10 Permainan Ringan Di Bawah 10 MB Terbaik untuk Android

Evolusi permainan Android tidak pernah berhenti. Pada masa ini pelbagai permainan baru muncul dengan kualiti grafik yang sangat baik. Kami benar-benar akan dimanjakan oleh perincian grafik, terutamanya jika telefon pintar dan tablet Android kami sudah menyokong resolusi penuh HD atau bahkan 2K.

Malangnya, semakin baik grafiknya, semakin besar saiz permainannya. Sekiranya anda mempunyai peranti dengan memori yang besar tentu ini tidak menjadi masalah. Tetapi bagaimana jika peranti kita hanya mempunyai memori biasa-biasa saja?

Ini tentunya sangat mengecewakan. Tetapi anda tidak perlu risau kerana kali ini akan meninjau koleksi permainan Android ringan yang mempunyai ukuran di bawah 10MB. Walaupun saiznya kecil, permainan ini tidak kurang menarik daripada permainan besar. Apa benda itu?

10 Permainan Ringan Android Terbaik Di Bawah 10MB

1. Tetikus

Tetikus

Mouse adalah salah satu permainan yang dikembangkan oleh  pembangun  Magma Mobile. Permainan ringan ini menawarkan konsep permainan seperti permainan Unblock Me. Perbezaannya di sini adalah bahawa pemain mesti membuat tetikus melepaskan diri dari labirin blok putih.

Anda harus membuat jalan keluar untuk tikus keluar dari labirin yang rumit. Anda hanya perlu memindahkan blok putih ke kanan, kiri, atas atau bawah. Sekiranya anda dapat membuka jalan dengan cepat, maka anda boleh mendapatkan lebih banyak duit syiling. Bolehkah anda membuat tetikus dari labirin yang rumit? Sekiranya anda boleh melakukannya terus bermain permainan 4.4 MB ini di sini.

2. Lori Besar

Lori Besar

Walaupun permainan yang satu ini mempunyai grafik yang tidak terlalu bagus, tetapi Big Truck ini adalah salah satu permainan Android ringan terbaik. Dalam permainan Big Truck ini, anda akan mengawal trak besar. Anda harus mengendarai trak di laluan halangan.

Mungkin Big Truck boleh menjadi permainan yang sangat ketagihan untuk anda. Kerana halangan yang ada dalam permainan Big Truck ini sudah cukup untuk membuat pemain  jazzed. Selain  permainan sederhana,  permainan Big Truck ini juga mempunyai kapasiti yang tidak berat. Anda hanya perlu menyediakan 8.2 MB untuk memainkannya. Sangat ringan kan? Muat turun permainan di sini.

3. Zombie Smasher

Zombie Smasher

Sekiranya anda ingin bermain permainan ringan di bawah 10MB, maka pilihan yang tepat untuk memuat turun Zombie Smasher. Ini adalah permainan yang sangat ringan, hanya 4.6MB, tetapi anda dijamin akan ketagih ketika bermain Zombie Smasher.

Tidak sukar, kerana semua pengguna yang berumur 12 tahun ke atas boleh memainkannya. Cara bermain, anda hanya perlu membunuh zombie yang ada dengan  mengetuk  gambar zombie. Tetapi, setiap tahap mempunyai tahap kesukaran yang berbeza dengan zombi yang lebih mencabar.

4. Mekorama

permainan ringan Mekorama android

Sekiranya anda tidak berminat membunuh zombie, anda boleh mencuba Mekorama. Permainan ini bertujuan untuk pemain yang suka membina diorama. Di Mekorama, anda akan disajikan dengan beberapa  item  untuk membina diorama. Kemudian, permainan ini akan memaparkan contoh diorama yang mesti anda buat. Nah, untuk bermain Mekorama adalah percuma dan hanya memerlukan ruang 5.2MB.

5. Trainyard Express

kereta api ekspres

Trainyard Express adalah permainan teka-teki sederhana yang sangat unik. Dalam permainan ini, anda harus menaiki kereta api ke stesen yang betul. Contohnya, kereta api merah mesti pergi ke stesen merah, kereta api biru ke stesen biru, dan sebagainya.

Dalam permainan ini tidak ada batasan waktu atau skor yang akan anda perolehi. Tugas anda hanya untuk mendapatkan kereta api ke stesen yang betul. Walaupun kedengarannya mudah, ternyata memerlukan taktik dan analisis yang tepat untuk dapat mencapainya.

Pada peringkat awal anda mungkin akan menyelesaikannya dengan mudah, tetapi apabila anda mencapai tahap yang lebih tinggi, anda pasti akan mula menghadapi masalah. Terdapat lebih daripada 60 tahap yang mesti anda lengkapkan di mana setiap tahap mempunyai lebih dari 100 cara untuk menyelesaikannya.

