Ini adalah 10 kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy J7 Duo

Sekiranya Samsung mengeluarkan satu produk telefon bimbit, orang akan selalu penasaran. Sememangnya, kerana jenama ini telah lama dikenali dan mempunyai imej sebagai pengeluar telefon bimbit terbaik. Walaupun mahal untuk spesifikasi yang ditawarkan, kebanyakan orang tidak akan terlalu banyak masalah. Oleh kerana itu, telefon bimbit seperti Samsung Galaxy J7 Duo, yang menambah portfolio produk Samsung pada tahun 2018, telah hadir.

Harga Samsung Galaxy J7 Duo sekitar Rp 3 juta. Dengan tanda harga rasmi, spesifikasi yang ditawarkan tidak terlalu tinggi jika dibandingkan dengan telefon bimbit lain dalam kelas harga yang sama. Tetapi sekali lagi, ini adalah Samsung. Orang masih akan mencari produk ini walaupun terdapat produk lain dengan spesifikasi yang lebih mencolok .

Satu perkara yang unik dari Samsung Galaxy J7 Duo yang jarang dijumpai di telefon bimbit lain, iaitu bahawa Samsung Galaxy J7 Duo adalah jenis telefon bimbit dengan bateri yang boleh ditanggalkan atau ditanggalkan. Di era sekarang, di sana anda tahu ada yang mencari telefon dengan jenis bateri yang boleh ditanggalkan.

Jadi, bagaimana sebenarnya prestasi Samsung Galaxy J7 Duo ini? Dengan harga Rp 3 juta, berbaloi? Mari ketahui kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy J7 Duo ini. Tetapi pertama, mari kita lihat spesifikasi terperinci terlebih dahulu.

Spesifikasi Samsung Galaxy J7 Duo

Samsung Galaxy J7 Duo

 • Keluaran: April, 2018
 • Skrin: Super AMOLED 5.5 inci
 • Resolusi Skrin: 720 x 1280 piksel
 • Chipset: Exynos 7885 Octa
 • CPU: Octa-core (2 × 2.2 GHz Cortex-A73 & 6 × 1.6 GHz Cortex-A53)
 • GPU: Mali-G71
 • Memori Dalaman: 32GB, RAM 3GB
 • Memori Luaran: microSD, hingga 256GB (slot khusus)
 • Kamera Belakang: Dual 13 MP (f / 1.9) + 5 MP (f / 1.9), fokus automatik, denyar LED
 • Kamera Depan: 8 MP (f / 1.9), denyar LED
 • Bateri: Bateri Li-Ion 3000 mAh yang boleh ditanggalkan

Kelebihan Samsung Galaxy J7 Duo

1. Skrin Jelas Super AMOLED

Samsung Galaxy J7 Duo hadir dengan skrin 5.5 inci dengan resolusi HD. Layar dilengkapi dengan panel Super AMOLED khas Samsung yang sudah dikenali sebagai salah satu jenis skrin terbaik. Salah satu kelebihan panel Super AMOLED ialah paparan hitam pekat dan cenderung lebih cekap tenaga.

Skrin paparan Super AMOLED mampu menampilkan kandungan multimedia yang lebih jelas jika dibandingkan dengan panel IPS. Oleh itu, penggunaan panel Super AMOLED pada telefon ini mempunyai kelebihan tersendiri dan salah satu titik penjualan utama Samsung Galaxy J7 Duo.

2. Hayat Bateri cukup lama

Penggunaan panel Super AMOLED jelas menjadikan bateri pada telefon ini lebih cekap kuasa. Samsung sendiri menimba bateri 3,000 mAh pada Samsung Galaxy J7 Duo ini. Untuk ketahanan, bateri ini boleh bertahan sehingga satu hari.

Sekiranya berdasarkan penggunaan yang dibuat oleh Metrotvnews.com, Samsung Galaxy J7 Duo mempunyai ketahanan dalam masa 9 jam 57 minit. Tempohnya diperoleh apabila Samsung Galaxy J7 Duo digunakan secara aktif. Sekiranya penggunaan standard, masa perjalanan mencapai 12 jam.

