Jenis Pensijilan Standard Kalis Air dan Ketenteraan di HP

Salah satu jenis telefon pintar yang cukup disasarkan adalah jenis telefon pintar yang tahan air atau tahan lasak. Telefon pintar jenis ini cukup dicari kerana kemampuannya masih boleh berjalan ketika dalam pelbagai keadaan. Contohnya, ada telefon bimbit yang masih berfungsi dengan baik apabila jatuh ke dalam air secara tidak sengaja atau terkena debu.

Orang yang mencari telefon bimbit jenis ini biasanya adalah orang yang mempunyai mobiliti tinggi dan sering menghadapi pelbagai keadaan cuaca. Orang seperti ini pastinya mengutamakan telefon bimbit yang kuat.

Penjual telefon pintar yang mensasarkan pasaran sasaran seperti ini biasanya memberikan maklumat, sama ada telefon bimbit mempunyai ketahanan air atau tidak. Sekiranya tidak ada maklumat, biasanya telefon ini tidak mempunyai ciri ketahanan. Sekiranya boleh tahan air, telefon bimbit mempunyai maklumat dalam bentuk kod yang menyatakan bahawa telefon telah lulus ujian kalis air atau ujian daya tahan badan.

Kod yang dimaksud biasanya dalam bentuk nombor seperti IP57, IP67, atau IP68. Terdapat juga kod lain yang menyatakan bahawa telefon bimbit telah memenuhi standard ketenteraan atau tidak. Biasanya telefon bimbit yang lulus ujian ketenteraan mempunyai kod MIL-STD-810G.

Jadi, apa sebenarnya maksud kod tersebut? Mengapa terdapat begitu banyak kod untuk keselamatan air? Untuk menjawabnya, pertimbangkan penjelasan berikut.

Jenis Pensijilan Kalis Air

telefon bimbit kalis air

Istilah yang tepat untuk menggambarkan telefon bimbit yang boleh bertahan ketika jatuh ke dalam air adalah "kalis air", bukan "kalis air". Ini karena jika istilah "anti-air" digunakan, ponsel tidak dapat terkena air, walaupun yang dimaksudkan adalah kemampuan berada di dalam air.

Keupayaan telefon bimbit kalis air atau tahan debu ditunjukkan oleh kod IP diikuti oleh dua nombor di belakangnya. IP adalah lanjutan dari Perlindungan Antarabangsa , yang merupakan sejenis standard perlindungan antarabangsa untuk suatu peranti.

Dua nombor di belakang "IP" adalah ciri proses ujian kalis air peranti. Ringkasnya, jika sebuah peranti diklaim mempunyai kalis air, maka ia mesti dicari lebih dalam, ujian yang dilakukan di telefon bimbit dalam keadaan apa? 

Contohnya, telefon bimbit A mempunyai kod kalis air IP67. Sementara telefon bimbit B mempunyai ketahanan air dengan kod IP68. Kedua-duanya mempunyai keupayaan kalis air, tetapi keduanya mempunyai proses pengujian ketahanan air dalam keadaan kedalaman yang berbeza. Perbezaan ujian ini ditunjukkan oleh digit kedua, iaitu nombor 7 dan nombor 8.

Sementara digit pertama selepas nombor "IP" menunjukkan tahap perlindungan tertentu. Contohnya ada telefon bimbit dengan kod IP58, yang bermaksud bahawa telefon bimbit mempunyai tahap perlindungan yang berbeza dari IP68. Untuk memahami penjelasan mengenai nombor ini, anda boleh mendengar penjelasan berikut.

1. Digit Pertama = Tahap Perlindungan dari luar

telefon bimbit kalis habuk

Seperti yang telah dinyatakan, nombor pertama setelah IP menunjukkan tahap perlindungan telefon bimbit ketika diuji. Maksudnya, kod ini bermaksud bahawa semasa telefon bimbit diuji, ada syarat perlindungan tertentu semasa dalam ujian, misalnya sama ada terdapat penutup untuk bahagian berbahaya atau tidak. Penerangan mengenai tahap nombor dapat dilihat di bawah.