Kerana memerlukan kawasan yang luas, permainan ini akan menjadi lebih menarik jika dimainkan pada peranti tablet. Permainan ini juga sangat cekap bateri sehingga boleh dimainkan berjam-jam. Sila muat turun permainan buatan Noodlecake Studios Inc. di sini.

6. 2048

2048

Permainan Android ringan ini adalah salah satu permainan penajam otak. Permainan 2048 ini kelihatan cukup sederhana tetapi anda boleh menjadi pening. Kerana permainan memerlukan pemain menggabungkan kotak yang mengandungi nombor. Anda harus menggabungkannya dan sepadan dengan nombor 2048.

Dari segi grafik yang ditawarkan menjelang 2048, ia cukup mudah. Anda tidak boleh mengharapkan grafik 3D. Walaupun tidak mempunyai grafik yang hebat  permainan ini cukup ketagihan untuk mengisi masa lapang. Juga, permainan ini tidak berat. Kerana, anda boleh memuat turun 2048 dengan ukuran 8.8 MB. Muat turun permainan di sini.

7. Bintang Permata

Bintang Permata

Mungkin ada di antara anda yang biasa dengan permainan Jewels Star. Permainan yang dibangunkan dan dikembangkan oleh  ITREEGAME developer  mempunyai ukuran tidak lebih dari 10 MB. Cukup ketagihan, di sini para pemain diminta untuk memadankan permata di Jewels Star.

Pemain mesti memadankan sekurang-kurangnya 3 permata. Jangan terlalu lama untuk menandinginya kerana Jewels Star tidak memberi anda banyak masa. Sekiranya anda menjumpai lebih daripada 3 permata yang sama, anda akan mendapat lebih banyak mata. Mahu main? Muat turun permainan di sini dengan ukuran 9.9 MB, anda tahu.

8. Dr. Untuk memandu

Memandu Dr.

Dr. Memandu bukanlah permainan lumba kereta seperti Drag Racing. Dr. Memandu lebih cenderung sebagai permainan simulasi untuk memandu kereta. Di sini, pemain akan diminta memandu dengan baik. Bukan itu sahaja, ada beberapa misi yang mesti diselesaikan.

Contohnya, anda akan diminta memandu kereta dengan kelajuan tinggi. Kadang kala anda juga akan diminta memandu untuk menjimatkan petrol. Anda juga tidak perlu risau bermain Dr. Ini mendorong, artikel semua kawalan yang ada pada Dr. Memandu sangat mudah dan tidak membuat anda pening. Ingin mencuba? Anda boleh mengosongkan kapasiti 9.9MB untuk memuat turun permainan di sini.

9. Pixel Dungeon

Permainan penjara bawah tanah piksel android ringan

Pixel Dungeon adalah permainan tradisional roguelike. Roguelike sendiri adalah salah satu sub-genre RPG yang mempunyai ciri-ciri generasi aras, paparan grafik berasaskan jubin, dan kematian kekal.

Dalam permainan ini, anda harus menjelajahi setiap sudut Pixel Dungeon yang sangat menakutkan. Di sana anda mesti mengumpulkan pelbagai barang, melawan musuh yang menyekat, dan mencari Jimat Yendor yang merupakan misi utama permainan ini.

Secara keseluruhan terdapat 26 ruang bawah tanah yang boleh anda terokai. Ramai orang mengatakan bahawa jika permainan ini sangat sukar dan lebih bergantung pada nasib untuk memenanginya. Bukan hanya itu, angka kematian watak dalam permainan ini juga sangat tinggi sehingga anda akan sering mengulangi permainan ini sejak awal.

Pixel Dungeon sendiri adalah permainan yang diciptakan oleh Watabou. Paparan grafik yang sederhana menjadikan permainan ini sangat ringan dan hanya mempunyai ukuran 4.2MB. Sila muat turun permainan ini secara percuma di sini.

10. Penceroboh Voxel

penceroboh voxel

Masih ingat permainan arked atau dingdong yang cukup popular pada tahun 80-an hingga 90-an? Nah, sekarang anda dapat kembali mengenang permainan pada perangkat Android melalui permainan yang disebut Voxel Invaders.

Dalam permainan ini kita akan mengawal kapal angkasa untuk menghancurkan pelbagai serangan dari pesawat musuh. Musuh biasanya akan datang dalam kumpulan dengan pelbagai serangan yang mesti kita sedari.

Kawalan permainan ini juga sangat mudah di mana anda hanya perlu menggerakkan pesawat dengan satu jari. Pesawat yang anda kendalikan akan menembak musuh secara automatik sehingga anda tidak perlu bersusah payah menekan butang senjata.

Selain menyerang musuh, anda juga dapat mengumpulkan pelbagai senjata atau nyawa sehingga anda dapat bertahan lebih lama dalam permainan ini. Secara keseluruhan ada 24 tahap yang mesti anda selesaikan atau lebih dari 140 tahap. Pada setiap tahap, anda harus mengalahkan bos besar itu untuk naik ke tahap seterusnya.

