Inilah Jenis GPS pada Telefon Pintar dan Fungsinya

Dalam dunia telefon pintar, GPS adalah ciri penting. Kenapa? Kerana GPS adalah navigasi penting bagi orang untuk melakukan perjalanan atau mengesan kedudukan tertentu. Oleh itu, penting bagi telefon bimbit untuk memiliki sensor kompas yang baik agar GPS di dalamnya dapat berjalan dengan optimum.

Walau bagaimanapun, GPS itu sendiri tidak hanya terdapat dalam telefon bimbit. Ternyata terdapat banyak jenis GPS di dunia, bahkan GPS sudah ada lama sebelum telefon pintar berleluasa seperti sekarang. Jadi, apa sebenarnya GPS?

Pemahaman dan Fungsi GPS

gps

GPS ( Global Positioning System ) adalah peranti atau sistem dan navigasi berasaskan satelit yang mengesan kedudukan objek tertentu atau memetakan posisi tertentu pada peta digital. Cara GPS ini berfungsi bergantung pada tiga komponen utama, iaitu: satelit, pengawal, dan penerima / pengguna.

Satelit berfungsi sebagai penerima dan penyimpanan data yang kemudian diteruskan ke stesen kawalan atau pengawal. Maklumat data yang diterima oleh satelit adalah maklumat masa dan isyarat yang akan dihantar ke penerima.

Pengawal mempunyai fungsi dalam mengawal satelit. Pengawal menghantar data dan menyegerakkan masa antara satelit. Sementara penerima adalah pengguna (termasuk anda) yang menerima maklumat data dari satelit untuk menentukan kedudukan arah, jarak, dan juga waktu.

Sekiranya anda melihat cara kerjanya, kami sebagai pengguna GPS merasa seperti diperhatikan oleh satelit kerana satelit akan membaca arah perjalanan dan kedudukan kami. Jadi, dalam dunia sekarang, anda yang baru melangkah ke pasar minim boleh dibaca, terutamanya jika anda menghidupkan GPS di telefon bimbit anda.

Jenis GPS di HPGPS PADA PERGERAKAN

Telefon pintar atau telefon pintar pada masa ini umumnya sudah dilengkapi dengan Peta Google. Nah, Peta Google akan berjalan dengan baik jika anda menghidupkan ciri "lokasi" atau "GPS" (penamaan biasanya bergantung pada jenama telefon bimbit yang digunakan). Ciri ini jelas penting kerana sangat membantu banyak orang dalam pelbagai cara.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa GPS bukan satu-satunya sistem penerima isyarat navigasi yang ada di telefon bimbit. GPS sendiri adalah sebahagian daripada sistem navigasi tetapi sekarang maknanya meluas ke sistem navigasi global yang terdiri daripada pelbagai jenis.

Mengapa ia terdiri daripada pelbagai jenis? Kerana sistem navigasi bukan hanya GPS. Terdapat banyak sistem navigasi pembaca lokasi. Ini juga dapat dilihat dari spesifikasi telefon bimbit .. Telefon bimbit jenama A mempunyai GPS dengan sistem navigasi tertentu, misalnya hanya A-GPS. Telefon jenama B boleh mempunyai banyak sokongan sistem navigasi seperti Samsung Galaxy S10 misalnya.

Perlu diingat, bahawa sistem navigasi dalam telefon bimbit bukan GPS kerana seperti yang dijelaskan sebelumnya, GPS terdiri daripada 3 siri. Apa yang ada di telefon bimbit adalah penerima isyarat sementara sistem navigasi pembaca disebut satelit atau juga dapat disebut sebagai GNSS.

Ini bermaksud, telefon bimbit boleh mempunyai sistem penerimaan isyarat tertentu berdasarkan satelit pengirim? Jadi, apakah pelbagai sistem navigasi satelit? Inilah jawapannya.

1. A-GPS

A-GPS

A-GPS bermaksud Sistem Penentududukan Global yang Dibantu . Sistem navigasi ini dikembangkan oleh orang Amerika. Dari namanya, jelas bahawa A-GPS berkaitan dengan GPS. Sekiranya telefon bimbit mempunyai GPS dengan sistem A-GPS ini bermakna, sistem GPS telefon bimbit sudah sangat baik. Kerana pada dasarnya A-GPS adalah penyempurnaan GPS untuk menentukan kedudukan di bumi.

A-GPS itu sendiri adalah kaedah berdasarkan masa. Kaedah ini dikelaskan sebagai mempunyai ketepatan dalam menentukan kedudukan. Kaedah ini dibantu oleh pelayan penyedia maklumat yang dibantu oleh pengendali rangkaian melalui menara BTS. Di menara BTS ini secara amnya terdapat penerima GPS yang pastinya dapat memproses pemproses maklumat data di lokasi membaca.

