10 Game Jadul Terbaik yang Bisa Dimainkan di Android

Apakah Anda merindukan game jaman dulu dan game 90an? Anda masih bisa memainkan game jadul untuk nostalgia dengan hanya mengandalkan ponsel cerdas berbasis Android. Di PlayStore memang banyak sekali pilihan game, mulai dari game yang modern sampai game yang jadul pun ada di sini.

Nah, kali inimembidik tema di mana Anda bisa bernostalgia memainkan permainan jadul dengan hanya mengandalkan smartphone Android saja lho. Mulai dari game tetris, tamagochi, game dingdong dan game jadul lainnya akan dibahas oleh Carisinyal.

Game Jadul Seru untuk Nostalgia

Jika Anda ingin bernostalgia dan mengenang masa kecil dengan main game zaman dulu, Anda harus coba semua game yang kami rekomendasikan berikut ini, ya.

1. TETRIS Blitz

TETRIS Blitz

Tidak pelik lagi mengenai permainan sekolah lama ini. Bukan hanya kanak-kanak 90-an yang tahu permainan tetris, mungkin sebelum 90-an kanak-kanak akan mengetahui mengenai permainan ini. TETRIS Blitz adalah permainan seperti tetris pada umumnya yang memerlukan pemain mengatur blok tanpa lubang.

Jangan lupa juga, anda mesti menyimpan blok yang disusun agar tidak sampai ke puncak. Sekiranya anda mencapai puncak, maka anda dinyatakan gagal dalam bermain permainan ini. Mungkin permainan ini dapat membawa kenangan masa lalu anda semasa anda kecil. Ingin mengenang kembali dengan TETRIS Blitz? Muat turun permainan di sini.

2. Permainan Bata

Permainan Bata

Ingin menjadi nostalgia dengan bermain permainan sekolah lama? Sekiranya ada, anda boleh mencuba permainan Brick Game. Sekiranya anda bermain permainan ini, pastinya pemain tidak akan merasa bosan. Sebab permainan ini lebih menarik dengan pelbagai tahap dan tahap kesukaran yang membuat keributan. Malah, Brick Game juga menyiapkan 11 tema klasik yang membuat pemain merasa nostalgia.

Nah, selain pelbagai tema, Brick Game juga telah menyiapkan 19 permainan ringan dalam satu aplikasi. Permainan yang telah disediakan adalah Brick Puzzle Classic, Tank Classic, Racing Classic, Snake Classic, Supplement Shooting Classic, Shooting Players Classic, Brick Breaker Classic, Frog Across River Classic, dan banyak lagi. Ingin bermain? Muat turun di sini.

3. Wildagotchi

Permainan sekolah lama Wildagotchi

Mungkin ada di antara anda yang benar-benar ingin mengenangkan permainan Tamagochi. Seperti yang anda ketahui, permainan Tamagochi sangat popular di kalangan kanak-kanak 90-an. Permainan yang mengharuskan anda menjaga dan memelihara binatang peliharaan agar mereka tidak jatuh sakit, memberi makan dan membersihkan kotoran mereka.

Jika dahulu anda harus membeli peranti Tamagochi, sekarang anda tidak perlu bersusah payah membelinya. Sebabnya, permainan seperti Tamagochi kini hadir dengan tajuk Wildagotchi di PlayStore. Permainan sekolah lama ini mempunyai animasi yang tidak jauh berbeza dengan permainan di Tamagochi . Malah Wildagotchi akan memberikan sensasi nostalgia dalam permainan. Muat turun Wildagotchi di sini. 

4. Lantunan Asal

Lantunan Asal

Pengguna telefon bimbit Nokia zaman dahulu pasti sangat biasa dengan permainan yang satu ini. Biasanya, banyak kanak-kanak tahun 90-an yang bermain permainan ini di telefon bimbit sekolah lama sebelum kedatangan telefon bimbit yang canggih. Bounce Original adalah permainan sekolah lama yang membuat anda ketagih.

Tugas anda dalam permainan Original Bounce ini hanyalah mencari garis penamat dengan bola. Jangan lupa, anda mesti menjaga bola tetap utuh dan tidak dicucuk oleh benda tajam. Apa yang unik dari permainan Original Bounce ini adalah animasi yang sengaja dipadankan dengan permainan lama yang anda tahu .

