Berikut adalah 10 kelebihan dan kekurangan ZTE Nubia Red Magic 3

ZTE, vendor dari China, mempunyai jenama mudah alih bernama Nubia. Pada asalnya, Nubia ini adalah nama siri HP dari ZTE tetapi dalam perkembangannya terlepas dari ZTE.

Statusnya serupa dengan Redmi yang dipisahkan dari Xiaomi atau Honor yang kemudiannya bebas dan terpisah dari Huawei. Cuma, Nubia cenderung sama dengan ZTE.

Nah, Nubia ini mempunyai banyak rangkaian produk HP yang menarik, salah satunya adalah permainan HP melalui siri Red Magic, yang disebut ZTE Nubia Red Magic 3 atau mari kita ringkas sebagai Nubia Red Magic 3 sahaja. Sebelum ini, Nubia telah mengeluarkan Red Magic Nubia generasi pertama, Nubia Red Magic Mars yang merupakan generasi kedua.

Seperti apa Nubia Red Magic 3 ini? Ingin tahu? Tanpa berlama-lama, mari merujuk penjelasan mengenai kelebihan dan kekurangan Nubia Red Magic 3.

Spesifikasi ZTE Nubia Red Magic 3

Am

 • Diumumkan pada Mei 2019
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Dual SIM Card (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi 171.7 x 78.5 x 9.7 mm
 • Berat 215 g

Skrin

 • Taip skrin sentuh kapasitif AMOLED
 • 6.65 inci saiz dengan 100% ciri-DCI-P3 dan perlindungan Corning Gorilla Glass
 • Resolusi 1080 x 2340 piksel, nisbah 19.5: 9 (ketumpatan ~ 388 ppi)

Perkakasan

 • Qualcomm SDM855 Snapdragon 855 (7 nm) Chipset
 • CPU Octa-core (1x2.84 3x2.42 GHz dan 485 GHz Kryo Kryo Kryo 485 & 485 4x1.80 GHz)
 • GPU Adreno 640

Ingatan

 • RAM 12GB
 • Memori Dalaman 256 GB
 • Memori Luaran -

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 48 MP [f / 1.7, 26mm (lebar), 1 / 2.0 ", 0.8µm, PDAF]
 • Mempunyai lampu kilat LED, HDR, panorama
 • Video [dilindungi e-mel], [dilindungi e-mel], 1920fps

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 16 MP [f / 2.0, 2.0µm]
 • Ciri HDR
 • Video [dilindungi e-mel]

Kesalinghubungan

 • WLAN Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
 • Bluetooth 5.0, A2DP, aptX, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS A-GPS, GLONASS, BDS
 • Penyambung terbalik USB 3.0, Jenis-C 1.0, USB On-The-Go; penyambung aksesori

Bateri

 • Taipkan Li-Po
 • Kapasiti tidak boleh ditanggalkan 5000 mAh
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Ciri pengecasan bateri pantas 18W

  Caj Pantas 4+

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 9.0 Pie
 • Sensor cap jari (dipasang di belakang), akselerometer, giro, jarak, kompas
 • Jack 3.5mm
 • Warna Hitam, Merah, Penyamaran, Merah / Biru
 • Lain-lain - Kaca depan, badan aluminium

  - Panel cahaya RGB (di belakang)

  - Zon sensitif tekanan

  - Kipas penyejuk dalaman

  - Bunyi DTS XU1tra

  - Audio 32-bit / 384kHz

Kelebihan Nubia Red Magic 3

Nubia Red Magic 3 sangat menarik, jadi jangan terkejut jika Nubia Red Magic 3 mempunyai kelebihan berikut.

1. Prestasi Maksimum untuk Bermain Permainan

sihir merah ubia 3

Nubia Red Magic 3 dilengkapi dengan penyimpanan Snapdragon 855 dan UFS 2.1. Ini memberi kesan pada prestasi HP yang semakin pantas. Tidak ada keraguan tentang prestasi Snapdragon 855 ini.

Dengan Snapdragon 855, telefon ini dapat memainkan permainan kelas atas. Saluran Youtube Frankie Tech membuktikan ini. Dalam video tersebut, Frankie Tech bahkan menunjukkan ujian permainan di Nubia Red Magic 3 selama 24 jam melalui permainan seperti Fornite dan PUBG Mobile.

