Ini adalah Jenis Rangkaian Selular dari Generasi ke Generasi

Bercakap mengenai rangkaian telefon bimbit, seseorang mesti melihat teknologi pertama yang digunakan, iaitu teknologi rangkaian radio atau disebut juga 0G. Teknologi ini adalah radio kereta yang menjadi pendahulu kepada kelahiran teknologi selular.

Dalam rangkaian 0G, terdapat beberapa teknologi yang disebut Push to Talk (PTT atau manual), Sistem Telefon Bergerak (MTS), Peningkatan Perkhidmatan Telefon Bimbit (IMTS), dan Sistem Telefon Bergerak Lanjutan (AMTS).

Teknologi 0G adalah teknologi radio terbuka yang dimaksudkan secara komersial, berbeza dengan teknologi tertutup. Salah satu penggunaan teknologi ini adalah perkhidmatan telefon dari Motorola dan Bell Systems di Amerika pada tahun 1946.

Dari masa ke masa, teknologi rangkaian telah berkembang sehingga diketahui pada masa ini, ketika semua orang menggunakan telefon bimbit yang sudah memiliki teknologi selular. Semasa artikel ini ditulis, teknologi rangkaian selular akan menghadapi teknologi rangkaian 5G. Sebenarnya, sudah ada rancangan untuk melihat teknologi rangkaian 5G.

Jadi, apa perkembangan teknologi selular ini? Mengapa terdapat begitu banyak telefon bimbit yang menyokong rangkaian selular terkini, dan ada yang masih lama? Untuk menjawabnya, pertimbangkan penjelasan mengenai jenis rangkaian selular dari generasi pertama hingga generasi terbaru di bawah.

1. 1G

1g

Pada awalnya, telah dibincangkan bahawa teknologi radio kereta menjadi pendahulu kepada kelahiran teknologi rangkaian 1G, alias Generasi Pertama. Teknologi rangkaian pertama ini merujuk kepada teknologi yang telah digunakan dalam peranti komunikasi mudah alih, juga digunakan pada telefon bimbit.

Teknologi 1G hadir menggunakan rangkaian yang menggunakan sistem analog. Istilah yang sejuk dipanggil AMPS atau Advanced Mobile Phone System . Teknologi 1G pertama kali digunakan pada tahun 1970, ketika teknologi mikropemproses diciptakan untuk keperluan teknologi komunikasi tanpa wayar. Oh ya , teknologi 1G ini adalah teknologi yang hanya dapat dihantar dalam bentuk suara.

2. 2G

2g

Sistem rangkaian analog mula ditinggalkan ketika teknologi telefon bimbit telah memasuki generasi kedua, iaitu rangkaian 2G. Teknologi ini pertama kali diperkenalkan secara komersial oleh Radiolinja pada tahun 1991. Dalam rangkaian generasi kedua ini, telefon bimbit berkembang, tidak hanya menyokong teknologi penghantaran suara tetapi juga teks atau kemudian dikenali sebagai SMS.

Generasi kedua ini menghasilkan beberapa teknologi rangkaian. Teknologi rangkaian yang paling terkenal adalah GSM dan CDMA. Orang Indonesia dengan mudah mengenali kedua-dua rangkaian ini kerana pada masa itu terdapat operator selular yang menggunakan GSM dan ada yang menjalankan CDMA.

Selain GSM dan CDMA, ada juga teknologi rangkaian lain. Sebut saja TDMA, PDC, iDEN, DECT, dan PHPS.

Radiolinja pada masa itu menggunakan teknologi GSM Global System of Mobile, teknologi rangkaian 2G yang ketika itu popular dan banyak digunakan di pelbagai operator lain. Teknologi rangkaian GSM ini hadir pada 900 MHz dan dalam perkembangannya frekuensi yang digunakan dalam GSM adalah 1800 MHz dan 1900 MHz.

Selain GSM, ada juga teknologi CDMAone. Teknologi ini adalah teknologi 2G yang menggunakan asas Code Division Multiple Access (CDMA). Teknologi CDMA hadir di jaringan 800 MHz, tetapi ada juga jaringan CDMA di rangkaian 1900 MHz.

