10 Kelebihan dan Kekurangan Samsung Galaxy A6 + (2018)

Samsung menghadirkan siri Galaxy A yang benar-benar wujud di kelas menengah, misalnya Samsung Galaxy A6 +. Telefon bimbit ini dipanggil tepat di kelas menengah kerana ia tidak tahan seperti Samsung Galaxy A8 (2018) yang kelihatan seperti mahu menaikkan kelas sebagai HP unggulan. Harga dan spesifikasi yang ditawarkan oleh HP juga diklasifikasikan sebagai memang ada di kelas menengah.

Samsung Galaxy A6 + sendiri dijual dalam kisaran harga dari Rp 3,6 hingga Rp 3,9 juta. Dalam julat harga ini, sebilangan besar telefon bimbit lain adalah pesaing, seperti Oppo F7, Vivo V9, dan Xiaomi Mi A2. Memandangkan Samsung dikenali sebagai jenama  HP Android yang terkenal , nampaknya tidak begitu sukar bagi HP ini untuk bersaing dengan vendor HP lain.

Masalahnya adalah, adakah tepat untuk Samsung Galaxy A6 + sebagai pilihan terbaik dalam julat harga itu? Apa kelebihan dan kekurangan telefon bimbit ini? Tanpa berlengah lagi, mari kita lihat perbincangan mengenai kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy A6 + berikut.

Spesifikasi Samsung Galaxy A6 + (2018)

Samsung Galaxy A6 +

Am

 • Diumumkan pada Mei 2018
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Card Single SIM (Nano-SIM) atau Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi 160.2 x 75.7 x 7.9 mm
 • Berat 186 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif Super AMOLED
 • Saiz 6.0 inci
 • Resolusi 1080 x 2220 piksel, nisbah 18.5: 9 (kepadatan ~ 411 ppi)

Perkakasan

 • Qualcomm Snapdragon 450 SDM450 Chipset (14 nm)
 • OCTA-core 1.8 GHz Cortex-A53 CPU
 • GPU Adreno 506

Ingatan

 • RAM 4GB
 • Memori Dalaman 64 GB
 • Memori Luaran MicroSD, hingga 256GB (slot khusus)

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 2
 • Resolusi 16 MP + 5 MP
 • Ciri f / 1.7, 26mm (lebar), PDAF + f / 1.9, sensor kedalaman + lampu kilat LED, panorama, HDR
 • Video [dilindungi e-mel]

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 24 MP
 • Mempunyai f / 1.9, 27mm (lebar), denyar LED
 • Video [dilindungi e-mel], HDR

Kesalinghubungan

 • Wlan Wi-Fi 802.11 a / b / g / n, WiFi Direct, hotspot
 • Bluetooth 4.2, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS Ya, dengan A-GPS, GLONASS, BDS
 • USB mikroUSB 2.0

Bateri

 • Taipkan Li-Ion
 • Kapasiti tidak boleh ditanggalkan 3500 mAh
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • + ANT ciri

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 5.0 Lollipop
 • Sensor cap jari (dipasang di belakang), akselerometer, giro, jarak, kompas
 • Jack 3.5mm
 • Warna Hitam, Emas, Biru, Lavender
 • Lain Paparan Sentiasa

Kelebihan Samsung Galaxy A6 + (2018)

1. Mempunyai Kualiti Binaan yang Baik

Samsung Galaxy A6 +

Salah satu sebab yang menjadikan Samsung Galaxy A6 + (2018) menarik adalah kerana telefon bimbit ini menampilkan reka bentuk badan yang kukuh dan baik. Badan telefon bimbit ini diperbuat daripada bahan logam yang pastinya mempengaruhi badan HP ini yang secara keseluruhannya sangat pejal.

Reka bentuk HP ini sebenarnya tidak terlalu istimewa dan cenderung biasa, cuma kualiti binaan telefon ini yang terbaik. Dimensi badan HP ini cukup padat dengan ukuran 160.2 × 75.7 × 7.9mm. Reka bentuknya agak memanjang dengan port USB Type C di bahagian bawah, port semasa yang tentunya harus digunakan untuk banyak telefon bimbit Rp 3 juta.

Mengenai reka bentuk ini, laman Canggih bersetuju bahawa reka bentuk badan HP ini tidak terlalu inovatif tetapi menawarkan reka bentuk berkualiti atau kualiti yang baik. Oleh itu, untuk masalah kualiti binaan , telefon bimbit ini adalah salah satu telefon bimbit Samsung yang mempunyai kualiti binaan yang agak baik.

2. Skrin Penuh yang Jahat

Samsung Galaxy A6 + (2018) hadir dengan skrin Super AMOLED 6.0 inci yang mempunyai resolusi 1080 x 2220 piksel. Skrin mempunyai nisbah 18.5: 9. Spesifikasi layarnya serupa dengan Samsung Galaxy A8, cuma layar Samsung Galaxy A8 (2018) mempunyai dimensi yang lebih kecil.