Ujian ini juga menunjukkan betapa kuatnya HP menjalankan permainan. Ada panas atau tidak? Terbukti. menjumpai bahagian panas tetapi tidak mengganggu pengalaman bermain yang selesa menggunakan telefon bimbit ini.

Keupayaan telefon bimbit ini untuk menjalankan sumur permainan kelas tinggi juga ditunjukkan melalui kadar penanda aras yang agak tinggi. Saluran Youtube Dhiarcom menunjukkan nombor penanda aras Antutu dari Nubia Red Magic 3. Hasilnya dapat dilihat pada gambar berikut.

Jangan terkejut dengan nilai Antutu. Nah, Nubia Red Magic 3 memang mendapat angka Antutu mencecah 400 ribu, 40 ribu lebih tinggi daripada Xiaomi Black Shark 2 yang hanya mencecah 360 ribu. Malah, Black Shark 2 juga berkongsi Snapdragon 845.

Laman web Gizmochina juga menunjukkan jumlah Antutu Nubia Red Magic 3, yang mencapai 396 ribu. Pasti nombor yang hebat. Dengan jumlah yang tinggi ini, adalah wajar bahawa telefon bimbit ini dapat memainkan PUBG Mobile dengan framerate tinggi (ekstrim).

Tidak hanya pantas, telefon bimbit ini juga mempunyai ciri-ciri yang menjadikan telefon bimbit ini layak disebut sebagai permainan HP  Membawa Redmagic 2.0 UI berdasarkan Android 9 Pie, telefon bimbit ini mempunyai ciri yang disebut butang e-sports. 

Butang e-sukan atau butang  khas untuk e-sukan adalah butang yang menjadikan pengalaman permainan di telefon bimbit ini lebih menarik. Dengan menekan butang ini, telefon bimbit akan memasuki mod  permainan. Mod ini akan memaparkan status permainan, status sistem penyejukan, lampu LED RGB, dan pilihan lain.

Oh ya, satu lagi perkara yang harus dihargai dan menjadikan pengalaman permainan di telefon bimbit menarik, adalah adanya bicu audio 3.5 mm. Kehadiran bicu audio ini pastinya menjadikan pengalaman bermain permainan lebih menarik ketika menggunakan  fon telinga  dan alat dengar.

2. Reka Bentuk Jalur RGB yang sejuk

Nubia Red Magic 3 menunjukkan identitinya sebagai telefon bimbit untuk bermain permainan. Ini dapat dilihat dari sisi reka bentuk HP yang menarik ini. Dengan badan aluminium dan hiasan badan belakang yang kelihatan garang, telefon ini layak dibeli oleh pemain permainan.

Perhatian utama adalah reka bentuk badan yang berbeza. Sensor cap jari mempunyai bentuk yang unik, iaitu bentuk PROS yang memanjang. Perkara yang sama dilekatkan pada kamera.

Kemudian terdapat empat garis sudut pepenjuru merah yang merupakan lampu LED. Lampu ini kelihatan segerak dengan garis LED RGB (jalur) di bahagian tengah yang memanjang. Kehadiran RGB LED Strip jelas menjadikan telefon bimbit ini kelihatan keren dan memperlihatkan identitinya sebagai HP  permainan. 

3. Skrin AMOLED 90 Hz

Nubia Red Magic 3 hadir dengan skrin 6,65 inci dengan resolusi 1080 x 2340 piksel. Skrin telefon bimbit ini dilengkapi panel AMOLED dengan teknologi DCI-P3 100%. Dengan skrin lebar, dan sokongan DCI-P3 100%, menjadikan paparan skrin HP ini menarik.

Di samping itu, skrin pada telefon bimbit ini sudah menyokong framerate 90 Hz. Ini jelas menjadikan Nubia Red Magic 3 lebih unggul daripada bermain permainan. Lebih-lebih lagi, HP yang bersaing, seperti Xiaomi Black Shark 2 hanya menyokong framerate 60 Hz.

