10 Permainan RPG Luar Talian Terbaik di Telefon Pintar Android

Role Playing Game atau RPG adalah salah satu genre permainan yang sangat diminati sekarang. Permainan RPG itu sendiri sebenarnya sudah ada sejak adanya permainan tradisional seperti ular dan tangga, monopoli, halma, dan seumpamanya.

Sekarang seiring dengan perkembangan teknologi, permainan ini juga hadir di PC dan peranti mudah alih dengan evolusi permainan yang sangat ketara. Puluhan malah ratusan judul permainan RPG kini boleh didapati dengan mudah di pelbagai peranti ini.

Baiklah pada kesempatan ini akan mengulas 10 permainan RPG Android luar talian terbaik yang ada sekarang. Permainan ini mempunyai pelbagai jalan cerita dan anda boleh mendapatkannya secara percuma atau membayarnya terlebih dahulu.

10 Permainan RPG Android Luar Talian Terbaik

1. Eternium

Eternium android permainan rpg luar talian

Bermain permainan Android RPG di luar talian dengan petualangan menarik adalah salah satu kelebihan yang ditawarkan oleh permainan yang dikembangkan oleh  pembangun  Making Fun, Inc. Permainan ini menyajikan permainan yang tidak perlu menggunakan internet. Di dalamnya, anda boleh memilih watak sebagai Mage, Warrior atau Bounty Hunter, memegang pedang, kapak, kakitangan atau pistol.

Sekiranya anda telah memilih, maka seperti permainan RPG lain, anda harus melakukan  leveling  atau  naik level  untuk memperkuat hero anda. Kerana, Eternium mempunyai pelbagai musuh yang siap untuk anda menaklukkan seperti naga, zombie, makhluk asing dan banyak lagi.

Juga, Eternium memberikan  folder  yang cukup luas dan bervariasi. Anda boleh berjalan-jalan di hutan,  penjara bawah tanah,  desa, malah kuburan. Jangan lupa, terdapat pelbagai jenis kotak harta karun yang siap menyediakan  barang-barang  menarik. Ingin tahu? Mari bermain permainan dengan mengklik di sini.

2. SoulCraft

SoulCraft

Anda yang gemar bermain permainan Android RPG dengan  genre aksi  maka anda boleh mencuba SoulCraft. Permainan yang memperoleh lebih daripada 200,000 pengunduh di PlayStore boleh dimainkan di luar talian. Selain itu, jalan yang terdapat di SoulCraft juga sangat menarik.

Di sini para pemain akan menjadi pejuang dalam mencari kehidupan kekal. Anda akan diberi dua pilihan iaitu menjadi  malaikat  atau  kejahatan. Kedua-duanya mesti melawan manusia untuk menang.

Selain harus bertarung dengan manusia, Anda juga akan berhadapan dengan naga yang kuat. Bagaimana, anda boleh menang melawan manusia dan naga? Buktikan dengan bermain permainan di sini.

3. Kisah Bard

Kisah The Bard

Permainan Android RPG luar talian terbaik kali ini berasal dari  pembuatan semula  permainan RPG klasik pada tahun 1980. Permainan ini dinamakan The Bard's Tale. Walaupun  pembuatan semula  permainan tahun 80-an, The Bard's Tale telah disajikan dengan grafik 3D yang menakjubkan. Uniknya, permainan ini tidak akan selalu serius. Sebabnya, The Bard's Tale kadang-kadang memasukkan humor yang cukup menghiburkan.

Di sisi peta, anda boleh berjalan-jalan di lokasi yang sudah tersedia. Pemain boleh menerokai kawasan luar bandar, bandar, padang pasir, sungai, istana,  penjara bawah tanah  rahsia, dan banyak lagi. Lebih daripada 50 jenis musuh yang akan dihadapi oleh pemain. Keunikan lain ialah anda dapat memanggil 16 watak  sihir  yang akan membantu anda. Mahu main? Muat turun permainan di sini.

4. Oceanhorn

Oceanhorn

Anda bangun dan tidak dapat menemui ayah. Ayah tiba-tiba menghilang dan hanya meninggalkan nota lama bersama dengan kalungnya. Apa yang salah? Di mana bapa? Inilah masalah yang harus anda selesaikan di Oceanhorn. Permainan RPG Android luar talian ini menghadirkan jalan cerita yang ingin tahu.