Sudah tentu anda harus melepasi 10 tahap untuk menyelesaikan permainan Original Bounce. Adakah anda ingin mengenang permainan sekolah lama ini? Dapatkan permainan dengan segera dengan mengklik di sini.

5. PAC-MAN

PAC-MAN

PAC-MAN, permainan sekolah lama yang biasa anda mainkan pada permainan konsol seperti Nintendo. Bukan Nintendo terbaru seperti sekarang, tetapi Nintendo sekolah lama yang mempunyai kaset berukuran kotak. Sekarang, anda boleh kembali bermain PAC-MAN hanya dengan bergantung pada telefon pintar Android.

PlayStore menyediakan permainan PAC-MAN ini yang akan membawa anda kenangan masa kecil anda. Bandai Namco terkenal sebagai pencipta permainan PAC-MAN untuk menyampaikan labirin baru dalam permainan. Sudah tentu grafik yang dikemukakan oleh pembangun disamakan dengan permainan PAC-MAN sekolah lama. Berminat untuk bermain permainan ini lagi? Muat turun PAC-MAN di sini.

6. Ular Xenzia Rewind 97 Retro

Ular Xenzia Rewind 97 Retro

Sebelum kehadiran telefon bimbit dengan grafik yang sangat terperinci seperti sekarang ini, telefon bimbit monokrom pernah menguasai pasaran pada zamannya. Tujuan monokrom yang hanya menunjukkan hitam putih hanya dengan semua batasannya. Namun, ada satu permainan yang sangat terkenal pada masa itu, yaitu Snake. Sudah tentu permainan ular sangat popular dan banyak dimainkan oleh kanak-kanak zaman dahulu.

Ular adalah permainan di mana anda harus makan makanan yang ada sehingga ular tumbuh lebih lama. Begitu juga dengan cara bermain Snake Xenzia Rewind 97 Retro. Gaya paparan 97-an dipersembahkan oleh pembangun permainan HALA ini . Anda ingin tahu dan mahu bermain juga? Muat turun permainan di sini.

7. Ular & Tangga Raja

Raja Ular & Tangga

Permainan ular dan tangga tidak hanya popular di tahun 90an. Mungkin kanak-kanak moden seperti sekarang masih ada yang tahu permainan ular dan tangga. Walau bagaimanapun, tidak banyak kanak-kanak hari ini yang mengenalnya dan permainan ini agak sukar ditemui sekarang. Tidak perlu risau, jika anda mempunyai telefon pintar, anda boleh memuat turun Snakes & Ladders King.

Permainan lama ini akan menyeret anda ke kenangan zaman kanak-kanak di mana anda bermain dengan rakan sebaya. Snakes & Ladders King mempunyai permainan ular tangga dan bahkan peraturannya tidak jauh berbeza dengan permainan tangga ular sekolah lama . Berminat?

8. DEMOLISI Batu Bata

Bata DEMOLISI

DEMOLISI Batu bata memasuki salah satu permainan kuno yang akan siap untuk membawa kenangan masa kecil. Dalam permainan, Bricks DEMOLITION memberitahu anda untuk menghancurkan setiap blok di bahagian atas.

Baiklah, Anda juga harus menjaga bola agar tidak melanggar balok sehingga jatuh ke bawah. Oleh itu, anda harus mengawal pancaran di bahagian bawah untuk menangkap dan memantulkan bola yang akan menghancurkan pancaran di atas.

9. Yu-Gi-Oh! Pautan Duel

Pautan Duel Yu-Gi-Oh

Permainan sekolah lama ini berasal dari anime terkenal dan popular di Indonesia pada tahun 90an. Sudah tentu kanak-kanak pada tahun 90-an sangat menyukai anime ini, Yu-Gi-Oh! Anime yang menceritakan pergaduhan menggunakan kad ini diikuti oleh kanak-kanak pada masa itu. Adakah anda salah seorang kanak-kanak yang bermain kad Yu-Gi-Oh?

Anda kini boleh bermain permainan lagi dengan memuat turun Yu-Gi-Oh! Pautan Duel. Seperti bermain kad Yu-Gi-Oh dengan rakan-rakan, Yu-Gi-Oh! Duel Links juga menyajikan perang menggunakan kad seperti yang anda tahu. Berminat bermain Yu-Gi-Oh! Pautan Duel? Muat turun di sini.