3. 2.5G

GPRS

Teknologi rangkaian 2G telah meningkat kepada generasi 2.5G. Teknologi ini membolehkan komunikasi tidak hanya dalam bentuk suara dan mesej, tetapi juga dalam bentuk data 153 kbps. Perkhidmatan MMS adalah salah satu contoh sokongan dari kehadiran teknologi 2.5G ini. Rangkaian 2.5G itu sendiri terkenal dengan dua jenis rangkaian, iaitu.

  • GPRS

GPRS bermaksud Perkhidmatan Radio Pakej Global . Perkhidmatan ini adalah teknologi untuk mengirim dan menerima data yang berkaitan dengan internet, seperti data e-mel dan gambar dengan kelajuan 56 kbps hingga 115 kbps. Teknologi ini popular di Indonesia pada awal tahun 2000-an

  • HUJUNG

EDGE bermaksud kadar Data yang Dipertingkatkan untuk GSM Evolution . Teknologi ini adalah pengembangan GPRS sehingga EDGE kadang-kadang juga disebut sebagai teknologi rangkaian 2.75G. Sebabnya, rangkaian ini mampu menghantar data mencapai 236 kbps. Teknologi EDGE pertama kali diperkenalkan di Amerika pada tahun 2003 oleh pengendali AT&T.

4. 3G

Rangkaian 3G

Teknologi rangkaian 3G adalah evolusi rangkaian selular yang berkembang pesat berbanding dua generasi sebelumnya. Kerana, pada generasi ketiga ini, telefon bimbit kini dapat digunakan untuk melayari internet dengan selesa, termasuk untuk mengakses video di internet.

Kehadiran rangkaian 3G menjadikan telefon bimbit atau telefon bimbit kini dapat digunakan untuk mengirim e-mel dengan lebih cepat, mengirim mesej segera, menonton video, dan bahkan teknologi untuk panggilan video. Oleh kerana fungsinya yang dapat digunakan untuk internet, jaringan 3G kemudian disebut sebagai jalur lebar bergerak.

Teknologi 3G pertama yang tersedia secara komersial bermula pada tahun 2001 di Jepun oleh NTT DoCoMo. Pada tahun 2002, Korea Selatan juga menggunakan teknologi yang diklaim mampu memindahkan data hingga 2 Mbps.

Teknologi 3G adalah standard yang kemudian ditetapkan oleh Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa (ITU) yang diadopsi dari IMT-2000. Organisasi ini kemudian menentukan evolusi 2G ke 3G dari dua jenis pengendali, iaitu dari 2G TDMA ke IMT-SC EDGE (operator GSM) dan 2G CDMA (cdmaOne) kepada IMT-SC (operator CDMA).

5. 3.5G dan 3.75G (HSPA, HSDPA, HSUPA, HSPA +, EVDO)

HSPA

Evolusi kelajuan data telah membolehkan rangkaian 3G berkembang menjadi rangkaian 3.5G, 3G +, atau bahkan 3.75G. Contohnya ialah HSDPA atau ( Akses Paket Downlink Berkelajuan Tinggi ). HSDPA adalah teknologi rangkaian 3.5G yang memungkinkan kecepatan pemindahan data hingga 14 Mbps, menjadikan kehadiran peranti modem 3.5G untuk komputer atau komputer riba.

Modem HSDPA pertama kali diperkenalkan pada tahun 2007. Dua tahun kemudian, terdapat 250 rangkaian HSDPA yang tersedia secara komersial di 109 negara.

Terdapat HSDPA, ada juga HSUPA atau Akses Paket Uplink Berkelajuan Tinggi . Jaringan ini adalah rangkaian yang memfokuskan pada memuat naik data ke internet dengan kecepatan hingga 5.76 Mbit / s. Kehadiran teknologi ini adalah pendahulu kepada sejumlah besar data yang dimuat naik ke internet melalui telefon bimbit dan rangkaian jalur lebar mudah alih .

HSDPA dan HSUPA adalah rangkaian dalam satu keluarga yang disebut HSPA ( Akses Berkelajuan Tinggi ). Rangkaian HSPA ini berada pada frekuensi 1900 MHz dan 2100 MHz. Sebenarnya, ada yang berjalan pada 850 MHz.

Dalam keluarga HSPA ini, ada juga rangkaian yang disebut, HSPA + atau juga disebut HSPA Evolution. Pelopor HSPA + ini adalah Telstra yang melakukan percubaan HSPA + di Australia pada tahun 2008. Teknologi rangkaian ini juga disebut sebagai teknologi rangkaian 3.75. Penyebutan ini bukan tanpa sebab kerana HSPA + mempunyai antena Multiple Input Multiple Output (MIMO).

