10 Telefon Wiko Terkini Dengan Harga & Spesifikasi 2019

Jenama Perancis, Wiko, mungkin kurang popular berbanding rakan senegara Alcatel. Tetapi Wiko tetap konsisten dalam menghadirkan pelbagai rangkaian telefon pintar baru di Indonesia. Sebilangan telefon pintar yang dibuat oleh Wiko mensasarkan pengguna dengan anggaran minimum, tetapi ciri dan spesifikasi yang ditawarkan tidak begitu mengecewakan.

Berikut adalah senarai 10 telefon Wiko terbaru yang sesuai untuk anda. Saya ingin tahu , telefon pintar Wiko apa yang ada dalam senarai? Mari kita lihat perbincangannya dengan segera.

1. Wiko Tommy 3

Wiko_Tommy_3_L_1

 • Chipset : Mediatek
 • RAM & Memori : 1GB & 16GB
 • Kamera : 8 MP
 • Bateri : 2,500 mAh Lithium-Polymer
 • Julat harga : IDR 949,000

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Wiko Tommy 3 hadir dengan pelbagai ciri menarik salah satunya adalah ciri kontemporari, buka kunci muka yang sudah banyak digunakan pada kebanyakan telefon pintar hari ini. Wiko Tommy 3 dilengkapi dengan teknologi buka kunci muka yang sangat pantas yang mampu membuka telefon pintar hanya dalam masa 0.5 saat. Hebat, bukan?

Telefon pintar terbaru dari Wiko juga dilengkapi dengan sensor seperti accelerometer, magnetik, jarak dan sensor cahaya . Namun, malangnya, tidak ada giroskop di Wiko Tommy 3.

Wiko Tommy 3 menjalankan sistem operasi Android 7.1 Nougat dan menggunakan chipset MediaTek 6739 di sektor dapur tunjangnya. Wiko Tommy 3 tidak direka khusus untuk pemain, tetapi telefon pintar ini sesuai untuk anda yang aktif melayari internet dan wujud di media sosial.

Kewujudan sokongan kamera belakang dengan lensa 8 megapiksel yang telah dilengkapi dengan ciri menarik seperti HDR, selang masa, potret, penapis langsung untuk kecantikan wajah sudah cukup untuk memenuhi keperluan foto selfie anda. Oh ya , di bahagian depan telefon dengan ukuran layar 5,45 inci, terdapat lensa kamera 5 megapiksel yang dilengkapi dengan ciri kilat selfie untuk foto selfie maksimum.

Nah, jika anda ingin memiliki telefon pintar dengan sambungan internet 4G dan kamera yang cukup untuk mengambil gambar, serta teknologi buka kunci muka terkini tetapi tidak mahu berbelanja secara mendalam, Wiko Tommy 3 bolehkah anda membuat pilihan. Satu unit telefon ini berharga hanya satu juta per unit.

2. Wiko Tommy 3 Plus

Wiko Tommy 3 Plus

 • Chipset : MediaTek MT6739
 • RAM & Memori : 2GB & 16GB
 • Kamera : 12 MP
 • Bateri : 2900 mAh Li Po
 • Julat Harga : Rp. 1.499.000

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Selain Wiko Tommy 3, Wiko juga mengeluarkan Wiko Tommy 3 Plus, versi Tommy 3 yang 'keren', anda tahu . Dari segi dapur landasan, kedua-duanya dilengkapi dengan chipset yang sama, iaitu MediaTek 6739 dengan CPU dan GPU yang sama. Walau bagaimanapun, Wiko Tommy 3 Plus sudah mempunyai RAM 2 GB dan telah menjalankan OS Android 8.0 (Oreo).

Sektor layar Tommy 3 Plus juga boleh dikatakan lebih unggul daripada 'saudaranya', Tommy 3. Walaupun kedua-duanya menggunakan panel paparan IPS, Wiko Tommy 3 Plus mempunyai layar resolusi 18: 9 yang sudah menjadi teknologi HD +. Ini pasti menjadikan Wiko Tommy 3 Plus sesuai untuk menonton filem dan video kegemaran anda di YouTube.

Oh ya , sektor kamera Wiko Tommy 3 Plus juga lebih baik daripada Tommy 3. Di bahagian belakang badan terdapat lensa kamera 13 megapiksel dengan ciri yang sama seperti pada Wiko Tommy 3, tetapi ia dilengkapi dengan ciri tambahan iaitu panorama. Bagi kamera selfie, Wiko Tommy 3 Plus masih membawa lensa yang sama dengan pendahulunya, iaitu 5 megapiksel.

