Inilah 10 kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy J8

Samsung menambah portfolio mereka pada tahun 2018 dengan kehadiran keluarga siri J, Samsung Galaxy J8. Samsung Galaxy J8 hadir sebagai telefon bimbit siri J dengan kemampuan yang lebih baik daripada siri Samsung Galaxy J6. Menariknya, keseluruhan reka bentuk telefon bimbit sebenarnya serupa dengan Samsung Galaxy A6 +.

Samsung Galaxy J8 memang boleh dikatakan sebagai Samsung Galaxy A6 + yang mempunyai spesifikasi yang menurun. Kedua-dua telefon ini kelihatan sama, tetapi jelas bahawa kedua-dua telefon ini jauh berbeza. Samsung Galaxy A6 + berada di kelas Rp.4.8 juta, sementara Samsung Galaxy J8 berada di kelas Rp.3.8 juta.

Jadi, adakah Samsung Galaxy J8 cukup menarik untuk tanda harga yang ditawarkan? Mari kita ketahui rupa Samsung Galaxy J8 melalui pembentangan beberapa kelebihan dan kekurangan berikut.

Spesifikasi Samsung Galaxy J8

Samsung Galaxy J8

Am

 • Diumumkan pada Mei 2018
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Dual SIM Card (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi ialah 159.2 x 75.7 x 8.2 mm
 • Berat 177 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif Super AMOLED
 • Saiz 6.0 inci
 • Resolusi 720 x 1480 piksel, nisbah 18.5: 9 (kepadatan ~ 274 ppi)

Perkakasan

 • Qualcomm Snapdragon 450 SDM450 Chipset (14 nm)
 • OCTA-core 1.6 GHz Cortex-A53 CPU
 • GPU Adreno 506

Ingatan

 • RAM 4GB
 • Memori Dalaman 64 GB
 • Memori Luaran MicroSD, hingga 256GB (slot khusus)

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 2
 • Resolusi 16 MP + 5 MP
 • Mempunyai f / 1.7, AF + f / 1.9, sensor kedalaman + LED flash, panorama, HDR
 • Video [dilindungi e-mel]

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 16 MP
 • Mempunyai f / 1.9, denyar LED
 • Video [dilindungi e-mel]

Kesalinghubungan

 • Wlan Wi-Fi 802.11 b / g / n, Wi-Fi Direct, hotspot
 • Bluetooth 4.2, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS Ya, dengan A-GPS, GLONASS, BDS
 • USB microUSB 2.0, USB On-The-Go

Bateri

 • Taipkan Li-Ion
 • Kapasiti tidak boleh ditanggalkan 3500 mAh
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Ciri -

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 8.0 Oreo
 • Sensor cap jari (dipasang di belakang), akselerometer, jarak
 • Jack 3.5mm
 • Warna Hitam, Emas, Biru, Ungu
 • Lain - lain

Kelebihan Samsung Galaxy J8

1. Skrin Penuh Super AMOLED

Samsung Galaxy J8 hadir dengan skrin 6 inci. Skrin membawa nisbah 18.5: 9 dengan nisbah skrin 720 x 1480 piksel. Skrin mempunyai panel Super AMOLED. Spesifikasi skrinnya sangat mirip dengan layar Samsung Galaxy A6 +. Bezanya, Samsung Galaxy A6 + hadir dengan resolusi HD + penuh .

Skrin pada Samsung Galaxy J8 itu sendiri cukup bagus. Smartprix mengatakan bahawa jika skrin HP membawa panel AMOLED yang sebenarnya, aka skrin Super AMOLED yang benar-benar tipikal Samsung. Skrin pada telefon ini mampu menampilkan warna yang baik dan warna hitam pekat.

2. Hayat Bateri yang baik

Samsung Galaxy J8 dilengkapi dengan kapasiti bateri 3,500 mAh. Bateri ini ternyata lebih dari cukup. Sebabnya, dengan bateri 3.500 mAh, Samsung Galaxy J8 mempunyai jangka hayat bateri yang baik. Seperti yang diungkapkan oleh Fonearena bahawa bateri telefon bimbit ini boleh bertahan sekitar 2 hari. Selain itu, mereka juga menguji bateri HP ini dan mempunyai daya tahan 16 jam 50 minit.

Bukan hanya Fonearena, banyak pengulas lain juga memuji hayat bateri HP. Yugatech juga mengatakan bahawa bateri telefon bimbit boleh bertahan hingga dua hari dengan penggunaan sederhana tanpa disambungkan ke WIFI.