 • X, adalah kod yang tidak menunjukkan data atau penjelasan untuk melindungi peranti
 • 0, adalah kod yang menunjukkan bahawa tidak ada perlindungan pada peranti
 • 1, adalah kod yang menunjukkan perlindungan peranti 50 mm
 • 2, adalah kod perlindungan ketika menguji dalam bentuk jari atau objek sukurang 12,5 mm
 • 3, adalah kod perlindungan ketika menguji dalam bentuk peranti tertentu seperti kabel tebal 2.5 mm.
 • 4, adalah kod perlindungan dengan pelindung hanya 1 mm yang boleh berupa kabel tipis atau skru.
 • 5, menunjukkan kod terhadap perlindungan debu agar tidak memasuki peranti dalam jumlah tertentu
 • 6, tunjukkan kod perlindungan terhadap habuk dengan ujian sehingga 8 jam.

Dari kod ini, dapat dilihat bahawa digit pertama selepas kod "IP" menunjukkan telefon bimbit mempunyai perlindungan tertentu. Semakin tinggi bilangannya, semakin sedikit perlindungan tetapi menunjukkan bahawa peranti dengan sedikit perlindungan dapat bertahan dalam keadaan tertentu.

Sebagai contoh, telefon bimbit dengan sijil IP4X, IP5X, dan IP6X mempunyai rintangan yang berbeza. Telefon bimbit dengan sijil IP4X menunjukkan bahawa telefon ini cukup baik untuk bertahan walaupun tidak tahan debu. Telefon bimbit dengan sijil IP5X bermaksud mereka mempunyai kemampuan perlindungan debu, walaupun tidak sepenuhnya. Telefon yang diperakui IP6X adalah telefon yang tahan debu sepenuhnya.

2. Digit Kedua = Ketahanan terhadap Air

telefon bimbit kalis air

Digit kedua dalam kod "IP" menunjukkan tahap perlindungan peranti ketika diuji di dalam air. Nombor kedua adalah apa yang mencirikan peranti dapat bertahan di dalam air dalam pelbagai keadaan. Semakin tinggi bilangannya, biasanya menunjukkan bahawa telefon bimbit mempunyai ketahanan air yang lebih baik. Penjelasan berikut.

 • 1, kod numerik yang menunjukkan bahawa peranti tidak mempunyai perlindungan terhadap air
 • 2, kod numerik yang menunjukkan bahawa peranti tahan terhadap tetesan air seperti hujan ringan, bahkan ketika peranti (dalam hal ini telefon bimbit) terkena tetesan air selama 15 hingga 10 minit.
 • 3, kod numerik yang menunjukkan bahawa telefon bimbit dapat bertahan selama 5 minit apabila terkena semburan air dengan keadaan telefon bimbit miring pada sudut 60 darjah.
 • 4, kod numerik yang menunjukkan peranti boleh bertahan selama 5 minit apabila terkena semburan air dari pelbagai arah. Ini bermaksud bahawa telefon ini masih dapat berjalan walaupun terkena hujan selama 5 minit.
 • 5, kod numerik yang menunjukkan bahawa telefon bimbit sudah mempunyai perlindungan terhadap air dengan syarat badan telefon bimbit mendapat tekanan air dengan bukaan 6.3 mm dari pelbagai arah selama 3 minit pada jarak 3 meter.
 • 6, kod numerik yang menunjukkan bahawa telefon bimbit sudah mempunyai perlindungan terhadap air dengan syarat badan telefon bimbit mendapat tekanan air dengan bukaan 12.5 mm dari pelbagai arah selama 3 minit pada jarak 3 meter. Ini bermaksud bahawa tekanan air lebih besar daripada proses pengujian dalam kod nombor 5.
 • 7, kod numerik yang menunjukkan bahawa telefon bimbit boleh bertahan selama 30 minit dalam kedalaman air 1 meter atau selama 30 minit terkena hujan.
 • 8, kod numerik yang menunjukkan bahawa telefon bimbit dapat bertahan di dalam air dengan tahap kedalaman lebih dari 1 dengan masa 30 minit atau lebih Beberapa telefon bimbit mempunyai ujian pada kedalaman 1.5 meter atau lebih dengan jangka masa 25 hingga 30 minit.
 • 9K, kod numerik yang menunjukkan telefon bimbit atau peranti mempunyai perlindungan pada jarak dekat dengan semburan suhu tinggi. Semasa artikel ini ditulis, tidak ada telefon pintar yang lulus pensijilan kod 9K.

