Inilah Jenis Pelindung Skrin Mudah Alih Hari Ini!

Skrin pada telefon pintar adalah bahagian penting. Fungsinya bukan hanya untuk menampilkan paparan sistem, tetapi layar pada telefon bimbit masa kini berfungsi sebagai penyedia navigasi dan maklumat untuk pelbagai perkara. Skrin ini menentukan sama ada maklumat yang dipaparkan jelas atau tidak.

Selain itu, layar juga merupakan bahagian dari telefon pintar yang cukup rentan. Kerana skrin adalah bahagian telefon bimbit yang mudah retak. Selalunya betul , lihat telefon bimbit yang rosak pada umumnya terdapat bahagian skrin yang retak akibat terjatuh atau kerana perkara lain.

Walaupun skrin retak, beberapa telefon masih berjalan dengan baik dan ada yang tidak. Ini juga bergantung pada jenis skrin HP yang anda gunakan. Ada telefon bimbit yang memisahkan layar sentuh dari kaca layar, ada yang menyatukan layar dengan navigasi skrin sentuh.

Sudah tentu ada juga pengeluar yang memanjakan pengguna dengan menggunakan pelindung pada skrin. Tujuan pelindung skrin ini adalah untuk mengurangkan penampilan retakan atau calar akibat  kesalahan manusia.

Pelindung skrin itu sendiri terdapat pelbagai jenis. Terdapat jenis pelindung yang baik terhadap calar, benar-benar dapat menahan calar. Perhatikan juga bahawa tidak semua telefon bimbit mempunyai pelindung skrin. Ini dilakukan supaya pengeluar dapat menjimatkan lebih banyak kos pengeluaran telefon bimbit.

Jadi, apakah jenis pelindung skrin telefon bimbit? Terdapat pelbagai jenis pelindung skrin telefon bimbit yang terpasang di pasaran dan senarai tersebut dapat dilihat di bawah.

1. Lapisan Oleophobic

Lapisan oleofobik

Oleophobic Coating adalah sejenis pelindung skrin yang mampu melindungi skrin dari pelbagai calar kecil. Telefon yang mempunyai pelindung skrin secara amnya dapat melindungi layar telefon bimbit dari kotoran atau cap jari.

Oleophobic Coating bukan sahaja melindungi skrin tetapi juga menjadikan skrin kelihatan lebih berkilat. Yang perlu diingat, telefon bimbit yang mempunyai Lapisan Oleophobic pelindung tidak boleh dibersihkan dengan bahan kimia. Ini kerana lapisan pelindung ini tidak akan kekal selama-lamanya. Lama kelamaan, lapisan ini akan pudar. Oleh itu, telefon bimbit dengan pelindung memerlukan penjagaan dengan membersihkan dengan air.

2. Kaca Tahan Gores

kaca tahan calar

Pelindung skrin telefon bimbit lain ialah Kaca Tahan Gores. Pelindung ini adalah jenis pelindung skrin ringan. Kerana HP dengan pelindung ini hanya dapat bertahan dari calar kecil. Terutama kerana pelindung skrin ini hanya melindungi permukaan sahaja. Oleh itu, telefon bimbit dengan pelindung skrin perlu memakai pelindung skrin tambahan seperti kaca temper. 

3. Corning Concore Glass

gelas setuju

Concore Glass adalah pelindung skrin dari sebuah syarikat bernama Corning. Pelindung skrin ini mempunyai teknologi OGS (One Glass Solution). Teknologi ini menyatukan pelindung skrin dan bahagian skrin sentuh menjadi satu dan disatukan secara langsung dengan skrin utama.

Ini menjadikan skrin tidak mempunyai banyak lapisan, menjadikan badan HP lebih nipis. Dengan teknologi ini, skrin HP juga mampu menahan calar. Di samping itu, penggunaan OGS menjadikan paparan skrin HP lebih baik dan mempunyai warna yang lebih kaya. Malangnya, pengeluar telefon bimbit jarang menggunakan teknologi kerana kos pengeluarannya mahal.

4. Kaca Safir

Kaca Safir

Saphire dianggap sebagai bahan yang kuat untuk melindungi telefon bimbit. Ini telah dilakukan oleh Apple semasa menerapkan safir sebagai pelindung lensa kamera pada iPhone. Pengilang kemudian menggunakan perkara yang sama dengan memakai pelindung Sapphire di skrin.