Dengan jangka masa tersebut, Samsung Galaxy J7 Duo diklasifikasikan sebagai salah satu telefon bimbit yang mempunyai ketahanan yang baik kerana dapat digunakan sepanjang hari, ketika berangkat pulang untuk pulang dari tempat kerja.

3. Persembahan yang Menjanjikan

Satu perkara yang mungkin mengejutkan banyak pihak, prestasi Samsung Galaxy J7 Duo. Berbekalkan chipset Exynos 7885 Octa, telefon ini ternyata mempunyai prestasi yang agak baik. Sememangnya, kerana chipset ini juga digunakan pada telefon pintar siri Samsung A, Samsung Galaxy A8 (2018) dan Samsung Galaxy A8 +.

Prestasi telefon ini dapat dilihat dari skor Geekbench yang mencapai skor 4093 untuk multi-core dan skor 1203 untuk single-core. Untuk nilai Antutu, telefon bimbit mempunyai nilai Antutu sekitar 90 ribu. Dengan nilai ini, telefon ini dapat diandalkan untuk bermain permainan seperti PUBG, Asphalt 8, dan permainan lain yang memerlukan grafik yang intensif.

Untuk prestasi, Samsung Galaxy J7 Duo cukup menjanjikan. Walau begitu, ini adalah salah satu telefon pintar Samsung dalam julat harga 3 juta yang sesuai untuk bermain permainan.

4. Kameranya cukup menarik

Samsung Galaxy J7 Duo hadir dengan dua kamera di bahagian belakang. Kedua-dua kamera membawa 13MP dan 5MP. Kombinasi kamera belakang ini dimaksudkan sebagai kamera untuk menghasilkan foto dengan kesan bokeh atau kabur di bahagian belakang. Berikut adalah beberapa contoh tangkapan kamera Samsung Galaxy J7 Duo.

Berdasarkan hasil foto, tangkapan Samsung Galaxy J7 Duo cukup memuaskan. Ia tidak sehebat telefon di kelas harga yang sama, tetapi hasil kameranya cukup bagus. Untuk kamera depan, Samsung Galaxy J7 Duo dilengkapi dengan kamera depan 8 MP yang cukup bagus untuk selfie. Berikut adalah contoh selfie menggunakan Samsung Galaxy J7 Duo.

5. UI dengan Banyak Ciri Menarik

Samsung Galaxy J7 Duo 2018 dilengkapi dengan sistem operasi Android 8.0 Oreo. Namun, sistem Android yang digunakan bukanlah sistem Android yang murni. Samsung menyematkan OS penyesuaian yang disebut TouchWiz yang biasanya digunakan sebagai UI andalan pada telefon Samsung.

UI TouchWiz boleh dikatakan salah satu UI terbaik yang boleh dibilang. Kerana UI mempunyai navigasi yang agak baik. Anda tidak boleh menggunakan butang fizikal untuk memasukkan laci aplikasi atau kembali ke skrin utama. Cukup untuk menyapu ke atas atau ke bawah.

TouchWiz UI pada telefon ini mempunyai ciri yang disebut Samsung Max. Samsung Max adalah aplikasi yang dapat membantu anda menjadi lebih cekap dalam menggunakan kuota data internet. Ciri ini cukup berguna, terutama bagi pengguna yang sangat bergantung pada pakej data untuk akses internet.

Selain Samsung Max, telefon ini juga mempunyai ciri yang disebut Smart Things. Smart Things adalah aplikasi yang fungsinya menghubungkan Samsung Galaxy J7 Duo 2018 dengan ekosistem Samsung yang lain, misalnya Samsung Gear Fit. Sudah tentu terdapat banyak lagi ciri TouchWiz yang cukup berguna. Jumlah ciri menarik di TouchWiz adalah kelebihan lain dari telefon ini.

Kekurangan Samsung Galaxy J7 Duo

1. Nisbah skrin pegun 16: 9

Samsung Galaxy J7 Duo sememangnya cukup unggul daripada panel skrin AMOLED. Sayangnya, skrin paparan telefon ini yang mempunyai nisbah skrin 16: 9 menjadikan telefon pintar terasa ketinggalan zaman. Terutama kerana telefon lain dalam kelas harga yang sama sudah menampilkan skrin dengan nisbah terbaru, iaitu 18: 9.