 3. Wiko View Max

Wiko HP Wiko View Max Terkini

 • Chipset : Mediatek MT6739WA (28 nm)
 • RAM & Memori : 3GB & 32GB
 • Kamera : 13 MP
 • Bateri : Li-Po 4000 mAh
 • Julat Harga : Rp.1999.000

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Wiko juga melancarkan Wiko View Max, telefon pintar 5,99 inci dengan ukuran skrin 18: 9 dan bezel yang lebih nipis sehingga kelihatan sangat elegan. Wiko View Max sesuai untuk anda yang mahukan telefon pintar dengan model yang sejuk dan juga ciri-ciri yang lebih 'wow'.

Landasan dapur dari Wiko View Max telah dapat menjalankan Android OS 8.1 (Oreo) dan disokong dengan kapasiti RAM yang lebih besar, iaitu 3 GB. Kapasiti memori dalaman juga cukup lega, iaitu sama dengan 32 GB.

Wiko View Max mempunyai kelebihan lain dalam sektor kamera, di sini. Yup, telefon pintar yang merupakan versi Wiko View Max yang lebih slang mempunyai kamera belakang dengan lensa 13 megapiksel yang dilengkapi dengan fokus auto pengesanan fasa untuk hasil foto yang lebih baik. Selain itu, fitur blur potret langsung juga mampu menambahkan kesan sejuk pada foto yang diambil.

Anda pasti boleh menggunakan kamera selfie dari Wiko View Max . Wiko memasang lensa 8 megapiksel yang dilengkapi dengan ciri kilat selfie untuk menampung keperluan selfie anda.

Oh ya , luar biasa, Wiko View Max ini mempunyai kapasiti bateri yang sama dengan Xiaomi Pocophone F1, iaitu 4000 mAh yang tentunya mempunyai daya tahan yang lebih lama. Di samping itu, ciri sensor seperti buka kunci muka juga ada.

Sekiranya anda suka mengambil gambar dan ingin memiliki telefon pintar dengan reka bentuk kontemporari yang sejuk, Wiko View Max sangat sesuai untuk anda pilih. Satu unit Wiko View Max berharga Rp1,5 hingga Rp1,7 juta per unit. Berminat untuk membeli telefon pintar yang hebat dengan reka bentuk mewah dan bezel minimum?

4 . Wiko Lenny 4 Plus

Wiko_Lenny_4_Plus_

 • Chipset : -
 • RAM & Memori : 1GB & 16GB
 • Kamera : 8 MP
 • Bateri : 2500 mAh Li-Ion
 • Julat harga : IDR 899,000

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Wiko juga telah melancarkan telefon pintar Wiko Lenny 4 Plus yang mempunyai kelebihan di skrin. Yup , Wiko Lenny 4 Plus dilengkapi dengan skrin teknologi IPS berukuran 5.5 inci yang selesa digunakan untuk menonton video.

Kelebihan lain dari Wiko Lenny 4 Plus ialah kamera. Wiko Lenny 4 Plus dilengkapi dengan lensa kamera 8 megapiksel di bahagian belakang badan. Selain itu, terdapat juga lensa kamera 5 megapiksel di bahagian depan, khusus untuk mengambil gambar selfie. Hasil kamera belakang dari Wiko Lenny 4 Plus cukup bagus, terutamanya jika terdapat keadaan pencahayaan yang mencukupi.

Oh ya, walaupun dari segi prestasi ia tidak boleh dikatakan unggul, tetapi berdasarkan pengalaman dari TabloidPULSA, Wiko Lenny 4 Plus masih dapat menjalankan beberapa permainan seperti Angry Birds 2 dengan baik walaupun kadang-kadang menghadapi beberapa halangan.

Sekiranya anda suka mengambil gambar untuk dimuat naik di media sosial atau hobi menonton filem, anda boleh menjadikan telefon pintar ini sebagai pilihan. Sayangnya, kerana Wiko Lenny 4 Plus masih bergantung pada sambungan pada rangkaian 3G, anda tidak akan dapat menikmati melayari dengan kelajuan super. Berminat untuk membeli telefon pintar Wiko Lenny 4 Plus?

5. Wiko View Prime

Wiko_VIEW_Prima

 • Chipset : Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430 (28 nm)
 • RAM & Memori : 4GB & 64GB
 • Kamera : 16 MP
 • Bateri : Li-Po 3000 mAh
 • Julat Harga : Rp.2999.000

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Seolah-olah tidak dikalahkan oleh vendor lain yang bersaing, Wiko juga mengeluarkan telefon pintar dengan kamera dual selfie, Wiko View Prime. Yup, telefon pintar ini mempunyai dua lensa kamera selfie, masing-masing berukuran 20 megapiksel dan 8 megapiksel. Selain kamera dual selfie, Wiko View Prime juga dilengkapi dengan lensa kamera 16 megapiksel yang dilengkapi dengan fokus automatik di bahagian belakang badan logam.