Malangnya, pelindung Sapphire ini tidak banyak digunakan. Walaupun Sapphire dianggap sebagai bahan yang kuat setelah berlian. Namun, dalam praktiknya, pelindung skrin dari Sapphire tidak begitu kuat sehingga banyak pengeluar telefon bimbit telah meninggalkan teknologi pelindung ini.

5. Kaca Dragontail

Kaca Dragontail

Dragontail Glass adalah pelindung skrin yang dibuat oleh syarikat Asahi Glass. Pelindung skrin ini mampu menjadikan telefon menahan calar dan beban. Skrin dengan Dragontrail Glass juga dapat menahan pelbagai "serangan" pada skrin HP seperti calar menggunakan kunci atau beban berat.

Kemampuan pelindung skrin ini menjadikan banyak pengeluar menggunakan Dragontail Glass pada skrin HP. Ketahanan skrin terhadap pelbagai calar tentu menjadi alasan untuk dirinya sendiri. Beberapa telefon bimbit yang menggunakan pelindung skrin ini adalah Polytron Prime 7, siri Sony Xperia (Z1, Z2, Z3, Z5, Z5 Premium, X Performance), dan Samsung Galaxy M10 dan M210, Meizu M2 Note, dan banyak lagi

6. Kaca Kingkong

Kaca Kingkong

Pelindung skrin lain adalah Kingkong Glass. Pelindung skrin ini terdiri daripada bahan kaca nipis berukuran 0.3 mm yang serupa dengan kaca tempered. Sebenarnya, fungsi Kingkong Glass sebenarnya mirip dengan kaca tempered, yang merupakan lapisan tambahan untuk pelindung skrin telefon bimbit.

Ini bermaksud pelindung skrin ini boleh dibeli secara berasingan dan menjadi pelindung skrin telefon bimbit yang tidak mempunyai pelindung skrin yang kukuh. Pelindung skrin nipis dari Kingkong Glass ternyata dapat menahan pelbagai calar seperti calar gunting, duit syiling, dan lain-lain.

Menariknya, ada pengeluar tempatan yang secara langsung menggunakan pelindung Kingkong Glass pada produk mereka secara langsung. Penerbitnya ialah Evercoss.

Pengeluar tempatan ini menggunakan Kingkong Glass untuk Evercoss U50A dan Evercoss U50A Max. Kedua-dua produk ini ternyata dapat bertahan walaupun dipukul atau dipukul dengan tembok. HP juga boleh menjadi tukul , anda tahu . Seperti yang ditulis di Jagatreview.com, Evercoss mendakwa bahawa pelindung Kingkong Glass pada Evercoss U50A Max berada pada tahap yang setara dengan pelindung Corning Gorilla Glass 3.

7. Corning Gorilla Glass

Kaca Gorilla Corning

Pelindung skrin terakhir ialah Corning Gorilla Glass. Dari namanya, jelas bahawa perisai ini juga dibuat oleh Corning, syarikat yang membuat pelindung Concore Glass. Tetapi berbanding dengan Concore Glass, Corning Gorilla Glass lebih terkenal dan dipercayai oleh banyak pengeluar mudah alih.

Pengilang mempercayai Corning Gorilla Glass kerana syarikat ini terbukti mampu menghadirkan pelindung skrin yang baik. Pengalaman pastinya merupakan salah satu aset lain, terutamanya kerana Corning telah mengembangkan kaca bersaiz nipis yang tahan terhadap calar sejak tahun 2005.

Pada tahun 2010, Corning mempersembahkan pelindung Gorilla Glass yang terbuat dari kaca nipis tetapi tahan lama. Sejak 2010, Corning telah menjadi pilihan banyak pengeluar untuk melindungi skrin telefon bimbit mereka. Sejak itu, Corning mempersembahkan Gorilla Glass dengan pelbagai versi berikut.

  • Corning Gorilla Glass 1

Kaca pelindung yang menjadi pendahulu kelahiran Gorilla Glass dipersembahkan pada tahun 2005 dan hanya menjadi popular 2 tahun kemudian. Ini terima kasih kepada Apple yang meletakkan pelindung pada produk iPhone generasi pertama. Pada masa itu, pelindung skrin ini dilengkapi dengan kaca setebal 1.5 mm yang telah dilapisi oleofobik untuk mengelakkan noda dan cap jari melekat.