4. Mempunyai Sistem Penyejukan yang Sangat Baik

Salah satu kelebihan Nubia Red Magic 3 adalah sokongan sistem penyejukan yang sangat baik yang disebut sistem penyejukan pelbagai dimensi ICE 2.0. Sistem penyejukan ini mempunyai keupayaan untuk menyokong kawasan penyejukan yang berkesan 32000mm,

Dengan sistem pendingin pelbagai dimensi ICE 2.0, suhu badan telefon bimbit dapat diturunkan menjadi 18 ℃, selain itu suhu pemproses juga dapat dikurangkan menjadi 5 ℃. Suhu permukaan bergerak juga dapat diturunkan menjadi 3 ℃.

Sistem penyejukan pelbagai dimensi ICE 2.0 juga disokong oleh sistem penyejukan dwi yang lain. Sistem penyejukan yang dimaksudkan adalah penyejukan cecair dan penyejukan udaraPenyejukan udara  berfungsi dengan kipas yang tidak terlalu bising. Ini jelas sangat baik sehingga telefon mempunyai suhu yang terjaga.

5. Pengecasan Bateri Pantas dan Tahan Lama

bateri nubia sihir merah 3

Nubia Red Magic 3 dilengkapi dengan kapasiti bateri 5,000 mAh. Hayat bateri cukup besar dan menjadikan telefon bimbit ini mempunyai jangka hayat bateri yang baik. Di samping itu, pengeluar Nubia Red Magic 3 mendakwa bahawa HP ini hanya menggunakan 1% semasa menjalankan kipas secara berterusan.

Jadi, adakah daya tahan itu sangat baik? Gizmochina menguji bateri HP ini dengan memainkan video selama 60 minit. Setelah menguji, ternyata dalam masa satu jam pemutaran video, HP ini hanya menggunakan bateri 10%.

Ujian lain dilakukan dengan bermain permainan selama setengah jam. Ujian dilakukan menggunakan kipas penyejuk dan kesan sokongan maksimum. Ternyata semasa bermain dalam masa 30 minit, bateri dikurangkan sebanyak 9%.

Melihat hasil ujian ini, nampaknya telefon bimbit ini cenderung menjimatkan. Memandangkan telefon bimbit ini mempunyai  sumber daya yang  tinggi, penggunaan bateri yang diperlukan jelas akan berbeza dengan telefon bimbit biasa. Oleh itu, jangka hayat bateri cukup baik.

Selain bateri yang cukup tahan lama. Telefon bimbit ini juga menyokong pengecasan pantas. Teknologi pengecasan pantas yang terdapat di telefon bimbit ini ialah pengecasan bateri pantas 27W. Dengan teknologi ini, HP dapat diisi dari 10% hingga penuh dalam 1 jam 25 minit. Sudah tentu cukup bagus.

6. Keupayaan Kamera Merakam Video 8K

Nubia Red Magic 3 dilengkapi dengan kamera yang dapat merakam video sehingga 8K. Jarang ada kamera HP atau belum (ketika artikel ini ditulis) yang mampu merakam video beresolusi 8K, alias 4320 piksel.

Keupayaan kamera untuk merakam video hingga 4K dimiliki oleh kamera belakang Nubia Red Magic 3. Lebih terperinci, rakaman video yang disokong adalah resolusi 4K dengan 39fps dan 4K dengan 60fps. Untuk kamera depan, telefon bimbit ini hanya dapat merakam video 1080p.

Keupayaan merakam video hingga 4K adalah kerana telefon bimbit ini mempunyai algoritma Neovison. Dengan algoritma ini, Nubia Red Magic 3 bukan sahaja menyokong video beresolusi 8K tetapi menyokong rakaman video gerakan perlahan 1920FPS.

7. Mempunyai Butang Tambahan untuk Bermain Permainan

sihir merah nubia 3

Sekiranya HP permainan lain menghadirkan  aksesori gimik  tambahan, yang boleh menjadi sistem penyejukan, atau kayu bedik, Nubia Red Magic 3 tidak akan melakukannya. Telefon bimbit ini memang mempunyai aksesori seperti Joystick, tetapi telefon bimbit sudah mempunyai butang sokongan.

Butang sokongan pada telefon bimbit ini mempunyai bahagian kanan. Terdapat dua butang yang dapat berfungsi sebagai butang L1 dan R1, ketika merujuk pada pengawal secara umum. Kehadiran butang ini jelas boleh menjadi pengganti butang pemotretan dan pemotretan di PUBG Mobile misalnya.