Tangkapan dari kamera milik Wiko View Prime memang bukan yang terbaik di kelasnya, tetapi tidak terlalu mengecewakan.

Tidak seperti output telefon pintar Wiko lain yang menggunakan chipset MediaTek, Wiko View Prime membawa chipset Qualcomm, Snapdragon 430. TabloidPULSA mengatakan, permainan seperti Asphalt 8 masih boleh dimainkan pada telefon pintar Wiko View Prime ini dengan lancar. Oh ya , Wiko View Prime dilengkapi dengan kapasiti RAM 4 GB dengan memori dalaman 64 GB.

Sayangnya, untuk sistem operasi, Wiko View Prime masih menjalankan OS Android 7.1 (Nougat) yang agak lama . Walaupun begitu, jika anda mahukan telefon pintar dengan reka bentuk moden, berbezel nipis, sudah dilengkapi dengan kamera selfie berganda dan sensor cap jari, anda boleh bergantung pada Wiko View Prime ini.

Satu unit Wiko View Prime berharga sekitar Rp 2 juta di pasar. Anda berminat untuk memiliki telefon pintar Wiko View Prime ini?

6. Pandangan Wiko

Wiko_Lihat_

 • Chipset : Qualcomm MSM8917 Snapdragon 425 (28 nm)
 • RAM & Memori : 3GB & 32GB
 • Kamera : 13 MP
 • Bateri : Li-Po 2900 mAh
 • Julat Harga : Rp.1999.000

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Selain Wiko View Max dan Wiko View Prime, Wiko juga melancarkan Wiko View, versi kedua yang lebih 'ekonomik'. Tidak seperti Wiko View Prime yang membawa kamera dual selfie , Wiko View hanya dilengkapi dengan satu lensa 16 megapiksel di bahagian depan skrin. Walau bagaimanapun, satu lensa kamera cukup untuk memenuhi keperluan selfie anda.

Sementara di bahagian belakang telefon ini terdapat lensa kamera 13 megapiksel dengan fokus automatik . DroidLime mengatakan bahawa tangkapan kamera Wiko View Prime, yang dikuasakan oleh chipset Snapdragon 425, dapat memenuhi harapan mereka.

Landasan sektor dapur dari Wiko View juga pantas dilakukan. Walaupun tidak menggunakan prosesor terlalu sengit, menurut DroidLime, Wiko View masih dapat menjalankan permainan seperti Point Blank Strike tanpa mengalami halangan yang ketara. Magnitud RAM 3 GB dan ROM 32 GB juga dapat memenuhi keperluan anda.

Sama seperti Wiko View Prime, Wiko View mempunyai reka bentuk kontemporari dengan bezel nipis dan pengembangan skrin yang lebih luas. Bahagian belakang badan juga diperbuat daripada logam. Bezanya, Wiko View Prime adalah telefon pintar unibody dengan bateri dan casing belakang yang tidak dapat dikeluarkan, sementara Wiko View tidak.

Sekiranya anda ingin membeli versi ekonomi dari siri View, anda boleh menjadikan Wiko View sebagai pilihan utama. Satu unit Wiko View dibanderol dengan berbagai rentang harga, mulai dari Rp1,4 hingga Rp1,8 juta per unit. Berminat untuk memiliki telefon pintar ini?

7. Wiko Lenny 4

wiko lenny 4

 • Chipset : -
 • RAM & Memori : 1GB & 16GB
 • Kamera : 8 MP
 • Bateri : 2500 mAh Li-Ion
 • Julat Harga : -

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Wiko Lenny 4 adalah "kakak" Wiko Lenny 4 Plus. Telefon pintar ini tidak mempunyai banyak perbezaan yang signifikan dengan Wiko Lenny 4 Plus. Kedua-duanya menggunakan chipset yang sama, membawa kamera dengan ukuran lensa yang sama, serta ukuran kapasiti RAM dan memori dalaman juga sama.

Yang membezakan antara Wiko Lenny 4 dan Lenny 4 Plus adalah ukuran skrin. Yup , jika Lenny 4 Plus mempunyai skrin 5.5 inci, Lenny 4 membawa skrin 5.0 inci. Selebihnya, semuanya sama. Adakah anda berminat untuk membeli telefon pintar ini? Satu unit telefon pintar ini berharga Rp900 ribu.

