10 Kelebihan dan Kekurangan Samsung Galaxy J4 (2018)

Tidak semua telefon pintar Samsung dilengkapi dengan ciri terkini. Kadang-kadang Samsung masih melihat segmen pasaran  peringkat permulaan  yang memerlukan telefon bimbit Samsung walaupun dengan spesifikasi dan ciri yang dipangkas. Maklum, Samsung sudah mempunyai nama besar. Telefon bimbit yang murah dan mahal selalu menarik perhatian.

Samsung Gaalxy J4 misalnya. Telefon Android dari Samsung adalah siri Samsung seperti kebanyakan siri J, murah dengan spesifikasi yang tidak terlalu istimewa. Telefon bimbit ini dilancarkan secara serentak dengan Samsung Galaxy J6.

Sekiranya Samsung Galaxy J6 dijual pada harga Rp 2 juta, maka Samsung Galaxy J4 berada di kelas harga HP di bawah Rp 2 juta. Rentang harga (pada saat artikel ini) adalah antara Rp1.8 dan Rp2 juta.

Jadi, adakah tanda harga menjadikan telefon bimbit ini layak dipilih? Untuk mengetahuinya, mari kita lihat kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy J4 berikut. Tetapi sebelumnya, pertimbangkan terlebih dahulu spesifikasi Samsung Galaxy J4 berikut.

Spesifikasi Samsung Galaxy J4

Am

 • Diumumkan pada Mei 2018
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Card Dual SIM (Micro-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi ialah 151.7 x 77.2 x 8.1 mm
 • Berat 175 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif Super AMOLED
 • Berukuran 5.5 inci
 • Resolusi 720 x 1280 piksel, nisbah 16: 9 (kepadatan ~ 267 ppi)

Perkakasan

 • Chipset Exynos 7570 Quad (14 nm)
 • CPU Quad-core 1.4 GHz Cortex-A53
 • GPU Mali-T720 MP2

Ingatan

 • RAM 2GB
 • Memori Dalaman 32 GB
 • Memori Luaran MicroSD, hingga 256GB (slot khusus)

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 1
 • Ketetapan 13 MP
 • Mempunyai f / 1.9, 28mm (lebar), AF, LED flash, panorama, HDR
 • Video [dilindungi e-mel]

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 5 MP
 • Mempunyai f / 2.2, lampu kilat LED
 • Video -

Kesalinghubungan

 • Wlan Wi-Fi 802.11 b / g / n, Wi-Fi Direct, hotspot
 • Bluetooth 4.2, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS Ya, dengan A-GPS, GLONASS, BDS
 • USB mikroUSB 2.0

Bateri

 • Taipkan Li-Ion
 • Kapasiti boleh ditanggalkan 3000 mAh
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Ciri -

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 8.0 Oreo
 • Sensor pecutan, jarak
 • Jack 3.5mm
 • Warna Hitam, Emas, Kelabu Orkid
 • Lain - lain

Kelebihan Samsung Galaxy J4

1. Skrin Penuh Super AMOLED

Samsung Galaxy J4 mempunyai nilai lebihan di sektor layar. Skrin HP ini menggunakan panel Super AMOLED yang pastinya panel yang bagus. Sebabnya, Super AMOLED umumnya menawarkan paparan layar dengan kualiti warna yang baik dan penggunaan tenaga bateri yang lebih efisien.

Skrin itu sendiri membawa dimensi 5.5 inci dengan resolusi HD 1280 × 720 piksel. Skrin ini mempunyai kepadatan skrin 269 ppi dan sudah menyokong teknologi  multitouch  10 sentuhan jari.

Menurut Tabloidpulsa, skrin pada telefon bimbit ini mampu memberikan paparan yang jelas dan jelas. Skrin juga terasa lebih responsif dan halus . Sedikit malang, skrin HP ini tidak mempunyai  ciri kecerahan automatik  tetapi mod kecerahan skrin mempunyai 'mod luaran' dan 'tunjuk kawalan di atas' untuk menjadi pengganti yang menarik.

Secara amnya, skrin Samsung Galaxy J4 dengan panel AMOLED adalah sesuatu yang menarik, lebih-lebih lagi telefon ini berada dalam kelas harga yang berpatutan. Sebenarnya, skrin HP masih lebih baik jika dibandingkan dengan saudaranya, Samsung Galaxy J4 + yang hanya membawa panel LCD IPS.

2. Bateri Boleh Dikeluarkan dan Ketahanannya Cukup

Sama seperti Samsung Galaxy J6, Samsung Galaxy J4 juga dilengkapi dengan kapasiti bateri 3,000 mAh. Bateri dikelaskan sebagai daya tahan yang cukup baik. Ini juga dipengaruhi oleh panel Super AMOLED yang pastinya lebih efisien dalam penggunaan tenaga.

