10 Kelebihan dan Kekurangan Samsung Galaxy A8 Star

Samsung Galaxy A8 Star adalah telefon bimbit Samsung dalam julat kelas menengah. Kerana secara amnya, siri HP A berada di kelas menengah. Khusus untuk Samsung Galaxy A8 Star, telefon bimbit ini berada dalam barisan keluarga A8, satu "saudara" dengan Samsung Galaxy A8 (2018) dan Samsung Galaxy A8 +.

Kerana masih dalam barisan siri keluarga A8, sudah pasti bahawa Samsung Galaxy A8 Star mempunyai spesifikasi yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan Samsung Galaxy A6. Telefon bimbit ini sebenarnya mempunyai spesifikasi yang lebih dekat dengan HP  unggulan  Samsung berbanding siri A8 yang lain.

Ciri-ciri yang memang terdapat pada HP kelas atas, seperti bahan asas yang diperbuat daripada logam dan kaca, kehadiran NFC, dan kamera yang lebih baik. Untuk lebih terperinci mengenai apa HP ini, anda harus melihat kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy A8 Star ini.

Spesifikasi Samsung Galaxy A8 Star

Samsung Galaxy A8 Star

 • Keluaran:  Jun 2018
 • Skrin: Super AMOLED 6,3 inci
 • Resolusi Skrin: 1080 x 2220 piksel, nisbah 18.5: 9
 • Chipset: Qualcomm SDM660 Snapdragon 660
 • CPU: Octa-core (4 × 2.2 GHz Kryo 260 & 4 × 1.8 GHz Kryo 260)
 • GPU: Adreno 512
 • Memori Dalaman: 64GB, RAM 4GB
 • Memori Luaran: microSD, hingga 512GB (slot hibrid)
 • Kamera Belakang: Dual 24 MP, f / 1.7 + 16 MP, f / 1.7, PDAF
 • Kamera Depan: 24 MP, f / 2.0
 • Bateri: Li-Ion 3700 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Kelebihan Samsung Galaxy A8 Star

1. Skrin Paparan Infiniti

Samsung Galaxy A8 Star mempunyai skrin yang bagus. Ya, skrin telefon pintar Samsung tidak mengecewakan kerana secara amnya sudah menggunakan Super AMOLED. SobatHape juga menyatakan bahawa skrin penuh HD + 6,3 inci pada telefon bimbit ini anggun. ObatGaptek juga menyatakan bahawa telefon bimbit ini mempunyai skrin padat dan nuansa skrin telefon bimbit ini serupa dengan Galaxy Note 8 yang mempunyai dimensi skrin yang serupa.

Sammobile juga menyatakan skrin di telefon bimbit ini memang cukup bagus. Layarnya mampu menampilkan visual hitam pekat, paparan warna terang, dan mempunyai sudut pandangan yang baik. Nampaknya tidak ada keraguan mengenai paparan layar pada telefon bimbit Samsung yang sudah membawa konsep paparan Super AMOLED Infinity .

2. Kualiti Kamera Yang Baik

Samsung Galaxy A8 Star hadir dengan kamera ganda di bahagian belakang, iaitu 24 MP, f / 1.7 + 16 MP, f / 1.7. Kamera dwi ini mempunyai fungsi yang berbeza daripada dua kamera pada HP yang lain. Biasanya, kamera kedua di bahagian belakang bertujuan untuk menangkap latar belakang dan memberikan kesan kabur. Kedua-dua kamera di belakang telefon bimbit sebenarnya memberikan fungsi foto yang berbeza.

Sebelum menerangkan, lihat dahulu beberapa contoh tangkapan kamera belakang menggunakan telefon bimbit ini.

Dari beberapa contoh foto di atas, nampaknya Samsung Galaxy A8 Star dapat menangkap gambar dengan baik dalam semua keadaan. Dalam keadaan cahaya yang mencukupi, paparan foto cukup terperinci. Kisah yang sama juga berlaku ketika digunakan dalam keadaan pencahayaan yang buruk, gambarnya cukup bagus dan bunyi yang minimum 

Hasil maksimum berkat dua kamera pada telefon bimbit ini yang berfungsi dengan cara yang unik. Bila digunakan dalam kondisi cahaya yang cukup, HP ini akan menggunakan kamera 16 MP, sedangkan ketika dalam kondisi cahaya rendah, kamera 24 MP digunakan.

Kamera 24 MP ini mempunyai teknologi yang disebut Samsung sebagai Tetracell Technology. Teknologi ini secara teori menggabungkan empat titik piksel yang digabungkan sehingga memberikan kesan cahaya yang berlebihan ketika mengambil gambar.

Oleh itu, adakah  kedua - dua persediaan  kamera tidak memberi kesan bokeh? Hanya kerana kamera kedua tidak mempunyai kesan kabur, tidak bermaksud kamera belakang HP tidak mempunyai kesan bokeh. Telefon bimbit ini sebenarnya mempunyai kemampuan untuk menangkap gambar dengan bokeh yang bagus dan disebut sebagai fitur Fokus Langsung.