Dari kod ini, dapat dilihat bahawa digit kedua setelah kod "IP" menunjukkan bahawa telefon bimbit mempunyai perlindungan air. Ini bermaksud bahawa jika ada telefon bimbit dengan pensijilan IP68, ini menunjukkan bahawa telefon bimbit mempunyai ketahanan air yang lebih baik daripada telefon bimbit dengan pensijilan IP67.

Jenis Pensijilan dan Penjelasan Standard Ketenteraan

SIJIL MILITER

Biasanya telefon bimbit tidak hanya mempunyai sijil kalis air tetapi juga mempunyai sijil standard ketenteraan. Biasanya, telefon bimbit yang sudah mempunyai sijil standard ketenteraan umumnya sudah mempunyai sijil kalis air. Walau bagaimanapun, telefon bimbit yang mempunyai perakuan kalis air tidak semestinya mempunyai sijil standard ketenteraan. Ceritanya berbeza dengan komputer riba, yang biasanya mempunyai sijil ketenteraan tetapi tidak mempunyai sijil kalis air.

Pensijilan ketenteraan ditujukan kepada kod MIL-STD 810. Peranti, baik telefon bimbit dan komputer riba, yang mempunyai standard MIL-STD 810 bermaksud menunjukkan bahawa peranti itu dapat bertahan dengan baik. Piawaian ini digunakan oleh pengeluar komputer riba atau telefon bimbit sebagai jaminan bahawa peranti yang dihasilkannya mempunyai ketahanan bahan yang baik.

MIL-STD 810 sendiri tidak mempunyai pelbagai jenis kod numerik kompleks serta pensijilan kalis air. MIL-STD 810 hanya mempunyai jenis ujian yang biasanya dibezakan mengikut standardnya. Jenis MIL-STD 810 biasanya menggunakan nilai penilaian seperti MIL-STD-810E atau MIL-STD-810F. Namun, kemudian muncul penilaian baru yang disebut MIL-STD-810G, yang merupakan semakan semula MIL-STD-810E atau MIL-STD-810F.

Peranti yang telah lulus MIL-STD 810 biasanya mengikuti ujian tertentu. Melaporkan dari iToday.co.id, peranti yang lulus MIL-STD 810 biasanya telah melepasi pelbagai 24 kategori ujian tertentu. Beberapa ujian yang dijalankan dalam proses standard MIL-STD 810G adalah seperti berikut.

1. Ujian Tekanan dan Dings

Ujian ini menguji ketahanan telefon bimbit atau peranti komputer riba dengan tekanan 20% lebih kuat daripada tekanan biasa. Untuk ujian kickback, telefon bimbit atau peranti komputer riba diuji untuk menguji ketahanannya apabila peranti itu jatuh ke lantai atau tanah secara tidak sengaja.

2. Ujian Ketinggian

Ujian ini bertujuan untuk memastikan peranti dapat menahan keadaan suhu tertentu. Contohnya, pada ketinggian 6000 meter dari aras laut dan di gunung es. Sekiranya ujian ini berjaya, jelas peranti ini cukup menarik dan dapat digunakan oleh penjelajah dalam pelbagai keadaan.

3. Ujian Putaran

Ujian ini memastikan bahawa peranti dapat menahan pelbagai keadaan ketika diletakkan di mana sahaja. Contohnya disusun di batang atau disusun dengan objek lain.

4. Ujian Getaran

Ujian ini menguji peranti dengan pelbagai model getaran. Tujuannya adalah agar alat ini dapat jatuh walaupun telah jatuh atau digunakan dengan kasar.

5. Ujian Senyap

Ujian ini bertujuan untuk menjadikan peranti dapat bertahan walaupun dalam keadaan bising.

Selain daripada lima ujian, masih banyak ujian lain yang digunakan agar peranti dapat mengantongi sijil ketenteraan. Terdapat ujian ketahanan suhu rendah, ujian pengangkutan, dan lain-lain. Khusus untuk komputer riba, ujian engsel dan ketahanan papan kekunci komputer riba juga dilakukan

Itulah penjelasan mengenai jenis pensijilan kalis air dan juga perakuan tentera. Semoga maklumat ini dapat meningkatkan wawasan pembaca mengenai ketahanan produk elektronik (dalam hal ini telefon bimbit dan komputer riba).