Kerana membawa skrin AMOLED, nampaknya tidak diragukan lagi kualiti skrin HP ini. Super AMOLED dari Samsung sudah dikenali sebagai skrin dengan kontras yang baik dan lebih cekap tenaga. Selain itu, jenis skrin ini mempunyai tahap kecerahan yang baik. Sebenarnya, skrinnya cukup jelas walaupun di bawah terik matahari.

Seperti yang diungkapkan oleh Yangcangih.com bahawa telefon bimbit ini memiliki layar dengan paparan gambar yang tajam, GSMArena juga memuji layar telefon bimbit ini. GSMArena menilai bahawa telefon bimbit ini mempunyai tahap kecerahan cahaya matahari yang baik ditambah dengan tahap kontras yang baik, begitu juga dengan Samsung Galaxy A8 (2018). Dengan kata lain, skrin telefon bimbit ini mempunyai paparan visual yang baik dan anggun.

3. Kamera Depan dan Belakang Padat

Samsung Galaxy A6 +

Samsung Galaxy A6 + (2018) dilengkapi dengan kamera belakang 16 MP + 5 MP. Kedua-dua kamera belakang ini mampu menghasilkan kualiti gambar yang baik. Seperti yang diungkapkan oleh GSMArena, kualiti tangkapan kamera belakang sangat baik dan terperinci. Kebisingan juga agak minimum dalam gambar. Berikut adalah tangkapan kamera belakang Samsung Galaxy A6 + (2018):

Muncul dalam gambar bahawa HP dapat menghasilkan gambar yang baik dan terperinci. Kamera di telefon bimbit ini bukan sahaja dapat merakam gambar dalam keadaan cahaya terang tetapi kamera yang menangkap dalam keadaan cahaya gelap juga cukup bagus. Selain itu, kamera belakang HP ini dilengkapi dengan mod PRO. Mod HDR juga tersedia yang membolehkan gambar mempunyai perincian warna dan nada yang lebih baik.

Canggih juga menyedari bahawa HP ini mempunyai kamera belakang dengan tangkapan yang baik, termasuk dalam keadaan cahaya rendah. Menurut mereka, tangkapan kamera belakang HP ini mempunyai warna semula jadi dan mempunyai jangkauan dinamik yang baik.

Kamera belakang HP ini mempunyai keupayaan untuk menghasilkan foto dengan kesan bokeh. Selain itu, terdapat juga fitur Live Focus. Lalu bagaimana dengan kamera depan? Canggih percaya bahawa kamera depan HP tidak buruk tetapi juga tidak terlalu istimewa. Tidak seperti GSMArena yang menyatakan bahawa kamera depan HP bagus. Warnanya cukup terperinci dan hasilnya bagus.

Perkara yang sama dinyatakan oleh laman Androidpit. Menurut Androidpit, HP dengan kamera depan 24 MP dengan bukaan f / 1.9 mampu menghasilkan selfie dan perincian yang berkualiti. Ciri-ciri seperti AR Emoji dan ciri potret menjadikan kamera depan HP ini bukan kategori biasa. Mana mungkin nilai lebih rendah pada kamera depan HP ini, kurang bagus ketika merakam gambar dalam keadaan cahaya gelap.

4. Hayat Bateri yang baik

Samsung Galaxy A6 + dilengkapi dengan bateri berkapasiti 3,500 mAh. Dan seperti yang dilihat pada gambar di atas, kapasiti bateri ini dapat bertahan hingga 14 jam lagi berdasarkan penanda aras PCMark Battery Work 2.0. Dilihat dari skrin 6 inci, hayat bateri HP ini cukup baik. GSMArena menguji bateri HP ini dan menemui hasil berikut.

Ini dapat dilihat dari hasil bahawa telefon bimbit ini mempunyai jangka hayat bateri yang agak baik. Androidpit juga merasakan hayat bateri HP ini yang dapat bertahan hingga dua hari untuk penggunaan umum, seperti melayari internet, menelepon, dan lain-lain. Oleh itu, tidak keterlaluan untuk menyebut HP ini mempunyai hayat bateri yang diklasifikasikan sebagai baik di kelasnya.

5. Penglihatan Bixby

//www.youtube.com/watch?v=S_E3aILLVhQ

Salah satu ciri berguna pada Samsung Galaxy A6 + ialah Bixby Vision. Ciri ini dapat menterjemahkan teks bahasa asing. Cara menggunakannya juga cukup mudah, tinggal langsung menggunakan potret kamera belakang pada bahagian yang ingin diterjemahkan oleh Bixby Vision.

Ciri ini biasanya terdapat di HP flagship, seperti Samsung Galaxy S9. Tetapi, kini ciri itu terdapat pada HP kelas menengah Samsung. Ciri ini sememangnya berguna untuk pengembara atau pelancong yang sering melancong ke luar negara. Bukan hanya untuk pelancong, Bixby Vision juga berguna untuk pekerja di dunia kejuruteraan yang sering menangani arahan manual dalam bahasa asing.

