10 Petikan dan Perkataan Bijak Terbaik di Android

Di era moden sekarang, petikan adalah salah satu perkara yang paling popular di kalangan pengguna media sosial. Tidak jarang, hampir setiap orang yang mempunyai akaun media sosial seperti Instagram, Path, Line dan media sosial lain sering mengemas kini status semasa dengan memberikan petikan yang menarik.

Sebilangan orang mungkin membuat kata-kata hikmat dan mengutip dengan idea mereka sendiri. Walau bagaimanapun, untuk membuat kata-kata menarik untuk petikan tidak mudah. Oleh itu, terdapat beberapa aplikasi yang memudahkan anda mendapatkan petikan menarik untuk dikemas kini kemudian di media sosial.

Oleh itu, kali ini kita akan membincangkan 10 petikan terbaik dan kata-kata aplikasi yang bijak di Android. Oleh itu, anda tidak perlu bersusah payah mendapatkan kata-kata bijak, cukup gunakan aplikasi petikan, maka anda akan mendapat petikan menarik untuk dikemas kini.

10 Aplikasi dan Kata-Kata Bijak Terbaik

1. Pinterest

Pinterest

Pinterest adalah salah satu aplikasi yang memberikan petikan dan kata-kata hikmat terbaik. Dalam aplikasinya, Pinterest memudahkan penggunanya untuk mendapatkan sebut harga. Anda hanya perlu mengklik bahagian enjin carian di aplikasi petikan Pinterest dengan mengetik perkataan "quote."

Kemudian, Pinterest akan memberikan semua petikan terbaik yang tersedia dengan pelbagai kategori petikan. Pelbagai jenis petikan yang disediakan termasuk petikan hari persahabatan, petikan keluarga, petikan positif, petikan motivasi, petikan kebijaksanaan, dan kata-kata hikmat yang menarik lainnya.

Anda juga boleh menyimpan petikan yang anda mahukan dengan menekan butang "simpan" di bahagian bawah. Selepas anda mengklik "simpan" petikan yang anda mahukan akan disimpan secara automatik di galeri telefon pintar Android anda. Mudah kan?

Untuk mendapatkan petikan terkini di Pinterest, sudah tentu anda perlu memuat turun aplikasi Pinterest terlebih dahulu. Anda boleh memuat turunnya secara percuma di Google PlayStore atau untuk memudahkannya, anda boleh klik di sini.

2. Tumblr

Tumblr

Aplikasi petikan yang menyediakan pelbagai kata-kata hikmat terbaik kedua yang dipegang oleh Tumblr. Mungkin bagi sesetengah orang sudah biasa dengan Tumblr. Tumblr adalah aplikasi sembang, tetapi anda juga boleh mendapatkan petikan terbaik menggunakan aplikasi ini.

Untuk mendapatkan petikan terbaik dari Tumblr, anda boleh memuat turun aplikasi Tumblr terlebih dahulu atau klik di sini. Kemudian, anda mengklik pada mesin pencari yang disediakan oleh Tumblr, taipkan perkataan "quote" kemudian Tumblr akan mengesyorkan sebut harga terbaik yang terdapat di Tumblr.

Atau anda juga boleh memasukkan beberapa perkataan menggunakan hashtag seperti #quote #quoteoftheday #Motivation quote #girl #almostfeeling. Semua hashtag ini akan memaparkan sebut harga terbaik yang terdapat di Tumblr.

3. Petikan Hebat

Petikan yang cemerlang

Aplikasi ini bukan dari aplikasi chat, tetapi aplikasi yang benar-benar memberikan berbagai kata bijak yang dapat Anda pilih. Dalam aplikasi petikan ini, Brilliant Quotes memberikan lebih daripada 3600 petikan yang boleh anda pilih mengikut kehendak anda.

Selain itu, Brilliant Quotes juga mempunyai fitur di mana aplikasi ini dapat menggantikan tema dengan dua pilihan tema, Tema Gelap dan Cahaya. Anda juga akan mendapat pemberitahuan mengenai petikan terbaru dalam Petikan Brilliant ini. Berminat untuk mendapatkan petikan terbaik dari Brilliant Quotes? Klik di sini untuk memuat turun aplikasi.

4. Petikan Cinta & Romantik

petikan cinta dan romantis

Bagi anda yang mencari petikan mengenai cinta, mungkin aplikasi yang satu ini akan menjadi pilihan aplikasi yang tepat untuk anda. Kerana aplikasi Love & Romantic Quotes hanya memberikan kata-kata hikmat mengenai percintaan.

Dalam aplikasi ini, tidak hanya memberikan petikan menarik tentang cinta, tetapi juga menyediakan beberapa fitur yang memudahkan pengguna mendapatkan petikan cinta terbaik. Satu ciri ialah anda dapat segera berkongsi kata-kata hikmat ini dengan menggunakan ciri "share" untuk kemudian dikongsi di media sosial.