3. Reka Bentuk Badan Kuat

Samsung Galaxy J8 membawa elemen reka bentuk dari adik-beradiknya, iaitu Samsung Galaxy J6 dan Samsung Galaxy A6 +. Reka bentuk badannya cukup baik dan kelihatan premium. Yugatech mengatakan bahawa reka bentuk telefon ini sebagai telefon bimbit dengan reka bentuk unibody yang ringkas tetapi terasa kukuh.

Perkara serupa juga dinyatakan oleh Gadget NDTV. Mereka menyebut bahawa HP ini mempunyai  kualiti binaan yang  kukuh dan bagus. Oleh itu, tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa telefon ini mempunyai reka bentuk badan yang baik.

4. Persembahan Cukup Baik

Samsung Galaxy J8 dilengkapi dengan Snapdragon 450, chipset yang sama juga digunakan pada Samsung Galaxy A6 +. Bezanya, Samsung Galaxy A6 + disokong dengan RAM 4 GB, sementara HP ini hanya mempunyai RAM 3 GB. Menariknya, prestasi kedua-dua telefon bimbit itu tidak jauh berbeza. Pertimbangkan jadual berikut.

Penanda aras Samsung Galaxy J8 (Salin)

Dari jadual ini, dapat dilihat bahawa Samsung Galaxy J8 mempunyai nilai Antutu 70 ribu. Skornya tidak jauh berbeza dengan skor Antutu Samsung Galaxy A6 + yang berada dalam lingkungan 70 ribu juga. Berdasarkan ini, jelas bahawa telefon bimbit ini tidak banyak bezanya dengan Samsung Galaxy A6 +, yang mempunyai prestasi yang cukup baik untuk memainkan permainan popular, seperti PUBG Mobile dengan kualiti grafik sederhana.

Adakah prestasi HP cukup baik? Untuk kelas harga, prestasi Samsung Galaxy J8 sebenarnya cukup mencukupi. Namun, kerana Samsung Galaxy J8 juga menawarkan  pengalaman pengguna  dan kelebihan lain, prestasi telefon ini masih dapat diterima. Istilah paling mudah, prestasi telefon ini adalah dalam kategori prestasi yang tidak buruk tetapi tidak dalam kategori yang baik, cukup baik.

5. Slot Tiga Kali

Dari reka bentuk badan, Samsung Galaxy J8 dilengkapi dengan sensor cap jari dan  pengecaman wajah. Untuk saiz telefon bimbit bernilai Rp3 juta, kedua-dua ciri ini memang perlu ada. Apa yang menarik adalah kenyataan bahawa Samsung Galaxy J8 mempunyai tiga slot, untuk dua SIM dan satu microSD.

Menariknya, slot microSD terpisah dari slot dual SIM walaupun kedua-dua slot masih di sisi yang sama. Kehadiran ketiga slot ini tentunya merupakan berita baik bagi kebanyakan pengguna di Indonesia yang sering memerlukan telefon bimbit dengan dua kad SIM aktif ditambah memori microSD tambahan. Lebih-lebih lagi, Samsung Galaxy J8 hanya dilengkapi dengan 32 GB RAM yang tentunya akan terasa kurang.

6. Dikelaskan sebagai Kamera Baik

Samsung melengkapkan Galaxy J8 dengan dua kamera di bahagian belakang, yakni 16 MP dengan bukaan apertur f / 1.7 + 5 MP dengan bukaan f / 1.9. Di bahagian depan, terdapat kamera 16 MP dengan bukaan f / 1.9. Kamera di telefon ini dilengkapi dengan fitur, seperti Fokus Langsung, Kecantikan, Malam, Panorama, Sukan, dan mod Pro. Kamera ini juga mempunyai ciri pelekat AR yang tentunya menarik.

Bagaimana dengan prestasi kamera belakang HP ini? Sebelum menjawab, pertimbangkan beberapa contoh tangkapan kamera Samsung Galaxy J8.

Dilihat dari tangkapan kamera belakang HP ini, lihat gambar yang menarik. Samsung Galaxy J8 mempunyai kamera belakang yang tidak begitu mengecewakan. Kamera ini mampu menampilkan foto berkualiti. Gadgetsnow mengatakan bahawa kamera belakang ini memberikan pengalaman yang berbeza. Keupayaan kamera ini untuk menampilkan gambar dengan latar belakang kabur juga cukup baik.

Smartprix juga menyebutkan bahawa telefon ini mampu menampilkan foto dengan warna yang menarik dan seimbang. Smartprix menyebutkan bahawa di kelas harganya, kamera belakang pada telefon ini cukup bagus. Mengenai kamera depan telefon ini, anda boleh mengatakan bahawa tidak mengapa.