Terdapat 9 jenis senjata yang boleh anda gunakan untuk melawan musuh. Sekiranya permainan terlalu mudah atau terlalu sukar, maka anda boleh mengubah tahap kesukaran menjadi mudah, sederhana atau sukar.

Jangan ketinggalan permainan ini juga menyajikan kesan bunyi dan runut bunyi klasik yang akan mengingatkan anda tentang mesin permainan arcade. Voxel Invaders hanya mempunyai ukuran sekitar 4MB dan anda boleh memuat turunnya di sini.

Cadangan Permainan Lain

Sebagai tambahan kepada 10 permainan ringan Android terbaik yang dibincangkan dalam perenggan sebelumnya, kami juga mempunyai permainan Android yang sangat ringan. Sudah tentu permainan cadangan berikut mempunyai ukuran tidak lebih dari 10 MB dan tentu saja menyeronokkan untuk dimainkan. Cadangan permainan berikut.

11. Hoplite

hoplite

Permainan Android ringan seterusnya adalah Hoplite. Permainan genre strategi berdasarkan giliran sangat menarik kerana memerlukan anda mengatur strategi terbaik untuk mengalahkan musuh di kawasan yang cukup sempit.

Permainan ini sangat mencabar kerana anda benar-benar harus menyiapkan strategi yang matang sebelum bergerak. Selain memerangi musuh, anda juga harus menghindari pelbagai halangan yang akan mengganggu pergerakan anda.

Hoplite menghadirkan banyak tahap yang akan membuat anda merasa seperti di rumah dan ketagih untuk terus bermain. Anda juga dapat membandingkan skor yang anda dapat dengan pemain lain di seluruh dunia melalui ciri papan pendahulu Google Play.

Permainan yang dibuat oleh Magma Fortress ini mendapat penilaian yang sangat tinggi dari pemain Android. Penampilannya sangat sederhana sehingga ukuran permainan ini juga agak kecil dengan 5.6MB. Sila muat turun secara percuma melalui Play Store di sini.

12. Menembak Bola Keranjang

Tembak Bola Keranjang

Permainan sukan ini juga mempunyai kapasiti ringan, hanya 8.5 MB  Ini sesuai untuk anda yang gemar bermain bola keranjang tetapi secara digital. Basketball Shoot tidak kurang menarik dengan permainan bola keranjang yang lain, kerana Basketball Shoot juga mempunyai ciri-ciri yang cukup menarik.

Untuk bermain juga sangat mudah, anda hanya perlu mengarahkan bola keranjang ke gelanggang, kemudian melemparkan bola. Oh ya,  lokasi bermain bola keranjang tidak monoton dan akan bertukar tempat. Ingin tahu,  bukan ? Ayuh, muat turun permainan di sini.

13. 1LINE

1LINE

Berlainan dengan permainan sebelumnya, jika 1LINE akan meminta pemain menarik garisan tanpa putus. Jadi, 1LINE akan menunjukkan gambar dengan titik-titik tertentu, sekarang anda harus menarik garis dari satu titik ke titik yang lain. Kemudian, setiap garis yang anda lukis akan membentuk gambaran yang sempurna. Ingat, hanya 1 garisan yang dilukis.

14. Sudoku

Sudoku

Mungkin anda sudah biasa dengan permainan ini. Ya, ini juga termasuk dalam satu permainan yang sangat ringan, hanya 4.3 MB. Walaupun sangat ringan, anda tidak boleh memandang rendah keseronokan bermain Sudoku.

Kerana permainan ini cukup popular seperti yang dibuktikan dengan mengantongi 4.6 yang dinilai di PlayStore, tentu saja bukan penilaian yang rendah untuk sebuah permainan. Sememangnya, kerana Sudoku ini mempunyai pelbagai ciri yang sebenarnya menjadikan permainan lebih seronok untuk dimainkan. Ingin mencuba? Boleh dimuat turun secara percuma di sini.

15. Teka-teki logik gigi

Teka-teki logik gigi

Pada akhir, kami mencadangkan permainan teka-teki logik Gears. Anda tidak perlu risau dengan kapasiti yang besar, kerana permainan ini hanya memerlukan ruang 9.8 MB. Dengan kapasiti ringan, tentunya akan lebih menarik bagi pemain.

Selain ringan, permainan ini cukup menggembirakan bagi anda yang gemar permainan menggoda otak. Oleh itu, dalam teka-teki logik Gears, anda hanya perlu menyambungkan satu  gear  untuk  menggerakkan  yang lain agar berputar dengan betul. Kedengarannya mudah,  bukan ? Namun, jangan memandang rendah permainan ini, kerana ini juga salah satu permainan yang cukup mencabar yang  anda tahu.

Sekarang itulah koleksi permainan Android ringan terbaik yang boleh anda cuba mainkan. Dengan ukuran di bawah 10MB, permainan ini dapat berjalan dengan lancar pada peranti Android baru atau lama. Semoga berjaya!