Selain dua butang ini, ada satu butang tambahan, sensor cap jari. Ya, sensor cap jari pada telefon bimbit ini boleh digunakan sebagai butang tambahan untuk menyokong permainan.

Kekurangan Sihir Merah Nubia 3

Walaupun kelihatan menarik, tetapi ternyata telefon bimbit ini juga mempunyai beberapa kekurangan yang perlu anda pertimbangkan sebelum membelinya. Berikut adalah beberapa kekurangan:

1. Tidak menyokong slot MicroSD

sihir merah nubia 3

Nubia Red Magic 3 sama seperti kebanyakan telefon bimbit hari ini, tidak mempunyai slot microSD. Ini bermaksud, Nubia Red Magic 3 tidak membenarkan menambahkan memori.

Ketiadaan slot microSD sebenarnya mesti difahami kemudian. Namun, satu catatan penting untuk telefon bimbit ini. Pertama, telefon bimbit ini digunakan untuk bermain permainan dan ukuran salah satu fail  permainannya besar.

Kedua, telefon bimbit ini mempunyai kemampuan untuk merakam video 8K. Ini jelas akan mempengaruhi penyimpanan kerana video beresolusi 8K pastinya mempunyai ukuran yang besar. Sudah tentu jika ada microSD, dapat dijangkakan data video yang dirakam akan dipindahkan ke memori, dan memori dalaman dapat digunakan untuk data permainan.

2. Tidak ada Telephoto atau Ultrawide Lens

Nubia Red Magic 3 memang bukan telefon bimbit yang memfokuskan pada kamera. Kerana sebenarnya sangat wajar jika Nubia Red Magic 3 tidak mempunyai sektor kamera yang berkemampuan. Kamera yang dibentangkan hanya satu kamera dengan sensor 48 MP.

Kamera satu 48 MP sebenarnya masih dapat difahami kerana seperti yang disebutkan sebelumnya, kamera ini memiliki kemampuan untuk merakam video 4K. Cuma jika dibandingkan dengan permainan HP seperti pesaing, tentunya kehadiran kamera di telefon bimbit ini mempunyai kekurangan tersendiri.

Kalaulah telefon bimbit ini mempunyai satu kamera lagi. Kamera ini percuma, boleh berfungsi sebagai kamera ultra lebar atau telefoto pasti akan menjadikan telefon bimbit ini terasa hampir sempurna.

Jadi, bagaimana dengan tangkapan dari satu kamera belakang Nubia Red Magic 3? Inilah contohnya.

Tangkapan kamera Nubia Red Magic 3 kelihatan agak biasa. Rakaman kamera tidak menghasilkan gambar yang sangat terang. Nampaknya tangkapan kamera HP ini cenderung rata dan sebaliknya warnanya cenderung gelap.

Sekiranya menurut Gizmochina, tangkapan gambar cenderung bagus untuk kelas permainan HP. Tetapi ini juga menunjukkan bahawa kamera pada telefon bimbit ini boleh menjadi lebih sempurna. Terutama jika Nubia Red Magic 3 mempunyai satu lensa tambahan.

3. Tidak selesa di Satu Tangan

sihir merah nubia 3

Kelemahan lain dari Nubia Red Magic 3 adalah berat badannya. Berat telefon bimbit ini ialah 215 gram. Memang beratnya agak berat jika dibandingkan dengan HP permainan lain.

Berat badan ini menjadikan Nubia Red Magic 3 kurang selesa apabila dipegang dengan satu tangan. Penggunaan Nubia Red Magic 3 sememangnya lebih selesa dipakai dengan kedua tangan.

Kesimpulannya

Nubia Red Magic 3 mempunyai banyak kelebihan menarik dan dapat menjadikan telefon bimbit ini sebagai telefon bimbit permainan terbaik. Bayangkan, semua ciri yang terdapat dalam telefon bimbit ini adalah yang terbaik dan bukan sekadar  gimik. 

Sistem penyejukan yang membantu prestasi pantas, skrin 90 Hz, dan kehadiran butang tambahan adalah bukti bahawa HP ini adalah HP permainan mewah. Berminat? Anda boleh membeli Nubia Red Magic 3 melalui Bukalapak di pautan ini.