Menurut Yugatech, kamera depan 16 MP pada HP mampu menampilkan selfie dengan perincian, ketepatan, dan pembiakan warna yang baik. Malangnya, ketika berada di dekat sumber cahaya, hasil gambar selfie kelihatan terlalu terang 

Kekurangan Samsung Galaxy J8

1. Kamera lemah dalam keadaan cahaya rendah

Samsung Galaxy J8 memang mampu menampilkan kualiti gambar yang cukup bagus. Malangnya, telefon ini tidak begitu optimum ketika merakam dalam keadaan cahaya gelap. Berikut adalah beberapa contoh hasil tangkapan kamera ini dalam keadaan gelap.

Dari foto-foto ini, nampaknya tangkapan kamera belakang HP ini mempunyai hasil yang sangat berbeza dengan tangkapan ketika lampu mencukupi. Gambar menunjukkan warna gelap yang tidak bagus dan tidak terperinci, terutama pada foto ketiga.

Sebilangan orang yang mengulas Samsung Galaxy J8 juga memikirkan perkara yang sama. Yugatech misalnya, yang selain mengeluh tentang autofokus  agak lambat, mereka juga mengeluh tentang hasil foto kamera belakang dalam keadaan cahaya gelap.

Gadgetsnow juga menyatakan bahawa telefon bimbit ini mempunyai perbandingan foto yang cukup jauh antara gambar dalam keadaan cahaya yang mencukupi dan gambar dalam keadaan cahaya gelap atau rendah. Oleh itu, cukup wajar untuk menyebut bahawa kemampuan telefon bimbit ini untuk menangkap gambar dalam keadaan cahaya rendah tidak baik.

2. Pembesar suara berkuasa rendah

Samsung meletakkan pembesar suara pada Samsung Galaxy J8 pada kedudukan yang agak unik. Hanya ada satu pembesar suara di telefon ini dan kedudukannya berada di kanan atas. Pada kedudukan ini sebenarnya cukup bagus kerana suaranya tidak akan terhalang oleh tangan ketika telefon bimbit digunakan untuk bermain permainan.

Malangnya, pembesar suara ini hanya satu, alias mono. Kesan kualiti pembesar suara tidak baik. Sekiranya anda mengatakan GadgetByte, pembesar suara di telefon bimbit ini berkualiti rata-rata dan suaranya tidak keras. Yugatech juga bersetuju bahawa pembesar suara di telefon bimbit ini tidak begitu hebat. Satu nota penting, tentu saja, untuk Samsung adalah audio.

3. Banyak Ciri yang "Disunat"

Samsung Galaxy J8 memang boleh dikatakan telefon bimbit Samsung Galaxy A6 + dengan banyak spesifikasi. Sebenarnya, anda boleh mengatakan bahawa spesifikasi terlalu banyak dipotong. Contoh yang jelas mengenai pemotongan ciri ini dapat dilihat dari kurangnya sokongan sensor pada telefon bimbit ini, seperti ketiadaan  sensor cahaya ambien, sensor  g yroskop, sensor orientasi, dan sensor magnetik.

Pengurangan ciri juga berlaku di sektor skrin HP ini yang hanya HD + sahaja. Kekurangan lain seperti tidak menyokong NFC dan tidak menyokong pengecasan pantas masih dapat difahami memandangkan Samsung Galaxy A6 + sahaja tidak mempunyai ciri-ciri ini.

4. Badan Plastik

Walaupun mempunyai reka bentuk badan yang elegan, Samsung Galaxy J8 masih merupakan telefon bimbit yang diperbuat daripada plastik. Memang rekaannya kelihatan premium tetapi ketika memegang telefon ini,  rasa  plastiknya cukup ketara. Untuk telefon bimbit yang menghampiri harga Rp.4 juta dan masih dalam plastik, rasanya kurang menarik.

Kesimpulannya

Dilihat dari kelebihan dan kekurangan, Samsung Galaxy J8 boleh dianggap sebagai telefon bimbit yang agak beruang. Telefon ini mempunyai banyak ciri yang semestinya ada di telefon bimbit dengan harga IDR 3 juta, tetapi ciri-ciri ini bahkan tidak ada. Prestasi, bateri, dan skrin telefon bimbit ini mungkin lebih bernilai tetapi tidak terlalu menonjol.

Bagi mereka yang ingin membeli Samsung Galaxy J8 dan mempunyai lebih banyak dana, anda harus melupakan telefon ini dan lebih suka Samsung Galaxy A6 +. Perbezaan Rp1 juta agak jauh dari yang diperoleh. Kecuali dana dibatasi hanya sekitar Rp 3 juta. Sekiranya anda masih berminat dengan telefon ini, tanpa keraguan, sila beli telefon bimbit di sini.