Kaedah termudah dan paling mudah untuk menghapus akaun Instagram

Ingin menghapus kenangan masa lalu anda? Atau anda hanya mahu menukar akaun Instagram baru dan mahu memadamkan akaun lama? Setiap orang yang ingin menghapus akaun Instagram mereka mempunyai alasan tersendiri. Terutama jika akaun Instagram lama telah digunakan untuk perkara yang tidak diinginkan oleh penggodam .

Sekiranya betul anda mahu segera memadam akaun lama agar tidak membahayakan diri sendiri dan orang lain, bukan ? Oleh itu, kali ini ia akan berkongsi tutorial mudah untuk menghapus akaun Instagram anda.

Cara Memadam Akaun Instagram Secara Kekal

Terdapat dua pilihan untuk menyahaktifkan akaun Instagram. Pilihan pertama, anda mematikan akaun Instagram anda secara kekal dan pilihan kedua hanya untuk sementara waktu dinyahaktifkan. Sekiranya anda memilih untuk menghapus akaun Instagram anda secara kekal, itu bermakna anda tidak akan dapat memulihkan akaun Instagram tersebut.

Nah, jika anda merasa perlu untuk menghapus akaun Instagram anda secara kekal, berikut adalah langkah dan langkahnya. Namun, untuk mematikan akaun Instagram secara kekal hanya dapat dilakukan menggunakan PC melalui penyemak imbas web. Inilah cara menghapus akaun Instagram secara kekal:

1. Untuk memadam akaun Instagram secara kekal, pertama-tama anda boleh mengunjungi IG Web di PC khas untuk menghapus akaun dengan mengklik di sini. Juga, pastikan anda telah log masuk ke akaun Instagram yang ingin anda hapuskan.

2. Kemudian, anda memilih sebab mengapa anda ingin memadamkan akaun secara kekal. Di sini kita akan memilih "Kebimbangan Privasi." Klik pada pilihan yang anda buat.

Cara memadam akaun Instagram secara kekal 2

3. Selepas itu Instagram meminta anda memasukkan kata laluan akaun anda. Anda hanya perlu memasukkan kata laluan akaun Instagram anda. Kemudian, klik "Padam akaun saya secara kekal" di bahagian bawah kotak merah.

Cara memadam akaun Instagram secara kekal 3

4. Seterusnya, Instagram akan bertanya lagi kepada anda sama ada anda benar-benar mahu menghapus akaun IG secara kekal atau tidak. Sekiranya anda pasti, klik "OK".

Cara memadam akaun Instagram secara kekal 4

5. Sekarang, anda telah menghapus akaun Instagram anda secara kekal dan tidak dapat dipulihkan seperti sebelumnya. Sangat mudah bukan?

Cara memadam akaun Instagram secara kekal 5

Cara mematikan akaun Instagram buat sementara waktu

Ia berbeza dengan menghapus akaun Instagram secara kekal dan menyahaktifkan akaun IG hanya untuk sementara waktu. Sekiranya anda ingin kembali lagi dengan akaun IG, maka pilihan terbaik adalah dengan mematikan akaun Instagram buat sementara waktu.

Dengan kaedah satu ini, anda boleh memulihkan akaun IG anda seperti sebelumnya. Cara mematikan akaun Instagram buat sementara waktu sangat mudah. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya dapat dilakukan melalui PC / komputer riba. Berikut adalah langkah-langkah untuk mematikan akaun Instagram buat sementara waktu:

1. Lawati penyemak imbas web Instagram dengan mengklik di sini dan kemudian log masuk ke akaun Instagram yang ingin dinyahaktifkan sementara.

Cara mematikan akaun Instagram buat sementara waktu

2. Kemudian, anda segera mengklik Instagram "profil".

Cara mematikan akaun Instagram buat sementara waktu

3. Kemudian, anda boleh mengklik "Edit Profile" untuk mematikan akaun IG buat sementara waktu.

Cara mematikan akaun Instagram buat sementara waktu 3

4. Selepas itu anda hanya  tatal ke bawah  dan klik "Nonaktifkan akaun saya sementara" di sudut kanan bawah dengan tulisan biru.

Cara mematikan akaun Instagram buat sementara waktu

5. Seterusnya, anda akan diminta untuk memilih alasan untuk mematikan akaun Instagram anda buat sementara waktu. Dan jangan lupa taip kata laluan akaun Instagram. Sekiranya anda merasa betul, segera klik "Nonaktifkan Akaun Sementara" di kotak biru.