2. GLONASS

GLONAS

GLONASS adalah sistem navigasi yang bersaing dengan A-GPS. Sekiranya A-GPS dikembangkan oleh Amerika, GLONASS adalah sistem navigasi yang dibangunkan oleh Rusia. Sistem navigasi ini adalah satelit berasaskan ruang. GLONASS adalah sistem navigasi yang mempunyai pembacaan kedudukan yang tepat dan jumlah satelit GLONASS sudah cukup banyak mengambang di langit.

Sekiranya GLONASS dan A-GPS terpisah, bagaimana sistem navigasi mudah alih yang mempunyai sokongan GLONASS dan A-GPS? Sekiranya terdapat telefon bimbit atau telefon pintar yang mempunyai sokongan A-GPS dan GLONASS, ini bermaksud bahawa telefon bimbit dapat menerima isyarat dari kedua satelit secara serentak atau terpisah.

3. BDS

bds

BDS adalah singkatan untuk Sistem Satelit Navigasi BeiDou. Dari namanya, telah dinyatakan bahawa sistem navigasi satelit dikembangkan oleh China, alias China. Sistem BDS telah dimulakan sejak tahun 2000 dan terus dikembangkan.

Pada tahun 2015, BDS memasuki generasi ke-2 atau juga dikenali sebagai COMPASS atau BeiDou-2. Sistem navigasi satelit ini berfungsi di seluruh dunia dan terdiri daripada 35 satelit. Pada tahun yang sama, China telah membina BeiDou-2 atau generasi ke-3 BDS yang pastinya mempunyai sistem yang lebih baik daripada sistem navigasi sebelumnya.

4. GALILEO

galileo gps

Kesatuan Eropah tidak mahu kalah kepada Amerika, Rusia atau China. Mereka juga mengembangkan sistem navigasi satelit mereka sendiri yang disebut Galileo. Sistem navigasi ini didakwa mempunyai kemampuan membaca kedudukan dengan lebih tepat. Sistem ini juga dibina sebagai titik mati jika, GLONASS dan GPS dimatikan secara tiba-tiba oleh Rusia atau Amerika.

5. QZSS

QZSS

QZSS bermaksud Sistem Satelit Quasi-Zenith . Sistem navigasi ini dibina oleh Jepun sebagai sistem pemindahan masa serantau tiga satelit. Sistem ini dibina berdasarkan satelit GPS. Sistem ini sendiri dipersembahkan untuk memberikan perkhidmatan di rantau Asia-Oceania. Sistem ini juga hadir sebagai pengawal keserasian GPS

Jenis Peranti GPS Lain

Bukan hanya pada telefon pintar sebenar, GPS juga terdapat di peranti lain yang fungsinya dapat membantu kehidupan banyak orang. Apa itu, penjelasan berikut.

1. GPS mudah alih 

GPS PORTABLE

Jenis GPS pertama adalah GPS mudah alih, jenis GPS yang boleh dibawa ke mana sahaja. Bentuknya mudah dipegang, oleh itu jenis GPS ini sering disebut sebagai GPS Genggam. Jenis GPS ini dapat menjadi pengganti kompas dan peta kerana fungsinya yang dapat membaca lokasi, ketinggian, dan topografi dari berbagai tempat.

Dengan GPS ini juga, anda dapat menentukan lokasi untuk memancing dan boleh menjadi alat yang berguna sekiranya tersesat di hutan. Jadi, anda yang sering mengembara, terutama ke kawasan yang belum disentuh oleh Peta Google, boleh membawa GPS ini. Bentuknya yang kecil menjadi kelebihan tersendiri sehingga tidak membebankan beg anda.

Ciri-ciri dalam peranti GPS ini adalah kompas digital, waktu, penggera, kamera, peta dan layar sentuh. Terdapat juga pilihan jalan untuk pengguna. Selain itu, GPS biasanya lebih mudah disambungkan ke PC.

2. GPS poket

MINI GPS (GPS POCKET)

GPS poket mempunyai fungsi yang sama dengan GPS mudah alih, iaitu GPS yang dapat dibawa dengan mudah ke mana sahaja. Bentuk yang lebih mini menjadikan GPS poket lebih mudah dibawa malah boleh menjadi rantai kunci. Kerana saiznya yang kecil, GPS saku memiliki layar kecil dan ciri-cirinya tidak lengkap seperti GPS saku.

3. Penerima In-Dash

Penerima In-Dash

Jenis GPS yang sangat diperlukan adalah penerima In-dash, yang merupakan penerima yang dapat dipasangkan di dalam kereta. Jenis GPS ini dicari oleh mereka yang mempunyai kereta persendirian, mungkin termasuk anda. Ini kerana jenis GPS ini dapat memberikan data dan maklumat yang lebih tepat.