Selain menyukai jalan cerita, Oceanhorn juga menawarkan peta  yang  cukup luas. Anda boleh menjelajahi pelbagai jenis pulau yang dipisahkan oleh lautan. Keseronokan permainan ini adalah penyampaian pelbagai rahsia yang dapat anda nyatakan satu persatu. Adakah anda bersedia untuk mencari rahsia di sebalik kehilangan ayah? Klik di sini dan dapatkan permainan.

5. Titan Quest

Titan Quest

Permainan RPG ini dengan watak dan latar belakang kolosal adalah salah satu permainan RPG PC terbaik pada tahun 2006. Titan Quest membolehkan anda memilih salah satu pahlawan yang ada dalam permainan. Setiap Wira yang anda pilih mempunyai misi dan kekuatan masing-masing.

Uniknya, permainan ini menawarkan peta yang boleh dikatakan sangat luas. Anda boleh berjalan-jalan di luar bandar bergaul dengan penduduk sehingga anda boleh pergi ke China. Anda tidak hanya berpusing-pusing, artikel yang anda diminta untuk meningkatkan tahap. Sebaik sahaja anda berada di fasa induk, maka anda boleh  membuka kunci  untuk  kekuatan khas. Tertarik dengan  kekuatan khas ? Mari bermain permainan di sini.

6. The Banner Saga

permainan rpg android offline The Banner Saga

The Banner Saga adalah permainan RPG yang dibuat oleh Stoic Studio. Selepas kejayaan peranti PC, permainan yang diilhamkan oleh tentera Viking ini kini tersedia untuk Android dan iOS. Permainan ini menampilkan paparan grafik yang indah, pertempuran tegang yang tegang, dan jalan cerita yang sangat menarik.

Dalam permainan ini, anda harus memimpin para petani, rakyat jelata, dan pasukan perang menghadapi berbagai ancaman dari tentera musuh. Semasa permainan, anda akan benar-benar disuguhkan pemandangan menakjubkan seperti gunung, tempat bersejarah, dan sisa-sisa runtuhan medan perang.

Semasa perjalanan, anda juga mesti sentiasa memastikan bahawa bekalan makanan tetap mencukupi. Anda juga akan menghadapi beberapa pilihan yang dapat mengubah jalan cerita dan juga mengubah seluruh dunia.

7. ICEY

ICEY

Walaupun ICEY mempunyai paparan grafik 2D, anda tidak akan merasa rugi untuk memainkannya. Sebabnya, ICEY mempunyai kisah fantasi yang cukup menarik dengan pelbagai ciri. Permainan ini adalah RPG, tetapi bagaimana bermain lebih banyak  aksi  dengan pelbagai cara untuk menyerang.

Malah, ICEY juga mempunyai variasi kombo ketika anda menyerang lawan. Bos yang dibentangkan di ICEY cukup mencabar, dan yang paling mencabar adalah  bos cyborg. Sekiranya anda merasakannya, anda boleh memuat turun permainan berbayar ini di pautan ini.

8. Galaksi terbakar 2

Galaxy on Fire 2

Galaxy on Fire 2 bukan permainan baru di dunia RPG, tetapi permainan yang menggabungkan elemen simulasi penerbangan dengan kotak pasir main peranan masih layak dimainkan. Pada pandangan pertama, permainan RPG percuma ini serupa dengan permainan lain yang sudah sangat popular seperti Elite dan Privateer.

Dalam permainan ini, anda akan bermain sebagai Keith Maxwell, juruterbang kapal angkasa yang akan meneroka galaksi yang dipenuhi dengan makhluk asing, perompak, dan lain-lain. Permainan ini menawarkan permainan percuma selama 10 jam, tetapi anda harus membayar melalui sistem pembelian dalam aplikasi jika anda ingin memainkan episod seterusnya.

9. Final Fantasy VI

Final Fantasy VI

Final Fantasy VI adalah siri permainan Final Fantasy yang dikeluarkan pada tahun 1994. Permainan genre RPG Jepun ini menyajikan pertempuran dan jalan cerita menarik yang dibungkus dalam sistem 16-bit. Sekarang, permainan klasik ini boleh anda mainkan juga pada peranti Android.

Permainan yang dikeluarkan untuk Android tidak hanya disalurkan dari permainan sebelumnya. Permainan Final Fantasy VI ini mendapat pelbagai kemas kini seperti grafik yang lebih baik, kawalan skrin sentuh, dan pelbagai kandungan tambahan dari versi Game Boy Advance yang dirilis pada tahun 2006.

10. Baldur's Gate: Edisi yang Disempurnakan

Baldur Gate permainan android rpg luar talian

Baldur's Gate: Enhanced Edition adalah permainan yang diilhami oleh permainan RPG klasik Dungeons & Dragons yang cukup popular di platform PC. Dalam versi Android ini, anda diminta untuk menjelajah Realm Terlupa dan mengalahkan pelbagai musuh.