Menurut GontaGantiHP, bateri telefon bimbit 5.5 inci boleh bertahan cukup lama. Daya tahan bateri dapat mencapai satu hari lebih atau sekitar 36 jam dengan penggunaan media sosial yang cukup aktif dan kuat. Hayat bateri yang cukup tahan lama juga dapat diperoleh kerana HP ini dilengkapi dengan chipset yang dibuat dengan proses fabrikasi 14nm.

Selain daya tahan bateri yang baik, bateri HP ini juga mempunyai kelebihan yang menarik, yang membolehkan bateri dikeluarkan. Mengapa ini menjadi berlebihan? Kerana, pada masa ini jarang sekali telefon Android menghadirkan bateri yang dapat ditanggalkan. Demi reka bentuk badan yang langsing, umumnya vendor kini menguburkan loji bateri. '

Kehadiran Samsung Galaxy J4 yang membawa konsep bateri yang longgar tentunya boleh menjadi kelebihan yang menarik, terutama untuk pasaran  tahap kemasukan. Bateri yang boleh ditanggalkan biasanya lebih mudah diganti daripada bateri penanaman.

3. Reka bentuk kelihatan cantik

Samsung Galaxy J4

Walaupun reka bentuk badan HP ini diperbuat daripada plastik, badan telefon bimbit dibungkus dengan  kemasan  yang agak baik. Di bahagian depan, telefon bimbit ini dibungkus dengan kaca depan 2.5D. Gabungan ini menjadikan badan telefon bimbit ini kelihatan lebih cantik dan tidak kelihatan murah. Lebih-lebih lagi, terdapat tulisan Samsung di bahagian belakang badan.

GontaGantiHP juga mengatakan bahawa Samsung Galaxy J4 mempunyai badan yang kelihatan menarik. Di samping itu, badan diklasifikasikan sebagai alias padat mempunyai kualiti binaan yang baik. Berdasarkan narasi tersebut, anda boleh mengatakan bahawa Samsung dianggap berjaya dalam membina telefon bimbit dengan badan plastik agar kelihatan menarik.

4. Kualiti Bunyi yang Baik

Samsung Galaxy J4 tidak dilengkapi dengan kualiti audio Dolby Atmos. Nasib baik, kualiti audio yang keluar dari telefon bimbit ini cukup bagus. Ringkasnya, suara yang keluar dari pembesar suara HP tidak nyaring dan cukup menyenangkan untuk didengar.

Namun, satu perhatian khusus mengenai audio di telefon bimbit ini adalah pembesar suara. Pembesar suara HP ini berada di bahagian belakang belakang HP. Seperti yang dikatakan GontaGantiHP, penempatan pembesar suara di belakang menjadikan suara yang keluar dari Samsung Galaxy J4 terasa lebih  sejuk  ketika diletakkan di atas tilam atau di atas meja.

Untuk menikmati kualiti suara yang baik pada telefon bimbit ini, jelas bahawa penggunaan memegang telefon bimbit lebih baik daripada menyiapkan lagu atau video dengan meletakkannya di atas meja. Kecuali, tentu saja, jika kedudukan layar menghadap ke bawah, suara pembesar suara akan lebih jelas.

5. Slot Tiga Kali

Kerana membawa konsep bateri yang boleh ditanggalkan, Samsung Galaxy J4 boleh menjadi lebih luas untuk menanamkan slot  khusus. Samsung menggunakan konsep telefon bimbit lama dengan menghadirkan tiga slot, iaitu dua slot untuk SIM dan satu slot untuk microSD.

Kehadiran ketiga slot ini cukup baik kerana anda yang menggunakan dua kad SIM ditambah ingin meningkatkan kapasiti penyimpanan, boleh menggunakan ketiga slot ini dengan betul. Terutama jika anda merasakan ROM 32 GB pada telefon bimbit ini terasa kurang untuk penyimpanan data. Satu kelebihan kecil yang cukup menarik.

Kekurangan Samsung Galaxy J4

1. Pemproses Perlahan di Kelas Harga

Seperti yang ditunjukkan dalam gambar, nilai AnTuTu Samsung Galaxy J6 adalah 42,006. Nilai Antutu telefon bimbit ini agak rendah untuk telefon bimbit dengan harga Rp2 juta. Sebagai perbandingan, Genpro Z2 yang berada dalam julat harga yang sama, skor AnTuTu-nya dapat mencapai lebih dari 50 ribu. Walaupun chipset yang digunakan adalah Mediatek.

Samsung Galaxy J6 berharga Rp 2,5 juta dengan chipset Exynos 7870 yang mempunyai nilai Antutu 58,345. Memandangkan Samsung Galaxy J4 dilengkapi dengan Exynos 7570 (pemproses quad core), adalah wajar bahawa nilai HP Antutu ini lebih rendah. Namun, jumlahnya 42 ribu agak rendah untuk keperluan masa kini.

Untuk kegunaan seharian sebenarnya tidak menjadi masalah. Jelas bahawa penggunaannya hanya terhad pada aplikasi umum dan permainan ringan. Sudah tentu bermain permainan seperti Mobile Legends masih cukup selesa dengan grafik yang tidak terlalu ketat.