8. Wiko Sunny 2 Plus

Wiko-Sunny-2-Plus

 • Keluaran: September 2017
 • Skrin:  LCD TFT 5.0 inci
 • Resolusi Skrin: 480 x 854 piksel (~ ketumpatan 196 ppi)
 • Chipset:  -
 • CPU:  Quad-core 1.3 GHz Cortex-A7
 • GPU:  Mali ™ 400MP2
 • OS:  Android ™ 7.0 (Nougat)
 • Memori Dalaman:  RAM 8GB / 1GB
 • Memori Luaran:  microSD, hingga 64GB
 • Kamera Belakang:  5 MP
 • Kamera Depan:  2 MP
 • Bateri: Bateri  Li-ion 2000 mAh

Wiko Sunny 2 Plus adalah salah satu telefon pintar Wiko yang dikelaskan sebagai padat dan minimalis. Dilengkapi dengan panel layar TFT 5 inci, Wiko Sunny 2 Plus telah dapat menjalankan OS Android 7.0 (Nougat). Sokongan RAM 1 GB dan memori dalaman 8 GB sudah cukup untuk telefon pintar ini.

Wiko Sunny 2 Plus sesuai untuk anda yang menggunakan telefon pintar untuk hanya berbual melalui WhatsApp atau Facebook. Tidak jauh berbeza dengan Wiko Lenny 4 dan 4 Plus, Wiko Sunny 2 Plus masih bergantung pada sambungan 3G sahaja. Satu unit telefon pintar ini berharga sekitar Rp700 ribu di Indonesia. Berminat?

9. Wiko Upulse

Wiko_UPULSE_L_1

 • Chipset : -
 • RAM & Memori : 3GB & 32GB
 • Kamera : 13 MP
 • Bateri : Li-Po 3000 mAh
 • Julat harga : Rp. 1.699.000

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sekiranya anda mencari telefon pintar Wiko yang berpatutan yang dilengkapi dengan sensor cap jari, kamera yang layak di kelasnya dan juga kapasiti RAM yang mencukupi, anda boleh memilih Wiko Upulse.

Yup , Wiko Upulse yang mempunyai layar 5.5 inci sudah mempunyai sensor cap jari di bahagian belakang badan, dan juga dilengkapi dengan lensa kamera 13 megapiksel dengan fokus automatik dan pelbagai ciri seperti LED Flash. Sementara di bahagian depan, terdapat kamera selfie 8 megapiksel dengan flash selfie.

Selain itu, Wiko Upulse juga dilengkapi dengan RAM 3 GB dan memori dalaman 32 GB. Telefon pintar ini cukup memadai untuk aktiviti semula jadi seperti membuka aplikasi Instagram atau streaming video melalui YouTube.

Dari segi reka bentuk, mungkin telefon pintar Wiko Upulse ini tidak terlalu kontemporari, bukan? Namun, jika anda tidak keberatan dengan reka bentuk yang kelihatan 'biasa', maka anda boleh memilih Wiko Upulse ini untuk kegunaan harian.

Anda berminat untuk memiliki telefon pintar ini? Satu unit Wiko Upulse dijual di pasaran dengan kisaran harga Rp1.5 juta. Berminat dengan telefon bimbit ini?

10. Wiko Harry

wiko-harry-dual-sim-4g-16gb-gold

 • Chipset : -
 • RAM & Memori : 3GB & 16GB
 • Kamera : 13 MP
 • Bateri : 2500 mAh Li-Ion
 • Julat Harga : Rp. 1.499.000

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Akhirnya, ada Wiko Harry. Anda juga boleh bergantung pada telefon pintar ini untuk mengambil gambar, sehingga melayari internet atau streaming video . Wiko Harry dilengkapi dengan teknologi skrin IPS berukuran 5.0 inci sesuai untuk anda yang suka wujud di media sosial Instagram.

Oh ya, bukan sahaja Wiko Upulse berharga murah tetapi mempunyai RAM yang cukup besar, Wiko Harry juga dilengkapi dengan ukuran RAM yang sama, iaitu 3 GB.

Sayangnya, Wiko Harry belum disokong oleh teknologi sensor cap jari apalagi membuka kunci wajah . Berminat memiliki telefon pintar yang berharga Rp1.5 juta?

Nah, semua telefon pintar Wiko di atas tidak khusus untuk anda yang menginginkan telefon pintar dengan spesifikasi tinggi yang mampu menjalankan permainan popular, seperti PUBG atau Fortnite.

Namun, jika anda memerlukan telefon pintar untuk hanya ada di media sosial, berbual dengan rakan atau keluarga, bermain permainan ringan atau menonton video, maka anda boleh menjadikan telefon pintar Wiko sebagai pilihan. Adakah anda berminat untuk mempunyai salah satu output telefon pintar jenama Wiko dalam senarai?