Sekiranya anda ingin mendapatkan petikan cinta terbaik, anda boleh klik di sini untuk memuat turun aplikasi Petikan Cinta & Romantik.

5. 50000 Koleksi Petikan Status

status koleksi petikan

Aplikasi lain yang memberikan petikan terbaik yang berasal dari 50000 Koleksi Petikan Status. Sesuai dengan nama aplikasi, Koleksi Petikan Status menyediakan 50000 petikan yang dapat digunakan oleh penggunanya untuk mengemas kini status dengan kata-kata hikmat terbaik.

Tidak hanya memberikan petikan, tetapi aplikasi ini juga menyediakan berbagai fitur yang dapat digunakan oleh penggunanya. Beberapa ciri termasuk pengguna yang dapat menyalin secara langsung menampal petikan yang ada. Kemudian, penggunanya dapat mengakses aplikasi ini di luar talian.

Ini bermaksud bahawa pengguna aplikasi ini tidak perlu selalu terhubung ke internet untuk mendapatkan sebut harga. Sangat mudah bukan? Sekiranya anda berminat, anda boleh klik di sini untuk memuat turun aplikasi tersebut.

6. Buku Petikan

aplikasi petikan buku petikan

Quotes Book adalah aplikasi untuk penggunanya dapat memperoleh kata-kata hikmat yang menarik dalam buku tersebut. Aplikasi ini menyediakan pelbagai petikan yang anda dapat dengan keinginan anda.

Aplikasi ini juga menjanjikan kemudahan mencari petikan yang diinginkan. Petikan yang diberikan adalah kata-kata bijak yang terdapat dalam buku-buku terkenal. Aplikasi ini juga menyediakan beberapa kategori untuk memudahkan anda mencari petikan yang anda mahukan.

Untuk mendapatkan petikan dari aplikasi Buku Petikan, anda mesti memuat turun dan memasang aplikasi tersebut di PlayStore terlebih dahulu. Atau untuk kesederhanaan anda boleh klik di sini untuk memuat turun aplikasi tersebut.

7. Petikan Hidup Terbaik

Petikan Hidup Terbaik

The Best Life Quotes adalah aplikasi lain yang boleh anda gunakan untuk mencari kata-kata hikmat yang menarik. Petikan Hidup Terbaik mempunyai kata-kata bijak mengenai kehidupan. Dalam aplikasi tersebut, The Best Life Quotes dibahagikan kepada beberapa kategori.

Beberapa kategori yang boleh dipilih adalah Petikan Hidup Terbaik, Petikan Pendek Hidup Terbaik, Petikan Beberapa Kali, Petikan Kebahagiaan, Petikan Pengampunan, Petikan Senyum, Petikan Sikap, Petikan Kegagalan, dan kategori lain yang tentunya mempunyai kata-kata hikmat yang menarik.

Di samping itu, untuk memudahkan penggunanya, aplikasi ini menyediakan beberapa ciri di mana aplikasi ini akan memberikan pemberitahuan mengenai petikan terbaru. Ingin mencuba aplikasi yang satu ini? Klik di sini untuk memuat turun aplikasi Best Life Quotes.

8. Petikan Motivasi

Petikan untuk Instagram

Aplikasi ini memberikan petikan terbaik yang dapat anda kongsi dengan segera di media sosial Instagram. Tetapi tidak hanya untuk dikongsi di Instagram, aplikasi ini juga menyediakan fitur di mana anda dapat berkongsi petikan yang anda mahukan ke media sosial lain hanya dengan satu klik.

Sebagai tambahan kepada ciri-cirinya yang dapat mempermudah anda untuk mendapatkan petikan terbaik, Petikan untuk Instagram juga membahagikan petikan kepada beberapa kategori. Kategori tersebut adalah Kutipan Cinta untuk Instagram, Ucapan Persahabatan, Petikan Lelaki, Petikan Wanita, dan kategori lain. Anda berminat? Klik di sini untuk memuat turun aplikasi.

9. Petikan "

Petikan

Petikan "adalah salah satu aplikasi yang menyediakan pelbagai petikan dan kata-kata bijak terbaik yang dapat anda temui. Dalam aplikasi yang satu ini, anda akan dipermudah dalam mencari dan dapat segera berkongsi petikan ke media sosial anda.

Uniknya, Petikan "tidak hanya memberikan petikan atau kata-kata hikmat, tetapi juga memberikan petikan untuk kemudian Anda dapat membuat wallpaper di layar Smartphone anda. Aplikasi ini juga membahagikan kata-kata hikmat kepada beberapa kategori.