Untuk generasi awal, kaca setebal 1.5 mm pastinya masih dalam kategori nipis. Dan kejayaan penggunaan iPhone telah menyebabkan banyak pengeluar memesan pelindung skrin dari Corning.

  • Corning Gorilla Glass 2

Pada tahun 2012, Corning mempersembahkan pelindung generasi kedua. Oleh kerana nama Gorilla Glass dilahirkan, maka Corning menamakan produk ini dengan Gorilla Glass 2. Pelindung skrin ini mempunyai bentuk paparan yang 20% ‚Äč‚Äčlebih nipis daripada generasi pertama. Walaupun lebih nipis, Gorilla Glass 2 dapat bertahan hingga 50 paun tanpa meninggalkan retakan dan pecah pada kaca pelindung.

Kehadiran Gorilla Glass 2 disambut baik oleh pengeluar telefon bimbit ketika itu. Terdapat 600 juta peranti yang menggunakan Gorilla Glass 2 sebagai pelindung skrin. Samsung Galaxy S3 adalah salah satu contoh telefon bimbit terkenal yang menggunakan pelindung Corning Gorilla Glass 2.

  • Corning Gorilla Glass 3

Samsung Galaxy S4, Moto G, dan Moto X, yang merupakan telefon bimbit yang popular menggunakan pelindung skrin Gorilla Glass generasi ketiga atau Corning Gorilla Glass 3. Pelindung skrin ini mempunyai teknologi yang disebut NDR atau Native Damage Resistance yang menjadikan kaca pelindung dapat menahan goresan hingga 35%.

  • Corning Gorilla Glass 4

Corning Gorilla Glass 4 dilancarkan pada tahun 2014 dan merupakan pelindung skrin yang paling popular. Kerana, Corning Gorilla Glass 4 memiliki kemampuan untuk melindungi layar dari kerosakan ketika jatuh di permukaan yang kasar. ASUS ZenFone 2 Laser adalah contoh produk yang menggunakan pelindung skrin ini. Corning Gorilla Glass 4 sendiri masih banyak digunakan oleh pengeluar untuk melindungi skrin pada zaman sekarang.

  • Corning Gorilla Glass 5

Corning Gorilla Glass 5 adalah pelindung skrin yang baik dari segi ketahanan. Corning sendiri mendakwa bahawa kaca pelindung ini 4x kali lebih baik daripada Corning Gorilla Glass 4 ketika melindungi skrin ketika jatuh. Corning juga menjanjikan bahawa pelindung skrin ini dapat mengelakkan layar retak hingga 80% ketika jatuh dari ketinggian 1 meter.

Corning Gorilla Glass 5 sendiri banyak digunakan dalam pelbagai telefon bimbit kelas atas hingga ke bawah. Tidak hanya sebagai pelindung layar, Corning Gorilla Glass 5 juga digunakan sebagai pelindung seluruh tubuh. Contoh telefon yang menggunakan Corning Gorilla Glass 5 ialah Redmi Note 7. Bukti Redmi Note 7 menggunakan Corning Gorilla Glass 5 dan dapat menahan calar boleh menyemak video berikut.

  • Corning Gorilla Glass 6

Corning Gorilla Glass 6 adalah pelindung skrin generasi terkini. Pelindung skrin ini didakwa Corning mempunyai kemampuan dua kali lebih tahan daripada Corning Gorilla Glass 5. Ini dibuktikan dengan ujian telefon bimbit yang jatuh dengan Corning Gorilla Glass 6 yang dijatuhkan dari ketinggian 1 meter 15 kali berturut-turut.

Contoh telefon yang menggunakan pelindung Corning Gorilla Glass 6 adalah banyak. Secara amnya, telefon bimbit mewah menggunakan pelindung skrin ini. Tetapi ada juga telefon kelas menengah seperti Asus Zenfone Max Pro M2 yang juga menggunakan pelindung skrin Corning Gorilla Glass 6.

Fakta sebenarnya menunjukkan bahawa banyak pengeluar telefon bimbit menggunakan Corning Gorilla Glass sebagai pelindung skrin telefon bimbit. Terdapat juga pengeluar yang menggunakan pelindung skrin lain, tetapi jumlahnya agak kecil. Namun, apa pun pelindung telefon bimbit yang digunakan, ia digunakan untuk tetap memakai perlindungan tambahan, ya.