Adakah ini sangat penting dengan nisbah skrin 18: 9? Untuk telefon bimbit kelas menengah dan ketika banyak telefon bimbit lain mempunyai nisbah skrin terkini, tentu ini adalah nilai tolak dari Samsung Galaxy J7 Duo.

2. Reka Bentuk Badan Plastik Monoton

Satu lagi kelemahan telefon ini adalah reka bentuk badannya. Untuk 3 juta telefon bimbit, reka bentuk badan telefon hanya dibalut dengan badan plastik polarbonat. Di samping itu, reka bentuk badan telefon bimbit cenderung monoton.

Perlu diketahui, Samsung Galaxy J7 Duo diramalkan sebagai penerus Samsung Galaxy J7 +. Pasti sebagai pengganti, reka bentuk telefon bimbit ini harus lebih inovatif. Telefon ini sebenarnya dilengkapi dengan reka bentuk yang tidak jauh berbeza dengan Samsung Galaxy J7 + jadi wajar jika kelihatan monoton. Satu kelemahan lain, tentu saja.

3. Tidak Menyokong Pengecasan Pantas

Samsung Galaxy J7 Duo tidak membawa port USB Type-C. Telefon ini menyediakan port micro-USB yang biasanya digunakan untuk  mengecas  atau memindahkan data. Sayangnya untuk proses pengecasan atau pengisian tidak dilengkapi dengan ciri pengecasan pantas.

Ketiadaan ciri pengecasan pantas tentunya sangat disayangkan memandangkan telefon lain dalam kelas harga yang sama menyajikan ciri pengecasan pantas. Nasib baik proses mengecas bateri telefon bimbit tidak terlalu lama. Untuk dicas sepenuhnya dari sifar hingga 100%, sekurang-kurangnya diperlukan sekitar 2 jam.

4. Sensor Tidak Lengkap

Sebagai telefon bimbit yang mempunyai nilai Antutu tinggi dan sesuai untuk bermain permainan, ketiadaan sensor giroskop tentunya satu kekurangan. Ia bukan hanya sensor giroskop yang tidak ada. Sensor kompas tidak terdapat dalam telefon ini. Walau begitu, terdapat banyak sensor yang tidak ada di telefon ini. Walaupun banyak telefon lain dalam kelas harga yang sama atau lebih murah mempunyai sensor sekurang-kurangnya untuk kompas atau giroskop .

5. Tiada Butang LED Pemberitahuan

Kelemahan Samsung Galaxy J7 Duo yang lain adalah ketiadaan butang LED pemberitahuan. Tidak ada lampu berkedip yang biasanya muncul di layar ketika ada pemberitahuan dari aplikasi. Ciri ini sememangnya remeh tetapi kehadirannya sangat berguna untuk pengguna yang cukup sibuk dan produktif.

Selain tidak ada butang LED, butang fizikal pada telefon bimbit juga tidak dilengkapi dengan lampu  latar. Untuk ini sebenarnya tidak terlalu banyak masalah tetapi nampaknya masih kurang menarik.

Kesimpulannya

Samsung Galaxy J7 Duo adalah telefon yang sepertinya dipersembahkan oleh Samsung untuk mengisi slot telefon bimbit khas yang bermain permainan dengan harga yang berpatutan. Dengan harga 3 juta, bakal pelanggan dapat memperoleh prestasi yang cukup tinggi dan boleh diandalkan untuk bermain permainan.

Kamera di telefon bimbit ini juga tidak terlalu mengecewakan. Walaupun sudah tentu kualiti telefon kamera ini lebih rendah jika dibandingkan dengan Redmi Note 5, tetapi masih cukup menarik untuk dilihat, terutama bagi bakal pengguna yang mesti selalu menjadi Samsung sebagai telefon utamanya. Berminat? Sila beli telefon bimbit di kedai dalam talian melalui pautan ini.