MIMO ini berfungsi sebagai peningkatan kecepatan data dan mempercepat rangkaian. Dengan HSPA +, kecepatan jaringan dapat mencapai 21 Mbit / s, bahkan di Itali ada operator yang menggunakan jaringan HSPA + yang diklaim memiliki kecepatan hingga 28Mbit / s.

Sebagai tambahan kepada keluarga HSPA, teknologi evolusi 3G ini juga mempunyai rangkaian EVDO atau Evolution Data Optimized . Rangkaian ini adalah jalur lebar tanpa wayar berkelajuan tinggi yang disajikan oleh pemain telekomunikasi pada rangkaian CDMA2000 yang digabungkan dalam Persatuan Industri Telekomunikasi.

Ringkasnya, jika pengendali GSM menawarkan rangkaian internet pantas melalui HSPA, maka operator CDMA menghadirkan rangkaian EVDO. Verizon dan Sprint adalah pengendali yang membantu membawa rangkaian EVDO. Semasa di Indonesia, ketika teknologi generasi ketiga, operator Smartfren menghadirkan rangkaian EVDO.

6. 4G (LTE)

4g lte

Teknologi rangkaian selular generasi keempat adalah 4G LTE. LTE bermaksud LTE ( Long Term Evolution ) yang merujuk kepada peningkatan evolusi rangkaian GSM / EDGE dan UMTS / HSPA yang mempunyai kelajuan data hingga 100 Mbps, bahkan lebih. Rangkaian 4G LTE ini mempunyai spektrum yang berbeza dari rangkaian 2G dan 3G.

Oleh kerana itu, pengembangan 4G LTE di Indonesia agak lambat kerana pelaksanaannya sedikit berbeza jika dibandingkan ketika operator beralih dari 2G ke 3G. Namun, 4G LTE (ketika artikel ini ditulis) kini telah menjunam ke berbagai wilayah di Indonesia. Pembangunan LTE 4G juga akan berterusan ke kawasan terpencil.

Teknologi rangkaian 4G LTE sendiri pertama kali muncul pada 14 Disember 2009 melalui pengendali mudah alih TeliaSonera di Stockholm dan Oslo. Di Indonesia, rangkaian 4G LTE, dimulai pada tahun 2015 dan kini menjadi rangkaian yang dapat dipercayai untuk mengakses pelbagai kandungan di internet.

Pelbagai telefon bimbit yang ada di pasaran sudah menyokong rangkaian 4G LTE. Ini juga diperkuat kerana banyak pengendali sudah menyokong 4G LTE, termasuk Smartfren yang kini tidak lagi menyediakan rangkaian CDMA dan fokus pada 4G LTE dan menggantikan panggilan suara 2G dengan VoLTE, iaitu panggilan telefon menggunakan rangkaian LTE.

7. 5G

5g

Teknologi rangkaian selular generasi kelima ialah 5G. Teknologi ini adalah teknologi rangkaian selular yang menggantikan rangkaian 4G. Kelajuannya menggunakan ukuran Gbps bukan Mbps lagi. Bayangkan, 4G LTE yang kini digunakan sendiri sangat pantas, terutamanya 5G.

Rangkaian 5G itu sendiri akan menggunakan gelombang ini yang dapat dibahagikan kepada frekuensi yang berbeza dan setiap frekuensi disiapkan untuk jenis komunikasi yang berbeza. Oleh kerana itu, rangkaian 5G akan mempunyai jalur frekuensi yang lebih luas sehingga trafik data tidak terlalu sibuk seperti rangkaian 4G LTE.

Kehadiran rangkaian 5G akan menjadi jambatan bagi dunia untuk memasuki Industri 4.0. Ketika dunia memasuki Industri 4.0, banyak pekerjaan dan pekerjaan diramalkan akan dibantu oleh mesin dan internet yang pantas.

Sekarang, itu adalah persembahan mengenai jenis atau jenis rangkaian selular yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda membaca dari awal, nampaknya rangkaian selular mengalami evolusi luar biasa, terutama ketika rangkaian 2G memasuki era rangkaian 3G.