Kategori yang boleh dipilih termasuk Harian Terkenal, Berinspirasi, Cinta, Hidup, Nasihat, Lucu, Persahabatan, Harapan, dan Puisi. Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan petikan dari aplikasi ini, anda boleh memuat turun aplikasi dengan mengklik di sini.

10. Instagram

Instagram

Tidak jarang aplikasi media sosial Instagram menjadi gudang berjuta-juta petikan dan kata-kata bijak. Instagram tidak hanya digunakan sebagai aplikasi media sosial untuk mendapatkan gambar dan video, tetapi Anda juga dapat memperoleh petikan menarik di Instagram.

Untuk mendapatkan petikan menarik dan terbaik serta kata-kata bijak di Instagram, anda boleh mencarinya di ruangan enjin carian di Instagra. Beberapa hashtag yang digunakan untuk petikan terbaik termasuk #quotes #thegoodquote #quoteoftheday #sayings #quotestagram dan #quotesliveby.

Cadangan Permohonan Lain

Sekiranya anda merasa tidak serasi dengan 10 aplikasi di atas, anda boleh menyemak beberapa aplikasi yang kami cadangkan. Kerana aplikasi yang kami sarankan tidak kurang hebatnya daripada 10 aplikasi penyedia petikan sebelumnya. Ingin tahu? Lihat ulasan berikut.

11. Petikan dan Status Terbaik

Petikan dan Status Terbaik

Tidak perlu dihubungkan ke internet kerana Petikan dan Status Terbaik dapat diakses di  luar talian. Selain itu, Petikan dan Status Terbaik juga mempunyai lebih dari 85,000 petikan dan status keren untuk dipaparkan di media sosial anda dengan senang dan pasti  keren.

Apatah lagi, aplikasi yang dibuat oleh Manchester Apps ini juga memudahkan pengguna memilih petikan mengikut kategori. Dan yang paling penting, aplikasi ini percuma dengan ruang hanya 7.4MB di telefon bimbit anda .

12. 11000 Petikan, Ucapan & Status

11000 Petikan, Ucapan & Status

Perlukan petikan dan kata-kata motivasi yang menarik? Anda boleh mencuba memuat turun 11000 Petikan, Ucapan & Status. Seperti namanya, aplikasi ini memberikan sekitar 11,000 petikan motivasi untuk kemudian mengemas kini  Anda  sebagai status di media sosial.

Sama seperti aplikasi sebelumnya di mana 11000 Petikan, Ucapan & Status juga mempunyai ciri  luar talian. Jadi, setiap pengguna tidak perlu bersusah payah mencari sambungan internet untuk dapat mengakses petikan menarik dari aplikasi ini. Walau bagaimanapun, jika anda tersambung ke internet, aplikasi ini akan selalu memberikan pemberitahuan untuk sebut harga terkini setiap hari.

13. Petikan Status Terbaik untuk tahun 2018

Petikan Status Terbaik untuk tahun 2018

Sekali lagi, Petikan Status Terbaik untuk 2018 juga merupakan salah satu aplikasi petikan terbaik yang boleh anda kemas kini  secara langsung  ke media sosial anda. Dengan aplikasi ini, anda juga dapat mengakses setiap kutipan motivasi di luar talian. Baiklah, terdapat pelbagai kategori untuk memudahkan pengguna mencari petikan yang sesuai. Ingin mengetahui petikan menarik dari Best Status Quote untuk 2018? Boleh memuat turun aplikasi secara terus di sini.

14. Aplikasi Petikan Motivasi Harian

Aplikasi Petikan Motivasi Harian

Untuk tidak dikalahkan oleh  pemaju  lain, Enliven the Mind juga merupakan salah satu pembangun yang membuat aplikasi penyedia petikan, Aplikasi Petikan Motivasi Harian. Seperti namanya, anda akan selalu mendapat petikan motivasi setiap hari. Terdapat ribuan petikan yang siap memberi inspirasi kepada anda, bahkan aplikasi ini juga siap untuk memudahkan pengguna  mengemas kini petikan ke media sosial.

15. Gambar Petikan Motivasi

Wallpaper Petikan Motivasi

Walaupun aplikasi ini ditujukan untuk penggunaan wallpaper bergerak, tetapi Motivational Quote Wallpapers juga dapat menjadi aplikasi penyedia petikan yang langsung  diperbarui  ke media sosial. Sekarang, dalam aplikasinya, Motivational Quote Wallpapers mempunyai kata-kata yang memberi inspirasi dan motivasi. Sekiranya anda berminat menggunakannya, anda boleh memuat turunnya di sini dengan hanya menyediakan ruang 15MB di telefon bimbit.

Kini terdapat 10 aplikasi petikan yang menyediakan pelbagai petikan dan kata-kata hikmat yang menarik. Mana satu aplikasi kegemaran anda? Atau ada cadangan lain? Sila tulis di ruangan komen yang disediakan, ya.