Inilah Jenis Skrin yang Digunakan pada Telefon Pintar

Selalunya semasa anda membeli telefon bimbit atau telefon pintar hari ini, faktor terpenting yang perlu dipertimbangkan adalah chipset, memori, bateri dan kamera. Kadang-kadang skrin adalah faktor kesekian kalinya. Walaupun layar juga merupakan salah satu faktor penting untuk dipertimbangkan sebelum membeli telefon bimbit.

Mengapa sektor skrin begitu penting? Kerana pada masa ini, telefon pintar bukan hanya komunikasi tetapi sebagai peranti multimedia. Sudah tentu anda tidak mahu membeli telefon bimbit dengan skrin yang buruk kan? Terutama kerana terdapat banyak telefon bimbit di pasaran yang menggunakan pelbagai jenis panel skrin.

Atas sebab ini, anda juga harus mempertimbangkan sektor skrin. Lebih-lebih lagi, terdapat banyak telefon bimbit yang menggunakan pelbagai jenis skrin dengan semua ciri-cirinya. Anda boleh mengetahui perbezaan antara skrin yang digunakan pada telefon bimbit dengan mengetahui pelbagai jenis skrin mudah alih di bawah.

1. LCD

Harga Monitor LCD LED

Bercakap mengenai skrin di telefon pintar, pada dasarnya akan membincangkan skrin yang disebut LCD. LCD, yang merupakan singkatan dari paparan kristal cair , adalah jenis skrin asas yang banyak digunakan dalam pelbagai telefon pintar.

Seperti namanya, LCD ini adalah layar yang terdiri dari komposisi kristal cair yang menerangi dari belakang. Penggunaan LCD dipilih kerana bahan pengeluarannya tidak seberapa, banyak vendor mudah alih menghadirkan telefon bimbit dengan skrin LCD.

Kelebihan utama LCD adalah layar yang memiliki lampu latar atau cahaya dari blag, jadi cukup jelas ketika layar terkena sinar matahari. Malangnya, ketepatan warna LCD masih tidak begitu baik jika dibandingkan dengan jenis skrin lain.

2. TFT LCD

LCD TFT

TFT LCD adalah skrin LCD yang menggunakan teknologi TFT ( Thin Film Transistor atau Thin Film Transistor ). Skrin TFT ini banyak digunakan dalam telefon pintar murah, terutama ketika telefon pintar mula ramai di pasaran.

Dengan teknologi ini, skrin mudah alih mampu menampilkan skrin dengan gambar yang mempunyai kontras yang baik dan resolusi yang lebih tinggi. Malangnya, telefon bimbit dengan skrin TFT mempunyai dua kekurangan. Pertama, sudut pandangan skrin sempit dan. Kedua, paparan layar kurang jelas ketika terkena sinar matahari langsung.

TFT juga menggunakan kuasa bateri yang lebih banyak. Atas sebab ini orang malas membeli telefon bimbit dengan teknologi skrin LCD TFT. Ini memberi kesan kepada industri telefon bimbit hari ini, ketika vendor jarang menghadirkan telefon bimbit dengan TFT LCD.

3. IPS LCD

Xiaomi Mi 8 Lite vs Asus Zenfone Max Pro M2

Hampir semua telefon pintar terkini dari kelas menengah dan sederhana yang berpatutan, kebanyakannya menampilkan skrin dengan LCD IPS. Terdapat juga beberapa jenis telefon bimbit kelas atas yang masih menggunakan IPS LCD.

IPS sendiri bermaksud In-Plane Switching, teknologi panel paparan pada LCD. IPS LCD hadir sebagai penyelesaian keupayaan terhad pada skrin TFT LCD. Oleh itu, telefon bimbit dengan skrin LCD IPS tidak akan mengalami masalah dengan paparan skrin kabur.

Selain itu, IPS LCD juga mempunyai perspektif yang baik. Jadi, mata memandang skrin mudah alih IPS LCD dari sisi, paparan skrin tetap jelas. Kelebihan lain dari IPS LCD adalah kesannya terhadap penggunaan kuasa bateri yang lebih efisien jika dibandingkan dengan TFT LCD.