Berkat  pemasangan  dan teknologi dwi kamera, kamera belakang Samsung Galaxy A8 Star adalah yang terbaik. ObatGaptek malah mengatakan bahawa kualiti kamera berada di tengah kelas menengah Samsung dan kelas atas Samsung.

Untuk rakaman video, HP ini mempunyai sokongan untuk merakam video hingga 2160p 30 fps. Malangnya, tidak ada ciri OIS atau EIS di telefon bimbit ini. Samsung mempunyai ciri penstabil bawaannya sendiri, hanya menurut ObatGaptek kualiti ciri ini tidak memberi kesan yang stabil pada video. Walaupun begitu, kamera belakang HP ini mempunyai kemampuan untuk merakam video  gerakan perlahan. 

Telefon bimbit ini tidak hanya mempunyai kamera belakang yang mempunyai kualiti gambar yang baik. Kamera depan HP ini juga mampu memberikan gambar yang bagus. Dengan menjalankan sensor 24 MP dengan aperture f / 2.0 dan teknologi Tetracell, telefon bimbit ini mampu menangkap gambar yang bagus.

SobatHape sebaliknya mengatakan bahawa kamera depan HP mampu menangkap gambar selfie dengan terperinci. ObatGaptek sebaliknya mengatakan, selfie HP ini lebih baik daripada telefon bimbit kelas menengah lain yang sering mendakwa sebagai telefon bimbit selfie terbaik.

3. Hayat Bateri yang baik

Ciri khas telefon bimbit Samsung dengan skrin AMOLED biasanya kecekapan penggunaan kuasa. Kecekapan ini tentunya memberi kesan positif pada jangka hayat bateri yang lebih lama, termasuk HP Samsung Galaxy A8 Star. Dengan kapasiti 3,700 mAh, ternyata sel ini dapat memberikan jangka hayat bateri yang lama.

Sammobile mengatakan bahawa hayat bateri sangat baik. Dengan penggunaan internet menggunakan data selular dari 4 hingga 5 jam, telefon bimbit ini dapat bertahan hingga 22 jam dengan skrin pada  waktu  6.5 jam.

SobatHape juga mengatakan bahawa telefon bimbit ini mempunyai daya tahan bateri yang baik. Ketahanannya dapat mencapai lebih dari satu hari sehingga pengecasan dapat dilakukan pada keesokan harinya. Oh, bercakap tentang pengecasan , pengecasan alias , telefon bimbit ini menyokong pengecasan pantas. Malangnya, jangka masa pengecasan bateri cukup lama, boleh melebihi 2 jam.

4. Prestasi Cemerlang

Samsung Galaxy A8 Star hadir dengan chipset Snapdragon 660. Di dalam chipset ini terdapat pemproses teras octa yang terbahagi kepada dua kelompok, quad core Kryo 260 2.2 GHz dan quad core Kryo 260 1.8 GHz. Pemproses diseragamkan dengan pemproses grafik Adreno 512.

Landasan dapur memang sering digunakan dalam HP kelas menengah yang memfokuskan pada prestasi tinggi. Oleh itu, tidak keterlaluan jika anda menyebut HP ini mempunyai prestasi yang baik-baik saja dan kukuh. Lebih-lebih lagi, berkat sokongan RAM 4 GB yang menurut SobatHape dapat memberikan kesan multitasking yang baik ketika menggunakan banyak aplikasi secara serentak. Cukup periksa nilai HP Antutu ini pada gambar berikut yang skornya cukup tinggi.

Menurut ObatGaptek, bermain permainan seperti Mobile Legens dan Infinity Ops, selesa bermain dengan grafik tertinggi. Khusus untuk permainan PUBG Mobile, telefon bimbit ini dapat memainkan PUBG Mobile dengan grafik HD dengan framate tinggi. Namun, ia akan menjadi lebih selesa dan lancar ketika bermain PUBG Mobile dalam grafik  keseimbangan  dengan  medium framerate  .

Berdasarkan prestasi yang ditawarkan oleh telefon bimbit ini, jelas bahawa Samsung Galaxy A8 Star adalah telefon bimbit yang mempunyai prestasi baik dan kukuh. Satu kelebihan tentunya dari telefon bimbit ini.

5. Bixby dan UI yang kaya dengan ciri

Kelebihan lain dari Samsung Galaxy A8 Star adalah soal ciri dalam Samsung Experience 9.0 UX. Samsung Experience 9.0 UX adalah penyesuaian dari Samsung berdasarkan sistem operasi Android Oreo.

Ciri-ciri ini merangkumi ciri pelekat AR pada kamera seperti ciri AR pada siri Samsung Galaxy S9. Ciri lain adalah dua aplikasi sembang dan media sosial, folder selamat, Samsung Health, dan tentu saja, pelbagai tetingkap menarik yang membolehkan menonton Youtube sambil berbual dengan orang lain.