Selain itu, GPS jenis ini mempunyai ketepatan dan fungsi yang lebih baik dalam memaparkan peta dan arah jalan. GPS jenis ini juga mengalami perkembangan yang ketara seperti adanya ciri data lalu lintas. Ciri ini jelas berguna agar anda tidak memasuki kawasan yang macet. Menariknya, penerima In-dash mempunyai keupayaan untuk berhubung dengan GPS pada telefon pintar tanpa kabel.

Perkara yang menjadikan penerima In-dash banyak dicari juga kerana aksesori mudah diperoleh. Selain itu, pemasangan peranti ini juga cukup mudah. Oh, beberapa produk penerima In-dash mempunyai ciri lengkap seperti pemain MP3, navigasi ke rumah dari mana saja, dan maklumat mengenai tempat-tempat penting seperti ATM, teater, atau pusat membeli-belah.

4. GPS untuk Motosikal

Motosikal GPS

Peranti GPS untuk motosikal biasanya mempunyai bentuk dan fungsi yang sama dengan penerima In-dash yang digunakan di dalam kereta. Pembezaan GPS untuk kenderaan bermotor adalah ciri-cirinya

Oleh kerana GPS dalam motosikal tidak berada di dalam rumah, jenis GPS ini biasanya mempunyai kemampuan kalis air, tahan terhadap tumpahan bahan bakar, dan tahan terhadap pelbagai getaran. Selain itu, GPS untuk mtoro biasanya mempunyai ciri Bluetooth.

5. GPS Sukan

SUKAN GPS

Terdapat juga alat GPS yang mempunyai fungsi untuk menyokong aktiviti sukan.Jenis GPS untuk aktiviti sukan biasanya berbentuk jam tangan yang mempunyai ciri kalis air. Beberapa jenis produk misalnya adalah GPS Forerunner 210 untuk anda yang merancang untuk menjalankan. Terdapat juga S Garmin Edge 80 yang sesuai untuk anda yang gemar berbasikal.

Terdapat juga bentuk GPS untuk sukan yang mempunyai bentuk telefon bimbit. Bentuk GPS ini boleh dipasang di basikal. Ciri GPS ini digunakan untuk mengukur langkah, membakar kalori, membaca degupan jantung, pedal ayunan (untuk basikal), jam randik, dan juga jarak perjalanan. Malah, terdapat juga GPS untuk aktiviti sukan yang mempunyai rakan sukan maya.

6. GPS Marin

GPS LAUT

Seperti namanya, GPS jenis ini digunakan di laut, juga digunakan untuk mereka yang mengerjakan kru. GPS jenis ini banyak digunakan oleh kapal laut komersial dan rekreasi. Oleh kerana keperluan kapal, jelas bahawa jenis GPS ini tidak bertujuan untuk keperluan peribadi, jadi harganya biasanya mahal.

GPS jenis ini boleh digunakan dalam pelbagai keadaan dan situasi yang berlaku di laut, alias sesuai untuk pelbagai keadaan cuaca. GPS ini juga dapat berfungsi sebagai peta digital yang mempunyai tahap ketepatan yang baik. Lebih-lebih lagi, terdapat ciri-ciri yang membolehkan pengguna melihat kawasan pesisir pantai pada peta pada peta digital. Peta digital juga dapat memaparkan keadaan perairan dan tasik di dunia.

7. GPS untuk Kapal terbang

GPS UDARA

Sama seperti GPS untuk kapal, GPS untuk pesawat juga dibuat khusus untuk keperluan bukan peribadi. Seperti namanya, GPS ini digunakan untuk membaca situasi dan keadaan penerbangan. Oleh itu, GPS ini digunakan oleh cokpits.

Sama seperti GPS untuk kapal air, peranti GPS ini mahal. Apa gunanya membeli alat ini jika anda tidak mempunyai kapal terbang? Kecuali anda mempunyai jet atau helikopter peribadi, sudah tentu ia adalah kisah lain.

GPS untuk penerbangan ini mempunyai beberapa ciri menarik seperti membaca kedudukan pesawat atau mengetahui maklumat lapangan terbang. Terdapat juga ciri untuk membaca status dan keadaan cuaca serta ciri untuk membuat rancangan penerbangan.

Baiklah, penjelasan mengenai jenis GPS yang ada di telefon bimbit, jenis GPS secara umum, pemahaman, dan fungsi. Mudah-mudahan dengan maklumat ini, anda dapat lebih memahami mengenai GPS di HP dan cara ia berfungsi.