4. PLS TFT

Samsung Galaxy M20

Penamaan TFT pada jenis skrin ini membuat orang meragui kualiti produk ini. Walaupun TFS PLS berbeza dengan TFT LCD. TFS PLS ini adalah jenis skrin yang serupa dengan teknologi skrin LCD IPS.

Adakah Samsung, vendor mudah alih terkenal yang mengembangkan teknologi paparan TFT PLS ini pada bulan September 2011. Teknologi skrin ini berasal dari teknologi Super PLS yang dikembangkan oleh Samsung. Teknologi ini mempunyai persamaan dengan panel IPS. Dari sudut pandang layar dan kualiti skrin paparan, PLS TFT cenderung serupa dengan IPS LCD.

Untuk melihat kualiti layar TFT PLS, lihat artikel ulasan Samsung Galaxy M20, telefon Samsung murah yang menggunakan panel TFT PLS. Anda juga dapat merujuk perbandingan kualitas layar TFT PLS dengan LCD IPS dalam artikel perbandingan Samsung Galaxy M20 dan Asus Zenfone Max Pro M2.

5. OLED

Beberapa jenis telefon bimbit dilengkapi dengan panel OLED, seperti LG V30 yang menggunakan jenis OLED P-OLED. OLED sendiri adalah lanjutan dari Diod Pemancar Cahaya Organik. Jenis skrin ini berbeza dengan teknologi LCD. Skrin OLED terdiri daripada lapisan electroluminescent yang nipis yang bermaksud bahawa lapisan boleh dinyalakan ketika elektrik. Oleh kerana itu, OLED dapat menghasilkan cahaya mereka sendiri.

Keupayaan untuk menampilkan cahaya layar itu sendiri menjadikan OLED tidak memerlukan lampu latar dan juga LCD. Ini juga menjadikan telefon bimbit dengan skrin OLED lebih cekap kuasa berbanding telefon dengan LCD.

Sebagai tambahan kepada faktor-faktor ini, skrin OLED mempunyai piksel hitam lebih padat yang selalu dalam keadaan "mati" kecuali piksel di dalamnya terdedah pada arus. Apabila lampu menyala dan memaparkan layar dengan warna hitam, arus yang diperlukan lebih sedikit. Di samping itu, skrin OLED mempunyai kadar penyegaran yang tinggi.

Namun, OLED mempunyai satu kekurangan yang memerlukan penggunaan tenaga yang lebih besar ketika menampilkan warna terang. Selain itu, skrin OLED tidak begitu baik berbanding dengan paparan LCD jika berada di bawah sinar matahari langsung. OLED juga mempunyai skrin berpotensi yang dapat menyala.

6. AMOLED

Nokia C6-01

AMOLED atau Active Matrix Organic Light Emitting Diode adalah teknologi paparan yang dikembangkan oleh Samsung. Teknologi paparan ini mula digunakan secara meluas pada tahun 2008 pada pelbagai peranti, termasuk telefon pintar. Walaupun dikembangkan oleh Samsung, layar AMOLED pertama kali digunakan oleh ponsel Nokia C6-01 dan Nokia 85

Kini, telefon pintar dengan skrin AMOLED biasanya digunakan dalam telefon bimbit kelas atas atau harganya agak tinggi. Penggunaan panel AMOLED dalam telefon bimbit kelas atas cukup wajar memandangkan kos menghasilkan AMOLED lebih tinggi daripada IPS LCD. Namun, Samsung mempunyai beberapa jenis telefon bimbit murah yang disertakan dengan panel AMOLED.

AMOLED sendiri merupakan inovasi dari Samsung dengan menggabungkan teknologi OLED dengan TFT. Kombinasi teknologi ini menjadikan AMOLED mempunyai paparan warna yang jelas, penggunaan kuasa bateri yang lebih efisien, dan mempunyai kecerahan yang lebih tinggi.

7. Super AMOLED

Samsung Galaxy Note8

Perkembangan teknologi Super AMOLED dari AMOLED. Istilah ini digunakan oleh Samsung sebagai istilah pemasaran yang merujuk pada panel skrin yang lebih baik daripada AMOLED. Walaupun dari segi teknologi, Super AMOLED tidak mempunyai peningkatan teknologi yang terlalu ketara.

