingin tahu? Segera rujuk penjelasan berikut.

1. Pengecasan Pantas

qualcomm caj cepat

Telefon bimbit masa kini hanya dibahagikan kepada dua jenis yang banyak digunakan, Li-Ion dan Li-Po. Di masa depan, bateri telefon pintar boleh mempunyai jenis lain selain dua bateri. Kedua-dua bateri Li-Ion dan Li-Po umumnya memiliki kemampuan atau daya tahan bateri yang baik, tetapi ini juga bergantung pada kapasiti, perkakasan, dan sistem telefon pintar.

Masalah terbesar dengan telefon pintar sebenarnya adalah ketahanan. Ramai pengguna memerlukan telefon bimbit dengan kapasiti besar seperti 10,000 mAh ke atas. Walaupun ada beberapa telefon yang menggunakan kapasiti ini, lebih-lebih lagi, ini cukup berisiko.

Oleh itu, daripada memaksimumkan kapasiti penambahan bateri telefon pintar, teknologi yang dicas akan dipertingkatkan. Tidak hairanlah, maka ada telefon bimbit dengan bateri berkapasiti di bawah 5,000 mAh yang mempunyai teknologi pengecasan pantas.

Banyak pengeluar menggunakan teknologi pengecasan pantas atau pengecasan pantas , ada di antaranya seperti berikut.

  • Caj Pantas Qualcomm

HP yang mempunyai chipset Qualcomm sebenarnya mempunyai ciri pengecasan pantas Qualcomm Quick Charge. Cuma tidak semua pengeluar ingin mengaktifkan ciri ini kerana biasanya terdapat kos pengeluaran yang mesti ditambah. Walaupun teknologi pengecasan ini cukup bagus dan mampu mengecas HP lebih cepat daripada pengecasan biasa.

Qualcomm Quick Charge sendiri mempunyai beberapa versi Quick Charge. Yang paling biasa digunakan pada telefon bimbit ialah Quick Charge 3.0 dan Quick Charge 4.0

  • VOOC

VOOC adalah teknologi pengecasan pantas yang dikembangkan oleh Oppo. Teknologi ini membolehkan bateri telefon bimbit dicas dari 0 hingga 75% hanya dalam 30 minit. Oppo juga mengembangkan teknologi ini menjadi Super VOOC yang membolehkan telefon seperti Oppo Find X diisi dari 0 hingga 100 peratus hanya dalam 35 minit.

Teknologi ini tentunya lebih menarik daripada Qualcomm Quick Charge. Sayangnya, tidak semua HP Oppo mempunyai ciri pengecasan pantas ini.

  • Huawei Super Charge

Selain Oppo, Huawei juga memiliki teknologi pengisian cepat yang disebut Super Charge. Teknologi ini menjadikan telefon dapat dicas lebih cepat kerana menggunakan pengecas 40W. Dengan teknologi ini, Huawei Mate 20 yang berkapasiti 4.200 mAh dapat dicas sepenuhnya dari 0 hingga 100 peratus dalam masa kurang dari setengah jam.

  • Pengecasan pantas Dual-Engine 

Teknologi ini dimiliki oleh Vivo. Teknologi ini berfungsi dengan mengagihkan voltan semasa mengecas semula. Pengedaran ini mungkin berlaku kerana terdapat dua cip pengecasan saya, menjadikan pengecasan dua kali lebih cepat daripada pengecasan biasa. .

  • Super Charge Turbo 100 Watt

Teknologi ini sedang dikembangkan oleh Xiaomi. Dari namanya, jelas bahawa teknologi ini menjanjikan pengisian kuasa 100 watt.

2. Pengecasan Tanpa Wayar

Teknologi bateri seterusnya adalah pengecasan tanpa wayar atau pengecasan tanpa wayar. Teknologi ini adalah penyelesaian untuk pengguna yang tidak mahu menjadi rumit dengan mengecas menggunakan kabel. Cukup pasangkan bahagian belakang badan ke peranti pengecas tanpa wayar.

Malangnya, teknologi ini umumnya hanya terdapat pada telefon bimbit kelas atas. Jadi, anda yang memerlukan teknologi ini dapat melihat telefon bimbit seperti Samsung Galaxy S10 atau Huawei Mate 20 Pro, atau produk Apple iPhone mana pun.

3. Pengecasan tanpa wayar terbalik

Pengecasan tanpa wayar terbalik

Teknologi ini membolehkan telefon bimbit mempunyai kemampuan sebagai  powerbank  tetapi tanpa kabel. Oleh itu, jika anda mempunyai telefon bimbit dengan ciri ini, anda boleh mengecas telefon bimbit rakan anda dengan hanya mendekatkan bahagian belakang telefon bimbit anda kepada rakan anda.

Untuk menggunakan ciri ini, syaratnya ialah kedua-dua telefon bimbit mesti mempunyai ciri pengecasan tanpa wayar terbalik. Sekali lagi, ciri ini hanya boleh didapati di telefon kelas atas.

Itu adalah maklumat mengenai jenis bateri yang digunakan dalam telefon bimbit dan penjelasan mengenai teknologi pengecasan. Mudah-mudahan dengan membaca ini, anda dapat lebih memahami jenis bateri telefon bimbit yang digunakan dan juga teknologi yang menyokongnya.