Cara mematikan akaun Instagram buat sementara waktu

6. Instagram akan secara automatik bertanya lagi jika anda benar-benar pasti akan mematikan akaun IG buat sementara waktu. Sekiranya anda pasti, anda hanya boleh mengklik "Ya."

Cara mematikan akaun Instagram buat sementara waktu 6

Itulah cara untuk mematikan akaun IG buat sementara waktu. Anda masih boleh memulihkan akaun IG. Namun, untuk mengembalikannya, anda harus menunggu selama satu minggu. Selepas satu minggu, cuba log masuk semula dengan akaun IG yang telah anda nyahaktifkan.

Petua untuk Menggunakan Instagram dengan Selamat

Selain mengelakkan perkara yang tidak diingini, akan memberikan petua untuk bermain Instagram dengan selamat dan selesa. Ini bukan peraturan rasmi dari Instagram, tetapi petua dan peraturan yang tidak ditulis ini akan menjadikan anda pengguna Instagram yang bijak:

  • Gunakan nama pengguna yang betul
2 buat instagram bio yang baik

Apa sahaja yang anda perlukan untuk membuat akaun Instagram, anda harus menggunakan nama pengguna yang munasabah. Sekiranya untuk akaun peribadi, gunakan nama pengguna dengan nama anda sendiri supaya rakan atau saudara anda dapat menemui anda dengan mudah.

Elakkan menggunakan nama pengguna dengan nama yang berlebihan atau yang boleh memprovokasi pengguna lain. Sekiranya anda ingin menggunakan akaun Instagram untuk kedai dalam talian , gunakan nama pengguna dengan nama kedai dalam talian atau barang / perkhidmatan yang anda tawarkan.

  • Gunakan hashtag biasa
Gunakan hashtag yang menarik

Hashtag digunakan supaya foto dan video yang kami hantar di Instagram dapat dilihat dengan mudah oleh orang. Sebaiknya gunakan hashtag biasa dan popular sehingga siaran anda mendapat banyak suka.

  • Hantar gambar dan video mengikut keperluan

Kerana jika anda menyiarkan foto dan video sepanjang masa, siaran anda akan membanjiri suapan pengikut anda. Untuk mengelakkan spam yang berlebihan, berikan kelewatan masa dari catatan lama ke jawatan baru.

  • Elakkan buli siber melalui Instagram

buli siber

Terdapat banyak mangsa jenayah siber di beberapa rangkaian sosial. Malah, mangsa di luar negara membunuh diri kerana terus ditindas melalui media sosial. Instagram sendiri sering digunakan untuk menyampaikan kekecewaan atau kekecewaan bagi institusi atau tokoh masyarakat .

Beberapa waktu yang lalu seorang artis Indonesia melaporkan beberapa pengikut Instagramnya kepada pihak berkuasa kerana mereka merasa dihina secara berterusan. Anda pasti tidak mahu terjebak dalam masalah undang-undang, bukan ? Oleh itu, jangan melakukan buli siber di Instagram dan media sosial lain.

  • Hormati hak cipta orang lain

Kirimkan foto atau video yang anda ambil dengan kamera anda sendiri. Elakkan mencuri foto atau video orang lain. Kerana masalah ini juga dapat membawa anda untuk berurusan dengan undang-undang jika pemilik foto / video asli tidak merasa diterima karya anda tanpa izin.

  • Elakkan membeli pengikut palsu
Banyak Pengikut

Beberapa akaun kedai dalam talian di Instagram mempunyai ribuan hingga berjuta-juta pengikut. Sebenarnya, kedai dalam talian masih agak baru. Kebiasaan membeli pengikut untuk meyakinkan dan menarik calon pembeli bukanlah contoh. Kerana secara tidak langsung kita telah menipu calon pembeli. Sekiranya anda ingin mendapatkan banyak pengikut dalam masa yang singkat, sila rujuk petua dan trik di sini.

Sekarang, ini adalah langkah-langkah bagaimana menghapus akaun Instragam dan petua untuk menjadi pengguna Instagram yang baik. Semoga ini dapat membantu anda tetap selesa menggunakan aplikasi perkongsian foto dan video ini, ya!