Prestasi paparan Super AMOLED serupa dengan AMOLED, begitu juga dengan penggunaan kuasanya. Yang membezakan AMOLED dan Super AMOLED ialah penggunaan panel skrin sentuh. Bagi anda yang tidak tahu, skrin telefon bimbit biasanya terdiri daripada panel skrin dan lapisan skrin sentuh yang kadang-kadang terpisah, sama ada panel LCD, TFT, OLED atau AMOLED.

Ini berbeza dengan Super AMOLED yang menyatukan lapisan skrin sentuh dengan panel skrin. Ini menjadikan skrin Super AMOLED mempunyai tahap ketepatan skrin sentuh yang lebih baik. Salah satu contoh telefon bimbit dengan skrin Super AMOLED adalah Samsung Galaxy Note 8 dan beberapa jenis telefon bimbit Samsung kelas atas yang lain.

8. AMOLED Dinamik

Telefon Samsung dan beberapa telefon mewah dari vendor lain umumnya bertahan menggunakan panel Super AMOLED. Samsung menggunakan panel ini dalam siri Samsung Galaxy S dan beberapa jenis telefon Samsung yang lain di kelas menengah.

Samsung kemudian menghadirkan panel yang telah berkembang dari Super AMOLED, iaitu Dynamic AMOLED. Teknologi paparan ini pertama kali diperkenalkan pada peranti seri Samsung Galaxy S10.

Dynamic AMOLED menurut Android Authority tidak hanya membawa skrin dengan punchole . Dynamic AMOLED mempunyai keupayaan dan ciri seperti Super AMOLED. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa peningkatan dalam penampilan seperti kontras yang lebih tinggi dan pembiakan warna yang berkualiti tinggi.

Salah satu ciri Dynamic AMOLED adalah adanya ciri-ciri untuk menyokong HDR10 +. Bagi mereka yang tidak tahu, HDR10 + adalah ciri yang berfungsi untuk meningkatkan kontras dan memastikan perincian gambar dapat dilihat walaupun dalam latar belakang gelap. Di samping itu, Dynamic AMOLED menawarkan gamut warna dengan tahap yang mencapai 100% ruang warna DCI-P3.

9. Paparan Retina

iPhone XR

Apple mempunyai teknologi paparan yang disebut Retina Display. Istilah ini bukan teknologi skrin seperti AMOLED yang dikembangkan oleh Samsung. Retina Display adalah bahasa pemasaran dari Apple untuk produk iPhone mereka. Secara amnya, sebilangan produk iPhone menggunakan skrin jenis IPS dan OLED. Walau bagaimanapun, kualiti skrin IPS dan OLED pada iPhone lebih baik berbanding dengan skrin telefon Android dengan jenis skrin yang sama.

Perkara yang menjadikan paparan skrin iPhone lebih baik adalah kerana teknologi Retina Display. Dengan teknologi ini, skrin pada iPhone dapat menunjukkan kepadatan piksel yang agak tinggi. Ini menjadikan mata anda tidak akan melihat piksel yang terpisah pada skrin iPhone.

Retina Display juga mempunyai kualiti gambar yang tajam dan jelas. Cuma, Retina Display mempunyai penggunaan kuasa yang cukup tinggi jika dibandingkan dengan teknologi paparan IPS dan OLED yang lain.

10. Haptic Tactile

Senarai harga untuk Blackberry ribut

Teknologi skrin mudah alih seterusnya adalah Haptic Tactile Display. Teknologi layar ini digunakan oleh BlackBerry dan Nokia, misalnya pada perangkat BlackBerry Storm.

Teknologi layar ini menyajikan ciri sentuhan pada layar yang dapat menghasilkan maklum balas sehingga meningkatkan ketepatan layar sentuh dan keselesaan menaip. Malangnya, teknologi ini tidak lagi digunakan bersama dengan penyerahan BlackBerry di pasaran mudah alih.

Demikian penjelasan mengenai jenis skrin HP. Dengan maklumat ini, diharapkan anda dapat mempertimbangkan jenis panel skrin yang digunakan pada telefon bimbit sebelum benar-benar membelinya.