10. Klasik Kapak Emas

Klasik Kapak Emas

Ingin bermain permainan yang sangat klasik buatan SEGA? Sekiranya demikian, anda harus mencuba bermain permainan Golden Axe Classics. Ini adalah permainan  arked  dengan jalan cerita yang menyeronokkan dan tegang. Sebagai tambahan kepada cerita yang membuat saya penasaran, permainan ini juga dilengkapi dengan pelbagai ciri yang menyeronokkan, seperti ketersediaan mod  luar talian, menyimpan kemajuan permainan,  untuk disokong dengan  pengawal  HID.

Bukan itu sahaja, SEGA juga memaparkan animasi grafik yang dikalsifikasi sehingga pemain akan merasa nostalgia. Oh ya,  mengenai kapasiti permainan, Golden Ax Classics boleh dikatakan agak berat tetapi sangat  layak untuk  dimainkan. Adakah anda ingin mencuba bermain permainan? Anda boleh memuat turunnya di sini secara percuma.

Cadangan Permainan Lain

Bukan hanya 10 permainan di atas yang akan menjadikan anda permainan kanak-kanak nostalgia. Sebabnya, masih ada beberapa cadangan permainan lama yang tidak kurang menarik dengan sepuluh permainan di atas. Apakah mereka? Lihat ulasan di sini.

1. Raja Ludo

Raja Ludo

Adakah anda pernah bermain Ludo? Nah, jika anda ingin mengingati masa kecil anda bermain Ludo, anda boleh memuat turun permainan Ludo King ini. Ini adalah permainan sekolah lama yang membawa konsep permainan Ludo. Sama seperti permainan Ludo biasa, anda harus memasukkan setiap biji ke dalam rumah di tengahnya, sesuaikan warna biji, ya.

Istimewa, permainan Ludo King ini boleh dimainkan dalam talian dan  berbilang pemain. Maksudnya, anda boleh mengajak rakan bermain Ludo dengan anda. Selain Ludo, permainan ini juga mempunyai permainan ular dan tangga,  anda tahu. Ingin mencuba bermain? Muat turun di sini.

2. Blok Permata Teka-teki

Blok Teka-teki Permata

Jika permainan yang satu ini membawa konsep permainan tetris, ia hanya menampilkan grafik yang lebih moden jika dibandingkan dengan permainan tetris klasik. Block Puzzle Jewel, anda boleh bermain di telefon Android dengan permainan yang ringkas dan sederhana. Padankan setiap blok, susun blok agar tidak menyentuh bahagian atas! Boleh buat? Buktikan dengan bermain di sini.

3. Arked: Klasik 2

Arcade Classic 2

Sudah tentu , sudah tentu dengan permainan dingdong? Arcade: Classic 2 adalah permainan arcade seperti anda pernah bermain permainan pada masa-masa sebelumnya. Bukan hanya 90-an, mungkin orang yang lahir pada tahun 80-an juga tahu permainan dingdong.

Jika dahulu anda harus pergi ke bilik permainan hanya untuk bermain dingdong, sekarang anda hanya perlu pergi ke PlayStore dan memuat turun permainan. Arcade Games: Classic 2 mempersembahkan seperti permainan arcade. Ingin bermain permainan yang satu ini?

4. Air Gimbot

Air Gimbot

Adakah anda pernah bermain Water Gimbot? Permainan sekolah lama yang memasukkan cincin ke dalam tongkat. Nah, sekarang anda dapat mengingat kembali bermain Gimbot Air dengan bergantung pada telefon Android canggih . Sudah tentu permainan ini akan mengembalikan kenangan bersama rakan-rakan semasa kecil.

Water Gimbot ini adalah permainan sekolah lama yang sama yang pernah anda mainkan sebelum ini. Tugas pemain Water Gimbot hanya memasukkan cincin ke dalam tongkat yang disediakan. Bolehkah anda memasukkan cincin?

Itulah koleksi permainan sekolah lama yang kami sarankan untuk mengingati masa kecil anda. Bagaimana anda mahu bermain semua permainan ini? Mana permainan sekolah lama yang paling digemari untuk anda?