Memandangkan ada banyak telefon bimbit dengan harga Rp2 juta yang menawarkan prestasi yang lebih baik, seperti Realme 2 misalnya, jelas bahawa Samsung Galaxy J4 memiliki nilai minus di sektor prestasi.

2. Kamera biasa-biasa saja

Kamera belakang Samsung Galaxy J4 serupa dengan kamera Samsung Galaxy J6. Kamera yang digunakan adalah kamera 13 MP dengan bukaan f / 1.9. Berdasarkan naratif GontaGantiHape, kamera pada Samsung Galaxy J4 cukup bagus. Malangnya, telefon kamera ini agak kurang apabila digunakan dalam keadaan cahaya rendah. Berikut adalah beberapa contoh tangkapan kamera belakang Samsung Galaxy J4.

Berdasarkan hasil foto, anda boleh mengatakan bahawa Samsung Galaxy J4 memiliki kamera belakang yang diklasifikasikan sebagai biasa-biasa saja. Ia memang sangat sesuai untuk keadaan pencahayaan yang baik tetapi merasa bimbang ketika mengambil gambar dalam keadaan cahaya rendah. Terutama dalam keadaan sebelum gelap.

Kamera belakang 13 MP sememangnya agak kurang menendang terutama jika anda melihat kenyataan bahawa di pasaran, masih terdapat banyak telefon bimbit Rp2 juta yang menawarkan dua kamera dengan hasil yang baik.

Perkara yang sama berlaku untuk kamera depan HP ini yang hanya membawa 5 MP sahaja. Kamera depan 5 MP pastinya bukan pilihan terbaik untuk menampilkan selfie yang menawan. Sekiranya anda peminat, anda harus mencari telefon bimbit lain yang mempunyai kualiti selfie yang lebih baik, tentu saja dalam kelas harga yang sama.

Tidak membawa dua kamera dan kualiti telefon kamera ini yang agak biasa-biasa saja akan menjadi kelemahan lain dari telefon bimbit ini.

3. Tanpa Cap Jari

Samsung Galaxy J4 mempunyai kelemahan yang menjadikan telefon bimbit ini menjadi lebih tidak menarik, yang bukan hanya sensor cap jari di bahagian belakang. Walaupun telefon lain dalam kelas harga yang sama menawarkan sensor cap jari, Samsung Galaxy J4 bahkan tidak mempunyai satu. Bahkan, bahkan ada Rp1 juta telefon bimbit yang dilengkapi dengan sensor cap jari alias  sensor cap jari. 

Walaupun ada telefon bimbit dengan harga Rp2 juta atau ke bawah tidak memiliki sensor cap jari, mereka biasanya mempunyai fitur sensor pengenalan wajah. Malangnya, ini juga tidak dijumpai di Samsung Galaxy J4.

4. Nisbah Skrin Bukan Semasa

Samsung Galaxy J4 2018

Kelemahan lain dari Samsung Galaxy J4 adalah nisbah skrin yang masih membawa 16: 9. Untuk tren telefon bimbit terkini, nampaknya nisbah 16: 9 sudah mulai ketinggalan. Ya, layarnya memang Super AMOLED tetapi tidak memiliki peregangan layar yang lebih panjang, sehingga menjadikan telefon ini terasa lama.

Tidak dapat tidak, anda harus membandingkan telefon ini dengan telefon lain dalam kelas harga yang sama, dan telefon bimbit pesaing Galaxy J4 umumnya mempunyai nisbah 18: 9.

5. Sensor Tidak Lengkap

Kelemahan Samsung Galaxy J4 yang lain ialah sensornya tidak lengkap. Banyak sensor dipangkas dan tidak terdapat pada telefon ini. Contohnya tidak ada kompas, sensor giro, dan tidak ada LED pemberitahuan. Ketiadaan sensor ini jelas merupakan kekurangan lain dari Samsung Galaxy J4.

Kesimpulannya

Samsung Galaxy J4 boleh dibilang adalah HP yang kurang dari segi spesifikasi dan  perkakasan yang  ditawarkan. Layar Super AMOLED pada telefon dengan RAM 2 GB memang kelebihan lain, tetapi selebihnya telefon ini mempunyai spesifikasi biasa. Sekiranya anda mencari telefon bimbit dengan kisaran harga Rp2 juta dengan spesifikasi yang memenuhi syarat dengan ciri-ciri kontemporari, jelas Samsung Galaxy J4 bukan jawabannya.

Namun, jika spesifikasi tidak menjadi masalah dan memerlukan telefon bimbit Samsung kerana mereka melihat  jenama  Samsung dan perkhidmatan purna jual yang baik, maka tidak ada salahnya melihat Samsung Galaxy J4 ini. Berminat? Anda boleh membeli Samsung Galaxy J4 melalui kedai dalam talian di pautan ini.