Kehadiran ciri ini jelas menjadikan Samsung Galaxy A6 + terasa lebih istimewa jika dibandingkan dengan telefon bimbit lain dalam kelas harga yang sama.

6. Dolby Atmos

Telefon bimbit ini dilengkapi dengan ciri Dolby Atmos. Dengan ciri ini, telefon bimbit ini mampu menghasilkan kualiti suara yang baik ketika mendengar muzik atau menonton video.

Puji canggih kualiti audio Dolby Atmos, hanya berlaku apabila mendengar suaranya menggunakan alat dengar atau fon telinga. Sekiranya anda menggunakan pembesar suara lalai, hasil bunyi yang dikeluarkan cenderung normal. Selain itu, kehadiran Dolby Atmos di telefon bimbit ini tentunya tergolong dalam kelebihannya sendiri.

Kekurangan Samsung Galaxy A6 + (2018)

1. Ciri Rakaman Video Terhad

Samsung Galaxy A6 + (2018) mempunyai kamera yang bagus untuk fotografi. Malangnya, untuk rakaman video, hasilnya kurang bagus. GSMArena juga menyesali perkara ini. Menurut mereka, hasil rakaman video HP ini cenderung biasa. Mungkin kerana telefon bimbit ini hanya mampu merakam kualiti 1080p, 30fps.

Jika dibandingkan dengan telefon bimbit lain dalam kelas harga yang sama, jelas kemampuan video HP ini terasa kurang, memandangkan ada telefon bimbit lain yang menyokong rakaman video 1080p dengan kualiti yang baik. Satu tolak nilai HP ini walaupun masih dapat difahami.

2. Prestasi Yang Harus Lebih Baik

Samsung Galaxy A6 + (2018) dilengkapi dengan chipset Snapdragon 450. Chipset ini sebenarnya agak tidak menarik jika digunakan pada telefon bimbit kelas menengah atau telefon bimbit di atas Rp. Galaxy A6 + (2018).

Oleh kerana telefon ini adalah Samsung, penggunaan Snapdragon 450 pada telefon ini dapat difahami walaupun, jika banyak pengulas mengatakan, hasilnya kurang optimal. Dengan RAM 4GB, telefon ini mendapat skor Antutu 70054 dan skor Geekbench 700 dan 3539. Bukan skor buruk.

Canggih yang merasakan prestasi HP ini dianggap kurang menarik. Mereka menguji telefon bimbit ini untuk menjalankan permainan Mobile Legends, permainan berjalan lancar. Malangnya, telefon bimbit ini dibanjiri ketika menjalankan permainan PUBG Mobile, walaupun ia diatur dengan pengurus grafik rendah.

Selain Canggih, Androidpit juga merasakan bahawa prestasi HP ini agak kurang untuk bermain permainan yang kompetitif. Menurut mereka, permainan seperti PUBG Mobile, Tekken Mobile, atau Shadowgun Legends tidak berfungsi dengan baik di telefon bimbit ini, atau kurang dimainkan.

3. Tidak ada NFC

nfc tidak

Samsung Galaxy A6 + (2018) berada dalam julat harga yang menghampiri IDR 4 juta. Dalam julat harga ini, telefon bimbit semestinya sudah mempunyai ciri NFC. Malangnya, ciri ini tidak ada. Samsung bekerjasama dengan vendor lain yang membatalkan NFC dengan harga mudah alih yang lebih murah. Walaupun di era ini, NFC sangat diperlukan, terutamanya jika anda melihat bahawa telefon bimbit ditujukan untuk milenium di kalangan profesional.

4. Tidak Menyokong Pengecasan Pantas

Jangka hayat bateri telefon bimbit yang tahan lama ini berbanding terbalik dengan masa yang diperlukan untuk mengecas bateri. Ringkasnya, telefon bimbit ini tidak menyokong pengecasan pantas. Perkara ini dipersetujui oleh Androidpit dan Sofished yang mengatakan bahawa telefon bimbit ini tidak mempunyai pengecasan pantas sehingga dapat mengecas sepenuhnya telefon bimbit ini dalam jangka masa yang lama. Satu kelemahan lain tentunya Samsung Galaxy A6 + (2018)

Kesimpulannya

Samsung Galaxy A6 + (2018) adalah telefon bimbit yang sebenarnya mempunyai pelbagai kelebihan menarik di kelasnya. Kamera adalah titik penjualan utama selain reka bentuk dan skrin HP yang cukup mengagumkan. Sudah tentu Bixby Vision dan daya tahan bateri tahan lama adalah perkara menarik dari HP ini. Malangnya, telefon ini tidak dilengkapi dengan NFC dan pengecasan pantas.

Sekiranya terdapat ciri NFC dan pengecasan pantas, Samsung Galaxy A6 + (2018) akan menjadi telefon bimbit yang sangat sesuai untuk milenium yang sering melakukan perjalanan dan milenium dalam bidang profesional. Selain dari kekurangannya, jika anda merasakan telefon bimbit ini cukup menarik, tidak ada salahnya membeli telefon bimbit ini melalui kedai dalam talian di pautan ini.