Itu sahaja? Sudah tentu tidak. Terdapat ciri paling keren di telefon bimbit ini iaitu Bixby. Bixby adalah asli pintar yang biasa digunakan dalam telefon bimbit mewah Samsung. Ciri ini terungkap di Samsung Galaxy A8 Star.

Terdapat Suara Bixby yang akan membantu soalan dijawab dengan mudah. Terdapat juga Bixby Vision yang berguna untuk mencari tempat menarik di sekitarnya dan mengekstrak penulisan dan terjemahan secara langsung sekiranya penulisannya dalam bahasa asing.

Kekurangan Samsung Galaxy A8 (2018)

1. Reka Bentuk Asas dan Permukaan yang licin

Samsung Galaxy A8 Star hadir dengan bahan logam dan kaca di bahagian depan dan belakang. Bahan badan ini menjadikan HP ini berasa premium. Namun, penggunaan kaca ini menjadikan Samsung Galaxy A8 Star terasa lebih berdering ketika dipegang.

Perkara lain yang malang adalah konsep  fullview  terasa kurang daripada yang maksimum berkat bezel HP ini yang masih agak tebal. Reka bentuk badan HP ini juga nampak biasa dan tidak begitu istimewa. Ia tidak buruk, tetapi cenderung biasa yang menjadikan reka bentuknya tidak menarik.

2. SIM hibrid

Perkara yang malang mengenai telefon bimbit ini adalah hakikat bahawa ia membawa slot hibrid. Maksudnya, pengguna Samsung Galaxy A8 Star mesti memilih untuk menggunakan dua kad SIM bersama-sama atau satu SIM dengan microSD.

Satu perkara yang harus diperhatikan oleh Samsung adalah bahawa orang Indonesia pada umumnya lebih dual SIM ditambah slot microSD. Kisah lain jika memori dalaman HP mempunyai kapasiti beratus-ratus GB yang pastinya lebih dari cukup.

3. Tidak kalis air

Di beberapa sektor, Samsung Galaxy A8 Star jelas mempunyai peningkatan yang baik jika dibandingkan dengan Samsung Galaxy A8 (2018) dan Samsung Galaxy A8 +. Malangnya, dalam sektor satu ini, Samsung Galaxy A8 Star telah menurun.

Tidak seperti Samsung Galaxy A8 (2018) dan Samsung Galaxy A8 + yang mempunyai kemampuan kalis air, telefon bimbit ini hadir tanpa kemampuan kalis air. Memang, jika disimbah air, HP ini masih boleh berdiri, tetapi jika anda berenang, ia pasti akan menjadikan telefon bimbit ini rosak. Satu lagi kelemahan telefon ini, tentu saja.

4. Lokasi Sensor Cap Jari yang lemah

Samsung Galaxy A8 Star mempunyai kedudukan sensor cap jari yang tidak biasa. Sensor cap jari pada telefon bimbit ini kelihatan terlalu menaik jika dibandingkan dengan sensor cap jari HP Samsung yang lain pada tahun 2018. Kedudukan sensor cap jari yang tinggi juga dikeluhkan oleh TabletGaptek. Nampaknya jika anda ingin menggunakan telefon bimbit ini, anda harus membiasakan diri dengan kedudukan sensor cap jari yang terlalu tinggi.

5. Terlalu mahal

Samsung Galaxy A8 Star

Perkara malang mengenai Samsung Galaxy A8 Star cukup tinggi. Ketika telefon bimbit ini pertama kali dijual di Indonesia, harga yang ditawarkan adalah Rp7,999,000. Kini di beberapa kedai  dalam talian,  telefon bimbit ini ditawarkan dengan harga yang lebih murah daripada jumlah awal sekitar Rp7.2 juta.

Memang ada yang menjual dengan harga lebih rendah, yaitu Rp. 6 juta. Cuma harganya biasanya untuk Samsung Galaxy A8 HP yang tidak mendapat jaminan rasmi dari SEIN (Samsung Electronics Indonesia) aka HP yang dibawa dari luar negara.

Oh, dengan harga Rp 7 juta, sebenarnya ia masih agak mahal. Kerana telefon bimbit lain dengan spesifikasi serupa ditawarkan pada kisaran harga Rp 4 juta. Ya, memang telefon bimbit tidak mempunyai ciri NFC tetapi tetap harga rasmi agak mahal.

Kesimpulannya

Samsung Galaxy A8 Star menawarkan banyak kelebihan dalam sektor kamera, skrin dan hayat bateri. Prestasi HP juga lebih bernilai. Malangnya, harga telefon bimbit ini ditambah dengan ketiadaan pensijilan kalis air menjadikan telefon bimbit ini kurang menarik.

Sekiranya kekurangan yang disebutkan sebelumnya tidak terlalu banyak masalah, tidak ada salahnya membeli telefon bimbit ini di kedai dalam talian melalui pautan ini. Walau bagaimanapun, jika anda mahukan spesifikasi yang hampir sama dan mempunyai nilai lebih, anda harus mensasarkan Samsung Galaxy A8 (2018) yang boleh anda beli di sini atau hanya Samsung Galaxy A8 + yang boleh anda beli di sini.