Permainan ini tidak hanya dibawa dari versi PC, tetapi juga menyediakan pelbagai perbaikan bug. Dalam permainan ini terdapat juga pelbagai cabaran dan watak baru dan permainan RPG klasik selama lebih dari 80 jam.

Cadangan Permainan Lain

Sebagai tambahan kepada 10 permainan RPG Android luar talian yang telah dibincangkan sebelumnya, kami juga memberikan cadangan untuk permainan RPG luar talian lain yang tidak kurang menarik daripada sepuluh permainan. Walau bagaimanapun, beberapa cadangan permainan berikut tidak lagi tersedia di PlayStore.

11. Kata Ravens: Shadowlands

Ravensword Shadowlands

Ramai yang mengatakan bahawa Ravensword: Shadowlands adalah versi mudah alih Elder Scrolls kerana menyajikan sistem permainan dunia terbuka pada sistem operasi Android. Ya, dalam permainan ini anda dapat menjelajah berbagai pelosok dunia yang penuh dengan raksasa dan juga pertempuran yang tegang.

Anda boleh memainkan permainan ini seperti yang anda mahukan, dari meningkatkan kemahiran hingga mengumpulkan pelbagai senjata mematikan seperti pedang, anak panah, palu, dan sebagainya. Sekiranya anda tidak berpuas hati, maka anda juga boleh bereksperimen dengan sihir yang ada dalam permainan ini.

12. Ksatria Pena dan Kertas

Ksatria Pena dan Kertas

Sekiranya anda mencari permainan RPG yang unik dan berbeza dari yang lain, maka cubalah permainan Knights of Pen and Paper. Dengan paparan 8-bit, permainan yang memenangi Indie Game Festival Award pasti akan mengingatkan anda akan permainan yang disebut Dungeons and Dragons.

Dalam permainan ini, anda akan bermain sekumpulan kanak-kanak kecil yang sedang bermain permainan kad. Menariknya, mereka masih akan duduk di tempat mereka tetapi latar belakang akan berubah mengikut permainan yang mereka mainkan. Dalam permainan luar talian Android ini mereka akan naik level dan melawan pelbagai jenis monster.

13. Superbrothers Sword & Sworcery EP

Superbrothers Sword & Sworcery EP

SuperBrothers Sword & Sworcery EP adalah permainan pengembaraan RPG ringan yang dibungkus dengan pengalaman audiovisual yang indah. Dalam permainan ini, anda akan bertindak sebagai Scythian yang bertualang sambil melawan musuh dengan pedang dan sihir untuk menyelesaikan pelbagai misteri.

Salah satu kelebihan permainan ini adalah soundtrack muzik yang berpadu dengan gameplay dan penampilan visual. Permainan RPG Android luar talian ini sangat sesuai untuk anda yang mahukan keharmonian antara grafik audio dan visual.

14. Taman Thimbleweed

Taman Thimbleweed

Pembunuhan, hotel berhantu, bangunan lama, hingga mayat yang tiba-tiba dijumpai di kampung pastinya akan menjadi kes yang menarik untuk diselesaikan. Begitulah, seperti Taman Thimbleweed, di mana pemain dijemput untuk memikirkan penyelesaian kes mengikut jalan cerita yang ada. Oh ya,  pemain juga akan diminta berhati-hati dengan orang di sekitar yang curiga. Ingin bermain?

15. Landskap

Landskap

Akhirnya, ada permainan Planescape yang diarahkan oleh Beamdog. Permainan ini juga cukup popular dan salah satu yang terbaik dalam senarai permainan RPG untuk telefon Android. Sebabnya, Planescape memang mempunyai kisah yang menarik dan unik.

Sebenarnya, pemain tidak akan bosan dengan  pemetaan  dan lokasi di Planescape. Tidak ketinggalan, cara bermain permainan ini bukan hanya seorang pejuang tetapi juga dalam bentuk teka-teki yang cukup mencabar. Sekiranya anda berminat bermain, anda boleh membeli permainan Planescape di sini.

Itulah barisan 10 permainan RPG Android luar talian yang sangat menarik yang anda mainkan di telefon pintar Android. Anda boleh memainkannya tanpa bimbang kehabisan kuota internet atau bersusah payah mencari WiFi. Kerana, semua permainan yang telah disebutkan di bawah adalah permainan luar talian yang sangat menarik. Yang menarik perhatian anda?